Krk

Krk város közel hatezer lakosával az azonos nevű sziget közigazgatási, kulturális és turisztikai központja. A turizmus már régen virágzik itt, sziklás strandjai, kristály tiszta vizei vonzzák a látogatókat, már egy 1866-os képeslap is ezt a szép vidéket reklámozza. A nyári hónapokban többféle kiállítással, fesztivállal és koncerttel szórakoztatják az itt nyaralókat, akik megismerkedhetnek a sziget folklórhagyományaival, élvezhetik az egzotikus mediterrán növények közelségét, a tiszta vizű, kavicsos tengerpartot és a sziget egyik különlegességét, az aranysárga ,,Vrbnicka Zlahtina” nevű fehérbort.

A város története

Krk, olasz nevén Veglia, Horvárország legnagyobb szigetének a központja, a Krk-i grófok egykori székhelye. Krk a sziget nyugati partján fekvő város, mindössze 25 kilométerre a hídtól.

Krk már 3000 évvel ezelőtt is a sziget központjaként állta meg a helyét. Annak ellenére, hogy lakosai számát tekintve Krk város nem tartozik a nagy városok közé, történelmi szempontból igen gazdag. A krkiek harcos múltját a XII. századi óváros köré épült erődítmény bástyafalai igazolják, valamint a kikötőt védelmező ötszögletű bástya, amely a XV. században épült, a velenceiek uralma alatt. Krk városának első lakói a liburnok, illír törzs volt. Miután a rómaiak az I. században meghódítják az illír törzseket, a szigetet a Római Birodalomhoz csatolják, a városban pedig termálfürdőket létesítenek, templomokat és egyéb kulturális intézményeket hoznak létre. Valójában ettől kezdve számítják a város alapítását, amely Curicum néven volt ismert. Régészek egy IV. századból való antik sírkövet találtak itt, amelyen az a felirat áll: Splendidissima civitas Curictarum, vagyis a krkiek fényes városa.

Látnivalók Krk városában

A város középkori jellege még ma is megmaradt, száz évesnél fiatalabb épületet nem is nagyon találunk az óvárosban. Az óvárost a XV. században épült városfalak veszik körül, valamint az ugyanabból a korból származó városkapun át vezet ide az út.

Szűk utcácskáiból és sikátoraiból sugárzik a középkori hangulat.

Krk városának főterén, a Vela Placán a XV. században épült Tanácsházát és egy reneszánsz szökőkutat csodálhatunk meg. A Tanácsháza épületét címerekkel díszítették, ezenkívül egy értékes és egyedi órát is megfigyelhetünk rajta. A XVI. század végétől ezt a teret tekintik a város központjának, ahonnan a főutca is nyílik számos kisebb térrel, ahol ékszerboltokat, galériákat és cukrászdákat látogathatunk meg.

A Frangepán kastély melletti, Kamplin névre keresztelt tér a XIII. század végére lett kész, ma különféle kulturális eseményeknek ad helyet. Az óvárosba a Kamplin bástya mellet lévő városkapun keresztül lehet bejutni. A bástya falában a Frangepán-címer maradványai láthatók, amelyen egy oroszlán kenyeret tép.

A Krken található székesegyház (Katedrala uznesenja blažene Djevice Marije) a város egyik legismertebb jellegzetessége. Az V. században épült, az egykori római fürdők helyén mint kora keresztény bazilika, majd az évek során hozzáépítettek több épületet is, melyekre hatással voltak különböző stílusok. A székesegyház épületegyüttese magába foglalja a Szent Quirinus (Sv. Kvirin) bazilikát – erről először 1186-ban tesznek említést -, amely a város védőszentjéről kapta a nevét, ma az Egyházi Művészet Múzeuma tekinthető meg itt.

A Szent Quirinus bazilikát a katedrálissal boltíves átjáró köti össze. A boltív alatt áthaladva a barokk jellegű püspöki palotához jutunk, ahol 16-17. századi olasz festők képeit csodálhatjuk meg.

A püspöki palotától balra áll a Frangepán család négyszög alakú toronnyal megerősített vára, amely eredetileg tömlöcként szolgált a XII. században. Két tornya között van a vár vízgyűjtő ciszternája és két kútja. Az erődítmény udvarán nyáron színházi és operaelőadásokat tartanak esténként.

Strand

Krk városában a turizmus fejlődése főleg kedvező éghajlatának köszönhető, a napsütés és a tenger tökéletes harmóniája. A fürdőhelyeket és strandokat a huszadik század elejétől kezdték kialakítani, bizonyos strandok viszont csak az utóbbi néhány évben jöttek létre. A városi kikötőtől a móló mentén található az egyik legújabb kavicsos strand, amely lebetonozva folytatódik a kempingeknél, azt pedig még néhány rendezett strand követi.

A parton természetes, kavicsos és sziklás fürdőhelyek is találhatók, ezek pedig mindenki számára elérhetők, akik hajlandóak egy-egy kilométert sétálni a part melletti ösvényeken. Krk óvárosi részének kijáratától több öböl is van, amelyeket fenyőerdők öveznek, itt a Koralj és Dražica szállodák alatt alakították ki az első rendezett strandokat.

Az idelátogatóknak lehetőségük adódik a tengerben és a parton található különböző vendéglátóipari egységekben egyaránt felfrissülni. A rendezett strandok minden korosztály számára felhőtlen szórakozást biztosítanak, hiszen a parton csónakot vagy akár vízibiciklit is lehet bérelni, ezenkívül pedig a strandröplabdától a játszótérig minden megtalálható. A városban öt olyan strand van, amelyik kék zászlót kapott, ezt minden évben körültekintő vizsgálatok után csakis azok a strandok kaphatják meg, ahol a legtisztább és legbiztonságosabb a part és a tenger.

Sport

A városban járva számos sportlehetőség közül válogathatunk. A hajósportok kedvelői meglátogathatják a jól felszerelt vitorlás- és jachtkikötőt vagy részesei lehetnek egy izgalmas hajókirándulásnak is. A búvárkodás szerelmesei sem fognak csalódni, hiszen a környék víz alatti világa is csodás látványt nyújt. A városban több búvárközpont is fellelhető, ahol szívesen segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb búvárterületeket, valamint sok hasznos információval látnak el. Akik a szárazföldön szeretnének kalandozni, azok számára ajánlott a kerékpározás, melynek során nyugodtan lehet gyönyörködni a tájban. Krk egyik különlegessége, hogy itt akár korcsolyázni is lehet. A korcsolyapálya a központi autóbusz-állomás mellett található, a körforgalom után. A pálya augusztus 31-ig tart nyitva, negyvenöt perc korcsolyázásért hatvan kunát kell fizetni, amely tartalmazza a korcsolyabérlést is.

Gasztronómia

Krk-szigetet “aranyló szigetként” is emlegetik, hiszen a szigeten minőségi olívaolajat, borokat és mézet termelnek, melyek közös jellemzője az aranyló színárnyalatuk, ezeket mindenképpen érdemes megkóstolni. Ezenkívül a finom fügepálinkát is megkóstolhatjuk, amellyel a helybéliek joggal büszkélkednek. A krki konyhára természetesen, mint minden tengerparti városra, a legjellemzőbbek a halfélék, rákok és kagylók, amelyeknél nagyon fontos, hogy frissek legyenek. Ezeket rendszerint egy kevés fűszerrel, viszont annál több olívaolajjal ízesítik, és már kész is a ínycsiklandozó fogás. Mindemellett válogathatunk Krk jellegzetes tésztaféléi közül, például a makaróni, az úgynevezett nyokki és a šurlice, melyeket különleges mártásokkal és szószokkal tálalnak.

Ezekhez az ételekhez mi más is illene jobban, mint egy pohár Vrbnicka Zlahtina, a sziget leismertebb, kiváló minőségű fehérbora.

Szállás

Krk városában a legismertebb szállodák a Hotel Koralj illetve a Hotel Drazica, amelyek körülbelül 1200 méterre találhatók a tengerparttól. A vendégek fürdőzhetnek mindkét szálloda tengerpartján. Gyermekes családoknak a Hotel Koralj előtti tengerpart a legideálisabb, hiszen itt egy kis homokkal borított öböl található kiépített tengerparti résszel.

A Hotel Drazica, egy három épületből álló szálloda, a város központjától 800 méterre, egy csendes, sziklás tengerparti részen fekszik. Strandja sziklás, kavicsos, mindössze harminc métert kell sétálni a partig. A szálloda mindennel felszerelt, a szauna és masszázs mellett van vízi torna és fitnesz terem is. Az á la carte étteremben a vendégek jókat ehetnek, ezenkívül számos sportlehetőséget kínálnak, mint például a teniszt vagy a mini golfot.

Videók

Krk
Krk-sziget
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét