Vis

Vis városa az azonos nevű sziget legnagyobb települése, egyben a „fővárosa” is. Maga a város a Vis-sziget északi felén, a gyönyörűséges Szent György-öböl partján fekszik. A nyári időszakban egészen Olaszországig járnak a kompok, Splitbe pedig naponta indulnak kompok és katamaránok. A városnak nagy előnye, hogy szinte minden létesítmény gyalogosan megközelíthető.

Vis történelme

Vis városa helyén lévő első települést még Szicília-i görögök alapították „Issa” néven, i.e. a IV. században. A görögöket vonzották a hely kiváló földrajzi adottságai, hiszen innen könnyen ellenőrizhették az Adria-i hajóforgalmat. A várost i.e. 397-ben alapította a Szürakúzai zsarnok, I. Dionisziusz, mint támaszpontot az Adriai hódításai során. Az ókori város a Prirovo-félszigeten volt, ma itt található Gradina.

Az ókori Issa fontos kereskedelmi központjává vált Dalmáciának, ugyanakkor katonai bázisként is szolgált a terület gyarmatosításakor, mint például a jelenlegi Split, Stobreč (Epetion) és Trogir (Tragurion). A görög időkben (az i.e. I. században) a város szabad város („polis”) státusszal bírt. Miután a rómaiak elfoglalták az Adria-i vidéket, az egykori Issa elvesztette jelentőségét egészen a késő középkorig, mikor is újfent megjelent a korabeli írásokban.

Vis földrajzi adottságai

A Szent György-öböl (Uvala Svetog Jurja) viszonylag nagy méretű (a sziget többi öbléhez képest), jól védett, a sziget észak-keleti oldalán fekszik szemben a Hvar-szigettel, valamint a dalmát partvidékkel. Vis kikötője a Szent György-öböl dél-nyugati felében található. A kikötő védve van a nyílt tengeri áramlatoktól a kis Host-sziget és a Prirovo-félsziget által. Más kikötők is találhatóak a környéken, mint Kut és Stonca melyek úgyszintén Vis városához tartoznak.

Vis városát egy 250-300 méter magas domb választja el a Dračevo polje és Velo polje mezőségektől. A domb jelentős szerepet tölt be a helyi lakosok életében, hiszen a lejtőin szőlő terem. Közigazgatásilag Vis-hez több falu is tartozik, mint például Milna, Srebrna, Stiniva, Rukavac, vagy Stončica, melyek közül több is várossá válhat.

Műemlékek és történelmi helyszínek

Vis-ben számos világi és történelmi műemléket tekinthetünk meg melyek különböző történelmi korokból származnak. Az ásatások során a görög időkből fürdők („thermae”), temetők (nekropoliszok), amfiteátrumok és a régi kikötő maradványai kerültek elő. A városban öt római katolikus templom található, mint a Spilicai Szűzanya plébániatemplom (Župna crkva Gospe od Spilica), a Szent Cipirián templom (Crkva svetog Ciprijana), a Szentlélek templom (Crkva svetog Duha), a Ferences-rendi kolostor valamint a Nagyboldogasszony templom (Crkva Vele Gospe).

Az XIX. század elején, az Osztrák-Magyar Monarhia idejében épült erőd, a Gospina Batarija. Az erődben múzeum működik, itt a víz alatti régészeti feltárások folyamán lelt tárgyak gazdag kiállítását láthatjuk. A leletek egy ókori kereskedőhajó roncsai közül lettek felszínre hozva, ezek közül a legtöbb amfora volt. Az amforák mellett itt látható Horvátország legnagyobb hellenisztikus (görög) gyűjteménye. Ezek között találhatóak korinthoszi parfümös edények, dél-olasz vázák, kerámiák és elegáns Issza-i vázák. A kollekció legkiemelkedőbb kiállítási tárgya az a híres bronz fejalak amely Artemis istennőt ábrázolja, amely a Praxitelész-i szobrászati hagyományán szerint készült. Az értékes régészeti kollekció mellett itt található a Vis-i etnográfiai és a kulturális örökség-kiállítás is. A kiállítási tárgyak a halászattal, hajóépítéssel, bortermeléssel, a szállítmányozással és a modern történelemmel kapcsolatosak.

Vis-ben egy brit katonai temető is található, valamint a velencei és az osztrák-magyar monarchia idejében épült erődök maradványai is.

A Vis-i kikötő bejáratánál, a brit katonai temető mellett áll a XIV. században épült óromán templom, amelyet Szent Györgyről neveztek el, a város védőszentjéről.

A Prirovo-félszigeten egy erőd található, valamint ókori termák (jellegzetes ógörög fürdőhely), hellén temető maradványai láthatóak, melyek alátámasztják a település ókori voltát. A kikötőbe nyúló földnyelven áll a Szent Jeromos kolostor és temploma is. A Ferences-rendi kolostor és a Szent Jeromos templomának épületegyüttese egy ókori római színház kőalapjára épült, melynek egyes részei napjainkig láthatóak az épületekben, mint például a színház művészbejárója a kolostor alagsorában, a földszinti folyosó, valamint a színház faragott köveit is felhasználták.

A közeli Podselje településen található a Szűz Mária temploma, mely egykor a sziget spirituális központja volt. A sziget lakosai Szűz Mária Mennybemenetelének ünnepén zarándoklatokat szerveztek a templomhoz.

A Szentlélek (Sv. Duh) templom az öböl egyik sarkában áll, pálmafákkal övezve. A templom a XVII. század közepén épült szürke terméskőből, homlokzatát mindössze egy három harangos nyitott harangtorony díszíti.

Kut települése gyakorlatilag Vis részét képezi, a kikötő és az öböl dél-keleti partján található. A XVI. századi szűk, macskaköves utcákban az egykori Hrvar-i nemesi családok nyári palotái sorakoznak, kőerkélyekkel és lépcsősorokkal, melyek kivételes arisztokratikus jelleget kölcsönöznek a településnek. Kut mágnesként vonzza a különböző művészeket, akik innen merítenek ihletet munkáikhoz, ennek ékes tanúbizonyságát számos itt található galériában tekinthetjük meg.

A városban több nemesi család is épített magának rezidenciát mint például a Gariboldi, Hektorović, Dojmi Delupis vagy a Jakša családok.

Kut-ban számos régi palotát találunk, mint például a Jakin-palotát, a költő Petar Hektorović palotáját, a Petrinovic palotát, az ismert horvát író Ranko Marinkovic szülőházát, valamint a Prdvaric- és a Gazarovic-palotákat. Az utóbbi kettő mellett áll a Gariboldi palota és a már említett Miasszonyunk-erőd (Batarija).

A kikötőben állnak a Mardesicev, Radosijev, Vukasinovic-Dojmijev és a Tramontana paloták, valamint a Perasti-torony (Kastilj).

A városon kívül az angolok által épített erődök találhatóak, a Terjun, a Fortica és a Wellington.

Szórakozási lehetőségek

A Vis városban nyaralók nem fognak unatkozni esténként sem, mivel szinte egész nyáron van valamilyen kulturális program. A nyár folyamán megrendezésre kerül a Vis-i Kulturális Nyár, amely alatt koncertek, színi előadások, kiállítások kerülnek megrendezésre. A város által szervezett rendezvények közül a legkiemelkedőbb események a szabadtéri Újévi mulatság, a karnevál, valamint az Amatőr Színházi Fesztivál májusban. Októberben rendezik meg a vitorlás regattát. A szabadtéri programokon kívül klubok és bárok is várják a turistákat, tehát mindenki rátalálhat a számára ideális szórakozási lehetőségre.

Strandolás

Vis varázslatos hely a lubickolás szerelmeseinek, számtalan strand várja itt a turistákat.

Az egyik népszerű strand a Stončica, melynek partja homokos, vize lassan mélyül, így a kisgyermekes családok is bátran fürdőzhetnek itt. A strandon egy étterem is található, ahol sok finomság közül lehet választani és sportlehetőségek széles kínálata is várja a strandolókat. A partszakaszon sok kis részt találhatunk, ahol meg lehet mártózni a ragyogó kék vízben.

Szálláslehetőségek

A Hotel Issa egy nagyon csendes zöldövezetben található a Vis-öböl tőszomszédságában, mindössze 500 méterre a városközponttól. A szálloda kényelmes pihenést és számos pihentető tevékenységet biztosít vendégei számára. A hotel előtt egy kavicsos strand szolgálja a vendégek kényelmét, ahol lehetőség van kenu, vízibicikli, szörfdeszka, napágy és napernyő bérlésre is. Az aktív pihenés kedvelőinek hat teniszpálya, strandröplabda pálya, kosárlabda pálya, minigolf és ping-pong asztalok állnak a rendelkezésére.

Azok akik jobban kedvelik a magánszállásokat, kivételesen szép szálláshelyet találnak a Villa Ruza apartmanházban. A teljesen fehér épület a tengerparton áll, hatalmas teraszairól csodálatos kilátás nyílik a tengerre. A vendégek bérelhetnek kerékpárt de egy három méteres motorhajót is. Itt házi borral, snapsszal és olíva olajjal várják a kedves vendégeket, kérésre pedig naponta biztosítják a frissen fogott halat.

Videók

Vis-sziget
Közép-Dalmácia

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version