Kezdőlap Isztria Brijuni Nemzeti Park

Brijuni Nemzeti Park

Látogasson el Isztria egyetlen Nemzeti Parkjába, ahol csodás növény- és állatvilág tárul Ön elé, a régmúlt kultúrát őrző római villák és szentélyek maradványai, 16 millió éves dinoszaurusz lábnyomok és egyéb érdekességek várják a látogatókat.

Történelmi bevezető

A Brijuni-szigetcsoport az Isztria nyugati partszakaszán fekvő szigetcsoport, amely tizennégy kisebb-nagyobb szigetből áll. Ezek közül a Veli Brijun és a Mali Brijun sziget látogatható. A szigetcsoportot 1983-ban nyilvánították nemzeti parkká.

Az éghajlati adottságoknak köszönhetően már a kőkorszakban is lakott terület volt, majd Kr.e. az első században a Római Birodalomhoz tartozott, melynek nyomait a szigetek mai napig megőrizték (római kori paloták romjai, szentélyek, kikötők). A VI. és VII. században a Bizánci Birodalomhoz kerül, ami szintén értékes építészeti remekekkel gazdagította a szigeteket. 1815-ben az Osztrák-Magyar Monarchia fennhatósága alá került. 1893-ban egy bécsi üzletember, Paul Kupelweiser megvásárolja a Brijuni-szigetcsoportot és elit üdülőhellyé alakítja át. Ekkor még csupán az arisztokrata társadalom kiváltsága lehetett a brijuni nyaralás. Az I. világháború után Olaszországhoz csatolták, majd a II. világháborút követően Jugoszláviához kerül. Josip Broz Tito (Jugoszlávia egykori miniszterelnöke) itt rendezi be magánrezidenciáját. Az ő idejében számos államfő és híresség fordul meg a Brijuni-szigeteken. Ma itt találhatóak a horvát hadsereg nyaralói, illetve elszigetelten néhány luxusbirtok.

A szigetcsoport élővilága

A szigetek éghajlatát tekintve a mediterrán égövhöz tartozik. Az évi átlaghőmérséklet 14 fok, viszont a klímaváltozás miatt ez fokozatosan növekszik olyannyira, hogy lassan elvész az évszakok közötti átmenet. A szigetcsoport gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik. Több veszélyeztetett növényfaj is megtalálható ezen a vidéken, többek között a tengeri mák valamint a vad uborka. Itt élő őshonos madarak például a fülemüle, kócsag, kormorán, sirály vagy a tengeri fecske, valamint az őz, a muflon, a páva vagy a fácán.

A sziget északi részén található a Szafari Park, ahová még a Tito által meghívott vendégek hoztak ajándékba a helyi jellegzetes állatokból, mint például struccok, zebrák, pónilovak, elefántok, sőt egykor még oroszlánok is voltak, de mivel ezeket akkoriban nem pároztatták, a ragadozók kipusztultak, így ma már csak a békésebb fajok maradtak meg a parkban és szabadon a szigeten egyaránt.

Látványosságok a Brijuni-szigeteken

A Nagy Brijuni-sziget déli részén megtekinthetjük egy római villa maradványait, amelyet még Kr. e. az I. században kezdtek el építeni, majd Kr. u. az I. században lett kész. A villához egy Neptun istennek szentelt templom is tartozik, melynek maradványai szintén megtalálhatók az öböl másik oldalán, valamint az egykori kikötő, egy méterrel a tenger alatt. Ebbe az öbölbe is vezetnek szervezett kirándulásokat, viszont a hajók nem köthetnek ki a nemzeti park területén.

A Verige öbölben egy másik római nyaraló romjai is találhatók, Venere istennő templomával együtt. A Nagy Brijuni keleti öbölben a bizánci stílusban épült Szent Mária Székesegyházat is megcsodálhatják az erre látogatók, melynek maradványai a XVI. századból valók. A Veli Brijun szigeten ásatások során szintén egy római villa alapjait tárták fel, illetve a fürdő meleg- és hidegkamrája (calidarium és frigidarium) is felszínre került. A villa egyik termét mozaikokkal díszítettek, amely arra enged következtetni, hogy egykor itt tartották meg az ünnepi eseményeket. Ugyanitt található a Tegetthoff-erőd, amelyet az 1800-as években építettek az osztrákok védelmi célból.

Szórakozás és sportolási lehetőségek

A szigetcsoport északi részén fekvő Szafari Park számos turistát vonz, az érdeklődők megfigyelhetik az itt elő állatokat. Ezenkívül a parkban közel 200 dinoszaurusz lábnyom is föllehető.

A golfkedvelők számára ez a vidék igazi paradicsom, a golf szerelmesei előszeretettel választják ezt az üdülőhelyet.

Akik inkább kerékpározni szeretnek, azokat sem éri csalódás, hiszen a Brijuni-szigetek adottságai erre is lehetőséget adnak, sőt a helyi sportlétesítményeknél a kerékpárkölcsönzés is lehetséges.

Szálláslehetőség

A Brijuni Nemzeti Parkot legkönnyebben a Fazana nevű faluból közelíthetjük meg, amely csupán néhány kilométerre van Pula városától, ahol viszont számos szálláslehetőség közül válogathatunk, különböző apartmanok kedvező árakkal várják az odalátogatókat.

Videók

Brijuni Nemzeti Park
Isztria

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version