Rovinj

Rovinj az Adriai tengerpart északi részén helyezkedik el, és az egyik legcsodálatosabb horvát városnak tartják. Rovinj régen olasz kikötőváros volt, a mai napig őrzi olasz hangulatát, az utcák nevei olaszul is fel vannak tüntetve. A horvát nyelven kívül az olasz is hivatalosan használatos. Rovinj-ban renget látnivaló található, a strandoláson kívül számtalan program és látványosság csábítja az oda látogatóknak.

A város rövid történelme

A III-IV- ik században már létezett ez a városka, amelyet a barbárok elől menekülő emberek építettek. Hiába védte fal és három torony a várost, mégis többször megtámadták. Később a velencei védelem időszakában halásztelepülés lett, majd a XVII században a járványok elől több, mint 3000-ren menekültek a városba. Rovinj ekkor túlzsúfolt lett, föld terület híján felfelé terjeszkedett a város, lakói egy-egy szobácskában éltek.

Látnivalók

A város leghíresebb látnivalója a dombon álló Szent Eufémia templom, mely a XVII-ik században épült, barokk stílusban. A templomban Szent Eufémia III-ik századi szarkofágja is látható, ezt az értékes kincset a legenda szerint a tenger Rovinj-nál vetette partra.

A dombról lenyűgöző rálátás nyílik a városra, érdemes megnézni. Kellemes időtöltés sétálni egyet az óvárosban, melynek egyik bejáratát a barokk Balbi-ív jelöli.

Az óváros romantikus hangulatú utcácskáiban a macskaköves szűk kis sikátorokban olyan érzés fogja el a turistákat, mintha visszautaztak volna a múltba.

Rovinj másik fő látnivalója a városháza, amely ugyancsak a XVII-ik században épült. Rovinj központjától két kilométerre látható, a város másik nevezetessége a Cave di Monfiorenzo kőfejtő, amelyet a helyiek csak „fantázia kőfejtőnek” neveznek. Ebben a geológiai parkban, láthatóvá válik a karszt kialakulásának egyik különleges manifesztációja, így nem csoda, hogy ez a hely Horvátország védett természeti kincsei közé tartozik. A városban a sok látnivaló mellett, nem lehet unatkozni. Rovinj-ban egy 1881-ben létrehozott élő természeti múzeum is található, egy akvárium, mely számtalan fajta, színes halaival, elkápráztatja az oda látogatókat, ezért érdemes ide is ellátogatni.

Szórakozási és sportolási lehetőségek

Rovinj-ban a strandokból is hatalmas a választék, de mindegyiknek meg van a maga különlegessége. A város egyik legjobban felszerelt strandja a Lone Bay strand, mely a hajókikötőn túl, egy védett öbölben található, lassan mélyülő vizű, így a gyermekes családok is nyugodtan strandolhatnak itt. Rovinj-tól negyed órás hajóútra található a Vörös sziget (Crveni otok), amelynek strandja tiszta, és jól felszerelt, de nem csak ezért érdemes ide látogatni. A Vörös sziget mellett található egy másik kisebb sziget a Maskin. A két szigetet, egy kis hidacska köti össze. A Vörös szigeten egy bencés kolostor látható, illetve római és velencei épületek, a látvány lehengerlő, föltétlenül érdemes megnézni. A másik szigeten, a Maskinon, nudista strandok vannak, így mindenki megtalálja a számára megfelelő fürdőzési lehetőséget.

A városi strand különlegessége, hogy nem beépített, így lépcsőkön kell lemenni a sziklás partra. Esténként gyönyörű látványban lehet részük az itt strandolóknak, mivel a strand mellett lévő kávézóból reflektorokkal megvilágítják a tengert, az ott lévők pedig a sziklákon üldögélve, egy finom italt kortyolgatva gyönyörködhetnek a lenyűgöző látványban. Rovinj-ban a strandoláson kívül számtalan más szórakozási lehetőség van. Az aktív pihenést kedvelők elmehetnek egy hajó kirándulásra, vagy búvárkodni, sőt a közelben sziklamászásra is lehetőség nyílik. A kirándulás után a városban, számtalan kávézó, és vendéglő várja a turistákat egy finom vacsorára, vagy egy frissítő italra. A főtéren esténként általában koncerteket tartanak, ahol hangulatos, kellemes estét tölthetnek a szórakozni vágyók. A városban diszkókból is bőven van választék, így a fiatalok is kellemesen elüthetik az estét, végigtáncolhatják az éjszakát.

Szálláslehetőségek

Rovinj-ban is óriási választék van a szálláslehetőségekből. A szállodák és apartmanok közül, mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő ajánlatot. Az itt élő emberek nagyon kedvesek, aki az apartmant választja, biztosan nem csalódik majd a horvát vendégszeretetben.

Étkezési lehetőségek

Az éttermekből is óriási a választék, így nem könnyű eldönteni, hova térjen be az ide látogató. Van néhány étel, amelyet feltétlenül meg kell kóstolni, attól függetlenül, melyik vendéglőt is választja a vendég. Az egyik ilyen étel az isztriai prsut, mely egy sós levegőn szárított sonkaféle. A húsételekhez köretként érdemes nyokkit (gnocchi, ez kukoricalisztből készült galuska) választani. A halféléket is érdemes megkóstolni, általában minden étteremben rendelhetőek a roston sütött hal ételek.

Desszertnek a helyi fánkfélék az ajánlottak, a fritulát, vagy a krostulát, melyek fahéjas porcukorral vannak meghintve. A finom ételek után meg kell kóstolni egy pohár helyi bort. Rovinjban a legnépszerűbbek, a teran és a malvazija. A városkában igazi kulináris élvezetekben lehet része a turistáknak, érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, mert hasonló ízekkel kis hazánkban biztosan nem találkozhatunk.

Videók

Rovinj
Isztria

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version