Pazin

Az Isztriára utazók többsége leginkább a tengerparti üdülőket választja, pedig érdemes lenne a nyaralást az Isztria szívében található Pazinban is eltölteni. Az alig több mint ötezer lakosú városka idegenforgalma többnyire csak az átutazó turistákból áll, de időről időre egyre népszerűbbé válik, hiszen az ideutazók kezdik felfedezni a hely szépségeit, melynek fő látványossága a várkastély és az előtte tátongó hatalmas szakadék.

Fekvése, természeti adottságai

Pazin óvárosa egy 130 méter magas sziklára épült erőd volt, 361 méterrel a tengerszint felett. A szikla oldalán egy 100 méter mély és 20 méter széles szakadék tátong, amelyet Jama illetve Fojba néven is emlegetnek. Ez tulajdonképpen a Pazin-patak (Pazinčica) víznyelője. Ez a terület természetvédelmi értéket képvisel, hiszen az isztriai karszt vízrajzának és alaktanának egyik különlegessége. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy a legnagyobb szárazságok idején is megőriz valamennyi vizet. Azok a részei, melyeket eddig sikerült felkutatni, 215 méter hosszan a Mali- (Kis-), a Mitar és a Veliki- (Nagy-) szifontóban végződnek. Nagy esőzések idején a víznyelő fölötti részen gyakran annyira megnő a vízmennyiség, hogy akár 3 kilométer hosszú tavat is képez.

Pazin környékén a gazdaság főbb ágai a földművelés, a szőlőtermesztés, a textilipar, a műanyaggyártás és a díszkőmegmunkálás, de fejlődésnek indult az átutazó turizmus, melynek a városka fekvése igencsak kedvez, a kirándulóturizmus (a természeti adottságok és az építészeti látnivalók miatt), ezen kívül pedig a vadászati turizmus is, amelynek fejlesztésében a Vepar (Vadkan) Vadászegyesület működik közre.

A város története

Pazin már a XIX. század óta az Isztria-félsziget közigazgatási központja, leginkább azért, mert a félsziget központi részén, ,,Isztria szívében” helyezkedik el. Az 1970-es években a város népessége eléggé megcsappant, tudniillik a tengerparti turizmus már akkor is sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett, ezért a lakosság nagy része a jobb megélhetés reményében kiköltözött. Ez a kivándorlási folyamat az 1980-90-es években kezdett lassan visszafordulni, mivel napjainkban már kezdik felfedezni a Belső-Isztria szépségeit is.

Pazin nevezetes várkastélyáról az első írásos emlék 983-ban keletkezett. A vár mai formáját 1537 és 1940 között nyerte el, ez pedig Isztria legjobb állapotában megmaradt vára. Az elmúlt évszázadokban több nemesi család birtoka is volt, többek között a Meinhardt, a Habsburg vagy a Montecuccoli családok tulajdona volt.

A város 1825-től 1861-ig lett először Isztria közigazgatási székhelye, majd 1899-ben itt alapították meg az első isztriai horvát gimnáziumot.

Látnivalók

Pazin egyik fő látványossága a már említett mészkő fennsíkra épült várkastély, melyet a IX. században építettek, végleges, máig megmaradt formáját a XIII és XVI. század közötti átépítések során nyerte el. A vár előtt egy mély szakadék, a Pazinčica-patak szurdoka és egy barlang található. A barlangon a víz keresztülfolyik, majd az 50 kilométerrel távolabb lévő Lim-csatornában tűnik fel újra. A barlang továbbá még arról híres, hogy Jules Verne, vagy ha így ismerősebb Verne Gyula, egyik regényének főhőse, Sándor Mátyás ezen a barlangon keresztül tudott elmenekülni üldözői elől. A regény várbörtön-jelenete ugyanis itt, a pazini környéken játszódik. Verne az ötletet egy 1870-es években, Párizsban megjelent Charles Yriarte nevű úriember Trieszt és Isztria című útikönyvéből merítette, amelyben részletes térképet, panorámaképeket és leírást talált a városról. Mivel igencsak felkeltette az érdeklődését, írt egy levelet Pazin akkori polgármesterének, Guiseppe Cech-nek, akitől azt szerette volna megtudni, hogy a könyvben leírtak valóban fedik-e a valóságot. A polgármester válaszképpen fényképeket küldött a környékről. Verne pedig köszönetét kifejezve, a regény publikálását követően egy személyesen dedikált példánnyal ajándékozta meg.

A helyi lakosság rendkívül büszke arra, hogy az elismert francia író az ő kis településüket választotta regénye egyik kulcsjelenetéhez, és így világszerte ismerté tette Pazin városát. Tiszteletüket kifejezve utcát is neveztek el róla, sőt mi több évente megünneplik a Verne Napot, amelyet június 26.-án tartanak, amikor Sándor Mátyás és Báthory István megszökött a várbörtönből, emellett a Jules Verne Társaság is ápolja az emlékét.

A pazini várkastélyt megtalálni nem túl könnyű feladat, mivel nehezen észrevehető az őt körülvevő házak miatt. Miután megérkezünk, a várkastélyban megtekinthetjük a helytörténeti kiállítást, emellett pedig a vár csodás belső terét is megfigyelhetjük, a boltíves mennyezeteket, a zegzugos folyosókat és lépcsőházakat, valamint a várudvar is megér egy sétát. Miután átlépünk a várkapun elénk tárul a sziklák övezte mélység és a Fojba patak.

Ha kíváncsiak vagyunk a város egyéb érdekességeire is, akkor látogassunk el a Pazinban található Isztriai Népművészeti Múzeumba vagy Pazin városi múzeumába.

Kirándulóhelyek

Azok számára, akik kedvelik a vadregényes tájakat, izgalmas kirándulóhely a pazini szurdok. A sziklás hasadékot izzasztó túra árán lehet elérni, viszont a látvány megéri a fáradságot. A túra végén megpillanthatjuk az óriási katlanhoz hasonló, sziklákkal övezett mélységet, amelyben a Fojba patak zubog végig. Egyesek úgy vélik, hogy Dante az Isteni színjáték pokolbéli jeleneteit erről a helyről mintázta.

Ha szeretjük a kicsiny, ódon, középkori városkákat, akkor megéri ellátogatni a Pazintól néhány kilométerre fekvő Gračišće városába, ahol valóban úgy tűnhet, hogy megállt az idő. Kifejezetten azoknak ajánlott akik a csendet és a nyugodt, meghitt sétákat részesítik előnyben.

Szálláslehetőségek

Pazintól csupán 9 kilométerre fekvő Frki nevű falucskában kiadó villák várják az ideutazókat. A dombra épült házban, békés környezetben, egyedülálló kilátással a Butoniga tóra, tölthetik üdülésüket a vendégek. A villa vidéki isztriai stílusban épült, ami az igazi isztriai hagyományokat idézi. Ez egy hagyományos isztriai villa nappalival, konyhával, kőkandallóval, két hálószobával és két fürdőszobával. A forró nyári napokon a vendégek felfrissülhetnek a verandán üldögélve vagy a medencében, kint a zöldben. Ezenkívül a házigazdák az összes vendégnek biztosítanak parkolóhelyet.

A nyugodt pihenés mellett a természetkedvelők élvezhetik a sétákat, erdei gyümölcsöket gyűjtögethetnek vagy hódolhatnak a vadászatnak is. A környéken rengeteg kerékpárpálya van, ahol a vendégek aktívan tölthetik az időt. Akik az isztriai konyhára éheznek, különleges élvezetet találnak a közeli éttermekben, ahol a helyi specialitások a füstölt sonka, a sajt és a szőlő.

Természetesen Pazinban is találunk apartmanokat, amelyek a városközponttól körülbelül 4 kilométerre vannak, a tengertől pedig 39 kilométerre. Az apartmanokban minden helyiségben van központi fűtés, a szobákban légkondicionáló, műholdas TV, számítógép és internet-hozzáférés, a konyhában pedig teljes felszerelés.

A szálláshely közvetlen közelében lehetőség van túrázásra és kerékpárkölcsönzésre.

Videók

Pazin
Isztria

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét