Pag

Horvátország ötödik legnagyobb szigete az észak-dalmáciai Pag. Itt található Pag városa is, ahol egy fantasztikus nyaralást lehet eltölteni. A sziget táji adottságainak köszönhetően, nem hasonlítható a többi horvát szigethez, kopár, sziklás fehér tájat láthatunk, ahol fák nem, de néhány olíva és fügefaliget mégiscsak megszakítja a táj egységét. Aki ide látogat biztosan jól fogja érezni magát, igaz Pag városa nem rendelkezik túl sok látnivalóval, de az óvárosban tett séták alatt azért felfedezhetjük a város múltjára utaló építészeti műveket és megcsodálhatjuk a helyiek által készített különleges csipkéket. A városban a kulináris élvezetek kedvelői is jól fogják érezni magukat, mivel itt készül a legfinomabb juh sajt, és a helyi növényi pálinka. Természetesen a strandolni vágyók és a sportolás szerelmesei is megtalálják számításukat!

Pag sziget történelme

Pagban már a neolitikumban is éltek emberek, az illírek otthona volt, de az akkor Pagnak nevezett város, a mostanitól 3 kilométerre feküdt. Az első században a Római Birodalom légiói is megjelentek a szigeten, a VI. században szlávok otthona volt, majd a VII században jelentek meg itt a horvátok. 1180-ban III. Béla a velenceiek elleni harcban megvédte Pagot, így a Magyar királyság része lett. IV. Béla 1244-ben szabad királyi várossá nyilvánította a szigetet. Az évek folyamán a Zadariak többször megtámadták Pag szigetét, mivel el akarták foglalni, ez 1403-ig tartott, míg Nápolyi László eladta Velencének. Majd a későbbiekben a törökök is igényt tartottak a szigetre, de itt tartózkodásuk nem úgy alakult, ahogy tervezték, mert Pag 1797-ben a Habsburg Birodalom részévé vált. Az első világháború után olasz fennhatóság alá kerül, majd a II. világháborút követően Jugoszláviához tartozott. Az 1991-es horvát függetlenségi háború után Horvátország része lesz.

Látnivalók

Pag város a XV.-ik században épült, az építészeti látványosságait Juraj Dalmatinac-nak köszönheti. A városnak sikerült megőriznie a reneszánsz építész munkáit, így megmaradt a középkori hangulata. Egy séta folyamán megtekinthetőek a városfal romjai, illetve egy nevezetes építmény, a Skrivanat torony, amely a várost valamikor körülvevő kilenc torony egyetlen fennmaradt darabja.

Pag város főterén tekinthetőek meg a helyi látványosságok, mint például a a XV-ik századi Hercegi Palota, vagy a Püspöki Palota, amely ugyan csak Juri Dalmatinac tervezése alapján készült, de soha nem került befejezésre. A téren látható egy Juraj Dalmatinac-ról készített szobor is, amelyet Ivan Meštrović emelt.

Érdemes megnézni a Szűz Mária mennybemenetele templomot is, amely a gótikus és román stílus ötvözésével épült. A templomban egy kincstár is van és több műalkotás is elkápráztathatja a látogatókat, mint például XII.-is századi feszület, valamint egy régmúltból fent maradt orgona és más műalkotások.

A Szent György templom ma galériaként funkcionál, mindenképpen érdemes meglátogatni. Ezenkívül itt található még a Szent Margit bencés kolostor, amely 1318-ban épült, és a zadari érsek szentelte fel. Pag város látványosságain kívül említést kell tenni, a híres csipkéiről is, amelyet anno a helyi asszonyok készítettek. Természetesen a mai napig megmaradt ez a hagyomány és az ide látogatók vásárolhatnak is a különleges csipkealkotásokból.

Szórakozás, strandolási és sport lehetőségek

Pag-szigeten lévő strandok nagy része fehér sziklás, de homokos szakaszok is találhatóak. A város egyik strandja a Prosika, ahol nem csak úszkálni, és sütkérezni lehet, akár strandröplabdára is van lehetőség, de még rollert is lehet bérelni.

Természetesen a vízi sportok egy része is kipróbálható itt. A táji adottságoknak köszönhetően a szigeten sziklamászásra is lehetőség van. A parton éttermek és bárok várják a megéhezett turistákat. A bulizni vágyóknak érdemes ellátogatni a közeli Novalja városba a Zrce strandra, ahol esténként hatalmas partikat rendeznek, nem hiába hívják Horvátország Ibizájának. A nyár folyamán Pag városában több kulturális eseményre is sor kerül, az egyik legnevezetesebb a Pagi Nyári fesztivál, amelyen több híres zenész vesz részt, így fantasztikus mulatsággal szórakoztatják az odalátogatókat. A Skrivanat toronyban is szoktak kiállításokat, illetve színházi előadásokat tartani, így aki inkább a művészeteket kedveli, az is megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget.

Ételkülönlegességek

Pag rengeteg finomsággal várja a turistákat, aki ide látogat, megkóstolhatja a híres juhsajtot, amelyet a helyiek állítanak elő. A városkában sokan foglalkoznak juh tenyésztéssel, így nem csak a finom sajtot, de a báránysültet is érdemes megkóstolni. A finom ételek előtt meg kell inni egy pohárka helyi növényi pálinkát (travarica), és a vacsora elfogyasztása után meg kell kóstolni a házilag készített aszúbort (prošek). Aki nem kedveli a bárány húst, az az éttermekben választhat a finomabbnál finomabb halételek közül.
Desszertnek érdemes megkóstolni a helyi specialitást, a Szent Margit bencés kolostorban készített baškotin-t amely egy kemény péksütemény.

Ezenkívül a híres gyógyhatású zsálya mézből is érdemes vásárolni, amelyet a helyi méhészek készítenek.

Szállás

Pag városában sok apartman várja a megszálló vendégeket, de természetesen aki egy szálloda kényelmére vágyik inkább, az is talál kedvére valót. Az egyik ilyen a Pagus, amelyben egy négy csillagos szállodához illő kényelemben pihenhetnek az itt nyaralók.

Videók

Pag
Pag-sziget
Észak-Dalmácia

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version