Nin

Nin egy kis település, amely egy alig 500 méter széles szigeten terül el. A szárazföldről két XVI. századi kőhídról lehet megközelíteni. A település Zadartól nem messze található, egy lagúna veszi körül az Adriai-tenger keleti partján. Nin híres gyógyiszapjáról is, amely reumatikus és számtalan egyéb betegségre jelent gyógyírt. Nin a turisták számára csodás hely, ahol a fürdőzésre számtalan lehetőség van.

Nin

Történelmi visszatekintés

Nin-városa a Kr.e. IX. században is lakott volt, akkor még illír törzseknek adott otthont. A római korban jelentős várossá fejlődött, Aeona néven. A város fontosságát kiemeli a tény hogy fontos csomópontot jelentett a görög és hellén világrésszel való kapcsolattartásban. A város horvát kolonizációja a VI. században kezdődött. Nin virágkorát a VII.-IX. században élte, ez volt az első település amely horvát királyi város rangot kapott. A IX. században az első horvát püspök székhelye lett. Nin így nagy szerepet játszott Horvátország vallási, politikai és kulturális életében.

Romok, Nin

A török időkben a város harcmező volt. Miután Dalmáciát 1409-ben eladták a Velencei Köztársaságnak, Nin is velencei fennhatóság alá került. Ekkor kezdődött a város hanyatlása, mivel gazdaságilag kihasználták, de katonai védelmet nem kapott. A várost kétszer is lerombolták, először 1571-ben, majd 1646 április 26-án mikor a Velence-i kormányzat elrendelte a város felgyújtását és szisztematikus lerombolását, Zadar törökökkel szembeni védelme érdekében. Nin épületei szinte teljesen megsemmisültek: templomok, a királyi és püspöki palota. Az épületek helyreállításával sokáig nem törődtek. Az évszázadokon keresztül a jelentéktelenség szürkeségébe burkolózott, mígnem jóval a második világháború után, 1969-ben indult meg a gazdasági fellendülése mint turisztikai célpont.

Nin utcái

Érdekességként megemlíthető, hogy 1980-ban Nin mellet épült fel Horvátország legnagyobb középhullámú rádióadója. Az első 1200 kW-os adó 4 darab egyenként 132 méter magas adótornya 1991-ben elpusztult a háborúban, mint fontos stratégiai célpont. Fontos történelmi eseményt jelentett akkoriban az adó elnémulása, amely a háború kezdetét jelentette. Napjainkra csak két adótornyot állítottak helyre, amelyek az eredeti adóteljesítmény felén üzemelnek. 1991 előtt a rádióadót Európa szerte lehetett fogni.

Nin utcái

Látnivalók

A középkorban Nin városa erődvárossá volt alakítva, így falakkal vették körbe. Azáltal hogy a város egy szigeten fekszik a tenger további védelmet nyújtott a támadókkal szemben, ezért nem csoda, hogy a horvát királyok többször is székhelyükké választották. A városfal maradványai még megtekinthetőek, de egészében nem maradt fenn.

A városfal maradványai, Nin

A „Donja varta” vagyis az Alsó kapu az óváros szívébe vezet. Eredetileg a városkapu a XV. században épült, jelenleg látható formáját azonban a XVIII. században kapta. Régebben két őrtorony is volt itt, de ezeket elbontották és valószínűleg házak építéséhez használták fel a sziklatömböket amelyekből a tornyok épültek.

Alsó kapu (Donja varta), Nin

Ahol Alsó kapu van, ott valószínűleg felső is. Így van ez Nin esetében is, ahol a város túlfelén található a „Gornja vrata” azaz a Felső kapu. Ez a kapu is ugyanabban az időben épült mint az alsó. Méretei nem túl nagyok és nem maradt meg olyan jó állapotban mint az alsó.

Felső kapu (Gornja vrata), Nin

Nin közelében egy régi római templom romjait is megnézhetjük. Ez az Adriai térség egyik legnagyobb temploma lehetett. A római időkről sajnos nem túl sok dokumentum áll rendelkezésre, ezért az egykori Aenona templomról sem rendelkezünk kimerítő információkkal.

Ha Nin-ben járunk, mindenképp érdemes meglátogatni a városi múzeumot, amely gazdag tárháza a város és a környék régészeti leleteinek. A leletek az illír-időktől kezdve, a rómain át a horvát uralkodók koráig terjedő időszakokból származnak. Višeslav herceg keresztelőkútján kívül itt láthatunk két, „condura”-nak nevezett óhorvát csónakot is a XI. századból.

Višeslav herceg Nin-ben született és 800 évvel ezelőtt uralkodott, ő volt az első aki horvátként politikai tisztséget töltött be. Az ő tiszteletére épült az a keresztelő kút, amelyik a nevét viseli. A keresztelő kutak a horvát templomok fontos berendezési tárgyai azokból az időkből, amikor elkezdődött a horvátok keresztény hitre való áttérése. A hat oldalú keresztelőkútnak a másolata a Nin-i Régészeti Kollekcióban található, míg az eredeti a Split-i Horvát Régészeti Emlékek múzeumában. A kút szélén a következő felirat olvasható: „Ez a víz elveszi a gyengeséget és felvilágosulttá tesz. Aki it megmártózik az lemossa a bűneit melyet az első szülőktől kapott, így kereszténnyé lesz elismervén a Szentháromságot.”

Višeslav herceg keresztelőkútja, Nin

Nin-ben a legérdekesebb látnivaló a Szent Kereszt templom (Sveti Kriz), ami a világ legkisebb székesegyháza, a IX. században épült. A templom óromán stílusban lett megépítve, alaprajza egy keresztet formáz. Mladen Pejaković történész elmélete szerint a templom valószínűleg napóraként is működött. Egy kő áthidalón az ajtó fölött, egy horvát „zsupán” Godečaj neve olvasható.

Szent Kereszt templom, Nin

A Szent Ambrus-templom (Crkva Sv. Anselmus), amely a VI.-XVIII. század között székesegyház volt. A templom nevét a város egyik patrónusáról kapta.

Szent Ambrus templom (Crkva Sv. Anselmus), Nin

A torony a fő épülettől távolabb lett felépítve, nem képezi annak szerves részét.

A Szent Ambrus templom tornya, Nin

A templom mellett a püspök Grgur Ninski szobra tekinthető meg, amely 1969-ben készült. A X. század egyik legfontosabb horvát vallási vezetője volt, aki harcolt a horvát-glagolita nyelvű igehirdetésért. Az eredeti szobra Varazsdon található, másik változata Splitben tekinthető meg, Meštrović szobrászművésznek köszönhetően. Azt tartják, hogy aki megérinti a püspök ujját, annak teljesül egy kívánsága.

Grgur Ninski szobra, Nin

A következő megtekinteni való a kincstár, amelyben az egykori katedrális kincsei csodálhatóak meg. Szent Ambrus ereklyetartói is itt tekinthetőek meg, melyek közül a legrégebbi a VIII. századi és a szent kulcscsontját őrzi. A herma elejét Nin védőszentjei Szent Ambrus és Marcella aranyozott figurái díszítik. A kéz relikvia-tartója két évszázaddal későbbről származik. A tárgyak többsége arany és ezüst.

A várost elhagyva keleti irányban egy domb tetején áll a Szent Miklós templom, amely a XI. század végén, vagy a XII. század elején épülhetett. A város történelme alapján tudhatjuk, hogy ebben a templomban koronáztak meg hét horvát királyt. A román építészet egyik kiváló állapotban megőrzött gyöngyszemét csodálhatjuk meg ebben a templomban.

Szent Miklós templom, Nin

Nin Felső kapuja mellett egy templomot találunk. Ez a sziklatömbökből épült templom a Szent Ambrózia nevet viseli és a XIII.-XIV. században épült.

Szent Ambrózia templom, Nin

Amint átmentünk a szigetet a szárazfölddel összekötő hídon, Branimir herceg szobrát láthatjuk, kezében egy kardot tart, melyet az ég felé emel.

Branimir herceg szobra, Nin

Strandolás és egészségmegőrzés

A Nin-sziget egy homokos lagúnarendszerben fekszik, amely Horvátországban egyedülálló. A tengerpart itt finom homokkal borított és a víz mélysége a belső lagúnában nem több mint fél méter, ezért a kisgyermekekkel strandolóknak nagyon ajánlott. A lagúna vize nyáron akár 30 fokra is felmelegszik. A partszakasz néhány részén fekete gyógyiszapot találunk, amely nagyon jó reumás panaszok enyhítésére. Csodálatos látványt nyújt a háttérben a Velebit-hegység, melyen még májusban is hósapka látható. Nin egyik legszebb strandja a Kraljičina (Királynő) Beach. Ez a homokos strand 150-200 méter hosszú. Itt is találhatunk „gyógyító iszapot”.

Kraljičina (Királynő) Beach, Nin

Gyógyító iszap, Nin

Gasztronómia

Nin-ben az egyik legnépszerűbb rendezvény a „Ninska šokolijada” amely nem egyebet hivatott népszerűsíteni, mint a város egyik ínyencségét a „šokol”-t, ami egy szárított halkülönlegesség.

Nin-ben az egyik legnépszerűbb rendezvény a Ninska šokolijada

Nin egyik ínyencsége a šokol

Szálláslehetőségek

Nin-ben leginkább magászállások és apartmanházak közül választhatunk, ha a városban szeretnénk megszállni. Aki mégis a szállodák kényelmét szeretné élvezni az megszállhat a Zaton Holiday Resort***-ban is ahol a modern szállodák minden kényelmét élvezheti, mint például a 24 órás szobaszerviz, medence, teniszpálya, szauna, masszázs vagy a fitneszterem.

Zaton Holiday Resort

Videók

Nin
Észak-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét