Omis

Omis egy szép kisváros közép Dalmáciában, amely mindössze 25 kilométerre Splittől, a Cetina folyó adriai torkolatánál található. A várost szakadékok, szurdok veszik körül, amelyek különleges látványt nyújtanak. Omis nagyon sok turista kedvenc helye, köszönhetően a rengeteg történelmi látványosságának és a mesés partjainak. A városka híres várairól, erődítményeiről, amelyek jó állapotban maradtak, de természetesen a látnivalókon kívül is számtalan érdekes program várja az itt nyaralókat.

Történelmi háttér

Omiš, akárcsak Horvátország és az Adria-i tenger nyugati partján fekvő országok nagy része is illír település volt az időszámításunk előtti időkben. Írásos dokumentumok a települést már i.e. 1000-ben is említik. A Krisztus utáni I. században ez a város sem állt ellen a római hadaknak, így Omiš is a római kolóniák egyike lett, melyet a rómaiak „Oneum” néven említettek.

A város gazdasági fejlődése szorosan kötődik a kalózkodáshoz – ekkoriban Almissa-i kalózok néven voltak ismertek, akik „Sagittas”-oknak nevezett gyors hajóikon gyorsan lecsaptak az ellenségre és vonultak vissza a biztonságos folyótorkolatba. Az Omiš-i városlakók a XIII. században híres hajózók hírében álltak. A XV. század elejétől „ellenőrizték” az Adria-i tenger hajóforgalmát és általában a velencei, dalmát és a Nápoly-i királyság hajóit fosztogatták. A szabad áthajózásért cserébe „vámot” szedtek. Az Omiš-i kalózok nagyon veszélyesek voltak, főleg akkoriban, amikor Kacic herceg vaskezű irányítása alatt álltak.

A nagyon korai időkben a kalózok szövetséget kötöttek a felvidéki Poljica fejedelemséggel, így erejük jelentősen megnövekedett, ezen felül nem kellett tartaniuk támadástól a hátország irányából. Azokban az időkben, az Omiš-i kalózoknak legalább annyira félelmetes volt a híre, mint a Földközi tengeren a szaracénoknak. Azáltal, hogy az Omiš-i kalózok megtámadták a keresztes hadjáratba induló hajókat is, magukra haragították III. Honorius pápát, aki 1221-ben hadjáratot indított a kalózok ellen, amely azonban kudarcot vallott. Később, 1228-ban újabb hadjárat indult a kalózfészek felszámolására, amely ezúttal sikerrel járt. Kacic uralmát a híres Subic család követte, majd a Horvat testvérek, a bosnyák I. Tvrtko, majd az úgyszintén bosnyák Vukcic Hrvatinic. Őket követték Ivanis Nelipic és Stjepan Kosaca hercegek. 1409-ben Ladislav Napuljski eladta Dalmáciát a Velencei Köztársaságnak. A város nem sokáig volt velencei uralom alatt, de 1444-től ismét a Velencei Köztársaság részévé vált és az is maradt 300 évig, egészen a birodalom összeomlásáig. A velencei uralom idején, a várost jelentősen megerősítették a török invázió miatt, és bár a törökök a teljes hátországot elfoglalták, Omiš-t sosem tudták bevenni. A Velencei birodalom bukása után Omiš is az osztrák császárság területéhez lett csatolva egészen az 1805-ös Požun békeszerződés aláírásáig Franciaország és Ausztria között, így francia fennhatóság alá került 1813-ig. Ezután ismét az Osztrák-Magyar Monarhia részévé vált, egészen az Első Világháború végéig. Az ezt követő történelmi események már sokak számára ismeretesek. Miután az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlott, a város a Szerb-Horvát-Szlovén királyság része lett, amely 1929-től Jugoszlávia néven vált ismertté. Horvátországhoz – bár etnikailag mindig is része volt – 1991 űta tartozik, ugyanis ekkor kiáltotta ki függetlenségét mint szuverén állam.

A város nevezetességei

A Mirabella (Peovica) egy román stílusban épült erőd a város fölött, a XIII. századból. A Mirabella-erőd volt a búvóhelye az Omiš-i kalózoknak, valamint a Cetina-folyó torkolata hajóik számára. Egy érdekes történet is kötődik a Mirabella-erődhöz. Az erőd tornyának elhelyezkedése, valamint a folyó közelsége miatt, a toronyban nagyon erős a visszhang. 1537-ben a törökök megtámadták az erődöt. A tűzharc közepette, a védők nem tudták megkülönböztetni a saját lövéseik hangját az ellenségétől, ezért sokkal sűrűbben ágyúztak. Emiatt a törökök az hitték, hogy a védők sokkal többen vannak mint valójában, ezért felhagytak az ostrommal. A Mirabella-erőd a város Subic nevű utcájából közelíthető meg, egy lépcsősor megmászása után. Ez az út körülbelül 15 percet vesz igénybe.

A középkorban egy másik erődje is volt a városnak, ez egy 331 méter magas sziklán épült fel, de mára már csak a romjai láthatóak. Az erődöt Stari Grad-nak (Fortica) hívták.

A Szent Mihály (Sv. Mihovil) templom és plébánia egy kisebb középkori templom helyén épült fel, mert az már túl kicsinek bizonyult a lakosok számához képest. A templom építését 1604-ben döntötték el. A harangláb építése a 1720-ban kezdődött a templom háta mögött, 1724-re készült el. A Szent Mihály templom Omiš városának egyik legfontosabb építészeti műemléke. Építészeti stílusában keverednek a gót, a reneszánsz és a barokk stílusok, míg a templom kapuja a dalmát építészet egyik remekműve, mely híven tükrözi az akkori emberek életfelfogását. A templom legkiemelkedőbb látványosságai a négy oltárkép: a Szentlélek alászállása, Szent István, A Rózsafűzéres Szűzanya és a Szűzanya a Gyermekkel, valamint Szent György és Szent Heléna. A festményeket a velencei művész, Palmo tanítványai festették. A templom feszületét az oltáron Juraj Petrovic véste, akárcsak a Szűzanya oltárát, míg a Szent Mihály oltárt Ivan Rendic.

A kis Szentlélek (Sv. Duh) templomot a főutcán a XVI. században építették. A templom reneszánsz fából faragott oltárának a képe a Szentlélek alászállását jeleníti meg, a velencei ifj. J. Palma műve. A templom 1585-ben épült, egy régebbi gótikus templom alapjára. Jelenleg galéria működik a templomban.

A Szent Péter (Sv. Petar) Horvátország legrégebbi óromán stílusban épült templomainak egyike. A X. században épült és nagyon jó állapotban maradt fenn napjainkra. A templomot a Cetina-folyó jobb partján találjuk. Az első dokumentumok amelyek a templomot említik 1074-ből származnak, Slavac király idejéből. A XVIII. században itt papi szeminárium is működött, ahol a papnövendékek a glagolita nyelvet tanulmányozhatták. 1750-ben a papnevelde átköltözött a szomszédos épületbe.

A XVII. század korai időszakában a Draškovic – Bonitia család egy kápolnát építtetett a város közvetlen közelébe, Szent Lukács (Sv. Luka) evangélikus tiszteletére. A temetkezési kápolna Luka Bonitio nevű nemes megrendelésére épült a Miasszonyunk-temető területén. A kápolna külseje szerényen van díszítve, erős gótikus jelleggel, amely a belső részekben még inkább kiemeli az épület nemesi jellegét. Bár a kápolna nem képezi fontos részét a város vallási hagyományainak, mégis hozzájárul az itteni lakosok kollektív történelmi tudatának az erősítéséhez.

A Ferences-rendi kolostor és temploma a Kármel-hegyi Szűzanya (Gospe od Karmela) a XVIII. században épült. Manapság művészeti kiállításokat tartanak itt, levéltárában pedig török kori dokumentumokat őriznek.

A városban és környékén még számos templomot megtekinthetünk, ilyen a Szent Mária (Sv. Marije), a Szent István (Sv. Stjepana), a Szent Rókus (Sv. Rok) vagy a Szent János (Sv. Ivan), melynek mára már csak a maradványai láthatóak.

A városi múzeum Omiš történelmi városközpontjában található. A múzeumban számos lelet kerül bemutatásra, melyeken keresztül megismerhetjük a város történelmét, valamint egy régészeti kollekció és a Poljicki Alkotmány is.

Strandok

Omisban homokos, aprókavicsos partszakaszú strandok találhatóak. Az egyik legkedveltebb a Velika Plaza, amely a város központjában található. A 700 méter hosszú partszakaszon számtalan kávézó és étterem várja a turistákat. A fürdőzésen kívül sok sportolási lehetőség is van, mint például a röplabda, aki viszont a vízi sportokat kedveli, az sem fog itt unatkozni! Ez a strand a kisgyermekes családok számára is alkalmas, hiszen vize lassan mélyül és még játszótér is van.

A másik kedvelt strand a Slavinj, amely 10 percre van a város központjától. A partja apró kavicsos, fenyők veszik körül, csodás látványt nyújt.

A Brzet strand is apró kavicsos partszakaszú és ugyancsak fenyő erdők veszik körül. A partján több kávézó is található, ahol napozás után el fogyaszthatnak egy hűsítő italt a strandolók.

Szórakozási lehetőségek

Omis a nyári hónapokban számtalan kulturális programnak ad helyet, esténként a tereken koncertek vannak, de aki jobban kedveli a filmeket, az a szabadtéri moziban biztosan jól fogja magát érezni! A nyári időszakban a híres klapa előadók koncertjeit is meg lehet tekinteni, amely egy különleges hangzású dalmát népi zene, melyet férfi kórus énekel. A számtalan kulturális program egy részének a templomok adnak otthont, ilyenkor nem csak zenés programok várják a turistákat, de kiállítások és irodalmi estek is. Így Omis nyári fesztiválja alatt hatalmas a választék a szórakozási lehetőségek közül.

A hagyományos ünnepségen kívül is sok szórakozási lehetőség várja a fiatalokat a városban. A klubok, bárok és beach bárok sokasága közül választhatnak a szórakozni vágyók. Így aki hajnalig szeretne táncolni, vagy egy italt szeretne elfogyasztani, az számtalan hangulatos hely közül választhat.

Aktív vakáció Omiš-ban

Omiš ideális hely azok számára is, akik aktívan szeretnék eltölteni a szabadidejüket. Sziklamászás, búvárkodás, túrázás, kajakozás és sok más aktív kikapcsolódásra van lehetőség Omisban és környékén.

Sziklamászás

Omiš nem csak a horvát, de az európai sziklamászók körében is ismert hely, „horvát Chamonix”-nak is nevezik. Aki a városba látogat, nem csak a környék sziklafalain próbálhatja ki tudását, de azokat is, amelyeket évszázadokon keresztül hiába ostromoltak a város támadói.

Kajak és rafting

Az említett vízi sportok űzésére a Cetina-folyón van lehetőség. Azok a kajakosok, akiknek még nincs megfelelő tapasztalatuk vad vizeken, azok választhatják Cikotina Lada és Blato közötti 10 km-es folyószakaszt, melyet 3-4 óra alatt lehet megtenni. Sokkal több gyakorlatot és főleg bátorságot igényel a Blato és Zadvarje közötti szakasz. Ezt csak kajakkal lehet megtenni. Ez a folyószakasz is 10 km hosszú, megtenni is ugyanannyi idő mint a felső, csendesebbik szakaszt, de itt keskeny szakaszokat is le kell küzdeni meredek kanyonokban, viszont a táj szépsége megéri a fáradságot és a veszélyt.

Túrázás

Akik félnek a meredek, függőleges sziklafalak megmászásától, vagy nincsenek az ehhez megfelelő fizikai kondícióban, azok számára is tartogat a vidék hasonló sportlehetőséget. Érdemes végigmenni az Omiš-Baucici turistaúton, fel a Stari Grad erőd romjaihoz. Ez körülbelül egy órát vesz igénybe, míg további 12 perc az út lefelé Planovoba. Csodálatos kilátás nyílik a városra, a Cetina-kanyonra és a dalmát szigetekre, ha az Omiš-Cecurci-Imber útvonalat választjuk (90 perc). Visszafelé érdemes a másik oldalon Podašpilje-n keresztül jönni a Cetina-kanyon felé.

Kerékpározás

Akik egy rövidebb kerékpár túrára indulnak, választhatják a Cetina-kanyonon átvezető utat, Omiš-tól Radmanove Mlinice-ig. A jobban felkészült kerékpárosok tovább is mehetnek Kucici, Zadvarje, Šestanovac, Blato és Gata felé, végig a folyó mentén, 60 km hosszan.

Siklóernyőzés és sárkányrepülés

Mindezeknek a sportágaknak a művelői nagyon jó helyeket találhatnak a város környékén, ahol mindig fúj a szél. Kiinduló pontként a Cecuci falutól 10 perc járásra levő 380 méter magas füves lejtőjű magaslat kiválóan megfelel. Leszállási helyként a város strandjának fövenye rendkívül alkalmas, ugyanakkor biztonságos is. Egyes siklóernyősök 2-3 órát is eltöltenek a magasban.

Búvárkodás

Aki elég bátorságot érez magában ahhoz, hogy bemerészkedjen a vízalatti világba, jelentkezzen az Omiš-i Búvár Klubban, ahol részt vehet egy kezdők részére szervezett búvár tanfolyamon. A búvárkodásban szerzett tapasztalat függvényében akár éjszakai merülésen is részt lehet venni. Mindössze tizenöt méteres mélységbe kell lemerülni ahhoz a Cetina-folyó medrében, hogy megnézhessük Dávid hídjának maradványait, illetve azt a mesterséges sziklazátonyt, amelyet még a kalózok építettek, azért, hogy az őket üldöző ellenséges hajókat zátonyra futtathassák. A tenger közeli vizeiben egy régi kereskedőhajó roncsait úszhatjuk körül, vagy benézhetünk a víz alatti barlangokba, a parti kiszögellések alá, ahol a vízi élővilág csodáit vehetjük szemügyre.

Gasztronómia

A városban több kis étterem is van, de akár a Dvor szálloda éttermében is meg lehet kóstolni a helyi különlegességeket. A szálloda étterme a Knez, amely autentikus hangulatban várja a vendégeket. A helyi ételeken kívül a világ konyhájának ízeit is meg lehet kóstolni az étteremben, akármit is választunk az ételek közül, mindenképpen érdemes a teraszon elfogyasztani, ahol gyönyörködhetünk a nem mindennapi kilátásban! A vacsora mellé egy pohár bort is érdemes elfogyasztani, ugyanis a vendéglőben csak a legjobb minőségű horvát borokat szolgálják fel.

Szálláslehetőségek

A 3 csillagos Hotel Villa Dvor a szurdok között található. 2002-ben felújították, de megőrizték hagyományos építési stílusát. A szálloda szolgáltatásai kiválóak és a kilátás is csodás. A jacuzziból a sziklákra tökéletes rálátás nyílik, amely főként az esti fényekben csodás látványt nyújt! Sok sportolási lehetőség is van, így aki nem csak pihengetni szeretne, az választhat a sport lehetőségek közül is.

A városban még sok szálláslehetőség van, aki nem szeretne szállodában megszállni, az a számtalan apartman valamelyikében is megszállhat.

Videók

Omis
Közép-Dalmácia

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version