Trstenik

Trstenik egy 106 lelket számláló kis település a Peljesac-félsziget déli partján egy öbölben, amelynek a keleti végében Zuljana terül el. A falu Orebic városától 24 km-re található dél-keleti irányban, a történelmi Dubrovniktól pedig 90 km-re. A település előtt egy viszonylag jól védett kikötő található, ám nem véd a vad déli széltől a Jugó-tól. Trstenik part menti vizei tiszták, a víz alatti élővilága pedig különösen gazdag.
Az itt élő emberek fő jövedelmi forrása az állattenyésztés, a bortermelés (pl. a híres Dingac), a halászat és a turizmus.

Trstenik

Trstenik

A múltban, a XIX. század végén és a XX. század elején Trstenik kikötője fontos szerepet töltött be a borszőlő és a bor szállításban. A Peljesac-félsziget elszigetelt déli lejtőin található szőlőültetvényekről öszvérháton szállították a leszüretelt szőlőt a Cucin-hegyen át Potomje-ba (amely jól ismert híres borászatáról), vagy a kikötőbe, ahonnan hajóval vitték Olaszországba, Split-be és Dubrovnik-ba.

Trstenik fölött magasodik a Porace-domb, ahol egy barlangot is felfedeztek, melyben történelem előtti leleteket találtak a régészek.

Trstenik előtt egy viszonylag jól védett kikötő található.

Látnivalók

Trstenik régi temetőjében régi családi síremlékeket láthatunk. A temetőben áll a XVI. századi Szent Mihály kápolna, amelyet ugyan felújítottak az utóbbi években, ám a környéke még mindig meglehetősen lepusztult. Ettől függetlenül a temető és a kápolna sok külföldi turistát vonzz, ugyanis a temetőből nyílik a legszebb kilátás Trstenik-re. A kápolna még napjainkban is betölti funkcióját, itt tartják a Szent Mihály Arkangyal tiszteletére rendezett ünnepséget is.

A temetőben áll a XVI. századi Szent Mihály kápolna.

Strandok

Trstenik strandja sziklás, ám a kerek sziklákon kiváló strandolóhelyeket találhatunk, nem is beszélve arról, hogy kiváló úszóhely. A Peljesac-domb előtt egy nagy kavicsos partszakasz is várja a strandolókat, az öböl mélyén. Ezeken felül számos kisebb öblöt és strandot is találhatunk a település szomszédságában, ám ezeket csak vízi járművel közelíthetjük meg.

Strand, Trstenik

Strand, Trstenik

Gasztronómia

Trstenik-ben található a „Vinarija Grgic” borászat, melyet a híres Napa-völgyi borász Mike Grgich alapított, a horvát emigráns 1958-ban. Grgich nemzetközi hírnevet szerzett a borászok között a Calistoga-i Chateau Montelena-ban. Többek között ennek a borászatnak a terméke a híres vörösbor a Plavac Mali.

A Plavac Mali mellett számos más, kiváló minőségű bort kóstolhatunk meg a Trstenik-i kávézókban és vendéglőkben. Egy ilyen hely a „Konoba Feral”, melynek terasza a tengerre nyílik. Itt megkóstolhatjuk a hagyományos dalmát ételeket, a grillezett húst és halféléket, a „prosciutto”-t, különleges sajtokat és természetesen a már említett borkülönlegesség mellett a Posip-ot, Plavac-ot és a Dingac-ot.

Búvárkodás

Trstenik-ben egy búvárközpontot is találunk, amelyet a helyi búvárok alapítottak. Itt minden szolgáltatás rendelkezésre áll, ami a búvárkodással kapcsolatos. A búvértúrák szervezése mellett búvárkurzusokat is szerveznek azok számára akik még nem jártak a víz alatti világban, de továbbképzéseken is részt vehetünk (OWD, AOWD, Divecon, Stress & Rescue, stb). A tapasztalt vezetők társaságában elsüllyedt hajóroncsokat, víz alatti barlangokat és víz alatti sziklafalakat is megtekinthetünk.

Videók

Trstenik
Peljesac-félsziget
Dél-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét