Punat

A körülbelül 1800 lakosú Punat, Krk szigetének második legnagyobb turista települése. Krk várostól hét kilométerre fekszik, az Adria egyik legszebb, dús növényzetű öblében. Kiváló idegenforgalmi szolgáltatásainak köszönhetően megfelelő helyet biztosít a pihenni és felfrissülni vágyóknak, emellett változatos sportolási lehetőségeket, számos szálláslehetőséget, rendezett strandokat kínál. Lehetőség van vitorlázásra, búvárkodásra. Punat az Adria egyik hajózási központja is, itt található az Adria egyik legjobb kikötője. Az óvárosban szűk utcák és öreg kőházak gondoskodnak az idilli hangulatról. Boltíves tengerparti házaival, erkélyeivel és kocsmáival Punat magával ragadja az ide utazókat, aki egyszer itt jár biztosan visszatér még.

Röviden Punat városáról

Punat Krk városa után a második legnagyobb város a Krk szigeten. A város elsősorban kikötőjéről vált ismertté, a Marina Punatról. Úgy tartják, a Punat név a latin ,,pons” szóból ered, amely hidat jelent, ebből arra lehet következtetni, hogy valamikor itt egy híd állt az öböl bejáratánál. Egykor kishajógyártással is foglalkoztak a településen, de a mai népszerűségét inkább a kikötője hozta meg, itt üzemel ugyanis az Észak-Adria egyik legjobban felszerelt kikötője. Ha a tenger felől vagy a sziget belsejéből közelítjük meg, nem hétköznapi látvány tárul elénk, a kis település a kivételesen mély Puntarska draga partjainál fekszik, amelynek a közepén található a piciny Kosljun szigetecske, melyen egy ferences kolostor áll.

Mindemellett tiszta strandok, gondozott parkok és különböző zöldterületek, szállodák, panziók és magánházak várják a turistákat.

Látnivalók

Punat városával szemben található a Kosljun nevű, ovális alakú, lankás, kis sziget, körülbelül 6,9 hektárnyi területen. A sziget legmagasabb pontja csupán hat méter magas, mégis fenyőerdők borítják, és a fák között egy antik villa romjaira épült ferences kolostor húzódik meg.

Kosljun a Frangepán család birtokában volt, de odaajándékozták a bencés rendi szerzeteseknek, akik megépítették a Szent Bernát templomot és ezzel együtt egy több mint 30.000 kötetes könyvtárat. Punat idegenforgalmára már a XIX. században is nagy hatással volt a szigetecske, ugyanis ekkor tette itt tiszteletét Karolina császárné, I. Ferdinánd osztrák császár özvegye, aki először látogatta meg a kosljuni ferences kolostort. Őt követte Maximilián Ferdinánd, Ferenc József osztrák császár öccse, továbbá I. Karol román király, illetve más népszerű és civil vendég is.

A Kosljun szigetet igazi kis oázisként tartják számon, hiszen természeti és kulturális értékeit máig megőrizte, ezért napjainkban is igen kedvelt turistacélpont. A szigetre kizárólag kis hajókkal vagy bárkákkal lehet eljutni, amelyek szervezett időpontban szállítják a kíváncsi vendégeket.

Kiváló kiinduló pont lehet Punat, az Észak Adriai LošinjCresRab, és Pag szigetek felfedezéséhez.

Gasztronómia

Ezen a vidéken a turizmus mellett a helybeliek leginkább halászattal, birkatenyésztéssel és olívatermesztéssel foglalkoznak. Ezért biztosak lehetünk benne, hogy az éttermekben mindig friss, ízletes halat szolgálnak fel, amely a tengerparti települések egyik védjegye. A Punatba vezető úton egyből feltűnik az utazónak a rengeteg olajbogyó ültetvény. A helyiek rendkívül büszkék az általuk termelt olívaolajra, különösen azért, mert ma már szinte minden punati családnak van saját olíva ültetvénye, amelynek terméséből saját otthonukban készítenek minőségi olívaolajat.

Strand

A Krk sziget legnagyobb strandja itt található Punatban, a sziget délnyugati részén, ahol májustól októberig 22 fok az átlaghőmérséklet, ezáltal kellemes fürdőzést és strandolást biztosít azoknak, akik úgy döntenek, hogy itt töltik a nyaralást.

Itt minden strandolni vágyó megtalálja a kedvére való part típust, hiszen van sziklás, betonozott és kavicsos partszakasz is.

Akik viszont kevésbé zsúfolt, nyugodtabb környékre vágynak, azoknak nem is kell messzire menniük, mindössze 9 kilométerre Punattól található Stara Baska csodás strandjaival.

Stara Baska (régi Baska)

Stara Baskán hegyekkel körbevett szép kis öblöket találunk. A falu a sziget déli részén található, ez az utolsó falu, ahonnan tovább már nem vezet az út. Stara Baska utcái annyira keskenyek, hogy két autó nem sok helyen fér el egymás mellett rajtuk. A régi halászfalu szinte teljesen elszigetelt a turistáktól hemzsegő városoktól, igazi kis oázis a csendre és nyugalomra éhezőknek.

A legszebb strandolóhelyek még a falu előtt találhatók. Az autók az út szélén sorakoznak a meredek sziklafal mellett, a partra kis ösvényeken lehet lemenni a hegyekkel körülvett csodás kis öblökbe. Itt a partnak van kavicsos illetve sziklás részei is, itt-ott pedig tenger vájta kis üregeket is láthatunk a sziklafalon.

Hajós kirándulás alkalmával, vagy saját csónakunkon, gumimatracunkon csodaszép eldugott fürdőző helyeket fedezhetünk fel a sziklafalak tövében.

A tengervíz mesésen kék és kristálytiszta, látni lehet a benne úszkáló halakat, pár méterre a parttól már egész halrajokat fedezhetünk fel. A víz elég hamar mélyül, mégis a hőmérséklete igen kellemes.

Sport

Punat városában változatos sportlehetőségek közül válogathatnak az aktív pihenésre vágyók, mint például a tenisz, teke és minigolf, búvár- és vitorlástanfolyamok, vízalatti és sporthorgászat. Az üdülőhely elsősorban azoknak ajánlott akik kedvelik ezeket a sportokat, illetve a hajózás és vitorlázás szerelmeseinek. A punati öbölben egy jelentős vízisí központ is működik.

Akik jártasak a hajózásban vagy egyszerűen csak kedvelik a hajókat, azoknak különleges élményt fog nyújtani az itt tartózkodás, hiszen itt található az Adria legnagyobb és legöregebb kikötője, amely ezernél is több hajót képes befogadni. A Marina Punat megfelelő technikai felszereltséggel rendelkezik, hétszázötven vízi és háromszáz szárazföldi kikötőhellyel várja az érdeklődőket.

Ezenkívül van saját vitorlásiskolája, lehet hajót kölcsönözni, és hajózási bolt is van. Innen mindössze ötven méterre található a Kanajt szálloda, amely a hajósok, a tengerészek és az aktív pihenést kedvelők gyülekező helye.

A kikötőből egész napos hajókirándulások indulnak a környékbeli szigetekre, ahol lehetőség nyílik búvárkodásra vagy túrázgatásra a kiépített ösvényeken.

Szállás

A Punat nagy szeretettel fogadja a vendégeit, akiknek kiváló szálláslehetőségeket biztosít a szállodákban, kempingekben, privát szobákban vagy apartmanokban a családi házakon belül.

Egyik elismert szálloda a Hotel Park Punat, három csillaggal kitüntetett szálloda, amely közvetlenül a tengerparton fekszik, zöld parkkal körül véve, Punat központjában.

Videók

Punat
Krk-sziget
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét