Loviste

Loviste és a kis kikötője a Luka-öbölben található, a Peljesac-félsziget észak-nyugati csücskében 17 km-re Orebic-től. Elhelyezkedése miatt ez egy elszigetelt település volt, mindaddig, amíg a műutat ki nem építették. Loviste a félsziget legfiatalabb települése, a XIX. század közepén, 1885-ben alapították Bogomolje és a Hvar-sziget lakói. Bár a település hivatalos elnevezése Lovište, az idősebb emberek mégis „Lovišće”-nek ejtik. Ez előtt, csak a világítótorony őrei éltek itt, akik tüzet gyújtottak, ha a partok közelébe vetődött egy hajó.

Loviste és a kis kikötője a Luka-öbölben található, a Peljesac-félsziget észak-nyugati csücskében.

Jelenleg körülbelül 250 lakosa van a falunak, nagyobbrészt halászok és farmerek, akik fügét, mandulát és szentjánoskenyeret termesztenek, valamint a turizmusból élnek a nyári hónapok folyamán. A kis település nagyon kedvelt azok között a turisták között, akik vakációjuk folyamán a nyugalmat keresik.

Loviste

Loviste történelmi háttere

A római időkben ezen a helyen csak egy kikötő volt, amely a tengeri kapcsolatot volt hivatott biztosítani Korkyra Nigra (Korcula) és Narona (Vid, Metkovic mellett) között. Ebből az időszakból néhány római „villa rustica” nyomait is felfedezték ebben a régióban. A faluban egyetlen templom áll, ez az 1885-ben épült Szűz Mária Szíve templom.

Az 1885-ben épült Szűz Mária Szíve templom, Loviste

Földrajzi és természetrajzi jellegzetességek

Loviste éghajlati szempontból nagyon szerencsés helyen fekszik, a Bezdija-i és a Duba öblök között. Az település környéki dombvidék legmagasabb pontja sem haladja meg a tengerszint fölötti 200 méteres magasságot, így a földfelszín csak nagyon enyhén lejtős. A település klímája nagyon kellemes mediterrán, az eső ritkán esik, így a napos órák száma több mint 3 ezer éves szinten. Ezt még az egyébként nagyon naposnak számító Hvar-sziget is megirigyelheti… Itt a nyarak nagyon melegek, a tenger vize július és augusztus között a 26 fokot is eléri, télen pedig sok a csapadék, de a tengervíz hőmérséklete csak ritkán esik 5 fok alá.

Loviste vidékére leginkább az örökzöld bozótok és a szintén örökzöld tűlevelűek és tölgyek a jellemzőek, valamint az ember által telepített növénykultúra az olíva.

A környező tengerekben őshonos a Posidonia nevű tengerifű-féle valamint egy védett kagylófaj a Periska.

Peljesac-félsziget nyugati felén több mint 100 féle madárfajt tartanak nyilván, amelyek vagy itt fészkelnek, vagy csak időlegesen szerzik itt a táplálékukat.

Különösen a Loviste környéki erdőkben él az aranysakál (Canis aureus), a mongúz (Mungos mungo), a szürke mogyorós pele (Myoxus glis), a mezei nyúl (Lepus europaeus), a vaddisznó (Sus scrofa), az európai lábatlan gyík (Pseudopus apodus), a fekete rigó (Turdus merula), a zöld varangy (Bufo viridis), a korallsirály (Larus audouinii) és a nagy fülesbagoly (más néven uhu, lat. Bubo bubo).

Loviste

Strandolás

Loviste széles körben ismert gyönyörű strandjait kis öblökben találjuk. A kristálytiszta és meleg tenger csak enyhén hullámzik errefelé, hiszen az öblök természetes hullámtörőkként működnek, így az itteni strandok kiváló körülményeket biztosítanak a fürdőzők számára. A falu közelében számos sziklás és homokos strandot találunk, melyeket nem csak azok a turisták látogatnak akik Loviste-ben szálltak meg, hanem a Peljesac-félsziget más településeiről is érkeznek ide. Ha kissé eltávolodunk a településtől, további elszigetelt strandokat találhatunk, melyek közül sokat csak motorcsónakkal közelíthetünk meg. Ha egy egész napot töltünk el egy-egy ilyen kis öbölben, úgy érezhetjük magunkat mint Robinson Crusoe a Karib-tengeri Tobago szigetén…

Loviste széles körben ismert gyönyörű strandjait kis öblökben találjuk.

Loviste közelében számos sziklás és homokos strandolóhelyet találunk.

Gasztronómia és borászat

Loviste kedvenc megállóhelye a hajózóknak, többek között a gazdag gasztronómiai kínálata miatt, amelynek alapját a Dalmát halspecialitások adják. A vendéglőkben mindig rendelhető roston sült hal, rákok és kagylók, melyeket természetes körülmények között termesztett zöldségkörettel és olívával kínálnak.

Loviste kedvenc megállóhelye a hajózóknak, többek között a gazdag gasztronómiai kínálata miatt, amelynek alapját a Dalmát halspecialitások adják.

Akárcsak a Peljesac-félsziget többi részén, itt is nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek, így itt is alkalmunk van megkóstolni a híres vörösborokat a Dingac-ot és a Postup-ot, a fehér borok közül a Pošip-ot és a Grk-öt, valamint a híres desszertbort a Prosec-et. A borokon kívül számos házilag készült aperitifet is megízlelhetünk, mint a Loza, Travarica, Medovača és Orahovica.

Loviste-nak saját borfajtája is van, a Prč vagy más néven Muscat, amely egy magas cukortartalmú fehérbor, különösen jellegzetes ízvilággal és színnel.

Akárcsak a Peljesac-félsziget többi részén, itt is nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek.

Sportolási lehetőségek

Loviste, bár egy kis falu, számos sportolási lehetőséget kínál a sportolni vágyók számára. A falun kívül egy füves futballpálya is található, ahol barátságos mérkőzéseket szerveznek a turistákból verbuválódott csapatok és a helyi lakosok között. Erre főként a Loviste-i Falunapon kerül sor, minden év augusztusának első vasárnapján. A nevezés ingyenes!

A kézilabda pálya a falu előtti strandon található, 200 méterre a központtól. Ez a pálya is nyitva áll a látogatók előtt.

A vízilabda mérkőzéseket a nyár folyamán rendezik meg, főként a falunap alkalmával. Mivel a Loviste előtt található öböl vize nem nagyon hullámzik, tökéletesen alkalmas a vízilabda mérkőzések szervezésére.

A futballpálya mellett egy kis kosárlabda pályát is találunk a faluban, egyetlen kosárral, amely 3,20 méter magasan van (a 3,05 méter magas FIBA szabványhoz képest), így még az NBA játékosok is jól szórakozhatnak.

A Bezdija és a Duba öblök közötti víz alatti világ számos meglepetést tartogat a búvárok számára. A kristálytiszta tenger, a gazdag növény és állatvilág mellett, a búvároknak lehetőségük nyílik megnézni a már említett, védett Periska kagylót és a Posidonije tengeri füvet is.

Loviste tengerparti vizei kiválóan alkalmasak a legtöbb vízi sport űzésére mint a vitorlázás, kajakozás, vízisízés, vízibiciklizés, stb. A Peljesac-csatorna nemkülönben kedvenc helye a szörfözőknek.

Loviste-ben népszerű sport a bocsa (bocce). Bocsa pálya kettő is található a település központjában. Sajnos, napjainkban ez a sport már kevésbé örvend népszerűségnek, éppen ezért érdemes kipróbálni, hiszen a sportpályák mindenki előtt nyitva állnak.

Loviste-ben népszerű sport a bocsa.

Szálláslehetőségek

Loviste-ben és környékén leginkább magánszállások közül választhatunk, viszont itt sem kell nélkülöznünk a szállodák kényelmét. Jó példa erre a Tamaris panzió, amelyet mindössze 20 percnyire találunk a falu központjától. A panziónak saját strandja is van, akárcsak terasza és a szabad WiFi hozzáférés is biztosítva van. A szobák és az apartmanok nagyon kényelmesek, van bennük műholdas TV és légkondicionáló is. A Tamaris panziónak saját vendéglője is van, ahol a jellegzetes dalmát konyha ízeit élvezhetjük, miközben a vendéglő teraszáról megcsodálhatjuk a tengerre nyíló kilátást.

Tamaris panzió, Loviste

Ha lakókocsival érkezünk, akkor érdemes a négy csillagos Denka kempinget választani. A pálmákkal, virágokkal díszített kempingnek kavicsos strandja is van és minden kényelmi szolgáltatás igénybe vehető a négy csillagnak köszönhetően. A kempingben apartmanok is bérelhetőek, melyekből kiváló rálátás nyílik az öbölre.

Videók

Loviste
Peljesac-félsziget
Dél-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét