Vodice

Vodice városát a Dalmát tengerparton találjuk, 11 km-re Šibenik városától, észak-nyugati irányban. A városnak körülbelül 10 ezer lakosa van. Ez a kisváros ismert turista paradicsom, sokan szeretik itt tölteni a vakációt. Nem muszáj az egész napot a strandokon eltölteni, hiszen Vodice-nek számos más meglepetése van mindazoknak, akiket érdekelnek a történelmi műemlékek vagy szeretnék belevetni magukat az éjszakai életbe.

Vodice

Történelmi áttekintés

Vodice már a vaskorban is lakott terület volt, ezt számos régészeti lelet és írott dokumentum is alátámasztja. A város a Nadin és Zadar közötti karavánutak mentén terült el, ezért ez kihatással volt a kereskedelem fejlődésére. A Római Birodalom terjeszkedésével Illíria a birodalom része lett, így Vodice is. Ekkor vették kezdetüket azok az infrastrukturális fejlesztések, amelyek a Római Birodalomban hagyományosnak számítottak. Ennek nyomait mai napig látni lehet Vodice-ban is.

A római Birodalom bukása után végül A Velencei Köztársaság irányítása alá került a város. A XV. században a törökök erre a vidékre is elértek, így a Velencei Köztársaság lépéseket tett a török veszedelem elhárítása érdekében. Erődök, őrtornyok és falak épültek a települések köré. Emellett csapatokat is állomásoztattak a Velenceik a környéken, nevezetesen Gradina-ban. A törökök egy másik települést foglaltak el Rakitnica-t, ahonnan a helyi lakosság Vodice-be menekült. A törökök egyre inkább teret nyertek a velenceiekkel szemben, így Vodice lakói is súlyos harcoknak néztek elébe. Ennek a korszaknak a történetét a nép költő Andrija Kacic Miosic örökítette meg a „Poémák könyvében”. A török veszedelem csak a Karlovac-i békekötéssel ért véget.

A XV.-XVI. században erős védőfalak épültek a városban, valamint három torony is. A városkapu mellett egy vendégfogadót építettek, ahol a jóhiszemű látogatók ellátást kaphattak maguk és lovaik számára, hiszen a város keskeny utcáiban nem lehetett lóháton közlekedni. 1878-ban a fogadót lebontották, a helyén épült fel a városi könyvtár. A török veszedelem elmúltával már nem volt szükség a védművekre, így azokat elbontották, a masszív sziklatömböket pedig lakóházak építésére használták fel.

1891-ben Vodice szabad városi rangot kapott, így semmi akadálya sem volt a gazdasági és kulturális fejlődésnek.

Vodice este.

Rakitnica és Gradina az ősi erődök

Rakitnica neve írásos dokumentumokban először 1311-ben merült fel. Az egykori település maradványai még manapság is láthatóak, melynek temploma, a Keresztelő Szent János ma is áll. A templom építése 1455-ben fejeződött be. Mindössze évente kétszer tartanak itt istentiszteletet, mindkettő Keresztelő Szent János személyéhez köthető.

Keresztelő Szent János templom

Gradina építését a Sibenik-i velencei hatóságok rendelték el 1509-ben, a török fenyegetettség miatt. Ahogyan Rakitnica városán egyre nőtt a nyomás, lassanként Gradina is elbukott és török kézen is maradt a birodalmuk bukásáig, amely a XVII. században történt meg. Gradina nem maradt fenn lakott településként, épületeit megette az idő, viszont nagyon jó szórakozás megmászni az ódon falakat és innen körbenézni a vidéken.

Még a rómaiak építették azt a víztározót ahol egykor Arauzona, az ősi település állt. A víztározó az esőzésekkor telt meg esővízzel. Arauzona lakói a természetes vízgyűjtő helyet kőből készült boltívekkel fedték be. A Vodice-i lakosok tévesen török víztározónak említik az építményt, melyet manapság is használnak az állatok itatásához illetve a közeli olívaültetvény öntözéséhez.

Víztározó

A Srima-mezőn egy őskori kettős bazilika alapjai láthatóak, amelyet újraépítettek és megőriztek. Az épület valamikor az V. század végén, vagy a VI. század elején épülhetett. Könnyen megfigyelhetőek a két templom azonos elemei, az északi templomrész teljesen megegyezik a délivel. Ezen kívül kisebb helységek is fennmaradtak, melyeknek különböző rendeltetésük volt, valamint két illír időkből származó sír is található a templom közelében.

A Kármel-hegyi Szűzanya templom

A tenger felől nézve, Vodice panorámáját az Okit-domb uralja, rajta a Kármel-hegyi Szűzanya templommal. A templom a XVII. században épült, valószínűleg egy régebbi kápolna helyén. A XX. században egy keresztút is épült a domb lábától, fel a templomig 14 kápolnával, mindegyik kápolna a keresztút egyes stációit jelöli. A templomot számos alkalommal átépítették, hiszen két alkalommal is elpusztult, egyszer a Második Világháború alatt, másodjára pedig a Horvát Függetlenségi háború során. Jelenlegi formáját Nikola Bašić építésznek köszönheti.

Vodice panorámáját az Okit-domb uralja, rajta a Kármel-hegyi Szűzanya templommal.

A Coric-torony

A városközpontban látható a Coric-torony, amely 1646-ban épült. A torony nem része a város erődítményeinek, hanem a Sibenik-i Fondra család nyári rezidenciája volt. A torony minőségi építőanyagát Brac szigetéről hozták át. Az idők folyamán számos magán és gazdasági épület is épült a torony magas falai alatt. Jelenleg a torony maga zárva van a látogatók előtt, de tágas udvarában szabadtéri filmvetítéseket is tartanak. A idős lakosok szerint volt a városban még egy torony, a Piga, de az a Második Világháborúban teljesen megsemmisült.

A Szent Kereszt templom

Az 1421-ben épült egyszerű gótikus stílusban épült plébániatemplom 1421-ben kapta a Szent Kereszt templom nevet. Később, temetkezőhelyként is használták. A templom legkiemelkedőbb látványossága a régi román-gótikus szenteltvíz-tartó, amely egész Dalmáciában egyedülálló a maga nemében.

Szent Kereszt templom

A Szent Kereszt plébániatemplom és harangtornya

A templom a Sibenik-i barokk építész Ivan Skoko munkája. Egy régi kápolna alapjaira épült 1746 és 1749 között. A templom bejárata fölött gyönyörű barokk rozettát láthatunk. A barokk oltárt a Szent Keresztnek szentelték. Két mellékoltár is található a templomban, az egyik a Jézus Szíve oltár, a másik pedig a Szent Család. A templom harangtornya teljes 12 esztendeig épült, 1752-től, a Dubrovnik-i Vicko Macanovic építész munkája. A toronynak két hajója van, egy alsó és egy felső. Az alsónak két nagy méretű ablaka van, míg a felsőnek két kisebb, mindkét oldalán.

A Szent Kereszt plébániatemplom és harangtornya, Vodice

Illés próféta temploma

Ha gyalogszerrel indulunk el a Velika Mrdakovica magaslat felé a római víztározó irányába, számos szakrális műemléket láthatunk, melyek az egykori település lakóinak életébe engednek betekintést. Pisca lakói 1298-ban építették a templomot, amely 1493-tól viseli Illés próféta nevét. A kis templomot falak veszik körül, valamint temető is lehetett itt. A templomot évente egy alkalommal használják, augusztus 20-án.

Illés próféta temploma

Strandolás

Vodicében kavicsos, sziklás strandok találhatóak, de kis gyermekes családok számára is alkalmasak, mivel a víz lassan mélyülő. A partokon kávézók és bárok várják a turistákat egy hűsítő italra, vagy valamilyen jeges finomságra. Kis csendes eldugott helyeket is találhatnak, azok akik nyugodtan szeretnének napozni.

Vodice legvonzóbb strandja a Hangar, amelyet a tengerparton találunk, közel a nagy hotelekhez. Itt számos szórakozási lehetőséget találhatunk a magunk és családunk számára, mint például csúszdát a gyermekeknek, jet-ski-t, homokos játszótereket, trambulint, de kipróbálhatjuk azt is, hogy meg tudunk-e maradni egy vízibanánon, vagy búvárkodni is tanulhatunk. A parton számos olcsó éttermet is találhatunk, amelyek étel kínálata vetekszik a luxus éttermekével.

Vodice legvonzóbb strandja a Hangar.

A strandon találjuk a Hookah beach-bárt, ahol kellemes székekben iszogathatjuk a koktélokat akár egész nap. Napszállta után itt fergeteges bulikon vehetünk részt.

Hookah beach-bár, Vodice

Kilátás a Hookah beach-bár teraszáról, Vodice

Ha a családunk körében egy nyugodtabb helyet keresünk a strandoláshoz, fürdéshez, érdemes a közeli, Vodice-től 2,5 kilométerre lévő Srima falucska strandját választanunk. Srima strandja sokkal nyugodtabb mint a Hangar, a kisgyermekek számára pedig biztonságosabb is. Itt nincs annyi szórakozási lehetőség mint a nagy strandon, de legalább nyugodtan kortyolgathatjuk a limonádénkat, kávénkat, sörünket, vagy nyalogathatjuk a fagylaltot. Itt háborítatlanul élvezhetjük a hullámok simogatását, vagy a hűs árnyékot.

Vodice-től 2,5 kilométerre lévő Srima falucska strandja

A Kék strand (Plava Plaža) Vodice másik „forró pontja”, ugyanis nagyon közel van a városközponthoz. Ez a strand a helyiek kedvenc strandja, ahol a sekély vízben „picigin”-t játszanak. A strandon található minigolf pálya, lehet búvárkodni vagy vízi biciklit bérelni, de választhatunk más szórakozási lehetőséget is. A strandon egész nap szemezgethetünk a finomabbnál-finomabb ételek közül.

Kék strand (Plava Plaža), Vodice

Vodice-től kis távolságra, mindössze 2-3 km-re található Tribunj strandja. Ez a strand a „konoba”-iről híres, valamint hatalmas strandolásra alkalmas partszakaszáról, melyet öreg fenyves szegélyez. Itt számos kis eldugott öblöt találhatunk a Šibenik-i szigetvilág valamelyik kis szigetén, mint például a Zlarin, Prvić vagy Tijat. Ezekre a szigetekre közvetlen módon el lehet jutni a Vodice-ból induló vízitaxikkal.

Szórakozási lehetőségek

A városban több mint 15 éve farsangi rendezvényt is tartanak, amikor a helyi lakosok jelmezekbe öltözve felvonulnak az utcákon. Zenés ünnepség kíséri a felvonulást, ahol a helyi finomságokat is meg lehet kóstolni!

Vodicében a rendezvényeken kívül is számtalan szórakozási lehetőség van. A fiatalok rengeteg klub és beach bár közül választhatnak, ahol hajnalig szórakozhatnak. Az egyik legnépszerűbb klub a Hacienda, ahol minden éjjel a legjobb dj-ék szórakoztatják a táncoskedvű fiatalokat.

Hacienda klub, Vodice

Május 3-án ünneplik Vodice város napját. Ilyenkor az ablakokban nemzeti és Vodicei zászlók lógnak, fúvószenekar szórakoztatja a helyieket és a turistákat. Hajnalig tart a szórakoztató programok sokasága, itt biztosan mindenki jól fog szórakozni.

Május második felében ünneplik a Vodicei nyárt, ahol klapa és fúvószenekar szórakoztatja a turistákat. A zenés rendezvényen természetesen a helyi étel és ital különlegességeket is megkóstolhatják a vendégek.

Vodice este.

Gasztronómia

Vodicében a hal ételeket érdemes megkóstolni, amelyeket számtalanféle képpen készítenek. Köretnek sokféle párolt zöldség közül lehet választani. A városra és a régióra is az egészséges étkezés jellemző, így nehéz, zsíros ételekkel nem igazán találkozhatunk. A házak előtt általában konyhakert is található, hogy mindig friss zöldségek kerülhessenek az ételekbe. Az éttermek nagy részében a helyi házi borok is megkóstolhatóak, amelyeket nem érdemes kihagyni!

Szálláslehetőségek

Vodicében sok szállás lehetőség közül választhatunk, a luxus szállodától a kempingig, a turizmusa annyira fejlett, hogy akár 50.000 turistának is szállást tud biztosítani.

Az egyik legnépszerűbb szálloda, a 4 csillagos Hotel Olympia, ahol mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szórakozási, sportolási lehetőséget.

Hotel Olympia, Vodice

Az Imperial autós kemping, a 3 csillagos Imperial szálloda mellett található. A kempinget fenyőfák veszik körül, így a gyönyörű környék még élvezetesebbé teszi a nyaralást. A kemping mellett található a strand is, de aki megunta a napozást, lubickolást, számtalan sport lehetőség közül választhat.

Hotel Imperial, Vodice

A másik kemping, az Ivona, amely mindössze 200 méterre fekszik a strandtól. A kemping mellett apartmanok is találhatóak.

Videók

Vodice
Észak-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét