Barbat

Rab-szigeten, Rab várostól délkeletre található Barbat, melynek a teljes neve Barbat na Rabu. Délről a Barbat-csatorna választja el a lakatlan Dolin szigettől. Barbat-nak körülbelül 1200 lakosa van, akik főként turizmusból élnek, emellett állattenyésztéssel, első sorban juhtenyésztéssel és méhészettel foglalkoznak. A falu egyik fő jövedelmi forrása a tradicionális olíva-termesztés is, valamint gyümölcs- és zöldségtermesztéssel is foglalkoznak. A Rab-sziget déli részére komppal érkezők a Mišnjak kikötőben kikötnek ki.

Barbat leginkább a hajózók körében kedvelt hely, akik nem engedhetik meg maguknak a nagy hajók fenntartását és a hosszú hajóutakat. A Barbat-csatorna tökéletes hely vitorlázásra, szörfözésre, vízisízésre és más vízi sportok űzésére, köszönhetően annak, hogy a csatorna védve van a Dolin-sziget közelsége miatt az Adria-i tenger felől érkező áramlatoktól.

A falu közelében a történelmi érdekességek kedvelői megtekinthetik egy ókeresztény templom maradványait. A falu központjában a Szent István templom található. A közeli Szent Demjén domb oldalában egy régi görög erőd maradványai is az ősi időkről mesélnek.

Strand

A falutól déli irányban a Pudarica strandot találjuk, melynek homokos fövenye csalogatja a turistákat egy kellemes strandolásra.

Ezen kívül számos más strandoló helyet is találhatunk Barbat közelében, a csatorna partján.

Szállás

Barbat egyik legexkluzívabb szálláshelye a Villa Hotel Barbat. Mint a neve is mutatja, a szálloda egy régi nagyrészt kövekből épült villa volt. A hotel oly módon van felújítva és berendezve, hogy megőrizte az épület eredeti régies hangulatát. Kellemes kontrasztot alkot a csupasz kő a zöldellő növényágyakkal és a régies tömör fa berendezési tárgyakkal. A hotel ugyanakkor egyféle múzeum is, amely a hagyományos mediterrán foglakozásnak állít emléket, az olíva termelésnek és feldolgozásnak. Ennek egy ékes bizonyítéka a kétezer éves amfora is, melyet a hotelben kiállítottak. A szálloda fedett teraszán egy hatalmas akváriumot találunk, melyben számos mediterrán halfaj és rákféle él. A Villa Hotel Barbat étterme is igényes a tradíciókra. Az itt készült ételek teljes mértékben természetes alapanyagokból készülnek, régi házi receptek alapján.

Videók

Barbat
Rab-sziget
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét