Mali Losinj

Losinj-sziget központi és egyben legnagyobb települése a kb. 7000 lakosú üdülőváros, Mali Lošinj. Színes házaival, egy hosszan elnyúló, védett öbölben helyezkedik el. Egykor Veli Losinj volt Losinj-sziget közigazgatási települése, majd a sziget irányítása átkerült Mali Losinjba, mivel jóval túlnőtte Veli Losinjt. Mali Losinj területe mára annyira kiterjedt, hogy már nemcsak a nyugati tengerparti részt foglalja el, hanem a sziget keleti oldalára is átnyúlik, így Mali Losinj keleti oldalán is találhatunk olyan szálláshelyet, amelyik tengeri panorámával rendelkezik.

Története

Mali Lošinj eddig ismert történelme valószínűsíthetően valamikor a XII. században kezdődött, bár lehet hogy hamarabb. Pontosabb adatokat nem lehet tudni, mivel kevés dokumentum maradt fenn, ami ezt bizonyítaná. Annyi tudható, hogy abban az időben, mikor a tatárok elözönlötték Európát, egy tucat, addig Magyarországon élő horvát család elmenekült és itt telepedett le a Szent Márton-öböl környékén.

Az itt letelepedett családok eleinte földműveléssel foglalkoztak, majd később halászattal, hajózással és hajóépítéssel is. Ahogy nőtt a kolónia, úgy kezdet el szétszóródni a part mentén.

Látványosságai

A városban megtekinthetjük a XVII. században épült Szűz Mária Születése (Župna crkva Male Gospe) nevű háromhajós plébániatemplomot, amely 1696-től egészen 1775-ig épült. Itt őrzik Szent Romulus ereklyéit, valamint az oltáron megtekinthető egy festmény a Boldogságos Szűz Mária születéséről.

Aki a városi temetőben jár, annak a régi sírkövek Lošinj történelméről mesélnek. Az 1450-ben épült Szent Márton templom (Crkva sv. Martina) is itt a temetőben áll. A templom papja egy glagolita szerzetes volt, aki az egyházi teendői mellett, a jegyző feladatát is ellátta.

A Szent Miklós templom (Crkvica sv. Nikole) 1857-ben épült. Nevét Szent Miklósról kapta, aki a hajózók és az utazók védőszentje.

A város főterén található egy szökőkút, amely két vízköpő delfint ábrázol. A szökőkút a Vrana tóból nyeri a vizet. A vízvezetéket 1960-ban fejezték be, ezzel pedig a helyiek egy hosszú és kemény víz nélküli időszakot zárhattak le. A szökőkutat Vinko Matković, rijekai szobrászművész készítette.

A Lošinj Aromás Kert (Otočni miomirisni vrt) egy kertészet, a sziget gyógynövényeivel. A látogatók útmutató segítségével megismerhetik a sziget gazdag gyógynövényeinek tulajdonságait, majd egy eredeti szuvenírt is vásárolhatnak a szigetről.

A város déli lejtős oldalában több kisebb kápolnát láthatunk, egyiket a másik után. Ezek a kis kápolnák jelölik a Krisztus keresztútjának a 14 stációját. Ez az út a híres Mali Lošinj Kálvária. A kápolnák a XVIII. században épültek és 1752-re készültek el. A Kálváriát, Mali Lošinj hirtelen jött felvirágzásának tiszteletére építették, mikor is a „kis falu” várossá vált. A keresztút végén Golgota Keresztje és egy kis templom található.

A város híres a hajógyáráról, ahol kisebb hajókat és jachtokat építenek. Itt található az Adria egyik legnagyobb jachtkikötője, ahonnan augusztus elején indul a regatta. A kikötő melletti pálmafákkal határolt sétányon, különféle cukrászdák, kávézók és éttermek várják a vendégeket.

Part menti fenyveseinek és kiváló, kellemes mikroklímájának köszönhetően már a századelőn igen közkedvelt gyógyüdülőhelynek számított a közép-európai arisztokrata körökben. Már ebben az időben megkezdődtek a mai napig meglévő luxusvillák és panziósorok építése. A környék vizeinél egyedülálló élményt nyújtanak a gyakorta felbukkanó delfincsapatok. A sziget több ökológiai nevezetességgel is rendelkezik, például ez az egyetlen térség, ahol a szigorúan védett fehér fejű keselyűk fészkelnek.

Művészet és kultúra

A Mali Losinjban található művészeti gyűjteményét a város Andro Vid Mihičić-nek köszönheti, aki művészettörténész doktor, költő, író, a Zágráb-i Képzőművészeti Akadémia tanára volt. Andro Vid Mihičić 1896-ban született Beli-ben és 1992-ben halt meg Mali Lošinj-ban. Ő teljes munkásságának gyümölcseit a városnak adományozta amely nyolcvanhét műalkotást és kéziratokat tartalmaz. A gyűjteményt 1993-ban mutatták be először a nyilvánosság előtt.

A Piperata Kollekció 27 festményt tartalmaz. A kollekció legértékesebb darabjai az olasz, francia és holland művészek munkái a XVII. és XVIII. századból.

Strand

Mali Losinj kikötőjéből közvetlenül a tengerpart mellett egy gyalogút indul, amelyen érdemes végigmenni, mert rövid séta után eljutunk a Cikat strandra, amely Mali Losinj legnagyobb és legfelszereltebb strandja. Strandja teraszos elrendezésű, leginkább köves vagy apró kavicsos, de homokos partszakaszt is találhatunk, így biztosan mindenki jól fogja érezni magát. A Cikat kemping mellett található egy kavicsos partszakasz is. A közelben sok kis öböl is található, így akik nem szeretik a tömeget, elvonulhatnak egy nyugodtabb öbölhöz napozni, pihenni. A környéken nudista strand is van.

A Losinj-sziget számos strandja közül, a Veli žal az egyik legszebb kavicsos strand, melyet a Suncava-öbölben találhatunk. A strand kiváló adottságokkal rendelkezik, ide nyugodtan magunkkal hozhatjuk gyermekeinket is. A part egy része betonos, ez pedig nagyon jó hely a napozóágyunk elhelyezésére és a kellemes napfürdőzésre. A Veli žal strand is megkapta a kék zászlót, a biztonságunkra pedig életmentők vigyáznak.

Szórakozás Mali Losinjban

Jó néhány éve itt rendezik meg a szigony-halászat világbajnokságot. A településre 1950-ben érkezett az első szigonypuska, mint új halászati eszköz, ezáltal egy új kategóriát teremtett, a szigony-halászatot. Az első Észak-Adriai szigony-halászat bajnokságot 1956-ban rendezték meg, míg rákövetkező évben már az Első Szigonyhalász Bajnokság került megrendezésre. 1957 óta hagyományosan, minden évben megrendezésre kerül az Újévi Szigonyhalász Kupa. A szigonyhalászat és Mali Losinj lakosai közötti tradicionális kötödés egyik ékes bizonyítéka a város központjában felállított szigonyhalász emlékmű. A szigonyhalász bajnokság idején több más rendezvény is megszervezésre kerül, mint például koncertek, kiállítások, vagy regatta.

Mali Losinj városnapjának gyökerei a XII. századig nyúlnak vissza, amikor tizenkét horvát család került a Losinj-szigetre, és letelepedett a keleti öbölben, Szent Márton védelmezésével, aki a mai napig a város védőszentje. Az ünnepségen számos sport és szórakoztató programot szerveznek.

A Turizmus Világnapja az utolsó ünnepség a nyáron, ezzel búcsúznak a nyártól és a főszezontól, a Turizmus Világnap azért is jelentős, mert ilyenkor osztják ki a legjobb díjakat, a legjobb dolgozóknak a turisztika terén.

Szállás és Sport

A városban több színvonalas szállodát találunk, de apartmanok is bérelhetőek. Széleskörű sportolási, és kikapcsolódási lehetőségek közül válogathatunk, mint például a búvárkodás, szörf, tenisz, minigolf, bowling vagy a horgászat. A halászat illetve a horgászat fontos szerepet játszik a város életében, ugyanis itt van az Adria legnagyobb sporthorgászati terepe. A gyönyörű, hangulatos környezet lehetővé teszi a kellemes nyaralást.

Mali Losinj egyik legexkluzívabb szállodája a Hotel Vespera****. Ez a szálloda elsőként gondolt a kisgyermekes családokra. A hotel emiatt a Kinderhotels Europe Group tagja is. Itt azok a családok is kényelmesen megszállhatnak, akik kis gyerekekkel érkeznek. Itt a bölcsőtől kezdve, a gyermekek magasságára méretezett bútorokon át a babysitter szolgálatig minden biztosított a kisgyermekek jóléte érdekében. A hotel mindezeken kívül hatalmas kül- és beltéri medencékkel, több száz szobával, éttermekkel, bárokkal, kongresszusi központtal és klub helységgel rendelkezik.

A Poljana kemping, Mali Lošinj legnagyobb kempingje. A kemping a sziget legdélebbi részén helyezkedik el, nem messze a várostól. Strandja 800 méter hosszú és egy apró kavicsokkal borított öble is van, 150 férőhelyes csónakkikötővel. A Poljana kemping a delfinrezervátum területén helyezkedik el.

A Cikat kempingben mindent megtalálhatunk, amire csak szükség lehet egy kempingezés során, sőt annál többet is. Az ide érkezőket 68 lakókocsi-állás várja az árnyas fák alatt, ezen felül 30 további mobil-otthon is bérelhető a kempingben. A kemping üzemeltetői a mozgássérültekre is gondoltak, a bérelhető lakókocsik közül kettő is akadálymentesített, illetve az egészségügyi helységek is hasonlóképpen akadálymentesek. Az aktív pihenés kedvelői itt biztosan nem fognak unatkozni, hiszen számos szárazföldi és vízi sportlehetőség közül választhatnak. A kempingben kerékpárkölcsönzőt is találunk, de lóháton is végigbóklászhatjuk a környéket. Eltévedni biztosan nem fogunk, hiszen a turistautak mindenütt jelölve vannak. A vízi sportok kedvelői választhatnak vízisí, szörf, vitorlázás vagy búvárkodás között is. Aki most szeretné első alkalommal kipróbálni ezeket a sportágakat, itt arra is van lehetősége, hogy tanfolyamon vegyen részt.

Videók

Mali Losinj
Losinj-sziget
Kvarner-öböl

1 hozzászólás

  1. […] Mali Losinj a Losinj-sziget legnagyobb üdülővárosa. Nevének jelzője “kis”, bár nagyobb város mint névtestvére Veli Losinj, vagyis “nagy”. A város mára már annyira kiterjedt, hogy a sziget nyugati oldaláról átépült a keleti oldalra is. A város számos történelmi, kulturális büszkeséggel és kiemelkedő természeti adottsággal rendelkezik. Mali Losinj híres hajógyáráról és jachtkikötőjéről, augusztus színvonalas regattát rendeznek. Tovább… Mali Losinj […]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version