Silo

Silo egy kis üdülőfalu, idilli hely a pihenésre és a felüdülésre egyaránt. A kristálytiszta tengervíz és a környék természeti szépsége kellemes kikapcsolódást nyújt az ide utazóknak. A tenger csendes és nyugodt, a hajnalok és az esték szellősek, az aktív pihenés kedvelőinek pedig számos vízi sport lehetőség áll a rendelkezésre.

Šilo fekvése és megközelíthetősége

Silo a Kvarner-öbölben fekszik, a Krk-sziget keleti oldalán, Crikvenica és annak tengerpartjának közvetlen közelében, a Krk-i hídtól mindössze 20 kilométerre. A szárazföldről érkezők autóval vagy autóbusszal könnyedén megközelíthetik az 1430 méter hosszú hídon át, amely önmagában is lélegzetelállító látványban részesít. Ez a világ egyik leghosszabb betonhídja, amely 1976 és 1980 között épült, boltíve 390 méter, sokáig a leghosszabb betonhídként tartották számon, egészen az 1997-es kínai Wanxian-híd megépüléséig. Az átkelésért pedig harminc kunát kell fizetni.

A nyaralófalucskát legkönnyebben közúton közelíthetjük meg, a Dobrinj- Šilo útvonalon, amelyhez a Sveti Vid nevű faluban kell letérnünk a krki hidat Krk várossal összekötő főútról, az útjelzés szerint. Ha komppal szeretnénk eljutni Siloba, a menetrend szerinti a Cirkvenica – Šilo kompjáratot kell választanunk. A nyaralófalu kisebb kikötővel is rendelkezik, így a vitorláson vagy jachton érkezők is kiköthetnek.

Šilo strandja

Fekvése kimondottan alkalmas üdüléshez, strandoláshoz, ugyanis jól védett a gyakori keleti és déli szelektől, emellett pedig nagyszerű fürdőzést biztosító Stipanja-öböl partján terül el, a ,,Punta-Sila” természetes kapuja által körülvéve. Šilo a turisták számára leginkább a napsütötte és természetesen megőrzött apró kavicsos, illetve homokos strandjai és azúrkék tengervize miatt olyan csábító, de emellett betonos strandokat is találhatunk. A homokos strandok és a kristálytiszta tenger mellett, Šilo környéke gyönyörű öblökben bővelkedik, amelyekhez eljuthatunk gyalog, autóval vagy csónakkal is. A strandon több eldugott öbölben lehet napozni és fürödni. Šilo egyik ismert homokos strandja a festői szépségű Soline öbölben található, ahol elég meleg a tenger, így a gyerekek is kellemesen lubickolhatnak. Itt található a köszvény és más reumatikus megbetegedések gyógyítására alkalmas gyógyiszap is.

Rendezvények

A halászfalu hosszú időre visszanyúló hagyományai miatt gyakoriak a turisták által is kedvelt halászestek, a különféle sport és szórakoztató rendezvények.

Étkezési lehetőség

A helyi vendéglőkben a hazai és nemzetközi konyha különlegességeivel találkozhatunk, illetve megkóstolhatjuk a helyi fehér bort, a “Vrbnička žlahtina”-t. A faluban számos taverna áll rendelkezésre, azoknak akik a helyi ízekbe szeretnének belekóstolni.

Sport

Az üdülőhelyen a postán és pár kisebb üzleten kívül mindössze néhány vendéglátóhely található, viszont érintetlen természeti kincsei miatt Šilot leginkább azok választják, akik igazi nyugalomra vágynak, illetve akik kisgyermekekkel utaznak. A vízi sportok közül főleg a sporthorgászatra alkalmasak a környező vizek, de a viszonylag szélcsendes öböl, illetve a tiszta víz lehetőséget kínál egyéb vízi sportokhoz is, mint például a vitorlázás, evezés, horgászat vagy a búvárkodás. Šilo közelében találhatóak az elsüllyedt “Peltastis” hajó maradványai, melynek köszönhetően a búvárok egyik kedvelt helye.

A “Peltasis” egy 1600 tonnás teherszállító hajó volt, amelyet 1952-ben bocsátottak vízre, eredetileg “Alsterpark” néven. Utólag került görög tulajdonba. A szép építésű hajó 1968 január 8-án szállt hullámsírba, mikor a bóra elől menekülve próbált biztonságos horgonyzóhelyet keresni. A 12 fős legénységéből, mindössze négyen élték túl a katasztrófát. Theodoros Belezis kapitányt a hajója hídján érte utol a végzet. A hajó nagyon jó állapotban maradt meg, a tenger fenekén nyugszik Silo és Klimovo között félúton. Könnyű rátalálni, mert a helyét bója jelzi.

Akik a szárazföldön folytatnák az aktív pihenést, azok számára rendelkezésre állnak a teniszpályák, tekepályák, strandröplabda pályák és számos más vízi sport, hiszen a nyugodt tenger, az esti és reggeli órákban alkalmas vitorlázásra, evezésre, motorcsónakázásra, csónakázásra vagy szörfölésre.

Kirándulások, látványosságok a környéken

Šilotól nem messze egy római villa maradványait követve eljuthatunk a csodás Murvenica-öbölhöz, amely gyönyörű tengerparttal és kristálytiszta vízzel rendelkezik, kellemes fürdőzésre és sétákra kiválóan alkalmas.

Érdemes megtekinteni a környék nevezetességeit, mint például a festői szépségű dobrinji ótemplomokat. Itt van a középkori, úgynevezett glagolita kultúra egyik legismertebb horvátországi központja, és egyben a sziget legtermékenyebb, leggazdagabb természetes növényzetű része.

Egy másik érdekesség a környéken a Biserujka cseppkőbarlang, Rudine faluban, amely egy körülbelül 110 méter hosszú, széles központi járatában pedig nyáron komolyzenei koncerteket szoktak rendezni.

Šilo-tól nyolc kilométerre található a Klimnoi-öböl, amely ismert gyógyhatású iszapjáról.

Ellátogathatunk Vrbnikba, amely egy középkori kisváros, magas, sziklás partvonalon fekszik, egy negyvennyolc méter magas, vadregényes sziklára épült. További kikapcsolódásra számos lehetőséget nyújt a közelben lévő Crikvenica, ahol szinte minden megtalálható.

Szálláslehetőség

Szálláslehetőségeket magán apartmanokban, kiadó szobákban, illetve panziókban találhatunk, a kempingezők pedig a tengerparti kempingben sátorozhatnak.

Az Ervin apartmanház mindössze százötven méternyi távolságra van az apró kavicsos strandtól, és háromszáz méterre a homokos strandtól. Szépen berendezett apartmanház Šilo központjában, mediterrán jellegű kőépület, amelyben egy apartman van, hat-hét fő részére.

Természetesen más apartmanokban is megszállhatunk, például a Cindric apartmanok kínálnak szállást, három-négy fő részére. Az apartmanok mindennel fel vannak szerelve, rendelkeznek terasszal és parkolóhellyel a ház udvarában. Ha szeretné élvezni a természet tisztaságát távol a városi nyüzsgéstől, akkor erre ez az ideális hely.

Videók

Silo
Krk-sziget
Kvarner-öböl

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét