Primosten

Primosten városa Sibeniktől déli, Trogirtól északi irányban egy szigeten fekszik, ami valójában mára már egy kis mesterséges félsziget miután a török fenyegetettség megszűntével feltöltötték a tengert a régi fahíd helyén. A város híres strandjairól, melyek közül az egyik Horvátország 10 legjobb strandja között van számon tartva. A település építészeti stílusára jellemző a sok kis kőház, kápolna és kisebb templom. A mediterrán stílusú utcák (kala) keskenyek, szűkek. A sziget környékén számtalan kis öböl, kisebb sziget és félsziget található.

Primosten

Jelenleg a híres Primošten-i szőlőskertek az UNESCO Világörökség bizottság elbírálása alatt állnak. A településen a XI. század óta termesztenek szőlőt. A város lakói a szőlőtermesztés mellett mezőgazdaságból, olívatermesztésből, halászatból és természetesen a turizmusból élnek. A sziget védett az északi szelektől ezért nagyon kellemes az éghajlata.

Városkapu, Primosten

Primosten

Rövid történelem

A régészeti kutatások alapján tudható, hogy Primošten területe már az i.e. VII. században is lakott volt (Kunara-i ásatások). A település a Hilli-félszigeten fekszik, amely számos ősi írásos dokumentumban is említve van. A régió nevét az itt élő őslakos illír törzsről kapta, a Hilli-kről. Ez a régió a kereszténység egyik bástyája volt, fontos kereskedelmi, adminisztratív de legfőképp katonai központ.

Az ezt követő időszakból nem maradtak fenn történelmi dokumentumok. Az első írásos dokumentum amely a régióról említést tesz 1386-ból származik, mikor is a környékre érkezett 18 család Boszniából, akik a török invázió elől menekültek ide. A XV. század végére a török fenyegetés ezt a vidéket is elérte, így lakói visszahúzódtak a szigetvilágba mint például a „Caput Cista” vagy „Gola Glava” – Primošten ősi neve. A települést Primošten néven 1564-ben említik mint falakkal és tornyokkal megerősített települést. Mivel a település egy szigeten fekszik, a szárazfölddel való kapcsolatot egy fahíd biztosította, ahonnan a település neve is ered, vagyis „pri mostu” (a hídnál). A XVII. században végre megszűnt a török fenyegetettség, így az őslakosok végre visszatérhettek régi otthonaikba és folytatták eredeti foglalkozásukat a növénytermesztést és állattenyésztést. A névadó hídnak sem volt tovább védelmi funkciója, így azt elbontották, a helyét pedig feltöltötték, ezzel biztosítva a közlekedést a sziget és a szárazföld között, ezáltal a sziget mesterséges félszigetté vált.

Primosten

Kilátás

Látványosságok

Napjainkra Primošten megőrizte minden építészeti jellegzetességét a középkori mediterrán halászfalvaknak. A sziget dombján látható a Szent György plébániatemplom, amely 1485-ben épült és 1760-ban újították fel. A templomhoz közel egy temető is található. A templomban két értékes festmény is látható. Az egyik ikon az „Áldott Szűz Máriát” ábrázolja melyet ezüst díszítés szegélyez, a másik Cusi mester műve 1719-ből, a címe „Szent Mária, Lukács és György szentekkel”. A dombról csodálatos látvány tárul elénk a tengerre és a környékre.

Szent György templom, Primosten

Szent György templom és a temető, Primosten

A város bejárata mellett egy 1790-ből származó barokk kápolnát tekinthetünk meg. Az Irgalmas Miasszonyunk templom (Sv. Gospa od Milosti) 1553-ban épült, míg a Szent Roko templom 1680-ban.

Strandok

Primošten legnépszerűbb strandjai a Raduca és a kis Raduca (Mala Raduča).

Mala Raduča strand, Primosten

A Raduča-t Horvátország tíz legszebb tengerpartja közé választottak! A kék zászlós strand kavicsos, fenyőerdő van körülötte, így nem csak fürödni, de hűsölni is lehet az árnyékos partrészeken.

A kék zászlós Raduča strand, Primosten

A Smokvica-szigeten egy nudista strand is található. A strandokon számos sport és más kikapcsolódási lehetőség várja a turistákat, mint például tenisz, asztali tenisz, bowling, strandlabda vagy jacht kirándulás a tengeren.

Primosten

Szórakozási lehetőségek

Primostenben számtalan szórakozási lehetőség van. A nyári időszakban több zenés ünnepséget is rendeznek, ilyen például a Primošten fiesta, amely augusztus első hetén kerül megrendezésre. Primostenben van Dalmácia legnagyobb klubja, a 3000 személyt befogadó klub Aurora, ahol aki kedvet érez rá, hajnalig táncolhat.

Club Aurora, Primosten

Érdekességként említést érdemel a hagyományosan minden nyáron megrendezésre kerülő szamárverseny is.

Számos kirándulást is szervez a városi turisztikai közösség, mint például a Primošten-i Bortúra ahol megtekinthetjük a Primošten Burnji bortermelő vidék látványosságait, vagy ellátogathatunk a tengeri szivacs múzeumba Krapanj-ban.

Szivacs múzeum, Krapanj

Aki aktívan szeretné eltölteni a szabadidejét az számos sportlehetőség közül választhat mint a tenisz, minigolf, asztali tenisz vagy strandröplabda. A vízi sportok szerelmesei sem fognak csalódni, hiszen bérelhetnek jet-skyt, szörfözhetnek, vízibiciklizhetnek, de búvárkodni és horgászni is lehet. Azok a turisták akik kedvelik a kalandosabb sportokat, kipróbálhatják tudásukat a szabad mászásban, bungee jumping-ban, vagy a vadvízi evezésben a Cetina-folyón.

A város számos kulturális és vallásos rendezvénynek is otthont ad, mint például a Lorettó-i Miasszonyunk május 9-10-én és a Portó-i Miasszonyunk július 27-én körmenetek a város körül és a tengeren is. A kultúra és a művészetek kedvelői részt vehetnek a „Tenger – Ember – Part” elnevezésű művészkolónia foglalkozásain, vagy a „Primo Primores” zeneiskola hangversenyein, illetve a Nyári Barokk Zeneiskola előadásain. Meglátogathatjuk a „Rudina” Művészeti Galéria és a „Sziklagömbök” galéria kiállításait.
Kellemes kikapcsolódás az is, ha csak sétálunk a szűk utcácskákon a régi kőházak között és gyönyörködünk a kilátásban a sziget tetejéről.

Szűk utcák és kőházak Primostenben

Szűk utcák és kőházak Primostenben

A jachtal, vitorlással, vagy motorhajóval érkezőket a Kremik Marina várja 393 horgonyzóhellyel és 150 szárazföldi tárolóhellyel. A jachtkikötőnek saját bérelhető hajóflottája van, ha valaki hajót szeretne bérelni egy tengeri kirándulásra.

Kremik Marina

Gasztronómia

Primosten látogatói több mint 50 étterem, taverna és más vendéglátó hely közül választhatnak. Az egyik leghíresebb Primošten-i specialitás a languszta a-la Primosten. Ezen kívül a házi készítésű ételek széles kínálatából választhatunk, mint a prosciutto, roston sült bárány, oliva-olajos sajtok, vagy az egészséges makrobiotikus ételek közül mint a csicseriborsó, lencse vagy oliva.

A parton sorakoznak az éttermek, pizzériák, kávézók

Feltétlenül kóstoljuk meg a helyi vörös bort a Babic-ot. Ezt a borkülönlegességet a sziklás vidéken termelt kiváló minőségű borszőlőkből készítik évszázados tudás birtokában. Ez a borvidék méltán érdemli ki hogy tagja legyen az UNESCO Világörökségnek.

Primošten Burnji borvidék

Szálláslehetőségek

Primostenben számtalan apartman és magán szállás található, de egy három csillagos szálloda is várja a turistákat, a Hotel Zora. Aki a luxus szintű kényelemre vágyik, választhatja ezt a szállodát, ahol a szolgáltatások széles körét veheti igénybe, hiszen a megszokott szolgáltatásokon kívül, itt wellness központ, gyermek klub, élő zenés bár is a vendégek rendelkezésére áll. A hotelnek saját tengervizes nagymedencéje is van.

Hotel Zora, Primosten

Az Adriatic kemping mindössze 2 km-re van Primošten városától. A kemping területének 80 százalékát fenyves árnyékolja, a maradék pedig olajfákkal és tölgyekkel borított. A kemping 1600 vendég számára biztosít kempingező helyet, így a terület felén lakókocsival a másik felén pedig sátorral lehet kempingezni. A 24 órás recepción kívül itt lehetőség van pénzváltásra, van postaszolgálat a-la-carte vendéglő és bár is, ahol lehet internetezni, vagy tévézni. Az üzemeltetők a kicsikre is gondoltak, hiszen a fürdő helységek mellett pelenkázó és gyermek fürdőszoba is rendelkezésre áll. A kempingnek 1 km-es partszakaszán homokos partszakasz is van, a gyermekek nagy örömére, de találhatunk sziklás részeket is ahol nyugodt körülmények között napfürdőzhetünk vagy búvárkodhatunk.

Adriatic kemping, Primosten

Videók

Primosten
Észak-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét