Rab-sziget

A horvát szigetvilág egyik gyöngyszeme, Rab szigete. A szárazföldtől a Velebit-csatorna választja el. A sziget legmagasabb pontja a Kamenjak-csúcs, melynek magassága 408 méter. A sziget egyik felét emberkéz által érintetlen mediterrán fenyőerdők borítják, a másik fele ennek a szöges ellentéte, kopár kőrengeteg. Rab szigetére híd nem vezet, viszont három kompjárat is van a szigetre, úgy a déli, mint az északi kikötőkbe. Turisztikai szempontból Rab szigete kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen itt található Horvátország legnagyobb strandja, a Paradicsom-part. A sziget úttörőnek számít a nudista strandolás elterjedésében is. A sziget gazdag történelmi örökségének állít emléket az évente megrendezett középkori fesztivál, melynek alkalmával az ide látogató megismerkedhet a horvát történelem egy jelentős korszakával.

A sziget történelme

Rab szigetét első alkalommal görög hajósok említik (Pszeudo-Szkülax) Kr.e. 360 táján. A római geográfusok a szigetet Arba néven jelölik. A név eredetileg az akkoriban itt élő illír néptől származik, ugyanakkor ez volt a neve az első vaskori településnek is (jelenleg Rab városa). A szó jelentése „sötét”, amely helynévként értelmezve „sötét sziget”-et jelenthetett, hiszen a Rab szigetét sűrű fenyvesek borítják.

A sziget első lakóit Kr.e. 10-ben a Római birodalom leigázta és római gyarmat volt egészen az i.sz. VI. századig. Augustus (Octavianus) császártól a város megkapja a municípium rangot, illetve neve a „felix” előnevet. A középkorban, Rab szigete Bizánc fennhatósága alá tartozott, majd egy rövid ideig a Horvát Királysághoz, mígnem 1358-ban az Anjou házi I. Nagy Lajos király birodalmának részévé válik. A reneszánsz korban, 1409-től Rab szigete a velencei Köztársaság területéhez tartozik, majd a XVIII. században egy rövid ideig a Napóleon-i birodalom fennhatósága alá kerül. Ezután 1815-től 1918-ig az Osztrák-Magyar Monarchiához volt csatolva. Mivel akkoriban a sziget lakóinak túlnyomó része olasz ajkú volt, kérték az Olasz Királysághoz való csatolásukat, de később olyan döntés született, amely által 1921-ben átadják Jugoszláviának, így az olasz lakosság nagy része elvándorol az Isztriai-félsziget más településeire, valamint Olaszországba.

A Második Világháború alatt, a fasiszta Olaszország Rab szigetén koncentrációs tábort hozott létre. Ennek emlékére 1953-ban Kampor falujában emlékhelyet hoztak létre, az egykori koncentrációs tábor helyén.

A sziget földrajza

Rab-sziget területe 93,6 négyzetkilométer, lakosainak száma körülbelül 10 ezer lakos. A sziget délnyugati fele, a Kalifront-félsziget szinte teljes egészében érintetlen fenyvesekkel borított, mezőgazdasági tevékenység leginkább a völgyekben összpontosul mint például a Lopari-síkság, a Kampori-síkság és a Supetari-völgy. Rab szigetén a nyarak melegek és enyhék a telek, köszönhetően a mediterrán éghajlatának. A Kamenjak-hegyvonulat a sziget délnyugati felét megvédi a viharos szálviharoktól, a bórától, mely a szárazföld felől fúj.
A Rab-sziget parti vizeinek a hőmérséklete viszonylag magas, ezért a fürdőzés májustól október közepéig nagyon kellemes.

Érdekességként megemlíthető, hogy a helyiek a szeleknek is nevet adtak. Az észak-keleti szél neve a Bora, a délié pedig a Ostro. Ezek a sziget uralkodó szelei, szeptembertől májusig fújnak. A Bora a szárazföld felől fújó meleg szél, jó időt hoz. A Jugo, nedves dél-keleti szél, nyomában eső jár, sötét fellegeket tol maga előtt. Nem támad fel hirtelen (akárcsak a Bora), 36-38 óra alatt alakul ki. Általában dél előtt 10-11 óra tájban támad fel, dél után 2-3 órára éri el a csúcspontját, majd napszálltakor alábbhagy. Bárányfelhőket is hoz magával. A Tramontana és a keleti Levant a Bura sokkal békésebb változata.

Környező szigetek

A Rab-sziget körül több kisebb sziget is található. Ezek közigazgatásilag Rab-hoz tartoznak, lakatlanok, viszont turisztikai célból látogathatóak.

Az egyik ilyen sziget a Goli Otok, mely szabad fordításban „kopár sziget”-et jelent. Ez a sziget a Rab-sziget észak-keleti partja és a szárazföld között helyezkedik el. A déli partot szegélyezi némi növényzet és pár kisebb öböl, viszont az északi part teljesen kopár. Emiatt jogosan azt hihetnénk, hogy a sziget a kopársága miatt kapta ezt a nevet, de a valóságban azért, mert ez régebben a nudisták egyik titkos strandoló helye volt. 1991 előtt, mikor még Horvátország nem volt autonóm köztársaság, hanem Jugoszlávia része, ez a sziget börtönszigetként működött, itt tartották fogva a férfi politikai foglyokat.

