Brela

Brela, egy üdülőtelepülés Dalmáciában az Adria-i tenger partja és a Biokovo-hegy között, 15 km-re észak-nyugati irányban Makarska-tól. Brela szimbóluma a „Kamen Brela”, amely egy kis sziklasziget nem messze a tengerparttól. 2004-ben az amerikai Forbes magazin szerint a világ tíz legszebb strandja közül, a Brela-i „Dugi rat” a hatodik helyen áll, Európában pedig az elsőn.
A Brela-i tengerpart kristálytiszta vize, hat kilométer hosszú természetes, homokos strandjai, melyeket illatozó fenyves övez, számos turistát vonz évről-évre.

Történelme

A krónikákban Brela számos néven jelenik meg, mint például „Berulia” vagy „Brelo”. Az elnevezés eredete a „forrásvíz” szóból ered, melyet a helyiek „vrilo”-nak vagy „vrelo”-nak mondanak. A „vrulja” szó „tenger szintje alatti”-t jelöl. Brela-ban több víz alatti forrás is található, ami 20 méterrel a víz felszíne alatt ömlik a tengerbe, ezekről kapta nevét a település.

Az első írásos bizonyíték a település létezéséről a bizánci császártól Konstantin Porphyrogennetos-tól származik, körülbelül 950-ből. Görög nyelven írt könyvében a „Közigazgatás a birodalomban” a települést „Beroyllia” néven említi mint egyikét a négy megerősített településnek, Makar, Zaostrog és Gradac mellett, melyek a régi Pagania tartomány részét képezték. Juraj Šubić, Klis hercege 1315-ben kelt Chartájában a település lakosságát latinizált formában használta, „Brolanenses”-ként. A XVI.-XVII. századi források már egyértelműen megkülönböztetik Alsó- és Felső-Brelát (Donja Brela és Gornja Brela). Donja Brela a tenger parti része a városnak, míg Gornja Brela a domb háta mögött fekszik. Horvát nyelven elsőként 1694-ben kerül említésre, Nikola Ursić nővér végrendeletében.

Brela templomai

1897-ben Donje Selo-ban épült a Szent István (Sv. Stjepan) templom, melyet a város védőszentjéről neveztek el. A jelenlegi templom már egy modern építmény, magas kulturális értéket képvisel.

A Kármel-hegyi Miasszonyunk templomot Soline-ban találjuk, ez a barokk építészet egyik kiemelkedő példája, amely harmóniában áll a környezetével. A templom 1715-ben épült, köszönetképpen a törökök felett aratott győzelemért, ezért a templomot Győzedelmes Miasszonyunknak is hívják.

Ribičići-ben található a Biokovo-hegy lábánál az 1906-ban épült Szent György (St. Jurja) templom. Ez a templom egy régebbi 1760-ban épült templom alapjaira épült.

A régi Egészség Asszonya templom (Crkva Gospe od zdravlja (stara)) Brela Gornja-ban található, építése a XVIII. század elejére tehető. Rusztikus építési jellegzetességei alapján a dalmát barokk stílusába sorolható, amely a dalmát hátországra jellemző.

Az új Egészség Asszonya templom (Crkva Gospe od zdravlja (nova)) ugyanitt található. A templom 1939-ben épült.

A Szent Miklós templom (Sv. Nikola) még a török előtti időkben épült, több mint 500 éves. Egy 572 méter magas domb tetején épült, Bukovac alatt. Szent Miklós volt Brela védőszentje évszázadokon át, egészen a közelmúltig.

A Szent Illés (Sv. Ilija) templom egyszerű vonalai a vidéki építészeti stílusra jellemzőek, melyet a XVIII. században alkalmaztak.

A Szűzanya kápolna Dubci-ban épült 1870-ben, míg Nevista-ban találjuk az 1768-ban épült Szent Kajo kápolnát.

Világi építmények

Soline megerősített tornya a Filipović rezidencia részét képezi, amely lakóépület és a törökök elleni erődítmény funkcióját is ellátta. Veszély közeledtekor, a tornyot lakhelyként használták.

Brela vidékét számos, különböző történelmi korokban épült úthálózat szeli keresztül-kasul. Az első utakat a rómaik építették (ezeket Tabula Peutgeriana-nak nevezték), ez Salona-t kötötte össze Narona-val. Vrulja-ban, Ćuril-ban, akárcsak Nevista-ban, Podgradina-ban és Poletnica-ban is megtalálták a nyomait a franciák és a törökök által épített utaknak.

A Herceg-torony a Biokovo-hegy szikláin épült, stratégiai fontosságú ponton, ahol ivóvíz kút is volt.

A Poletnica-tornyot 387 méteres magasságban építették. Ez a torony, akárcsak a török által a XVI.XVII. században épített tornyok a város viharos történelmének az ékes bizonyítékai. Az egyik ilyen toronynál harcolt maga Arapović Hasszán-aga is, aki itt lelte halálát. Erről a történetről ballada is szól, ennek a címe „Hasanaginica”.

