Nerezine

Nerezine Lošinj-sziget északkeleti részén található, az Osorscica domb tövében, ez az első település, amellyel a Lošinj-szigetre érkezők találkozhatnak. A korábban több mint 2000 lakosú városkának ma körülbelül 400 állandó lakosa van. A XIX. századtól már népszerű nyaralóhelynek számított, mivel épp az Osorscica mellett helyezkedik el, ezért a hegyi és a tengeri levegő egyszerre jelen van, ennek pedig egészségügyi szempontból rendkívül jó hatása van.

Akárcsak Ćunskiból, innen is meg lehet hódítani a hegyet. 1887-ben az osztrák-magyar trónörökös, Habsburg Rudolf is megmászta az Osorscicát. Nerezine rendelkezik egy egészen apró kikötővel is. A kikötő fokozatosan alakult a XVIII. és XIX. század között. A halászatot és mindenekelőtt a tengeri közlekedést és kereskedelmet szolgálta. A XX. század elején a város kereskedelmi flottája elérte a 37 hajót, ma mindössze 10 kikötőhelye van. Ezenkívül megtekinthető többek között a Mária Magdolna templom és egy XVI. századi ferences kolostor is.

Látnivalók

Mária Magdolna Nerezine védőszentje. Nerezine város lakói elsőként egy kápolnát építettek a Szent emlékére a XII. században, Osoršćica alatt. Miután a város túlnőtte az eredeti határait, egy új templomot (Crkva Sv. Marije Magdalene) emeltek 1534-ben a mai helyre.

Miután megépítették a Nagyboldogasszony-templomot (crkva Majke Božje) 1877-ben a Studenac téren, az egykori templom kezdte elveszíteni népszerűségét és a látogatók száma csökkent.

A Szent Ferenc templomot és kolostort a ferences szerzetesek alapították. Az egyhajós templom és a szomszédos kolostor 1505 és 1513 között épült, míg a templomtorony reneszánsz stílusban épült 1590 és 1604 között. A templomban többek között vallásos témájú festményeket tekinthetünk meg.

A Draža család tornya, az úgynevezett “Kaštel”, egy kis szilárd erőd Nerezine egyik gazdag és termékeny területén, a völgyben. Ez volt az antik otthona a gazdag és hatalmas nemesi Draža családnak, akik a kalóztámadások elleni védelem céljából építették a tornyot, a XV. században.

A Vela Jama-t a hegymászók szállásának is szokták nevezni. Ez egy barlang, ahol a régészek szerint már a közép-paleolitikus időszakban is tartózkodtak az emberek. A belsejében kerámia darabokat és egyéb tárgyakat találtak, közülük a legrégebbi lelet több mint tízezer éves.

A Studenac tér Nerezine szívében található. Ez a történelmi hely, amelyet a közelmúltban újítottak fel, ma színvonalas üzleteknek, kávézóknak, éttermeknek és egy cukrászdának ad helyet. A téren található szökőkút mára a város szimbólumává vált, egykor a város polgárai innen vitték a friss vizet.

Nerezinében Szent Mária Magdolna ünnepét július 22.-én tartják. Az ünnepen sor kerül hagyományos tűzrakásra, melyet egy köteg szalmából készítenek a Szent tiszteletére, és hálát adnak a jó termésért. Fiatalok és idősek együtt táncolnak a tűz körül, majd átugorják a lángot.

Strand

Nerezinében és közelében több strand is található, a part néhol sziklás, néhol apró kavicsos, de homokos partszakaszok is vannak, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes strandolási helyet.

Szállás és gasztronómia

Több szálláslehetőség közül a két legnépszerűbb szálloda Nerezinében a három csillagos Televrin, és az ugyan csak három csillagos Manora.

Aki otthonosabb szállásra vágyik, az megszállhat a számtalan apartman valamelyikében.

A Televrin szálloda étterme nagyon hangulatos, itt a nemzetközi konyha finomságai és a helyi étel különlegességek közül választhatnak a vendégek. A szálloda éttermén kívül számos büfé és pizzázó is várja a vendégeket.

Videók

Nerezine
Losinj-sziget
Kvarner-öböl

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version