Moscenicka Draga

Moscenicka Draga kikötőváros, Lovrantól csupán 7 kilométerre, Opatija-tól pedig 13 kilométerre fekszik, a Rijekai öböl partján, az Isztriai-félsziget köztudottan enyhe éghajlatú, keleti oldalán. Kedvező klímájának köszönhetően régóta elismert gyógyturisztikai célpont. Legfőképpen apró kavicsos partja miatt annyira közkedvelt terület.
A város népessége 500 fő körül mozog, de mivel tengerparti városról van szó, ez lényegesen megnő a nyári hónapokban. Emiatt a városka legfőképpen a turizmusból él.

Miért érdemes Moscenicka Dragán tölteni a vakációt?

Főleg azok választják ezt az üdülőhelyet, akik a hétköznapi fáradalmakat szeretnék kipihenni, semmi mást nem csinálni, csak lazítani a tengerparton. Épp ezért nagyon közkedvelt a családosok körében. Itt még a kicsik is biztonságban pancsolhatnak a vízben. Azok számára is tartogat lehetőséget, akik aktívan szeretnék tölteni a szabadidőt. Az Učka Természeti Parkban a kalandos kedvűek bátran nekivághatnak egy izgalmas túrának.

A hely számtalan sportlehetőséget kínál az ideutazóknak, mint például a hegymászás, ejtőernyőzés, búvárkodás, teniszezés, ezenkívül a város kikötővel is rendelkezik, így hajókirándulásra is van lehetőség.

Ha kora reggel kisétálunk a kikötőbe, még az épp visszaérkező halászhajókkal is találkozhatunk. A települést természetes zöldövezet határolja, festői táj és a csodás tengerpart várja a látogatókat, nem hiába volt Moscenicka Draga a Habsburgok által is oly kedvelt nyaralóhely.

Strand és sportlehetőségek a városban

Opatija leghíresebb strandjai a Slatina és a Moscenicka Draga. Bármelyiket is választjuk, biztosan nem fogunk csalódni. Hogyha a Lungomare sétányon indulunk el, felfedezhetünk néhány eldugottabb, csendesebb strandot is. Ha viszont jobban szeretnénk természetes partszakaszú strandon pihenni, akkor erre a célra Moscenicka Draga a legmegfelelőbb hely, amely az Adria-tenger egyik legszebb apró kavicsos strandjával rendelkezik. A település büszkesége a 2 kilométer hosszú strand, amelyet sűrű növényzet vesz körül, ezért tökéletes helyszín a fürdőzéshez. Búvárszemüvegben és békatalppal nem is kell messzire úszni ahhoz, hogy halakat, sőt egész halrajokat láthassunk a víz alatt, ugyanis kimerészkednek egészen a part közelébe.

A part menti sétányon szinte egymás mellett állnak a virágszigetekkel díszített éttermek és kávézók, így ha megéheznénk vagy megszomjaznánk nem kell messzire menni egy ebédért vagy egy jeges üdítőért.

Mindemellett pedig közvetlenül a parton windsurf- és búvárközpontok találhatók, illetve a közelben teniszpályák is vannak. A búvárközpontokban búvártanfolyamokat is igénybe lehet venni, ebből a célból érdemes felkeresni az Annalinea, B & J, Marine Sport Diving vagy a Vunic-Bruno-Nikola búvárklubokat. Ezenkívül nyáron vitorlásregattákat is szoktak rendezni.

Kirándulóhelyek

Moscenicka Draga az Učka hegység által körbevett Kvarner-öbölben található. Az Učka hegység képezi a határvonalat Isztria és a Kvarner régió között, valamint innen számítják az Opatija Riviérát is. Ha időnkbe belefér és kedvünk is úgy kívánja, érdemes felkeresni ezt a szép vidéket, akár több napos kirándulás céljából is.

Az Isztriai-félsziget keleti részén található 160 km2 területű Učka Természeti Park, az Učka- és a Ćićarija-hegyet foglalja magába, emellett az Isztria legmagasabb pontjával rendelkezik, a Vojak csúccsal, ami 1400 méter. Még az Osztrák-magyar monarchia idejében, 1911-ben egy hegymászó-természetjáró csoport érkezett a Vojak csúcsra és egy kilátótornyot építettek oda azért, hogy ha bárki erre jár, könnyedén megcsodálhassa a 360 fokos körpanorámát. A kilátótorony, az első világháború ideje alatt, az Osztrák-magyar hadsereg és haditengerészet katonai megfigyelő állása volt. A háborút követően, a torony tulajdonosa a Rijekai fiókiroda, az olasz hegymászók klubja lett. Majd 1999-ben az Učka hegységet természeti parkká nyilvánították, a kilátó azóta pedig a park szimbóluma lett. Az Učka Park természetvédelmi intézménye, 2004-ben felújította a kilátót azért, hogy így megóvhassák a park kultúrális és történelmi értékeit, a hegymászó hagyományokat és a 360 fokos körpanorámát.

Amikor tiszta az idő, káprázatos kilátás nyílik a Krk, Lošinj és Cres szigetekre, a Gorski Kotar hegyeire, a Kvarner öbölre, az olasz és a szlovén Alpokra, Velencére, illetve az Isztriai-félszigetre. A Természeti Parkban nagyon sokféle állat- és növényfaj él, ezek közül is a legérdekesebbek az učkai harangvirág és az itt fészkelő fakókeselyű. Ezenkívül a hegység telis-tele van jelölt biciklis útvonalakkal. A helyi turisztikai irodában minden szükséges információt megkapunk az Učka hegység kiépített túraútvonal-hálózatáról, például az Učka Bike című ingyenes kis füzetben részletes, szinttérképekkel kiegészített leírást találhatunk a régió nyolc kerékpár útvonaláról.

Hol együnk?

Természetesen Moscenicka Dragában is találunk számtalan igényes éttermet, ahol jóllakhatunk az izletes felhozatal bármelyikéből, de ha valami igazán különlegeset szeretnénk megkóstolni, akkor érdemes felugrani az Učka hegységbe a Restaurant Učkába. Így nemcsak nagyokat kirándulhatunk, hanem megkóstolhatunk néhány érdekes ételt is, mint például a medvét. A medvetál errefelé helyi specialitásnak számít, amiben egész szelet medvehúsok vannak, amelyet áfonyás öntettel tálalnak, krumplinudli (nyokki) körettel. Mindezt pedig mindössze 60 kunáért kaphatjuk meg, az ár a levest is magába foglalja. Ügyeljünk arra, hogy nehogy továbbhajtsunk a Restaurant Učka étterem mellett, mivel feljebb is található egy étterem, viszont itt már 80 kunába kerül egy medvetál.

Szálláshelyek

Moscenicka Draga hangulatos tengerpartján fekszik a nemrégiben felújított Hotel Marina négy csillagos szálloda, amely színvonalas környezetben és minőségi szolgáltatásokkal várja a vendégeket. A Hotel Marina azok számára ajánlott, akiknek a nyugodt pihenés mellett a minőségi szolgáltatások is ugyanolyan fontosak. A strand mindössze 50 méterre található, ahol napágyakat és napernyőket bérelhetünk.

Egy másik szálloda, ahol szintén érdemes megszállni, az a Hotel Mediteran, monarchiabeli stílusú szálloda, amely Moscenicka Draga központjában található.

A strandja egy lassan, fokozatosan mélyülő partszakaszon fekszik, ahol napágyak és napernyők bérelhetők. A szomszédban lévő Hotel Marina fedett és nyitott tengervizes felnőtt illetve gyerekmedencéje díjmentesen igénybe vehető. A szálloda teljes felszereltséggel és elegáns szobákkal várja a vendégeket, emellett pedig félpanziós ellátást is biztosít, ami svédasztalos reggelit és menüválasztásos, salátabárral kiegészített vacsorát jelent.

Videók

Moscenicka Draga
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét