Osor

Ebben a kis városban számtalan látványosság kápráztatja el a turistákat. Az itteniek nagy hangsúlyt fektetnek a művészetekre is, ezért a nyári estéken zenés programokkal szórakoztatják a látogatókat. Az itt nyaralók biztosan nem fognak unatkozni, a gyönyörű strandok és a szórakoztató programok mellett. A Cres és Lošinj szigeteket napjainkban egy forgóhíd köti össze Osorban.

Történelme

Valaha Osor egy illír település volt, majd a római időkben az Apsorus nevet viselte, ekkor mint municípium. A rómaiak egy csatornát ástak a Cres-sziget és Lošinj közé, így Osor kikötővé vált, ezáltal fontos kereskedelmi központ lett, ugyanis az észak-adriai térségbe irányuló hajóforgalom rajta keresztül bonyolódott. Ekkoriban a városnak 20 ezer lakosa lehetett. Krisztus után 841-ben a szaracénok felégetik a várost, majd a Római Birodalom bukása után bizánci uralom alá kerül. Ezután, 1000-től horvát-magyar uralkodók váltják egymást. 1105-ben Könyves Kálmán királytól a település város jogot kap. 1409-től Osor a Velencei Köztársaság fennhatósága alá kerül. Amerika felfedezésével megváltoznak a tengeri hajóútvonalak és elkerülik a várost, így az hanyatlásnak indul. A XV. századig Osor volt a Cres-sziget közigazgatási és egyházi központja, ám ugyanebben a században egy maláriajárvány szinte teljesen kiírtja a lakosságot, a túlélők pedig Cres-be költöznek. Ezután Cres válik a sziget központjává.

Látványosságok

Osor legfontosabb látványosságai közé tartozik a horvátországi reneszánsz egyik legszebb műemléke, a XV. századi reneszánsz Mária mennybemenetele katedrális, mely a bencés apátság része volt. A hagyományos (kelet-nyugati) tájolástól eltérően észak-déli a fekvése. A székesegyház 1463-tól 1498-ig épült.

Többek között megcsodálhatjuk a székesegyház harangtornyát, amely Jakov Galeta mester munkája és 1575-ben épült. A XVIII. században sor került a torony felújítására, valamint 1901-ben merült fel a gondolat, hogy a megemelt szint arra helyre kerüljön, ahol most van.

Érdemes megnézni a gótikus stílusban épített XIV. századi egyhajós Sv. Gaudencije templomot, melyet freskók díszítenek, illetve XV. századi fafaragványok.

A Szűz Mária templom 1414-ben épült a Bijar-öböl partján gótikus stílusban, majd átépítették barokká. Nem messze a templomtól az egykori Ferenc-rendi kolostor romjai láthatóak. A kolostort 1841-ben elhagyták.

Díszes fafaragványokat láthatunk a Sonta-öbölben található románkori Szent Platón templomban is.

Megtekinthetjük továbbá a XI. századi bencés apátság és a templom (crkva Sv. Petra) romjait.

Osortól mintegy 5 kilométerre található egy magányos barokk templom, a Crkva Majke Božje od Loza.

A XV. században épült a velencei építész Giovanni da Bergamo irányítása alatt a gótikus Püspöki palota.

Szent Mária templom és temető. Az egyhajós épület északi oldalán a keresztelőkád is fennmaradt, továbbá antik padló mozaikok.

Osor Városi Múzeuma egy XV. századi épület, korábban ez volt a városháza. Ez egy kétszintes épület, amelynek mély oszlopcsarnokában megtekinthetjük Osor plébánia papjának, Ivan Kvirin Bolmarčić-nak a mellszobrát, aki a környék első amatőr régészeti expedícióját vezette 1868 és 1881 között. Az első emeleten a múzeum régészeti gyűjteménye látható, amely őskori, ókori és középkori tárgyi emlékeket őriz.

Osor kertjében egy sor bronz szobor található, amelyeknek az alap témája a zene. A várost ismert horvát művészek szobraival akarták gazdagítani. A szobor reprodukciókat olyan szobrászok alkották, mint Ivan Meštrović, Fran Kršinić, Vanje Radauš, Ivan Rosandić vagy Belizar Bahorić, ezáltal pedig egy egyedülálló szobor vonal jött létre, az eredeti Marija Ujević műveket pedig Jakov Gotovac zenész emlékének szentelték.

Szórakozás

A nyári hónapokban, júliusban és augusztusban a város zenés esteknek ad otthon, amelyeket nagy érdeklődés övez a turisták részéről. Ilyen például az Osori Zenei Estek (Osorske glazbene večeri) amelyet itt rendeznek augusztusban. Természetesen aki pörgősebb bulira vágyik, az is talál magának szórakozási lehetőséget Osorban.

Gasztronómia

Osorban található egy kedves kis étterem, a Konoba Livo, amely nemzeti ételekkel, és kellemes hangulattal várja a vendégeket. Csak a nyári szezonban van nyitva!

Szállás és strandolás

Osor városában leginkább hangulatos, a legkülönfélébb igényeket is kielégítő apartman házakat találunk, míg a környező városokban számos hotel és panzió közül választhatunk.

Azok a turisták akik szeretik a természet közelségét, jól választanak, ha az Osor-i kempingek egyikébe látogatnak. Ilyen a Bijar kemping, ahol egyaránt élvezhető a vízparton a szikrázó napfény és a tengervíz selymes simogatása, de hűsölhetünk az árnyas fák alatt is. A Bijar kempingben garantáltan nem fogunk unatkozni, hiszen megismerkedhetünk a szervezők jóvoltából a hajózás, vitorlázás múltjával és jelenével.

Osorban található még egy kemping, a Preko Mosta. Ez egy 3 hektáron elterülő, részlegesen árnyas fákkal borított terület, közvetlenül a tenger partján. A közelében egy hangulatos kis étterem és egy pizzéria is található. Osor-ban sziklás és kavicsos strandokat találhatunk, valamint kiépített, betonozott partszakaszokat is.

Videók

Osor
Cres-sziget
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét