Moscenicka Draga

Moscenicka Draga kikötőváros, Lovrantól csupán 7 kilométerre, Opatija-tól pedig 13 kilométerre fekszik, a Rijekai öböl partján, az Isztriai-félsziget köztudottan enyhe éghajlatú, keleti oldalán. Kedvező klímájának köszönhetően régóta elismert gyógyturisztikai célpont. Legfőképpen apró kavicsos partja miatt annyira közkedvelt terület.
A város népessége 500 fő körül mozog, de mivel tengerparti városról van szó, ez lényegesen megnő a nyári hónapokban. Emiatt a városka legfőképpen a turizmusból él.

Miért érdemes Moscenicka Dragán tölteni a vakációt?

Főleg azok választják ezt az üdülőhelyet, akik a hétköznapi fáradalmakat szeretnék kipihenni, semmi mást nem csinálni, csak lazítani a tengerparton. Épp ezért nagyon közkedvelt a családosok körében. Itt még a kicsik is biztonságban pancsolhatnak a vízben. Azok számára is tartogat lehetőséget, akik aktívan szeretnék tölteni a szabadidőt. Az Učka Természeti Parkban a kalandos kedvűek bátran nekivághatnak egy izgalmas túrának.
A hely számtalan sportlehetőséget kínál az ideutazóknak, mint például a hegymászás, ejtőernyőzés, búvárkodás, teniszezés, ezenkívül a város kikötővel is rendelkezik, így hajókirándulásra is van lehetőség.
Ha kora reggel kisétálunk a kikötőbe, még az épp visszaérkező halászhajókkal is találkozhatunk. A települést természetes zöldövezet határolja, festői táj és a csodás tengerpart várja a látogatókat, nem hiába volt Moscenicka Draga a Habsburgok által is oly kedvelt nyaralóhely.

Strand és sportlehetőségek a városban

Opatija leghíresebb strandjai a Slatina és a Moscenicka Draga. Bármelyiket is választjuk, biztosan nem fogunk csalódni. Hogyha a Lungomare sétányon indulunk el, felfedezhetünk néhány eldugottabb, csendesebb strandot is. Ha viszont jobban szeretnénk természetes partszakaszú strandon pihenni, akkor erre a célra Moscenicka Draga a legmegfelelőbb hely, amely az Adria-tenger egyik legszebb apró kavicsos strandjával rendelkezik. A település büszkesége a 2 kilométer hosszú strand, amelyet sűrű növényzet vesz körül, ezért tökéletes helyszín a fürdőzéshez. Búvárszemüvegben és békatalppal nem is kell messzire úszni ahhoz, hogy halakat, sőt egész halrajokat láthassunk a víz alatt, ugyanis kimerészkednek egészen a part közelébe.
A part menti sétányon szinte egymás mellett állnak a virágszigetekkel díszített éttermek és kávézók, így ha megéheznénk vagy megszomjaznánk nem kell messzire menni egy ebédért vagy egy jeges üdítőért.
Mindemellett pedig közvetlenül a parton windsurf- és búvárközpontok találhatók, illetve a közelben teniszpályák is vannak. A búvárközpontokban búvártanfolyamokat is igénybe lehet venni, ebből a célból érdemes felkeresni az Annalinea, B & J, Marine Sport Diving vagy a Vunic-Bruno-Nikola búvárklubokat. Ezenkívül nyáron vitorlásregattákat is szoktak rendezni.

Kirándulóhelyek

Moscenicka Draga az Učka hegység által körbevett Kvarner-öbölben található. Az Učka hegység képezi a határvonalat Isztria és a Kvarner régió között, valamint innen számítják az Opatija Riviérát is. Ha időnkbe belefér és kedvünk is úgy kívánja, érdemes felkeresni ezt a szép vidéket, akár több napos kirándulás céljából is.
Az Isztriai-félsziget keleti részén található 160 km2 területű Učka Természeti Park, az Učka- és a Ćićarija-hegyet foglalja magába, emellett az Isztria legmagasabb pontjával rendelkezik, a Vojak csúccsal, ami 1400 méter. Még az Osztrák-magyar monarchia idejében, 1911-ben egy hegymászó-természetjáró csoport érkezett a Vojak csúcsra és egy kilátótornyot építettek oda azért, hogy ha bárki erre jár, könnyedén megcsodálhassa a 360 fokos körpanorámát. A kilátótorony, az első világháború ideje alatt, az Osztrák-magyar hadsereg és haditengerészet katonai megfigyelő állása volt. A háborút követően, a torony tulajdonosa a Rijekai fiókiroda, az olasz hegymászók klubja lett. Majd 1999-ben az Učka hegységet természeti parkká nyilvánították, a kilátó azóta pedig a park szimbóluma lett. Az Učka Park természetvédelmi intézménye, 2004-ben felújította a kilátót azért, hogy így megóvhassák a park kultúrális és történelmi értékeit, a hegymászó hagyományokat és a 360 fokos körpanorámát.

Amikor tiszta az idő, káprázatos kilátás nyílik a Krk, Lošinj és Cres szigetekre, a Gorski Kotar hegyeire, a Kvarner öbölre, az olasz és a szlovén Alpokra, Velencére, illetve az Isztriai-félszigetre. A Természeti Parkban nagyon sokféle állat- és növényfaj él, ezek közül is a legérdekesebbek az učkai harangvirág és az itt fészkelő fakókeselyű. Ezenkívül a hegység telis-tele van jelölt biciklis útvonalakkal. A helyi turisztikai irodában minden szükséges információt megkapunk az Učka hegység kiépített túraútvonal-hálózatáról, például az Učka Bike című ingyenes kis füzetben részletes, szinttérképekkel kiegészített leírást találhatunk a régió nyolc kerékpár útvonaláról.

Wild_Honey_Pie

Hol együnk?

Természetesen Moscenicka Dragában is találunk számtalan igényes éttermet, ahol jóllakhatunk az izletes felhozatal bármelyikéből, de ha valami igazán különlegeset szeretnénk megkóstolni, akkor érdemes felugrani az Učka hegységbe a Restaurant Učkába. Így nemcsak nagyokat kirándulhatunk, hanem megkóstolhatunk néhány érdekes ételt is, mint például a medvét. A medvetál errefelé helyi specialitásnak számít, amiben egész szelet medvehúsok vannak, amelyet áfonyás öntettel tálalnak, krumplinudli (nyokki) körettel. Mindezt pedig mindössze 60 kunáért kaphatjuk meg, az ár a levest is magába foglalja. Ügyeljünk arra, hogy nehogy továbbhajtsunk a Restaurant Učka étterem mellett, mivel feljebb is található egy étterem, viszont itt már 80 kunába kerül egy medvetál.

Szálláshelyek

Moscenicka Draga hangulatos tengerpartján fekszik a nemrégiben felújított Hotel Marina négy csillagos szálloda, amely színvonalas környezetben és minőségi szolgáltatásokkal várja a vendégeket. A Hotel Marina azok számára ajánlott, akiknek a nyugodt pihenés mellett a minőségi szolgáltatások is ugyanolyan fontosak. A strand mindössze 50 méterre található, ahol napágyakat és napernyőket bérelhetünk.
Egy másik szálloda, ahol szintén érdemes megszállni, az a Hotel Mediteran, monarchiabeli stílusú szálloda, amely Moscenicka Draga központjában található.

A strandja egy lassan, fokozatosan mélyülő partszakaszon fekszik, ahol napágyak és napernyők bérelhetők. A szomszédban lévő Hotel Marina fedett és nyitott tengervizes felnőtt illetve gyerekmedencéje díjmentesen igénybe vehető. A szálloda teljes felszereltséggel és elegáns szobákkal várja a vendégeket, emellett pedig félpanziós ellátást is biztosít, ami svédasztalos reggelit és menüválasztásos, salátabárral kiegészített vacsorát jelent.

Videók
Moscenicka Draga
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét