Dobrinj

Dobrinj egy hangulatos kis település a Krk-sziget északkeleti részén. Egy erdőben fekszik, tengerszint feletti magassága mintegy kétszáz méter. Magasságának köszönhetően szép kilátás nyílik a környező öblökre és a Velebit-hegységre, amely a szemközti parton emelkedik. Dobrinj városának neve már 1100-ban is ismert volt. Dobrinj fontos központja volt a középkori glagolita irodalomnak, majd a horvát nemzeti kultúra fellegvára lett.

A település lakosai máig megtartották a régi szokásokat, nyelvjárást, népviseletet és a jellegzetes népi zenét. Minden évben tartanak népzenei koncerteket. Dobrinj városának meghatározó részei a templomok, amelyeket később gótikus és barokk stílusban alakítottak át. A falu egy néprajzi múzeummal is büszkélkedhet, ahol a látogatók megismerhetik a helyiek gazdag kultúráját.

Dobrinj már a kezdetektől az azonos nevű járás kulturális és történelmi központja, amelyhez huszonegy lenyűgöző település tartozik. Ez a terület Krk-sziget északkeleti részén helyezkedik el, az egyik legjobban megőrzött, kulturális és történelmi nevezetességekben gazdag oázisában található.

A város nevezetességei

Dobrinjban számos kulturális és történelmi nevezetességet látogathatunk meg, a dobrinji települések pedig jellegzetesek gazdag és értékes népművészetükről, úgy mint a kő építészet, népzene, néptánc, hagyományok és népviseletek. Ezenkívül templomok, kőépületek, glagolita emlékművek és feljegyzések tanúskodnak a hely kulturális örökségéről.

A Krk-sziget egyházi és néprajzi gyűjteménye a “Infeld” Galériában és a “Szent Antal” Galériában a Szent Antal templomban található meg.

Az úgynevezett “egyházi régiségek múzeumát” 1981-ben nyitották meg, nem hivatalosan, 1996-ban pedig már hivatalosan is megnyílt az egyházi múzeum.

Az egyházi gyűjtemények egyik kiemelkedő példánya a dobrinji káplán “Első könyve”, amelyben megtalálható a glagolita írással írt “Dicső Dragoslav” ajándékozólevelének másolata, emellett egy másik értékes darab Venezianaiz Paolo elő oltára a XIV. századból, valamint glagolita kézírások, misekönyvek és a legrégebbi anyakönyvek Horvátországban az 1560-as évből.

Az “Infeld” Galéria tulajdonosa a világ egyik legnagyobb műgyűjtője, a bécsi Infeld Peter. A galéria Dobrinj központjában található, egy eredeti stílusban berendezett épületben, négyszáz négyzetméternyi területen, ahol híres művészek alkotásaiból rendeznek kiállítást, amelyeket évekkel korábban megterveznek.

A néprajzi múzeumot a XX. század elején alapították, gyűjteménye több, mint ezerkétszáz otthoni, mezőgazdasági, állattenyésztési, halászati és kézműves tárgyat tartalmaz. Dobrinj helyi gyűjteménye azért is olyan nagy jelentőségű, mert itt tekinthető meg Krk-sziget legnagyobb ilyen jellegű kiállítása, illetve egyike a legnagyobbaknak egész Horvátországban.

Sveti Vid-ben található az azonos nevű templom, az ókeresztény, korai román korból fennmaradt, majd felújított épületek egyik ritka példánya, 1100-ból.

Dobrinj városának két jellegzetes épülete a Szent István templom és a dobrinji ősi kastély.
A Szent István templom gótikus stílusban épült, előcsarnokának famennyezetét kőoszlopok tartják, kétszáz méter magas tornyában egy kőharang található.

Innen pompás kilátás nyílik a tengerre és a Kvarner-öböl nagyobb részére.

A plébánia templomot először 1100-ban említik az írások, 1510-ben jelentős átépítésen ment keresztül. Ebben az időben készült a főoltár dombormű lapja, amely ma már a nemzeti kulturális örökség része.

A mai alakját a “cerganom” előcsarnoknak köszönheti, melyet 1602-ben kapott, a XVIII. században pedig már háromhajós templomként büszkélkedhet. 1903-ban, amikor a keresztelő-medencét és a szószéket felépítették, a fából készült oltárokat márványra cserélik.

A dobrinji ősi kastély Dobrinj központjában található. A kétszáz méter magas fennsíkon épült vár egykor fontos stratégiai szerepet töltött be. A régi kastély a mai napig megőrizte a középkori építészet jellegzetességeit.

Sport

A dobrinji vidéken számos helyen rendelkezésre állnak a teniszpályák, strandröplabda pályák, válogathatunk a labdarúgás, kézilabda, kosárlabda és golyódobás között.

A tenger szerelmesei, Siloban és a Soline-öbölben megtalálhatják a számukra legkedvesebb időtöltést, többek között lehetőség van vízisíelésre és szörfölésre.

Akik a természetben szeretnének barangolni, a friss levegőn, azoknak hatvan kilométernyi kijelölt gyalog- és kerékpárút áll a rendelkezésükre, amelyek Dobrinj területén az összes települést összekötik.

Strand

A Dobrinj közelében lévő strandok leginkább homokosak, a tenger vize pedig kristálytiszta. Ezen a vidéken gyönyörű öblöket fedezhetünk fel, amelyekhez gyalog, autóval vagy akár csónakkal is eljuthatunk.

Egy eldugottabb öbölben nyugodtan napozhatunk vagy fürdőzhetünk. A tenger rendszerint nyugodt, így az esti és reggeli órákban vitorlázásra, evezésre, motorcsónakázásra, csónakázásra és szörfölésre is lehetőség van.

A Soline-öbölben pedig, köszvény és más reumatikus megbetegedések gyógyítására alkalmas gyógyiszap található, emellett a tenger is kellemesen meleg.

Gasztronómia

A városka lakosainak nagy része halászattal foglakozik, ez pedig az itteni konyhát tekintve igen meghatározó. Az éttermek kínálatában elsősorban a változatos módon elkészített halkülönlegességek szerepelnek, mint például a roston sült tintahal vagy a halpaprikás kukoricadarával.

Dobrinj vendéglőiben az egykor ünnepi ételnek számító fogásokat is megkóstolhatják a látogatók, mint például a surlice és zvacet, azaz a pörkölt galuskával.

A hagyományos dobrinji ételek mellett az éttermekben olyan ételeket is felszolgálnak, amelyek eredetileg nem Dobrinjból származnak, viszont idővel beolvadtak az itteni gasztronómiába, ilyenek a csevapcsicsa és a rablóhús.

Egyik hagyományos dobrinji desszert a „presnoc”, egy jellegzetes sütemény, amelyet friss juhtúróból készítenek, Dobrinj egyik gasztronómiai védjegyének számít.

Az ételek változatossága évszaktól és a szezonális terméstől függ, mint például a spárgából készített ételek. A helyi különlegességeken kívül a nemzetközi konyha remekei is megtalálhatóak az étlapon, mindezt pedig megkoronázza a helyi fehérbor, a „vrbnicka zlahtina”.

Szálláslehetőség

Szálláslehetőségről számos apartman és szálloda gondoskodik. A dobrinji területen, igazi luxushotelek között is válogathatunk, ahol kényelemben és ellátásban biztosan nem fogunk csalódni.

Videók

Dobrinj
Krk-sziget
Kvarner-öböl

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét