Gradac

Gradac a Makarska Riviéra déli részén helyezkedik el, Dubrovnik és Split között félúton. A Biokovo-hegy lábánál lévő város, több mint 6 km hosszú strandjának köszönheti, hogy egyesek a horvát idegenforgalom szimbólumaként emlegetik. A környéken számos középkori műemlék várja az idelátogatót. Mindenki számára izgalmas kalandot jelent egy gradaci kirándulás, ugyanis mind az aktív, mind a csendes pihenésre vágyók megtalálják a maguknak való elfoglaltságot.

Gradac

Történelmi áttekintés

A város eseménydús történelme a bronz-és a vaskorra nyúlik vissza. A gazdag történelem nyomai még ma is fellelhetőek a kulturális műemlékeken. A templomokon a barokk, a román és a reneszánsz stílus egyaránt megtalálható. Konstantin császár idején a várost Labinacnak hívták, amit maga a császár nevezett el így. A római időkben Gradac és környéke feltehetőleg a római Biston civitas (római provincia) székhelye volt, ugyanis találtak római kori érmedarabokat. Ebből arra következtettek, hogy a Laguna szálloda közelében régen egy római necropolis volt. 1649-ben kapta a Gradac nevet a város, valószínűleg arról az erődről, amelyet a kandiai háború (1645-1669) évei alatt építettek. A legenda szerint, amíg a harcok folytak, addig az erőd tornyát lángok borították. Gradac városa a hódítások ellenére mindig is megőrizte sajátos légkörét. A török invázió idején rengeteg védőbástyát építettek.

Gradac

Látványosságok Gradacban

Gradac területének az egyik legrégebbi épülete a Plana hegyen lévő Szent Paszkál kápolna, amely henger alakjáról és nyereg tetejéről nevezetes. Nevét a 99. keresztény pápáról kapta. Szent Antal plébániatemplomának közelében található a városi temető és az 1852-ben épített Szent Mihály plébániatemplom. A templom belsejét 3 márványból készült oltár és néhány szobor ékesíti. A szobrok közül a legérdekesebb a fából készült Szent Rókus.

Szent Mihály templom, Gradac

A túrázás szerelmeseinek a Biokovo hegy a legalkalmasabb időtöltés. Ez Horvátország legmagasabb hegye. Legmagasabb hegycsúcsa, a Sveti Jure (1762m). Két éghajlat – mediterrán és kontinentális – növényfajai is megtalálhatóak itt. Nem kell meglepődni, ha utunk során rókával, vagy muflonokkal találkozunk. A Biokovo hegyet számos barlang teszi érdekessé. Remek kilátási adottságai lévén, tiszta idő esetén átlátni az olaszországi Monte Gargano hegycsúcsára. Aki a Biokovon jár, feltétlen meg kell néznie a Kotisina botanikus kertet. Itt számos őshonos növényfaj megtalálható.

A túrázás szerelmeseinek a Biokovo hegy a legalkalmasabb időtöltés.

Szórakozás, strand és sportolási lehetőségek

A gradaci kulturális nyár már egy régóta megrendezésre kerülő rendezvény. Minden év júliusában és augusztusában drámai és zenei programok közül válogathatnak az itt nyaralók. Gradac mindenkire gondol: a fiatalok elsősorban a discokban és pubokban tölthetik szabadidejüket. Az egyik legforgalmasabb hely a parton található Pineta Disco, ahol reggelig szól a minden stílust felvonultató zene. A parton még néhány techno zenét szolgáltató szórakozóhely is található.

Pineta Disco, Gradac

Aki az egészséges életmód kedvelője, annak számos sportpálya nyújt sportolási lehetőséget, de a vízi sportok szerelmesei sem maradnak „szárazon”. Búvárkodás, hajókázás, vitorlázás, szörfözés, vadvízi evezés mind benne van a repertoárban.
A már említett Biokovo hegy a turistáknak kedvez.

Gradac hosszú partján található a Gornja Vala nevű strand, ahol kavicsos part és tiszta víz várja a lubickolni vágyókat. Itt van egy kikötő is, hajók és jachtok számára. A strandot körülvevő olajfák és fenyőfák remek árnyékot biztosítanak a leégéstől tartóknak, valamint megvédik a kikötőt a kellemetlen szelektől.

Gradac hosszú partján található a Gornja Vala nevű strand, ahol kavicsos part és tiszta víz várja a lubickolni vágyókat.

Gasztronómia

Gradac eredetileg halászfalu, így a hagyományos helyi ételek friss halból készülnek. Ha betérünk a város bármelyik éttermébe, túlnyomó többségben halételeket és egyéb tenger gyümölcseit kóstolhatunk meg. A Nase Malo Misto étterem is az ilyen ételekre specializálódott. A városközpontban található étterem ízletes dalmát ételeket vonultat fel, ilyen például a polipból és a tenger gyümölcseiből készített saláta, vagy a tintahalas rizottó. Az ételek mellé remek borok és kiváló dalmát zenék járnak.

Nase Malo Misto étterem, Gradac

A tenger mellett lévő Marco Polo Hotel étterme is kínál meglepetéseket. A tradicionális dalmát fogásoknak és a végtelen hosszú borkínálatnak senki sem tud ellenállni.

A tenger mellett lévő Marco Polo Hotel étterme, Gradac

Szálláslehetőségek

Természetesen, ahol étel van, ott a szállás is garantált. A 3 csillagos Marco Polo Hotel az ínyencek mellett a megpihenésre vágyókra is gondolt. A tengertől kőhajításnyira lévő hotel az odalátogatók kedvenc szálláshelyévé nőtte ki magát.

A 3 csillagos Marco Polo Hotel, Gradac

Meg kell említeni még az ugyancsak a tenger parton lévő 3 csillagos Labineca-t, amely az egyik legkedveltebb szálloda.

Akiket elsősorban nem a tengerpart, inkább a város nevezetességeinek felfedezése érdekel, azoknak is számos lehetőséget kínálnak az apartmanok, üdülési házak, panziók.

Videók

Gradac
Közép-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét