Beli

Beli a Cres-sziget egyik legrégebbi települése, már közel négyezer éve lakott terület. A kis középkori hangulatú település a Stivanjska- és a Vartac-öböl fölé magasodó 130 méter magas domb tetején található, a sziget északi részének keleti partján. Ma egy tipikus tengerparti falu, szorosan egymás mellé épült házakkal, gazdag kulturális és történelmi örökséggel. Beli mára csodaszép kavicsos strandjával és jól védett kikötőjével remek turistahellyé nőtte ki magát. A tramontani erdők közelségének köszönhetően egyre népszerűbb kiránduló célpont.

A múlt hagyatékai

Az illír település 4000 éves múltra tekint vissza. IV. Béla Árpád-házi királyunk a tatárjárás idején ide menekült a Cres-szigetre. A legenda szerint a falubeliek annyira megkedvelték a királyt, hogy róla nevezték el a települést Belire. A mai napig látható a faluban egy róla készült kicsiny kis mellszobor egy ház falán, amelyre a helyiek nagyon büszkék.

Néhány a múltból megmaradt műemléket a mai napig megtekinthetnek a látogatók. A plébániatemplom egy félköríves szentéllyel, egy régebbi románkori templom, amelyben értékes glagolita feliratok tekinthetők meg, a románkori Szent Mária templom múzeumi gyűjteménnyel, a gótikus egyhajós Szent Antal templom található a városi temető mellett, őskori istálló a város bejáratánál és egy római híd a völgyben.

Sport

Pod Beli gyönyörű kavicsos strandján található a búvárközpont. Ez a Cres-sziget egyetlen merülőhelye. Itt kevésbé veszélyes a merülés viszont a színes korallokkal benőtt zátony fenséges látványt nyújt. Alkalmas kezdőknek és izgalmas a tapasztalt búvároknak. Több, mint tíz víz alatti látványos hely van, amelyek magukba foglalják a tenger alatti barlangokat és a Lina hajóroncsot. A búvárbázison lehet felszerelést bérelni, palackot tölteni és a merüléshez vezető segítségét kérni. Ezenkívül hajókirándulásokat is szerveznek.

Kirándulások

A sziget kiváló túravezetőivel együttműködve szervezett túrákra is van lehetőség, illetve mountain bike túrákra, valamint a szigeten több régi kápolnához is szerveznek kirándulásokat. Lassabb ritmusban lehet haladni az erdő ökológiai ösvényein, ahol gombagyűjtögetésre is van lehetőség. Beli mellett az érintetlen természet igazi oázisát találjuk.

A Tramontana erdő legnagyobb természeti értékei közé sorolható a fakó keselyű (Gyps fulvus).

Cres-szigetén két ornitológiai rezervátum van, a ,,Podokladi” a központi részen és ,,Kruna” a sziget északi részén, ahol mintegy hetven pár fészkel.

Az Eco Központ, a „Caput Insulae”, melynek a székhelye Beliben van, gondoskodik a természeti értékek megőrzéséről a Cres-szigeten. Létrehoztak egy hálózatot, az öko-nevelési utat, melynek során a látogatók könnyebben megismerhetik az érintetlen természetet.

Strand

A strand kavicsos, és erdő veszi körül, amely biztosítja a kellemes árnyékot. A strand területe mellett rendezett kemping található, amely ideális a tengerparti nyaraláshoz. A strandon nincsenek plusz szolgáltatások, ezért mindent magunkkal kell vinnünk, amire szükségünk van.

Rendezvények

Beliben szervezik meg az Etno-Jazz Fesztivált, ami egy egyedülálló zenei esemény a Cres-szigeten, szeptember 5 és 8 között.

Gasztronómia

Beliben hagyományosan készítik a főtt bárányt, szezonális ételek a gomba, a friss halak és a tenger gyümölcsei, ezeket egészítik ki a helyi borok a legigényesebb ínyencek örömére. Minden étel, a régióról származó, természetes alapanyagokból készül.

Szálláslehetőség

A Panzió Tramontana egy tökéletes hely a kikapcsolódásra, ahol a vendégek felfedezhetik a környezetet és a helyi konyhát. A panzió minden szobája felújított, hagyományos stílusú, valamint rendelkezik fürdőszobával és minibárral. A felújításhoz kizárólag környezetbarát anyagokat és természetes színeket használtak fel. A panzió minden szempontból környezetbarát, az esővizet biológiai szűrőkkel újrahasznosítják, melyhez a napenergiát is segítségül hívják. Minden takarítási munkát környezetbarát termékekkel végeznek. Az ide látogató vendégek is támogatják ezt a filozófiát, és ők is környezetbarát termékeket használnak vagy megvásárolják őket a panzióban.

A sátrazók a Brajdi kempingben megfelelő helyet találhatnak.

Videók

Beli
Cres-sziget
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét