Split

Split, Dalmácia legnagyobb városa és a második legnagyobb települése Horvátországnak. A város egy régiók közötti csomópont, amely számos várost és más települést köt össze az Adriai régióban valamint az Appennin-félszigeten, ugyanakkor fontos turisztikai célpont is. Split történelme több mint 1700 évre nyúlik vissza, ezzel a régió legrégebbi települése. A települést elsőként i.e. a VI. században említik a görög időkben, ekkor a kolónia neve Aspálathos volt, viszont maga a település ennél régebbi. Split városa egy félszigeten fekszik a Kaštela-i-öböl keleti partja és a Split-i csatorna között. A várost észak és észak-keleti irányból két hegycsúcs védi, a 779 méter magas Kozjak és bátyja a Mosor, a maga 1339 méteres magasságával.

Split történelme röviden

A görög időkben a település intenzív kereskedelmet folytatott a környéken élő illír törzsekkel, legfőképp a dalmátokkal, akik az akkoriban jóval nagyobb, közeli Salona városát lakták. I.e. 229-219 táján a rómaiak leigázták a környék összes települését és megalapították a dalmát provinciát, melynek központja Salona lett. A görög Aspálathos városát a rómaiak átnevezték Spalatum-ra. Miután a Római Birodalom nagy reformere Diocletianus, azt követően, hogy túlélt egy halálos kórt és távol maradt a politikától, ide vonult vissza, szülővárosa közelébe i.e. 293-ban. Ekkor rendelte el a Diocletianus palota néven ismertté vált épület felépítését is. A Nyugat-Római birodalom széthullása után, i.sz. 476-ban a város a Kelet-Római Birodalom részét képezte, melyet Bizánc-ként is ismerünk. Miután az avar és szláv néptörzsek elözönlötték a vidéket, a lakosok nagy része az Adriai szigetvilágba menekült, majd visszatértjükkor ezt a várost választották új otthonuknak, valamint a Diocletianus-palotát, hiszen ez egyúttal erődként is szolgált.

1981Adam

A középkorban Bizánc ereje már csökkenőben volt, így a hatalmi vákuumot előbb a Velencei Köztársaság, majd a Horvát Királyság, legvégül pedig a Magyar Királyság töltötte be. Az i.sz. VII. században a dél-szláv néptörzsek (leginkább a horvátok) jelentős befolyást gyakoroltak a vidék fejlődésére. Ezt az évszázadot követően a középkori horvát állam több száz évig gyakorolta a hatalmat amely leginkább a város építészetében nyilvánult meg, mint például a templomokéban. A város első horvát királya IV. Krešimir volt 1069-től, majd 1075-től Demetrius Zvonomir. A X. századtól a Velencei Köztársaság befolyása egyre nőtt a régióban, ez megmutatkozott mind gazdasági, mind katonai téren. 1102-ben a horvát királyság egy kényszerű szövetségre lépett a Magyar királysággal, később a város autonómiát nyert, így saját alkotmánya és pénzneme is lett. 1105 és 1180-között felváltva volt, hol magyar, hol velencei, hol pedig bizánci kézen a város. A keresztes háborúba menet ebben a városban szállt hajóra II. András királyunk 1217-ben, majd 1241-ben ide menekült IV. Béla is a tatárok elől. Ekkor halt meg két leánya Katalin és Margit, akik a székesegyházban vannak eltemetve. 1420-tól kezdve a város a velencei városállam fennhatósága alá került és ott is maradt több mint 300 éven át, egészen 1797-ig. A Velencei Köztársaság bukása után előbb osztrák, majd 1806 és 1813 között francia, ezután ismét osztrák uralom alá tartozott a város.

1981Adam

Az Első Világháború után az Osztrák-Magyar birodalom felbomlását követően Dalmácia, így Split is a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság-hoz (1929-től lett Jugoszláv királyság) csatolták. Miután Rijeka-t és Zadar-t Olaszországhoz csatolták, Split jelentősége megnőtt a régióban, ekkoriban épült ki a vasútvonal is.
1941-ben a náci Németország elözönlötte Jugoszláviát is, ekkor került szövetségesük Olaszország fennhatósága alá. A fasiszta Olaszország jelenlétét nem tolerálta a helyi lakosság, így jelentős partizánközponttá vált a város (’41-ben a helyiek 10 magas rangú olasz tisztet lincseltek meg a városban). A várost 1944 október 26-án sikerült végleg felszabadítani a jugoszláv partizánoknak, ekkoriban Split volt Horvátország ideiglenes fővárosa is. A Második Világháborút követően Split a Horvát Szocialista Köztársaság része lett, amely autonóm tagja volt a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságnak. Ebben az időszakban a város egy nagy gazdasági és demográfiai robbanásnak nézett elébe. Fejlődött az ipara, a lakossága pedig megháromszorozódott. A széleskörű iparosítás bevonzotta a vidékiek tömegeit a városba. Split kikötőjében állomásozott a Jugoszláv hadiflotta és a Jugoszláv Partividéki Katonai Körzet erői is (összfegyvernemi hadserege).

1981Adam

A független horvát állam kikiáltása után 1991-től a város számos fegyveres összecsapás színhelye volt, hiszen a városban nagy számú jugoszláv haderő állomásozott. A legvéresebb momentuma az itt folyó harcoknak az volt, amikor a Split nevű könnyűfregatt kis számú lövést adott le a városra. A károk nem voltak túl nagyok, de rengeteg áldozatot követelt. Ekkor a legénység egy része fellázadt, nagy részük horvát nemzetiségű volt. A város 2000 után kezdett ismét fejlődni, ekkor a fő hangsúlyt a turizmusra fektették. Több új szálloda épült, infrastrukturális fejlesztéseket eszközöltek és 2009-ben felépült a Spaladium Arena is.

Indiawest

Split látványosságai

Splitről a legtöbb embernek kapásból a Diocletianus-palota grandiózus épülettömbje jut az eszébe, valamint Mestrovic mester Nin-i Gergely püspökről mintázott szobra. Ne feledjük azonban, hogy az 1700 éves városban számos más látványosság is található különböző történelmi korokból. Ne feledkezzünk el a várost körülölelő természet szépségeiről sem, különös tekintettel a Marjan-dombról. A továbbiakban tekintsük át részleteikben, melyek azok a látványosságok, amelyeket nem érdemes kihagyni, ha Split-be látogatunk. Tovább… Látnivalók Splitben

Múzeumok

Split gazdag történelmi, kulturális és vallási múltját éberen őrzik lakói már sok száz, ezer éve. Ennek ékes bizonyítéka, hogy nem hagyták a feledés homályába veszni ezeket az értékeket, hanem tettek a megőrzésükért. Ez nem csak az építészeti műemlékekre vonatkozik, melyeket áldozatos munkával helyreállítottak és megőriztek az utókornak, hanem írásos és tárgyi emlékeire, amelyeket a múzeumokban és a galériákban helyeztek el. Splitben számos múzeum és galéria látogatható meg, különböző tematikával és kollekcióval. Tovább… Múzeumok Splitben

Strandolás

A város legkedveltebb strandja a Bačvice, amely 2006-ban megkapta a kék zászló minősítést. Partja homokos, betonos, a kisgyermekek is jól fognak itt szórakozni, mivel játszótér is van a számukra. A strand nagyon zsúfolt, sok fiatal fürdőzik itt, mivel számtalan bár, étterem található a parton, esténként pedig strand partikat rendeznek.

Let Ideas Compete

Aki nem szereti a zsúfolt strandokat, az válassza a Marjan-domb lábánál fekvő Kasjuni strandot, amely csendesebb és a környék is mesés.

A Bene strand a kisgyermekes családok számára is alkalmas, mivel a közelében teniszpályák és játszótér is van. A kicsik a pónilovaglást is kipróbálhatják és a parton lévő vendéglőkben egy hűsítő italt vagy finom fagyit is el lehet fogyasztani. Mindemellett a környezet is csodás, a strand fenyőerdőkkel van körülvéve, de partjai nagyrészt sziklásak.

Szórakozási lehetőségek

A városban több szórakozási lehetőség közül lehet választani, nem csak a fiatalok érezhetik jól magukat a klubokban vagy a beach partikon, de a kultúrát kedvelők számára is sok szórakoztató program kínálkozik.
Már áprilisban elkezdődnek a szórakoztató programok Splitben, ilyenkor tartják a Croatia Boat Showt, amelyen horvát és nemzetközi hajóépítők mutatják be vízi járműveiket. A hajók kedvelői nagyon élvezik a showt, ez abból is látszik, hogy minden évben egyre többen látogatnak el a városba, azért, hogy megnézhessék a legújabb hajókat és más vízi csodákat illetve a hajózáshoz szükséges egyéb eszközöket.

Immár 15 éve, minden április 22-én megrendezésre kerül a Marulic drámai és színi szerzői fesztivál, amelyen a horvát és nemzetközi szerzők darabjait mutatják be. A zsűri és a közönség eldöntik, hogy ki kapja a Marulic díjat. A fesztivált azért április 22-én rendezik meg, mert Marko Marulić 1501-ben ezen a dátumon fejezte be első eposzát, amely az első horvát nyelven megírt eposz volt.
Májusban Split védőszentjének, Sveti Duje-nek napját ünneplik. Minden év május 7-én népi ünnepséget rendezek, amelyen egy felvonulás is van a védőszent tiszteletére, utána pedig finom helyi ételeket lehet megkóstolni, a helyiek ilyenkor versenyeket és különböző szórakoztató programokat is rendeznek, így ez is egy hangulatos program lehet a városban nyaraló számára.

A Nemzetközi Virág Kiállítás is májusban kerül megrendezésre, amelyet több évtizede, minden évben megtartanak a Splitiek. A színesen pompázó virágokat a Diocletianus-palota pincéjében nézhetik meg az érdeklődők. Természetesen ilyenkor nem csak megnézni, de vásárolni is lehet a virágokból.
A Spilt-i Nyári fesztivál július közepén veszi kezdetét és augusztus közepéig tart. A split nyár egy színművészeti fesztivál, amely már évek óta vonzza a látogatókat. A Diocletianus-palota pincéjében, a Meštrović-galériában és a Gripe erődben ilyenkor operákat és színi előadásokat lehet megtekinteni. A nyári éjszakákon balett és dzsessz előadásokat is megcsodálhatnak a szórakozni vágyók, sőt még az utcákon is zenés, táncos rendezvények vannak.

Hagyományosan, minden év augusztus 20-án veszi kezdetét a Diocletianus napjai fesztivál. Ekkor a város lakói tógát és tunikát öltenek magukra, fejükön olajág koszorúval. A Diocletianus napok kezdetekor, melyet a perisztülionon tartanak, a polgármester átnyújtja a város kulcsait Diocletianus császárnak és feleségének Priska-nak. A császár és kísérete római fogatokra száll és körbejárja várost. Ilyenkor a város terein és utcáin mutatványosok és énekesek szórakoztatják a tömeget, később mindenki összegyűlik Diocletianus nagy borospincéjében, hogy elköltse a nagy vacsorát, ahol régi római ételspecialitásokat szolgálnak fel, melyeket a híres Split-i séf Miro Bogdanović készít el.

Gasztronómia

Aki szeretne egy igazi dalmát hangulatú étteremben elfogyasztani egy finom vacsorát, az válassza a Villa Matejuska éttermét. Az étterem, kőfalai múltat idéző hangulatot teremtenek. A finom helyi ételek mellett a jó borokat is meg lehet kóstolni, hiszen a vendéglőnek egy borospincéje is van.

Ha inkább luxus környezetben szeretnénk elfogyasztani vacsoránkat, az Atrium hotel vendéglőjében megtehetjük, helyi és nemzetközi ételek közül választhatunk.

Szállás

Számtalan szállás lehetőség van a városban. Akik igazi kényelemre és luxusra vágynak, válasszák az 5 csillagos Atrium hotelt, amely minden igénynek megfelelő szolgáltatásokkal várja vendégeit. A hotel a város szívében van, közel a legérdekesebb látnivalókhoz.

Aki a Diocletianus-palota ódon falai között szeretne megszállni, az válassza a 3 csillagos Diocletianus-palota vendégházát, ahol mesés hangulatban tölthet el néhány csodás napot.
Splitben a természet kedvelők is találnak nekik tetsző szállást, hiszen a szállodákon és apartmanokon kívül egy kemping is található, a homokos tengerpart közelében, ahol fürdőzni lehet. A kempingben teniszezni és röplabdázni is lehet, illetve koktélbár és étterem is van.

Videók
Split
Közép-Dalmácia

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] Splitben járva lépten-nyomon szembetűnik egy-egy épület vagy műemlék, amely a város 1700 éves viharos múltjának, vagy hagyományainak, gazdag kulturális örökségének ékes bizonyítékai. Ez a tengerparti régi dalmát város múltja a Római birodalom fénykorának végétől őriz emlékeket egészen a múlt század végéig, pontosabban 1995-ig. Nem csak a történelmi emlékek hordoznak üzenetet az utókornak, hanem a vallásos emlékek is, hiszen ezek nem csak az egyes korok vallásos hagyományait tárják elénk, hanem Split művészetébe is betekintést engednek. […]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version