Podgora

Podgora, egy kis város, amely Horvátország déli részén található, a makarskai riviérán. Közigazgatásilag Split-Dalmácia megyéhez tartozik. A helybéliek fő foglalkozása a gazdálkodás, a szőlőtermesztés, olajbogyó-termesztés, tengerészet, halászat és idegenforgalom. A turizmus megindulásának első jelei, 1922-ben mutatkoztak, amikor is megépült az első szálloda a Praha.

Podgora gazdasága többnyire a turizmusra épül, több szállodával és számos apartmannal rendelkezik. Nem eltérően a riviéra többi településtől, Podgora is hasonlóképpen kristálytiszta, azúrkék tengerparttal és csodálatos környezettel büszkélkedhet, az idelátogatók örömére. Ma Podgora egy modern turisztikai település, kedvező éghajlattal, kavicsos strandokkal. Podgora egy vonzó tengerparti üdülőhely, amely mediterrán klímájának köszönhetően ideális hely a kikapcsolódásra és a pihenésre.

Történelme és nevezetességek

Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően már régóta lakott terület volt Podgora környéke. Létezését 1571-ben említik írásos dokumentumok, amikor is Velence védelme alatt állt azután, hogy a keresztény szövetség Lepantónál leverte a török flottát. Ezen időszakból találtak még néhány fennmaradt sírkövet, amely Podgora létezését bizonyítja. A település Szent Tekla templomát 1630-ban említik először.

A nagy földrengés 1962-ben számos lakóházat elpusztított és több épületet megrongált. A lakosság egy része a parti területekre költözött, a település újjászületésének előkészületeit hamarosan megkezdték és a megújult házak, olajbogyó-ültetvények segítették elő a fejlődésben.

Podgora lakói nem csak az 1962-es földrengés miatt építették közelebb a házaikat a tengerhez, hanem a turisztikai fejlődés és a turisztikai útvonal is nagyban befolyásolta döntésüket. Podgora első szállodája a „Praha” 1922-ben épült.

A XVII. és XVIII-ik. században Podgora felső részén védelmi szempontból – a török hadak ellen -, kilátó-tornyokat építettek, pontosabban Roscici és Marinovici falvaiban, amelyek még a mai napig megtalálhatóak, és turisztikai szempontból látványosságnak számítanak.
Látványosságként az “új” modern stílusú templomot (hajóra emlékeztető formájú) érdemes megemlíteni, mely a tengerparton épült a földrengés után 1962-ben.

A helyi temető, több középkori sírkőnek ad otthon, mindemellett Ivan Rendic (neves szobrász) munkáját is megtalálhatjuk, Mihovil Pavlinović emlékművét. A 19. század elején Podgora-ban született Mihovil Pavlinović-nak, aki pap, politikus és író volt. Tanulmányait Zadar-ban, teológia szakon végezte. Hivatalosan papsággal foglalkozott. Egyik alapítója és vezetője a biokovoi nemzeti parknak. Első tagja volt a dalmát és horvát parlamentnek, és egyben az első, aki egységesíteni akarta Dalmáciát és Horvátországot. Ráébresztette a dalmát öntudatot, a gazdasági elmaradottságon való változtatásra. Kivételes teljesítményeinek köszönhetően szinte karizmatikus vezéralkarja volt Dalmáciának, a 19. század második felében.

Fontos történelmi műemlékek közé tartozik a Mindenszentek temploma, amely 1764-ben épült,

valamint az 1804-ben készült Jézus Szent szíve kápolna.

Podgora életében mindig kiemelt jelentőséggel bírt a hajózás és a tengerészet. A második világháború alatt, 1942 szeptember 10-én itt alakult meg a Jugoszláv partizánok flottája. Az esemény emlékére, 1962-ben Tito rendelkezésére a kikötő fölötti kis dombon egy grandiózus emlékművet építettek, a „Sirály szárnyai” néven.

Strandok

Podgora strandjait több részre is lehet osztani a part mentén. A Sutikla strand, Podgora végén, Čaklje faluban található. A kavicsos strand körülbelül egy kilométer hosszú, helyenként még található egy-egy fenyő is, amely a strand fölé hajol. Sok kávézó található a sétányon, amelyek frissítő italokkal és fagylaltokkal várják a vendégeiket. Ugyanakkor ez a strand a szezonban nagyon zajos, köszönhetően a rengeteg idelátogató turistának. Tehát aki csendre és nyugalomra vágyik, azoknak nem ajánlott.

A helyi kikötő közelében a felújított Hotel Sirena, két kicsi és egy keskeny homokos strandot képvisel, nem árnyékos helyen, de lehetőség van nyugágyak illetve napernyők bérlésére és a közelben több kisebb étterem is található, hol szomjunkat és éhségünket olthatjuk.

A Plešivac kikötőben található Podgora egyik legszebb strandja, széles, kavicsos öböl, több mint egy kilométer hosszúra nyúlik a part mentén, bőséges hely van a napozásra, és ha valaki árnyékot szeretne, megtalálhatja a fenyő fák alatt.

A parton olyan rész is van, amely a naturisták számára van fenntartva. A strandhelyiségek zuhanyzókkal, friss vízzel, és kabinokkal vannak ellátva.

A part menti sekély vizeknek köszönhetően, Podgora strandjai igen alkalmasak a kis gyermekes családok számára is.

Sport és szórakozás

Podgorában rengeteg sportolási lehetőség van. Természetesen itt is ki lehet próbálni a vízi sportokat, mint a búvárkodás, szörfözés vagy vízi síelés. A parton röplabdázni, teniszezni vagy ping-pongozni is lehet.

A nyár során sok rendezvényen vehetnek részt a turisták. Ilyen például a Podgora napja, vagy a halászok estje és még számtalan egyéb ünnepség. Az ilyen rendezvényeken több produkcióval szórakoztatják a közönséget, a helyi étel és ital különlegességeket is meg lehet kóstolni és természetesen az este zenés mulatságokkal zárják az ünnepségeket. Klubok és más szórakozóhelyek is várják a turistákat.

Szálláslehetőségek

Amiről már korábban is szó esett, hogy Podgora több nagy szállodával és számos privát szállással rendelkezik. A két legnevesebb szálloda a hetvenes évek hangulatát idéző, három csillagos Hotel Minerva

és az ugyancsak három csillagos Hotel Mediteran.

Ha otthonosabb szállást keresünk, akkor érdemes az apartmanok közül választani.

Videók

Podgora
Közép-Dalmácia

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version