Az első világháború idején, az Osztrák-Magyar Monarhia az orosz hadifoglyokat erre a szigetre száműzte. A sziget éghajlata nagyon zord, nyáron 35-40 fok meleg van, télen pedig ki van téve a bórának. Itt a foglyok kényszermunkát végeztek, mint kőfejtés, fazekasmunka vagy asztalosság. A szocialista érában, a sziget tabu témának számított. A foglyok között számos neves személyiség is volt, többek között Bosznia-Hercegovina volt államfője Alija Izetbegovic is.

A Sveti Grgur sziget, Goli Otok szomszédságában található kietlen, kopár, lakatlan sziget, a Rab-sziget és a Krk-sziget között. Ez a sziget is börtönszigetként működött 1948 és 1988 között. Itt a női politikai foglyokat őrizte a kommunista Jugoszlávia.

Rab-sziget települései

Rab város

Rab város a sziget fővárosa. Itt számtalan látnivaló várja a turistákat, mint például a négy híres harangtorony, sok templom és kolostor, amelyeket meg kell tekinteni. A városban szórakozásból sincs hiány, minden év júliusában megrendezik a rab fijera nevű ünnepséget. Ez egy Európa szerte egyedi rendezvény, ahol a középkort mutatják be, a helyiek vitéz ruhákat öltenek és vitéz játékokkal szórakoztatják a közönséget. Tovább… Rab

Lopar

Lopar a sziget legészakibb fekvésű települése, ez a legtökéletesebb nyaraló hely, azok számára akik szeretnek strandolni. 22 homokos, kavicsos strand várja a a lubickolni vágyókat, ebből 3 nudista strand. Tovább… Lopar

Kampor

Aki Kamporba ellátogat, megcsodálhatja a vad természet és az emberi kéz évszázados hegemóniáját. Mint egy gyönyörű képeskönyv jelenik meg előttünk a táj, melynek a legrégebbi képei a vaskorba nyúlnak vissza, a legújabbak pedig éppen a szemünk előtt zajlanak. Ha ez egyáltalán lehetséges és megunjuk a kék tenger ölelését és a napsugarak simogatását, visszatekinthetünk az itt élő emberek történelmébe, hogy megérthessük, mit is jelent maradandót alkotni. Tovább… Kampor

Barbat

Rab városától délkeleti irányban található Barbat, melynek a teljes horvát elnevezése Barbat na Rabu. Déli irányban a Barbat-csatorna választja el a lakatlan Dolin szigettől. Barbat-nak körülbelül 1200 lakosa van, akik a turizmusból élnek leginkább, emellett állattenyésztéssel foglalkoznak, első sorban juhtenyésztéssel, valamint méhészettel. A tradicionális olíva-termesztés is egy fő jövedelmi forrása a falunak, emellett gyümölcs- és zöldségtermesztéssel is foglalkoznak a helybéliek. Akik komppal érkeznek Jablanac felől a Rab-sziget déli részére, azok Barbatban fognak kikötni, pontosabban a Mišnjak kikötőben. Tovább… Barbat

Palit

Palit a Vrsi-hegyen épült és lefelé terjeszkedett a Eufemija-öbölig. Ez a sziget legfiatalabb települése, csak a 20-ik század elején alapították. Gyakorlatilag Rab elővárosa, Rab és Banjol között helyezkedik el. Palit a sziget adminisztratív és kereskedelmi központja. Leginkább a Poslovni Centar nevű bevásárló központjáról ismert.

A településnek van egy Škver nevű köves strandja is, de a Frkanj-félsziget partjai is nagyon alkalmasak fürdésre és strandolásra.

A Kandalora-öböl pedig az Adriai-tenger legrégebbi nudista strandja, az Eufemija-öböllel szemben található, a Frkanj-félsziget nyugati oldalán. A 30-as években itt fürdőzött első alkalommal naturista módon VIII Eduárd és Mrs. Simpson.

Egy másik strand a Soline, a Szent Eufémia kolostor közelében található, a városfal alatt a homokpadon. Palitból indulnak vízi taxik is a környező öblökbe. A vízi taxi állomás az Imperial szálloda előtti partszakasznál található.

A Tamaris*** panzió egy családi vállalkozásban működő viszonylag új szálláshely. A fekvése nagyon előnyös, hiszen pár perc alatt elérhető a Jadran városi fürdő, de a híres Kandalora strand is mindössze 50 méteres séta. Ezen felül számos privát apartman közül is választhatunk.

Palitban számos étterem, taverna és pizzéria közül választhatunk, mint például a Palma, a Palit, a Monte Stipe, Ida, Rio, Panorama vagy a Koralj éttermek. Érdemes meglátogatni az Ana tavernát, vagy a Borik Inn-t.

Banjol

Banjol a Rab-öböl (Luka Rab) északkeleti oldalán található. Számtalan szállás lehetőséget találhatnak az itt nyaralók, a település lakói a turizmusból élnek.

Banjol egyik különlegessége az a négy tengeröböl, amely a tengerpartján található. Az öblöket Padova-knak hívják és számozva vannak. A padova-k partját nappal a strandoló turisták népesítik be, míg éjszaka a hazafelé igyekvő halászbárkák kötnek itt ki.

Eleinte Banjol-ban csak elszórt házcsoportokat találhattunk, ám mostanra a turisták kiszolgálása céljából épült új épületek összefüggővé tetették a települést, bár a város még így sem zsúfolt. Nyugati irányban, a város szinte összenőtt Rab-al, így akár gyalog is 10-15 perc séta a két település közötti távolság. Banjol akár a vízen is megközelíthető, mégpedig vízi-taxival.

A strandolni vágyók számára a legjobb strandoló helyek a Padova II és Padova III öblökben vannak, melyek partja apró kavicsokkal és homokkal borított.

A Padova II. öbölben hotelt is találhatunk a Hotel Padova***-t. Egy modern, felszerelt kemping is várja a turistákat a Padova III öbölben.

Aki olcsóbb szállást keres, az számos apartmanház, családi panzió közül választhat. Benzinkutat a Rab-ba vezető főút mentén találhatunk.

Aki a gasztronómiai élvezeteknek szeretne hódolni, meglátogathatja a Marco Polo éttermet, vagy a Captain’s Club éttermet, ahol a mediterrán konyha remekeit barátságos személyzet tálalja fel.

Augusztus 5-én tartják a Šištovica (Havas Miasszonyunk) rendezvényt, ahol a látogatók tradicionális és kulturális programokat nézhetnek meg.

Supetarska Draga

A település nevét a helybéliek adták, az egykori Benedek-rendi Szent Péter monostor papságának tiszteletére. Supetarska Draga, Rab várostól csupán néhány kilométerre helyezkedik el, a sziget északnyugati részén. A Supetar öböl két részre osztja a települést. Az öböl északi részén Gornja Supetarska Draga, míg a déli részén Donja Supetarska Draga található. A település a termékeny Mundanije völgyben fekszik. Supetarskaban homokos és kavicsos partok is találhatóak, így minden strandoló megtalálja a számára legtökéletesebb helyet a sütkérezéshez. A közelben búvárkodásra is lehetőség van.

A hajósok számára idilli környék a hajózásra, meglátogathatóak a környező kis szigetek mint a Maman, Srednjak vagy a Sailovac. A kis szigetek partjai mentén nyugodt, tiszta, védett kis öblöket lehet találni, szikrázó fehér homokkal a partjaikon. A Draga-öböl széltől védett, vize nyugodt. Éppen ezért számos madár fészkelőhelye is.

Supetaska Dragaban érdemes megtekinteni az 1059-ben épült Szent Péter bazilikát, mely egy román stílusban épült három hajós templom. Ez a templom az egyik legjobb állapotban fennmaradt római stílusban épült templom az Adria-i régióban. A templom harangtornyában található Horvátország legrégibb harangja. Június 29-én Szent Péter napját ünneplik a helyiek, ilyenkor kulturális és szórakoztató programokkal várják a turistákat.

Ha szállást keresünk Supetarska Draga-ban, érdemes a Zlatni Zalaz*** szállodát választani a meghitt, barátságos légköre miatt és bár csak 25 szobája van, minden igényt kielégít.

Supetarska Dragaban számos éttermet és más vendéglátóipari egységet találhatunk. A teljesség igénye nélkül megemlíthetünk néhányat: Bili, Gondola, Royal, Gurman, vagy Vojko az ACI-Marina területén.

Suha Punta

A Suha Punta turistatelepülés a Kalifront-félszigeten fekszik, a Dundo-erdő zöld fenyveseivel övezve. A környéket számos turistaút szeli át keresztül-kasul, ezért a hosszú séták és a biciklitúrák kedvelői nehezen szabadulnak majd lenyűgöző hatása alól.

A helyi lakosok gyümölcstermeléssel és halászattal foglalkoznak, ezért ha ide látogatunk, részünk lesz az igazi mediterrán vendégszeretetben, asztalunkról sosem fog hiányozni a friss gyümölcs, zöldség. A tenger partján számos kis öböl idilli környezet a strandoláshoz, fürdéshez.

Mundanije

Mundanije az egyetlen olyan falu a szigeten, amely nincs közvetlen a tenger mellett, így a strandolni vágyó turistákat sem vonzza túlságosan, bár a kerékpárosok előszeretettel járnak a faluba. Látványosság a falucskában, a Szent Máté templom.

Minden év szeptember 21-én tartják a Szent Máté ünnepséget, ezen a napon különböző kulturális és szórakoztató programokat élvezhetnek az ide látogatók. A faluból, a templom melletti úton végig haladva könnyen megközelíthető a Rab-sziget legmagasabb csúcsa a Kamenjak (408 méter), ahonnan fenséges rálátás nyílik az egész szigetre.

Videók

Rab-sziget
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét