Kampor

Kampor a Rab-sziget nyugati részén található a Kampor mezőn (Kampor polje). Görög és római telepesek alapították, a nevét a latin campus (mező) szóból kapta. Kampor a csodálatos öbleivel és gyönyörű zöld növényzetével elvarázsolja a turistákat. A sziget eme vidéke megőrizte halászfalu jellegét, itt sok ízletes halételt megkóstolhatnak a látogatók és friss gyümölcsből sincs hiány, mivel a helyiek leginkább halászattal és gyümölcs termesztéssel foglalkoznak.

Látnivalók

A festői Szent Eufémia-öböl partján fekszik az azonos nevű ferences monostor. Az öböl nevét az itt épült monostorról és a kis templomáról kapta, melyet első alkalommal a XIII. századi írások említenek. Az épület alaprajza az ókeresztény építészeti stílust követi. A monostort tipikusan a ferences építészeti stílust követi, mely tökéletesen ötvözi a természettel való harmóniát és a kimagasló építészeti technológiát.

A Szent Eufémia templom eredetileg egy egyszerű egyhajós templom lehetett, ám többszöri átépítésen esett át. A templom főoltára metszett fa, késő gótikus stílusú keretben. Az oltárképeket a velencei Vivarini fívérek (Antonio és Bartolomeo) festették 1458-ban.

A templom minden bizonnyal jóval a XIII. század előtt épült, de a legkorábbi írásos dokumentum csak ebből a századból maradt fenn. A templom, a monostorkomplexum szerves részét képezte. Alaprajza négyzet alakot mutat, egyetlen hajóval és négyzet alakú szentéllyel. A templom szentélyének a déli szárnyában található a Szent Kereszt (Sveti Kriz) kápolna. A keleti falán csodálatos fa feszület látható, valamint 27 festmény 1669-ből, melyek Szent Ferenc és más ferences szent életét mutatja be.

A templom kerengőjének közepén látható Budri Magdolna síremléke és római stílusú kőszarkofágja. Ő volt a Rab-i ferences apácazárda alapítója, 1532-ben hunyt el. A monostor folyamatosan növekvő könyvtára 7000 kötetet számlál egészen a XV. századtól. A könyvtár egyik híres írása az a hat vastag kötetből álló kézirat, melyet Odorik Badurina (1896-1969) barát írt: „A nagy Kampor Krónika” (Velika kamporska kronika). A monostormúzeumban számos festményt, korabeli kéziratot tekinthetünk meg, valamint egy pergament, mely a monostor alapítását írja le és egy értékes érmegyűjteményt is. A monostor Szent Eufémia templomát 1989-ben felújították, amely helyet ad egy állandó festmény kiállításnak Ambroz Testen (1897-1984) barát műveiből. Ő egy autodidakta művész volt, aki a monostori tartózkodását festéssel töltötte.

A második világháborúban, az olasz és a német megszállás alatt a városban koncentrációs tábor működött. Manapság, egy antifasiszta emlékhely található itt.

Ételek és események

Kampor életének egyik kiemelkedő eseménye a Szent Eufémia fesztivál. A fesztivált a Szent Eufémia templomban rendezik meg, a programot számos kulturális előadás színesíti, mint például a Rab-i zenekarok koncertjei.

Aki Kamporban jár, feltétlenül költsön el egy kellemes ebédet a jellegzetes mediterrán éttermek egyikében, például a Skipper étteremben, vagy a búváriskola éttermében, de választhatjuk a Eufemija éttermet is, amelyet a monostortól bal kéz fele találunk.

Videók

Rab-sziget
Kvarner-öböl

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version