Kezdőlap Kvarner-öböl Novi Vinodolski

Novi Vinodolski

Novi Vinodolski a Kvarner-öbölben található, Horvátország északi részén, Crikvenicától délre, Senjtől északra, a magyar határhoz egészen közel. Ez az 5000 lakosú kisváros az öböl egyik leglátogatottabb üdülőhelye, nem csoda, hiszen a hangulatos óvárosa, a szűk kis kanyargós utcáival, a nyári karnevállal, elbűvöli az ide látogató turistákat. A kisváros nem csak szépségével, de történelmi múltjával is lehengerli a turistákat. 1288-ban itt készült a Vinodoli Kódex, amely a horvát törvénykezés alappillérévé vált.

A város rövid története

A Frangepán-család birtokában állt Novi Vinodolski (a várost 1953-ig Novinak hívták) egészen Frangepán Kristóf kivégzéséig, ezt követően a magyar illetve az osztrák kincstár tulajdonává vált. A városka történelme nem mindig volt felhős, ugyanis 1878-ban itt épült meg Horvátország második fürdőháza. Ekkor a fürdőzés még az uralkodó elit kiváltsága volt. Manapság viszont bárki élvezheti a városkában a fürdőzés kellemes élményét.

Látnivalók

Novi Vinodolskit a XVIII. században földrengés sújtotta, ezért a belvárosban látható épületeken kívül mára csak egy torony maradt meg az egykori Frangepan városból, mint történelmi emlék.

Szórakozás és sportolási lehetőségek

Novi Vinodolski, ideális hely a fürdőzni vágyók számára, a fő strandja Lisanj, partja részben homokos, részben sziklás. A kisvárosban a strandokon kívül minden megtalálható, amire az oda látogatók vágyhatnak, éttermek, kávézók, boltok, így aki megunta a napozást, egy kellemes séta közben a hangulatos, kacskaringós keskeny utcácskákban betérhet egy hűsítő jeges teára valamelyik kis kávézóba, vagy éppen shoppingolhat egyet Novi Vinodolski boltjaiban.

Aki mozgalmasabb pihenésre vágyik, az biztosan jól fogja érezni magát egy fish pikniken. A kikötőből naponta több hajó indul kirándulásokra, a legtöbb a Krk-szigetre.

Novi Vinodolskiban a bulizni vágyó fiatalok is megtalálják számításukat. A kisvárosban már hagyománnyá vált a nyári karnevál, amelyet minden évben júliusban tartanak. A karnevál első napján álarcosok vonulnak föl az utcákon, a hangulatot a néptánc együttesek, és a gyermek kórusok még forróba teszik. A turisták akár a helyi hagyományos Paško kolo körtáncba is beszállhatnak, és a helyiekkel együtt rophatják a táncot, amelyet a kisváros rezesbandája kísér. A karnevál záró jelenete a leglátványosabb, ekkor szoktak egy bábut elégetni a város közterén egy hatalmas máglya tűzében, amely a népi hiedelem szerint elűzik a rossz szellemeket a városból. A turistáknak feledhetetlen élményben lesz részük, ha ellátogatnak a karneválra, mert Novi Vinodolski ilyenkor átváltozik a mosoly és a szórakozás városává.

Szálláslehetőségek

A kisvárosban a luxus hoteltől a kempingig minden megtalálható. Így mindenki kiválaszthatja a számára ideális szállást. A luxus szerelmeseinek a nemrég megnyílt NOVI Spa Hotels & Resort hotel az óhajtott kényelmet, és szolgáltatásokat biztosítja, de több kisebb hotel is várja a látogatókat. Aki barátságosabb környezetre vágyik, az választhat egyet a számtalan apartman ajánlatból. A helyiek nagyon kedvesek és vendégszeretőek, így aki ezt a szállás lehetőséget választja biztosan jól fogja magát érezni. Azoknak akik lakókocsival, netán sátorral érkeznek kempingek állnak a rendelkezésére.

Étkezés

Novi Vinodolski egy kis halász falucska, így a nap kezdetekor friss halat vásárolhatunk a halászoktól, akinek viszont nincs kedve sütögetni, az valamelyik helyi kis étteremben is megkóstolhatja a helyi halétel különlegességeket, és a horvát söröket. Ha magyar ajkúként látogatunk a városba, akkor is élvezhetjük a hagyományos magyar vendégszeretet, hiszen a Főutcán található az „Adria” étterem, melynek tulajdonosa magyar ajkú (Djeke Zoltán). Az Ő éttermében még az étlap is magyar nyelvű, így igazán otthonosan érezheti magát aki betér ebbe a kedves kis vendéglőbe.

Videók

Novi Vinodolski
Kvarner-öböl

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version