Vela Luka

Vela Luka a XIX. századtól kezdődően indult fejlődésnek, egy jól védett öböl partján, a Korcula-szigeten. A város legnagyobb része a Pinski rat lejtőjén terül el, valamint a Rat és Humic magaslatok közötti fennsíkon. A szomszédos magaslatok megvédik a várost a déli és az északi szelektől. Vela Luka éghajlata jellegzetesen mediterrán, így a hőmérséklet januárban sem csökken 7 fok alá, nyáron pedig átlagosan 24-25 fok meleg van, a napos órák száma pedig nagyon magas az Adria-i térséghez viszonyítva.

Az utóbbi évszázadban az egykori halász- és farmerfalu egy vonzó, festői kisvárossá fejlődött. A helyi lakosok fő megélhetési forrása a mezőgazdaság, ezen belül a bortermelés, az olíva termesztés és feldolgozás, valamint a hajóépítés és természetesen a turizmus.

Az élet és a kultúra fejlődése a Mediterrán-térségen jól nyomon követhető a Vela špilja barlangban talált kivételes régészeti leletek nyomán. A barlangban már 1974 óta folynak a feltárási munkálatok a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia irányításával. A nagy számú leletet a Vela Luka-i múzeumban láthatjuk.

Vela Luka kultúrája és történelmi öröksége

Napjainkban Vela Luka számos művész, festő és szobrász, író és költő otthona. Az itt élő és dolgozó több mint 30 amatőr és hivatásos művész a várost egyszerűen „az egész világ legszebb öbleként” említi. A város híres szülöttei közé tartozik Izvor Oreb faragó, festő és költő, Danijel Dragojević költő, Šime Vučetić akadémikus, Ante Marinović kőfaragó, Gorki Žuvela konceptuális művész, valamint a jól ismert énekesek Oliver Dragojević és Jasna Zlokić.

Az autochton dalmát énekek mai napig fennmaradtak Vela Luka-ban és talán ezek mutatják be a leghitelesebb formában a Vela Luka-i emberek érzelemvilágát. Ezeket az énekeket meghallgathatjuk számos Vela Luka-i, Ošjak-i vagy Leut kórus előadásában, de a leghitelesebb mégiscsak az, ha Vela Luka idős lakosait sikerül meghallgatnunk, amint spontán módon, a saját szórakozásukra elkezdenek énekelni az utcák sarkán vagy a parkokban összeverődve, „akárcsak a régi szép időkben”.

Vela Luka híres hajóépítő mestereiről. A városban napjainkban is folyik hajóépítés a „Greben” hajóépítő műhelyben, bár manapság modern technológiával. Itt kisebb-nagyobb műanyagból készült hajókat építenek, valamint különféle vitorlásokat és tűzálló mentőcsónakokat, amelyek minősége világszerte elismert.

Szent József templom

A város kulturális emlékei közül említést érdemel a Szent József plébániatemplom. A klasszikus épület 1848-ban lett teljesen felépítve, míg harangtornya csak 1871-ben. A templom felépülése papjának, Petar Jokovic-nak az érdeme, aki I. Ferdinánd (I. Ferenc József édesapja) magyar-osztrák császár látogatása alkalmával megkérte az uralkodót, hogy járuljon hozzá a templom felépítéséhez.

Szent Vince kápolna

A Szent Vince kápolnát 1589-ben építették, viszont több alkalommal is átépítésre került. Itt láthatjuk Ivan Oreb mellszobrát, azét a papét, aki nagyban hozzájárult a város kulturális fejlődéséhez a XX. században.

Kulturális Központ

Vela Luka számos tehetséges zenészt, művészt és mesterembert adott nem csak Horvátországnak, de a világnak is. A városközpontban, a Szent József plébániatemplom mellett találhatjuk a Kulturális Központot, melyben galéria, múzeum és könyvtár is működik. A kollekciók ékesen mutatják be a város történelmi örökségét, kiemelkedő művészetét és kulturális hagyományait. Mindezeket nyomon követhetjük a régészeti kollekciókon keresztül, számos grafikai, festészeti és szobrászati kiállításon át, egészen a fából faragott hajómakettekig. A kulturális központban egy nemzetközi kollekció is helyet kapott, melyet külföldi és honi művészek adományoztak a Kulturális Központnak, miután 1978-ban Vela Luka-ban szökőár pusztított.

A kollekció leginkább figyelemre méltó darabjai a Henry Moore által készített két faragvány. A művész munkásságát egész Horvátország szerte nagyra tartják.

A 41 darabból álló hajómakett kollekciót Nedjeljko Gigić Kotarc Vela Luka-i autodidakta művész hagyományozta a Kulturális Központra, hogy a következő generációk is láthassák őket. A hajómakettek évtizedeken át készültek, a művész olíva fából faragta őket.

Nemcsak a Kulturális Központban, hanem a város több pontján is láthatunk absztrakt és figuratív mozaik kompozíciókat. Ezek 1968-ban készültek, amikor Vela Luka-ban első alkalommal rendezték meg a nemzetközi művész-találkozót.

A Vela Spila barlang – a mediterrán civilizáció bölcsője

A Vela Spila-barlang nem egyszerűen egy érdekes természeti képződmény, hanem egy kiemelt jelentőséggel bíró régészeti lelőhely a Pinski Rat-hegységben, 130 méteres magasságban a Kale-öböl fölött, Vela Luka közelében. A Vela Spila-barlang környékét nehéz hajóval megközelíteni a part mentén, mivel a Vela Luka-öböl mélyen benyúlik a sziget belsejébe, így ez egy 10 mérföldes felesleges utat jelent. Autóval, 2,5 km-t kell megtennünk a Kale-öböltől a barlangig, de gyalogosan is könnyen megközelíthetjük a Pinski Rat hegység gyalogútjain.

A barlang előtti sziklaplatóról kiváló rálátás nyílik a Vela Luka-öbölre, a Blato-i medence nyugati végére, valamint a nyílt tengerre egészen Vis-ig, Szent András-szigetéig, Biševo-ig, Sušac-ig és Lastovo-ig, tiszta időben akár még a Gargano-hegyet Apulia-ban és a Palagruža szigetvilágot is látni az ellentétes irányban. Északnak fordulva láthatjuk a Hvar-sziget déli felét, Pelješac-ot és a Biokovo-hegy csúcsát.

A barlang bejáratát a Pinski Rat-hegy déli lejtőjén találjuk, amely a Kale-öbölre néz, a legbelsőbb és legjobban védett részén az öbölnek, a Blato medencét alkotó két antiklinális északi oldalában, Vela Luka városától 9,2 km-re.

A barlang egyetlen nagy, ovális teremből áll, amely 30 méter széles és 50 méter hosszú. A mennyezete szabályos szférikus dóm alakzatot formáz, amelynek a magassága 17 méter volt az ásatások megkezdése előtt. A barlang bejárata egy boltívet formáz, amely 10 méter széles és 4 méter magas. A barlang mennyezetén két nyílás található a Velo és a Malo zdrilo (11×9 illetve 5×4 méteresek). A barlang bejáratának fekvése valamint a két nyílás miatt a barlang teljes beltere jól megvilágított. A barlang területe 1100 négyzetméter volt az ásatások megkezdése előtt. Az ásatások nyomán fény derült arra is, hogy a barlang talaja az idők folyamán fokozatosan feltöltődött.

A modern irodalomban első alkalommal a Vela Spila barlangot Nicola Ostoic, a helyi történész, muzeográfus és régiséggyűjtő írta le 1835-ben, méltatva annak természeti szépségét.

A barlangban az ásatások 1974-ben kezdődtek el a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia vezetésével és még napjainkban is tartanak. Itt nagy számban kerültek elő régészeti anyagok: kerámiák, tűzszerszámok, csontok. Mindezek nem csak az emberi civilizáció történelem előtti létét támasztják alá Korcula-szigetén és a Közép-Dalmát szigeteken, de az egész Adria-i térségben is. Ezen felül fény derült arra is, hogy ebben a barlangban számos történelem előtti népközösség tagjai élték mindennapjaikat, vagy éppen temetkeztek ide. Az ásatások nyomán talált tárgyak alapján az a végkövetkeztetés vonható le, hogy a barlang a korai kőkorban (i.e. 20 000 körül) folyamatosan lakott volt, míg a vas- és a rézkorban csak szórványosan. Ezután megfordultak itt a görögök, a rómaiak, a bizánciak és még sokan mások…

Kulturális és sportrendezvények

Akárcsak Dalmácia más részein, a partmenti kisvárosok életét jellemzően két időszak határozza meg, a nyári és a téli. A téli időszak nyugodtabb, kényelmesebb ritmusban telik, melynek csúcspontja januárban van, a karnevál vagyis a „maškare” idején.

Vela Luka-ban a karnevál távoli idők hagyománya, a keresztény hitvilág tiszteletére alapul. Ilyenkor januártól februárig minden egyes vasárnapon jelmezes rendezvényeknek ad otthont a település, melyek alkalmával megrendezik a jelmezek versenyét, ahol az első három legjobb jelmez díjazásban részesül. A karnevál egy parádéval végződik, amikor a versengésben résztvevő összes jelmezes felvonul Vela Luka központjában.

A néptáncok hagyományát többek között a Kumpanija tánccsoportok ápolják Vela Luka-ban is. Számos koreográfiát tekinthetünk meg az előadásaikban mint a „Mafrina”, „Četiri pasa”, „Tanac”, „Pritilica”, „Šega-šega”, vagy a különösen híres kardtánc a „Ples od boja”. A Kumpanija egy ősi lovagi játék hagyományait eleveníti fel, melynek történelmi gyökereit azok a helyi lakosokból szervezett csapatok képezték, melyek évszázadokon keresztül védelmezték a szigetet az ellenségtől. A Kumpanija tánccsoportok leginkább az egyházi és állami ünnepek alkalmával lépnek fel, legnagyobb szabású fellépésük minden év március 19-én van, Szent József napján (ő Vela Luka védőszentje is).

A nyári időszak csúcspontját június 24-e jelenti, Szent János napja. Ezen a napon tarják a hagyományos regattát a város központjával szemben fekvő Gradina-i öbölben. A nyári hónapok folyamán számos szórakoztató programnak ad otthont a település, mint a „Halászok éjszakája”, kiállítások, pop- és klasszikus zenei koncertek. Az ilyen koncerteket nem csak az önkormányzat szervez, hanem a nagyobb bárok és disco-k is, ahol számos helyi és külföldi énekes és zenekar lép fel.

Minden év augusztusának harmadik vasárnapján megrendezésre kerül a Nemzetközi Úszó Maraton. Évről-évre számos helyi és külföldi úszó méri össze tudását és állóképességét a 4,5 km-es távon. Az úszó maraton első három helyezettje pénznyereményben részül, valamint különdíjban a leggyorsabb női és ifjú versenyző, valamint a legidősebb résztvevő. A megmérettetésen külön kategóriában indulhatnak a nők és a férfiak, az amatőrök és a profik. A versengést követően, a nap végén felséges vacsorában részesülnek mind a versenyzők, mind a szervezők.

A gasztronómia élvezete Vela Luka-ban

A város széles gasztronómiai kínálatát Vela Luka számos éttermében és fogadójában élvezhetjük, ahol helyi- és más ételspecialitásokat kóstolhatunk meg. Ezen vendéglátóhelyek nagy része a városközpontban található, valamint Vela Luka szélesebb körzetében a családok által működtetett kisvendéglőkben. Ezeken a helyeken nem csak a hagyományos dalmát konyha remekeit élvezhetjük, hanem a helyi borokat is megízlelhetjük.

Strandolás és hajókirándulások Vela Luka partjai mentén

Kiemelkedő természeti szépségeiknek köszönhetően Proizd és Ošjak számos ide látogató turista kedvenc helye.

Proizd, egy kis sziget, mely mindössze egy fél órányi hajóútra van a várostól. A sziget strandja 2007-ben elnyerte az év legjobb strandja címet, hiszen fehér homokos partja, a türkizkék tenger és a kellemesen sós tengeri levegő minden ide látogatónak feledhetetlen élményt jelent. A strandon egy kis vendéglő is található, a „Proizd”, rögtön a kis kikötő mellett. Itt nem csak a helyi ételspecialitásokat kóstolhatjuk meg, hanem a nemzetközi konyha remekeit is. Az ételeken kívül, itt kellemes mediterrán környezetben fogyaszthatunk el egy frissítő italt, vagy koktélt.

Ošjak is egy kis sziget Vela Luka közelében, amely azoknak kedvez, akik a nyugalmat és az egyszerűség élvezetét keresik. Itt nem található semmiféle turista látványosság, de akik mindenképpen el akarnak szakadni a rohanó világ minden szálától, gyorsan elérhetnek ide, hiszen a sziget mindössze 10 percnyi hajóútra van a várostól. Számos látogató jellemzi az Ošjak-szigetet a Szerelem szigetének. Az érintetlen természetes környezettel megáldott szigeten sok kis ösvény található, amelyek fenyvesekkel sűrűn benőtt partszakaszokra vezetnek, ahol a sziklás partokon kiválóan lehet napfürdőzni, úszni és kikapcsolódni.

A „Bili Boci” strand Vela Luka mellett található. Számos gyalogösvény is vezet ide. A strandon az elénk táruló látvány sem utolsó, hiszen jól láthatjuk a Hvar-szigetet és a nyílt tengert. A tenger, a nap és a természet közelsége együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a Bili Boci strand számos turistának okozzon örömöt.

Vela Luka-ban két másik városi strand is található. Az egyik a Posejdon szálloda előtt található, a másik pedig az Adria szálloda előtt, mindkettő a Plitvine-öbölben.

Szálláshelyek Vela Luka-ban

A városban számos szálláslehetőség közül válogathatunk, ám érdemes megemlíteni néhány igazán népszerű szállodát.

Az Adria szálloda a festői Plitvine-öböl partján áll, olívafák veszik körül. Mindössze 2 és fél km-re található Vela Luka központjától. A szálloda 119 szobával rendelkezik, valamint 8 lakosztállyal. A szállóvendégek számára a szálloda üdülési és gyógykezelési szolgáltatásokat is biztosít, valamint szaunát, edzőtermet, masszázst és beltéri úszómedencét meleg tengervízzel feltöltve.

Vela Luka városközpontjában találjuk a Korkyra szállodát. A szálloda kávézója kedvelt találkozóhelye mind a helyi lakosoknak, mind a turistáknak. A Posejdon és a Korkyra szállodák között egy kis hajó jön-megy, így az út lényegesen rövidebb, mint gyalog.

A Posejdon Hotel egy modern, két szintes, három csillagos szálloda Vela Luka városközpontjától 1,2 km-re. A szállodát 2008-ban újították fel teljesen. A szobák mindegyike légkondicionált, fürdőszobával, műholdas televízióval és közvetlen telefon vonallal felszerelt. A szálloda előtt pálmafa liget, kavicsos strand és strand-bár is áll a vendégek rendelkezésére, továbbá egy terasz, ahol élő zenét hallgathatunk. Lehetőség van hajó, robogó és kerékpár bérlésére is.

A két csillagos Dalmacija szálloda egy kis városi hotel Vela Luka városközpontja mellett. A szálloda 14 szobájának mindegyike a tengerre néz és erkélye is van. A szobák mindegyike televízióval, tusolóval és telefonnal van felszerelve. A szálloda recepcióján értékmegőrző és ruhatisztító szolgáltatás is áll a vendégek rendelkezésére, valamint robogó is bérelhető. A szálloda egy a’la carte étteremmel is rendelkezik, ahol dalmát specialitások és friss halételek fogyaszthatóak az étterem öbölre nyíló teraszán.

A Mindel kemping 5 km-re van Vela Luka városától. A kemping egy 10 ezer négyzetméteres területen fekszik, természetes öblök és strandok mellett. Az olíva és mandulafák árnyékában 120 kempingező hely van kialakítva 200 vendég számára. A lakókocsikkal és karavánautókkal érkezők részére elektromos csatlakozási lehetőség, hideg és meleg vizes tusolók, hűtők, mosogató és egy kis húsbolt is a rendelkezésre áll.

A sportos életmódot folytatók joggingolhatnak, teniszezhetnek, bowlingozhatnak vagy kerékpározhatnak.

A kavicsos és sziklás strandok mindössze 5-20 percnyi járásra vannak a kempingtől, de mindegyik megközelíthető autóval is.

Videók

Vela Luka
Korcula-sziget
Dél-Dalmácia

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version