Baska

Baska a Krk-sziget déli részén, egy nagy öbölben fekvő kisváros. A horvát történelem és írásbeliség bölcsőjének tartják, ugyanis itt található a Baskai kőtábla, amelyen egy régi, 1100-ból származó glagolita szöveg olvasható. Emellett Baska híres gyönyörű, homokos strandjáról, amely mintegy két kilométer hosszan nyúlik végig a parton. Szépsége mellett érdekes és színvonalas kikapcsolódási lehetőségekkel várja a látogatókat, melyekről igényes nyaralók, izgalmas sportolási és szórakozási lehetőségek, illetve a környéken számos turistaút gondoskodik. A városka műemlékekben is gazdag, régi házak és kolostorok találhatók itt. A szőlőskertekkel és egymástól kőfalakkal elválasztott régi kertekkel övezett városka számos apartmannal és villával fogadja a turistákat.

Fekvése

Baška egy nem túl nagy, viszont annál barátságosabb település, amely a Krk-sziget déli partján, Krk városától tizenkilenc kilométerre, egy tágas öbölben helyezkedik el. Baškát szőlőskertek veszik körül, valamint pazar innen a kilátás Prvić szigetére. Baska mára egyike lett a Kvarner-öböl legkedveltebb üdülőhelyeinek.

Útban Baska felé

A Krk-sziget fő útvonala Baskában ér véget, amely közel negyven kilométeren át kanyarog észak-délkelet-kelet irányban. Ezért is szokták gyakran Baskát a “világ végének” nevezni, amelyet viszont mindenféle képpen érdemes meglátogatni.

Az út egy rövid szakaszon a Krk szigeten kanyargó Vela Rika folyó mentén vezet, amely időnként kiszárad.

Két alkalommal kell hídon átkelnünk, majd az egyik nagyobb kanyarban megpillanthatunk egy vízimalmot, melynek malomkövét egykor a folyó vizének ereje hajtotta. Ez nem is olyan régen volt, ötven évvel ezelőtt a helyiek még használták.

A Vela Rika folyó medre és a sziget főútja Baska előtt találkozik, itt pillanthatjuk meg először a tengert. A Baska elé táruló tenger jelenti a lakosság számára a megélhetés fő forrását, mivel rengeteg turistát csalogat ide. A kis félhold alakú település két kilométeres, gyönyörű apró kavicsos partszakaszának köszönheti a népszerűségét.

Története

A környékbeli barlangokban arra utaló leleteket találtak, hogy Baska már az őskorban is lakott volt. A település első lakói illír telepesek voltak. A rómaiak kis helyőrséget létesítettek itt, majd egy erődöt is építettek, amelyet először 1232-ben említenek az írások. Róma bukása után Bizánc vette át az uralmat, majd a horvát királyok birtokába került.

A középkorban a település a Frangepán család birtoka volt, ezt követően pedig a Velencei Köztársasághoz tartozott. Velence bukásával a Napóleoni birodalomhoz, majd a Habsburg Birodalomhoz, a későbbi Osztrák-Magyar Monarchiához csatolták. Az első és a második világháború alatt olasz illetve német fennhatóság alatt állt. A második világháború után Jugoszláviához csatolták, majd pedig 1991-ben került véglegesen Horvátországhoz.

Az eredeti római település a mai Baska városától hátrébb helyezkedett el, a domboldalon, viszont az eredeti település legnagyobb része elpusztult a velenceiek uralma alatt. A korai XVI. században alapították az új Baska városát, a tenger közelében. Néhány jól megőrzött XVI. századi épület ma lakóházaknak, üzleteknek és éttermeknek ad otthont.

Baska strandjának, településének és környékének szépségét igazából a XX. század elején fedezték fel a csehek. Pontosabban a baskai turizmus története 1904-ben kezdődött, amikor megalapítják a helyi Városszépítési Társaságot. Ezután építik meg az első szállodát, a Tomislavot 1906-ban, majd kialakították az első strandot is 1908-ban. A Prágai újság igazgatója, Emil Geistlich, épp szolgálati úton volt Baskában, hogy egy tudósítást készíthessen a városkáról. A település olyan nagy hatással volt rá, hogy ez a lelkesedés egyértelműen érződött a riportjában is. 1911-ben Geistlich megépíttette a modern Baška szállodát. Ezek után Baskába szinte özönlöttek a cseh turisták. A cseh turisták a mai napig is hűséges látogatói a városnak, és természetesen a világ más részeiről is érkeznek ide látogatók.

Strand

Baska strandja egy két kilométeres tengerparti szakaszon helyezkedik el, a tenger vize kristálytiszta, a környezet pedig fantasztikus. A strand számos sport- és szórakozási lehetőséget kínál, többek között ennek is köszönheti népszerűségét. Ideális hely kisgyermekes családok, illetve a sport kedvelői számára. A strand környékén találhatók a szállodák és apartmanok többsége.

A településen 1908 óta intenzíven foglalkoznak a turizmussal. Ez idő tájt nyílt meg az első hivatalos strand Baskán, jelenleg harminc strand található a településen és annak közvetlen közelében. A strandok egy részéhez gyalog is eljuthatunk, viszont vannak olyanok, amelyeket csak hajón közelíthetünk meg.

A legnépszerűbb strandja a Nagy strand, amely egyben a legszebb és ahogy a neve is mutatja legnagyobb. Ez a strand kiváltképp a kisgyermekes családoknak ajánlott, illetve azoknak akik nem tudnak úszni, mivel itt elég sekély a víz, a tenger csak lassan mélyül. 1999-óta az Európai Kék Zászló kitüntetéssel büszkélkedhet, amely annak a jele, hogy mennyire tiszta a strand vize. Az Európai Kék Zászló minősítést csak azok a strandok kapják meg, amelyek jól felszereltek, tiszták és biztonságosak. A strand területén lehet napozó ágyat, napernyőt, kenut, kajakot és vízibiciklit is bérelni.

Sport

Baskában számos sport- és kikapcsolódási lehetőség közül válogathatnak az érdeklődők, mint például a tenisz, minigolf, foci, búvárhorgászat, búvárkodás, vitorlázás és még sok más. A városka szélén, a nyüzsgéstől mentes övezetben körülbelül tizennégy kilométer hosszú rendezett gyalogút található, ahol kerékpározásra, görkorcsolyázásra és kocogásra egyaránt lehetőség adódik. Baska tágabb környékén tizennégy jelzett turistautat találhatnak a túrázni vágyók.

A két csillaggal rendelkező Zablace nevű kemping a Vela Palaza-nál található. Itt lehetőség van ping-pongozni, focizni, teniszezni és mini-golfozni. Akik a tengerre vágynak, vízisíelhetnek vagy szörfözhetnek.

Baska központjában található a Rare Bird búvárbázis, ahol jól képzett búvárok várják az érdeklődőket egy élményekben gazdag merülésre.

Látnivalók

Baska hangulatos, mediterrán architektúrájú óvárosában számos régi épületet és kolostort csodálhatunk meg, a környék mégis a Baskától csupán egy-két kilométerre fekvő Jurnadvorban található Szent Luca templomról és az ott lévő Baskai tábláról ismert.

A Szent Luca templom (Crkva Sv. Lucije) egykor egy bencés apátság volt, a XI. században épült, román stílusban.

Itt található a horvát irodalom legismertebb epigráfiai műemlékének, a Bašćanska ploča-nak, vagyis a Baskai kőtáblának a másolata. Az eredeti táblát a zágrábi Horvát Tudományos Akadémiában őrzik. A Baskai kőtáblát 1851-ben fedezték fel a Baska közelében található Jurandvorban, a Szent Luca templomnál. A kőtábla két méter széles, egy méter magas és nyolc mázsát nyom, tehát méretei is döbbenetesek. A kőtábla 1100-ból származik, és tizenhárom glagolita betűkkel írott sort tartalmaz. A kőtáblán az olvasható, amikor Zvonimir király egy darab földet adományozott a Bencés apátságnak. Ez a kőtábla a horvát nyelv legrégebbi írásos emléke.

A Szentháromság plébánia templom a legnagyobb templom Baska területén. Ez egy XVIII. századi barokk stílusban épült templom, nyolc oltár található benne, ezek közül az egyik a Szentháromságnak van szentelve. A templomot ismert festők munkái díszítik, mint például Fran Jurić a XVIII. századból, Venetians Paulo Campso a XVI. századból, és ifjabb Jacopo Palma a XVII. századból. Itt található a Frangepánok egyik értékes ajándéka, egy díszes ezüst kereszt.

A huszonnyolc méter magas templomtornyot 1766-ban építették hozzá.

A Szent János baptista templom (Crkva Sv. Ivana) a XI. századból származik, ez volt az első plébánia templom a völgyben. A harangtoronyban található a terület legrégebbi harangja, 1431-ből, az úgynevezett ,,Öregember”. A templomot a XIX. század elején elhagyták, majd a kolera járvány után tértek újra vissza. A templom melletti temetőbe a lakosok már évszázadok óta temetkeznek.

A Goricai Szentanya temploma a XV. században épült. A belsejét és az oltárt Celestin Medović festményei díszítik. A templom híres még az 1594-es harangjáról, amelyen akkor harangoztak, amikor a krki püspök a környékre érkezett. A templom névadója a ,,Goričica” dombocska, ahol először felépült. A Goricai Szentanya a leghíresebb Mária-szentély a krki egyházmegyében.

A Baska Glagolita Út egy hely a történelem glagolita íróinak emlékére. A projekt hátterében az az elgondolás állt, hogy egy tartós emlékművet állítsanak, és bemutassák a terület kulturális-történelmi jelentőségét és annak értékeit, valamint a horvát államiság történetét. Itt olyan kőszobrok találhatók, amelyek a Treskavac szakasztól egészen Baska kikötőig elnyúlnak. Harmincnégy glagolita betűket ábrázoló kőszobor található itt, négy nagyobb méretű, Ljubo De Karine szobrászművész alkotásai, és harminc kisebb, amelyeket a baskai szobrászműhelyben készítettek.

Baska városának központjában megtekinthetjük a Baska Akváriumot, amely több mint kétszáz négyzetméteren terül el. Az Akváriumban 20 lélegzetelállító látványt nyújtó különálló üvegakvárium található, melyekben több, mint száz halfajta tekinthető meg, mint például a macskacápa, a muréna vagy a languszta, ezenkívül négyszáz kagyló-, valamint csigafajta látható. Mindez az adriai tenger gazdagságát és szépségét mutatja be. A Baska Akvárium Horvátország egyik leggazdagabb kagyló- és csigagyűjteményével büszkélkedhet.

Rendezvények

A Fekete Bárány (Crna ovca) nevű rendezvény egy sport-kulturális-gasztronómiai esemény, amelyet hagyomány szerint május elején tartanak. A Fekete Báránynak gazdag, változatos programjai vannak. A sportprogramok között szerepel a Corinthia regatta kupa, gyalogtúrák a baskai turistautakon és kerékpár versenyek. A kulturális programok magukba foglalják a tengerről és annak környékéről szóló előadásokat, színházi produkciókat, illetve capella és folklór bemutatókat. A gasztronómiai program keretein belül lehetőség van megkóstolni a baskai sült bárányt, amelyet többféle módon is készítenek.

A Halászati Napot először 1910-ben rendezték meg Baskaban. Ma egy olyan eseménynek számít, amelyet inkább turistáknak rendeznek meg, minden év augusztusában. A látogatókat folklór programokkal és egyéb mulatságokkal szórakoztatják.

Kirándulás

Baska, mint a “világ vége” megannyi hajókirándulási lehetőséget nyújt a közeli szigetekre, mint a lakatlan Prvić, Grgur és Goli szigetekre, Rab szigetére, vagy akár a partra is, ahol Senj városát látogathatjuk meg.

Baska dombvidékein nyolcvan kilométernyi kiépített sétány fut végig, így a kalandvágyóbbak gyalog is felfedezhetik a környéket.

Itt mindenki megtalálhatja a saját nehézségi szintjének megfelelő túrautat, a bátrabbak pedig kipróbálhatják a sziklamászást is. A három csillagos Bunculuka naturista kempingnél több sziklamászó tanpályán is gyakorolhatunk.

Gasztronómia

Baska, mint a Kvarner-öböl egyik városa, borászati és gasztronómiai különlegességei közé tartozik a Vrbnička Žlahtina, a Trojšćina, a kvarneri garnélarák, bárányhús, šurlica, gesztenye és a rabi torta. A Vrbnička Žlahtina egy híres fehérbor, csakúgy, mint a Susak szigetéről származó Trojšćina. A kvarneri garnélarák azért olyan különleges, mert az Adrián errefelé fogják a legnagyobbakat belőlük, a bárányhús és a juhsajt pedig a Kvarner-öböl legismertebb gasztronómiai ínyencsége. A šurlica egy tésztaféleség, amit főként gulyással vagy a tenger gyümölcseivel együtt tálalnak. Érdemes kipróbálni az igen finom sült gesztenyét és a különleges mandula krémmel töltött rabi tortát.

Szállás

Baskában több magas besorolású szálloda található, négy csillagos hotelek, három csillagos privát apartmanok, kiadó szobák és villák, valamint kempinggel is rendelkezik. Az elit szállodák lehetőséget kínálnak kongresszusok, szemináriumok, előadások és üzleti találkozók megrendezésére. A termek légkondicionáltak és minden szükséges technikai eszközzel fel vannak szerelve.

A Corinthia szállodában wellness részleg is található, ahol megtapasztalhatjuk a mediterrán növények illóolajainak jótékony hatását. Ez a wellness központ számos fitnesz programot is tartalmaz, ezenkívül medencét, szaunát, jacuzzit, kozmetikai kezeléseket, különféle fürdőket, masszázst, aromaterápiát, spa szaunát, valamint test- és arcápolási kezeléseket kínál.

Az újonnan épült Atrium Residence Baška az egykori Baška és Velebit szállodák helyére épült a tengerparton, a közismert Baška strandjának központjában. A hotel négy és öt csillagos szobákat és apartmanokat, dekoratív minimalista stílusú bútorzattal, valamint meghitt kényelmet kínál vendégeinek.

Videók

Baska
Krk-sziget
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét