Supetar

Supetar-t, a Brač-sziget északi oldalán találhatjuk, a Szent Péter-öböl partján, melyet a városról és annak védőszentjéről neveztek el. Bár a város nem a legnagyobbak közé tartozik, mégis rendkívül kedvelt üdülőhely a turisták körében. Supetar nem csak a Brač-sziget legnépesebb települése, hanem a régi közigazgatási központja is. Kikötőjéből naponta indulnak a kompjáratok mind a környező szigetekre, mind a szárazföldre.

Látnivalók Supetarban

A város strandjai és éttermei mellett érdemes meglátogatni a Kinyilatkoztatás plébániatemplomot, amely a XVIII. században épült, egy korábbi ókeresztény bazilika alapjaira, melyet Szent Péterről neveztek el, akiről a település kapta a nevét. A templom része egy épületkomplexumnak, amelyhez a Leroj óratorony és a templommúzeum is tartozik. A templom múzeumán kívül egy faragványt láthatunk, amely Szent Viktort ábrázolja, ez Petar Jakšic kortárs szobrászművész munkája. Ugyanő készítette a Teréz anyát ábrázoló faragványt is a templom udvarról nyíló bejáratánál. A templom oltárképe a helyi mester Feliks Tironi (1722-1808) munkája, a címe: Madonna a szentekkel. A templom orgonája Petar Nakic orgonaépítő mester műve 1737-ből. A templomból kijövet, ne menjünk el az ókeresztény mozaikok mellett, melyek a VI. században készültek.

Ha a Supetar-i kikötőben járunk, az első dolog amelyet észreveszünk a Petrinovic család mauzóleuma. A mauzóleum egy ciprusokkal és fenyőkkel övezett temetőben áll, építője a horvát mester Toma Rosandic (1878-1957).

A temető mellett áll a Szent Miklós templom, benne két ókeresztény szarkofággal. A temető alatt a római kori Villa Rustica romjai láthatóak. A régi temetőben számos sírkövet láthatunk, többet közülük a horvát kőfaragó mester Ivan Rendic (1849 -1932) készített. A legszebb síremlék a temetőben Mihovil Franasovic sírja, melyen a Szent Szűz szobra áll. Érdemes még megnézni az Art Nouveau stílusú Rinaldo Culic síremléket, valamint a Radnic család mauzóleumát.

Ivan Rendic, Supetar legismertebb szülötteinek egyike. A híres kőfaragó fiatalságát és élete utolsó 11 évét itt töltötte. Iskoláit Triestben, Velencében és Firenzében végezte, őt tartják a XIX. század legkiemelkedőbb munkássággal bíró művészének. Katalogizálva 208 munkája van, dél-Európa 51 városában. Természetesen Supetarban emlékgaléria is megemlékezik munkásságáról, amely a Supetar-i Városi Könyvtár felső szintjén található. A Galériából kilépve is találkozhatunk a mester egyik alkotásával, ennek címe: Az ész allegóriája. Ugyanezen a kis téren áll a XVIII. századi Szent Márton templom, melyet napjainkban már csak kiállító teremként használnak.

Dalmácia korai román stílusban épült templomainak egy harmada itt található a Brac-szigeten. Egy órányi könnyed hegyi túra végén a domb tetején megnézhetjük a XI.-XII. századi román stílusú Szent Lukács templomot. A templomban látható gályát mintázó faragványok a legrégebbi ismert ábrázolásai Dalmácia tengerészeti történelmének. Ahhoz, hogy lejussunk a Szent Lukács templomhoz, fel kell mennünk a Petra Jakšica utcán. Az utunk során elmegyünk a Szent Rókus templom mellett is. Itt érdemes megállnunk egy kis időre, hiszen nem csak a XVIII. századi barokk stílusban épült templomot lehet megnézni, hanem csodálatos kilátás nyílik Supetarra is. Innen a Szent Lukács templom már csak 10 perc járásnyira van.

Utunk során több kerek, sziklából készült építményt láthatunk az olíva ültetvények között. Ezeket errefelé „bunja”-nak nevezik. A kupolaszerű fedéllel ellátott épületek a Mediterrán partvidékre jellemző építmények, a helyi pásztornép szálláshelyei.

Szórakozási lehetőségek

Nyaranként minden évben megtartják a Supetar-i nyári fesztivált. A fesztivál alatt nép- és komolyzenei koncerteket tekinthetnek meg a turisták, ilyenkor a helyi festők is bemutatják műveiket és több kulturális programon is részt lehet venni. A fesztivál nem is lenne igazi horvát rendezvény, ha nem lehetne megkóstolni a helyi étel és ital különlegességeket.

Supetarban is találhatóak kávézók és bárok, ahol az esti órákat is kellemesen el lehet tölteni, de aki pörgésre, klubokra és táncra vágyik, az utazzon át Bolba, ott több klub és szórakozóhely várja a bulizni vágyókat, jó zenékkel.

Strand és sport lehetőségek

Supetar strandjai apró kavicsosak és fenyő erdőkkel vannak körülvéve, a strandok mellett kávézók is találhatóak. A partszakaszon csendesebb, kevésbé zsúfolt helyek is találhatóak, ahol lubickolni, napfürdőzni lehet. A szigeten töltött nyaralás alatt, érdemes átlátogatni a különleges Bol-i strandra is.

A strandokon sok sportolási lehetőség is van, mint például a röplabda, a tenisz, de akár a vízi sportok közül is lehet választani. A búvárkodáson kívül, a hajókázás és még sok más vízi sport is kipróbálható, hiszen Supetarnak egy kikötője is van, így még több lehetőség tárul a vízi sportok kedvelői elé.

Szálláslehetőségek

A 4 csillagos Amor szálloda a tengerparton helyezkedik el és kitűnő szolgáltatásokkal várja vendégeit. A szálloda területén több medence is található, így ha valaki nem szeretne a strandon lubickolni, az választhat a szálloda medencéi közül is. A városban sok szálloda, apartman és magánszállás közül választhatnak a turisták, így mindenki találhat számára megfelelő szálláslehetőséget.

Gasztronómia

A városban vendéglők sokasága közül lehet választani. A horvát konyha szerelmesei válasszák a Ziza éttermet, ahol csodás grill ételeket készítenek, a saláták hozzávalói pedig az étterem kertjében teremnek. A halételek nem csak grillezett formában fogyaszthatóak, számtalanféle képen készítik, így mindenki találhat olyat, amelyik megfelel az ízlésének. Ha a nemzetközi konyha ízeit kedveli, a szállodák éttermeiben azok közül is válogathat. Akármelyik vendéglő mellett dönt, a horvát borokat érdemes megkóstolni!

Videók

Supetar
Brac-sziget
Közép-Dalmácia

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Exit mobile version