Vodnjan

Vodnjan az Isztria-félsziget egyik jellegzetes üdülőhelye. A város hosszas történelmi múltra tekint vissza. Az ide látogató turisták lépten-nyomon a múlt emlékeit árasztó gótikus, reneszánsz, barokk stílusú épületek, paloták és templomok szépségét csodálhatják.

A város történetéről röviden

Vodnjan egy szőlőültetvényekkel és olajfaligetekkel borított dombon elhelyezkedő városka az Isztria-félsziget délnyugati részén, körülbelül 3,5 kilométerre a tengerparttól és 10 kilométerre Pula városától. A római időkben Vicus Atinianus néven ismert helyőrség volt, előtte pedig egy illír erőd állt itt. 1331-től egészen 1797-ig a város velencei uralom alatt állt. A középkori városkában ma is számos velencei és gótikus építmény látható, mint például a Palazzo Bettica vagy a Szent Balázsról, Vodnjan védőszentjéről elnevezett barokk stílusú plébániatemplom.

Vodnjan nevezetességei

Azok számára, akik kedvelik a művészeteket és a kultúrát, különösen érdekes ez a célállomás. Külön élmény végigsétálni a múltat idéző szűk, kanyargós, macskakővel kirakott utcákon.

A város egyik nevezetessége a Szent Balázs plébániatemplom, amely az Isztrián található legmagasabb harangtoronnyal rendelkező templom, összesen 65 méter magas. Belső tere is igen tágas, akár ötezer hívőt is képes befogadni. Emellett csodálatos szobroknak és XVII. illetve XIX. századi festményeknek ad helyet. Többek között itt található G. Contarini Utolsó Vacsora című alkotása 1598-ból és Palmai il Vecchio Szentek találkozása címet viselő festménye. Mindemellett a templomban hat szentté avatott ember mumifikálódott holtteste is megtalálható, amelyek csodával határos módon anélkül maradtak fenn, hogy bebalzsamozták volna őket, közöttük van a nagy tisztelettel övezett Szent Nicolosia is. Természetesen más komoly művészi értéket képviselő kegytárgyak is megtekinthetők itt.

Vodnjan másik nagy látványosságnak örvendő épülete a gótikus stílusú Palazzo Bettica, a Bettica család palotája, amely 1300-ban épült, ma pedig egy múzeumnak ad otthont.

Ezeken kívül a Szent Jakab, Szent Katalin, a Traversai Szűzanya és a Karmeli Madonna-templomok is mind arról tesznek bizonyságot, hogy a művészet és a kultúra már réges-rég jelen van ebben a városkában. Ezek a templomok értékes freskókat, szent könyveket és régi dokumentumokat rejtenek.

A város egyik érdekessége a kažun, egy kőből épült, kör alakú építmény, amelyet hajdan mindenféle kötőanyag nélkül sikerült megépíteni. A környéken közel 2500 ehhez hasonló épület található.

Nemcsak építészeti remekművekben gazdag a város, hanem természeti adottságokban is. Itt ugyanis nagy hagyománya van az olívatermesztésnek, amelyből azután minőségi olívaolajat készítenek az itteniek.

Kiránduló és sportlehetőségek

Vodnjan környékén található a Duga Uvala fjord, ami mindössze húsz percre van a várostól. Ez egy szép hely, ami többféle lehetőséget is kínál a kellemes időtöltéshez, a sétától a különböző sportokig. Ha már a környéken járunk elnézhetünk Fažana és Peroj partjaira, ahol remek strandokat találunk és nem utolsó sorban ráláthatunk a Brijuni Nemzeti Parkra.

Akik az aktív pihenést részesítik előnyben, azok is biztosan jól fogják érezni magukat, hiszen számtalan sportlehetőség adódik ezen a szép vidéken. Ha kedvünk tartja röplabdázhatunk a parton, teniszezhetünk, úszhatunk vagy kerékpározhatunk, sőt lovagolni, golfozni vagy horgászni is lehet.

Egy nyaraláson elmaradhatatlan egy kis esti kikapcsolódás. Nos főleg a fiatalok számára tartogat pörgős estéket néhány helyi szórakozóhely, de természetesen bármelyik korosztály megtalálja a neki tetsző programot. Számtalan étterem, kávézó és koktélbár várja a vendégeket.

Falatozás a helyi különlegességekből

Ha Vodnjanban járunk ne szalasszunk el megvenni egy üveg jó bort és egy üveg minőségi olívaolajat, amelyet a helyi gazdák saját maguk készítenek. A város híres az olajairól, sokak szerint az olíva valódi ízét adja vissza, ezért gyakran fogyasztják kenyérrel, ehhez pedig remekül illenek az itteni borok. Ha betérünk valamelyik helyi információs vagy utazási irodához, rengeteg prospektust találhatunk, többek között az Istria Gourmet nevű füzetecskét, amelyben az összes bortermelő és olajgyártó neve illetve elérhetősége szerepel, valamint a borok és olajok minőségéről szóló információk is.

A Girotondo étteremben többféle helyi ételt kipróbálhatunk és a kiszolgálás is nagyon megnyerő, természetesen minden asztalon ott áll az elmaradhatatlan olívaolaj. Többek között megkóstolhatjuk a maneštra nevű bablevest, amelyett az isztriaiak többféleképpen is készítenek, itt például kukoricával és enyhén füstölt disznóbordával.

Szálláshely

Ha elegáns és mindennel felszerelt helyen szeretnénk megszállni válasszuk a Villa Letan szállodát, ami egy négy csillagos szálloda és minden megvan benne, amit csak egy vendég kívánhat. A szobák légkondicionáltak, a kilátás pedig a szobák erkélyeiről lenyűgöző. A szálloda különlegessége, hogy vendégei háziállatot is hozhatnak magukkal, így a kis kedvenceknek sem kell otthon maradniuk. Aki itt száll meg, biztosan jól fogja érezni magát, de természetesen ebben a városban is rengeteg szállás lehetőség van, könnyen megtalálja mindenki a számára megfelelőt.

Videók

Vodnjan
Isztria

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét