Kuciste

Kućište egy alig 250-es lélekszámú kis falu a Peljesac-csatorna partján, szemben a Korcula-szigettel, a Szent Illés-hegy lábánál. A település központjában régi kőházak állnak, körülöttük magas fenyők, jukkapálmák, citromfák és ciprusok, valamint virágzó mediterrán növényzet.

Az itteni lakosoknak a hajózási tapasztalata távoli időkbe nyúlik vissza, amikor a vitorláshajók még a virágkorukat élték. Ez akkoriban nagyon jövedelmező foglalkozás volt, amelynek nyomai mind a mai napig meglátszanak a régi, stílusos kőházakon.

Az egykori hajótulajdonosok és tengerészkapitányok házai a település aranykorára emlékeztetnek. Manapság ezek közül számos üresen áll. A település legszebb ilyen jellegű épületkomplexuma a Lazarovic hajótulajdonos család három épületből álló kastélya, amely a késői reneszánsz korban, a XVII.-XVIII. században épült.

A barokk Szentháromság (Sv. Trojstva) templom díszes kapujával, 1752-ben épült, egy helyi mester munkája, Dalmáciában egyedülálló kör alakú beltérrel és márvány oltárral rendelkezik.

Érdemes egy sétát tennünk a temető és a gótikus Szent Lukács (Sv. Luka) kápolna felé, amely a domboldalon áll, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a vidékre. Az 1393-ban épült kápolna körte formájú harangja 1422-ben készült, amint azt a rajta látható felirat is tanúsítja. A kápolna legértékesebb kultikus tárgya az aranyból készült korai reneszánsz kehely. A temetőben megcsodálhatjuk a néhai hajótulajdonosok és kapitányi családok díszes síremlékeit is.

A domb lejtőjén lefelé haladva Žukovac-ban áll a gótikus Szent Lőrinc templom, amely 1335-ben épült. A XVIII. században felújított templom oltára előtt egy spanyol, bőrből készült antependium (oltártakaró) látható, amely a XVII. századból származik.

A település kis kikötőjét „vlake” néven említik, ez szintén látványosságnak számít a turisták körében.

A part mentén egy út vezet végig Viganj-ig, amelyet Kuciste-tól a Szent Liberan-fok választ el. Itt fehér kavicsos strandokat találunk, melyeket a déli és a nyugati szelek alakítottak ki.

A „Palme” kemping 5 km-re található Orebic-től nyugatra, Kuciste tőszomszédságában. Az 1,4 hektáros területére számos mediterrán növényfajt telepítettek. A kemping előtt egy 250 méter hosszú kavicsos strand található. A kempingnek új, modern vizesblokkjai vannak, lehetőség van az elektromos csatlakozásra lakókocsik és sátrak számára, van hűtő és üzemanyag töltő állomás is. A kempingben beszerezhetőek az alapvető élelmiszerek és gyümölcsök is. A legközelebbi bolt 100 méterre van a kempingtől.

Videók

Kuciste
Peljesac-félsziget
Dél-Dalmácia

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version