Természeti szépségek

Vruja, egy csodálatos hely, ahol a hatalmas, több mint 100 méteres sziklafal elmerül a tengerben. Eleddig nem sikerült megállapítani a pontos vízmélységet. Ezen a helyen édesvíz forrás ömlik a tengerbe a felszín alatt és keveredik a sós tengervízzel. Valószínűsítik, hogy a Cetina folyó egyik föld alatti ága. Ez a hely a búvárok egyik kedvenc merülőhelye, hiszen ide hatalmas halrajok érkeznek táplálkozás és szaporodás céljából, olyan fajok is amelyeket eddig csak a Vörös-tengerben láttak. 27 méteres mélységben egy barlang is található itt. Ezt az öblöt a 10 legnépszerűbb horvátországi merülőhelyek között tartják számon a búvárok.

Brela Gornja területe teljes egészében a Biokovo Természeti Park területén fekszik, melynek széle a Jadranska főútnál húzódik. Biokovót 1981-ben nyilvánították természeti parkká. A szépségeit számos turista megcsodálja egyénileg vagy csoportosan, a világ minden tájáról. Itt számos extrém sport űzhető, mint például az alpesi barlangászat, sziklamászás, hegyi kerékpározás, kenuzás, siklóernyőzés és még sok más.

Soline szívében találjuk Brela legidősebb „lakosát” az ezeréves tölgyet. A természet ezen látványossága turisták ezreit vonzza ide, akik csodálattal néznek fel a gigantikus fakoronára.

Nevista-ban található a „Menyasszony sziklája” (Nevistina stina). Ehhez a természeti képződményhez egy nagy szerelemről legenda is fűződik, miszerint a szikla a kővé vált fiút és leányt ábrázolja.

A Pozjata-barlang egy hatalmas üreg, amely az idők folyamán számos ember és állat életét mentette meg. Ide húzódtak be a farmerek, a vadászok, pásztorok és mindenki, akit a hirtelen érkezett rossz idő a szabad ég alatt talált. A barlangot több irányból is megközelíthetjük, ezek az utak jelölve vannak.

A Zmajevača-barlang bárki által megtekinthető. A barlang bejárata mindössze 70 cm széles, viszont a lejutáshoz kötélre és világításra is szükség van. A barlang belseje csodálatos látványt nyújt gyönyörű sztalaktitjaival, cseppkőoszlopaival és csillogó falaival, amelyen az idők folyamán kikristályosodott a kalcium karbonát. A Zmajevača-barlang ürege 1400 négyzetméter alapterületű, a legnagyobb mélysége pedig 162 méter. A barlang alján van a legnagyobb terület, ennek nagysága 70×35 méter. A barlang egyik különlegessége, hogy bizonyos napállásnál a napfény képes ebbe a mélységbe is lejutni.

Strandolási lehetőségek

Brela strandjai csodásak, homokosak, néhol apró kavicsosak, partjain fenyő erdők vannak. A Makarskai Riviéra leghíresebb strandja is itt található, a Dugi Rat vagy Punta Rata, amelyet az amerikai Forbes magazin 2004-ben a világ 10 legszebb strandja közé sorolt és a 6-ik helyet meg is kapta! Az Európai strandok legszebbjének is kitüntették, így a Brelában nyaralóknak nem szabad kihagyniuk! 1999-ben elsőként Dalmáciában megkapta a kék zászló elismerést is. A strand a kisgyermekes családok számára is alkalmas, a partján számtalan kávézó és vendéglő található, így akármikor el lehet fogyasztani kényelmesen egy hűsítő jeges italt.

Brelában a Berulia strand is tökéletes választás vagy a Stomarica, amelyek megkapták a kék zászló minősítést.

A Stomarica, a Soline vagy a Podrace strand jó választás, ha eldugottabb, csendesebb helyen szeretnénk fürdőzni.

Szórakozás

Brela teraszain esténként kellemes zene mellett lehet elfogyasztani egy finom italt, de a szállodákban is sokszor vannak zenés rendezvények. A beach bárok is várják este a vendégeket, ahol jó zene mellett lehet koktélozgatni.

Gasztronómia

Brelában sok étterem, taverna található, ahol meg lehet kóstolni a mediterrán étel különlegességeket. Aki szeretné kellemes környezetben megkóstolni a hal, grill ételeket, az válassza az Arka éttermet. Ha elegáns, luxus környezetben szeretnénk elkölteni a vacsoránkat, akkor a Bluesun Hotel Soline vendéglője tökéletes választás. A vacsora közben pedig gyönyörködhetünk a csodás kilátásban.

Szálláslehetőségek

Brelában is sok szállás lehetőség közül lehet választani, az egyik legkedveltebb szálloda a 4 csillagos Bluesun Hotel Soline, amely a luxus és a SPA kedvelőinek ajánlott. A szálloda csodás helyen van, fenyőerdő veszi körül és rá lehet látni a kristálytiszta kék tengerre is.

A 3 csillagos Bluesun Hotel Marina is kiemelkedő szolgáltatásokkal várja vendégeit. A szállodában számtalan sportolási lehetőség is van. Ha inkább apartmanban szeretne megszállni, akkor is hatalmas a választási lehetőség.

Videók

Brela
Közép-Dalmácia

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version