Lubenice

A településen már 4000 éve élnek, megszakítások nélkül. A helyiek fő foglalkozásai a juhtenyésztés, bortermelés illetve méhészet. Néhányan viszont a turizmusból élnek, a főtéren egy büfé és egy kis kocsma található. Lubenicében sétálva számtalan régi épületet tekinthetnek meg a turisták.

Története

Lubenice egy ősi erőd volt, 4000 évvel ezelőtt épült egy 380 méter magas fennsíkon remek rálátással az Adriai-tengerre és a János-öbölre, 22 km-re délnyugati irányban Cres városától és 5 km-re Valuntól. Egy évszázaddal ezelőtt még 150 lakója volt a városkának, ma már mindössze 25! Ez a fenséges, festői városka 2005-ben az UNESCO Világörökség részéve vált.

Látnivalók

Ezt az erődvárost még a római időkben városfalakkal vették körbe három irányból, míg a negyedik oldalt egy 378 méter mély szakadék védte a tenger felől. A városba a falakon vágott két kapunk keresztül lehetett bejutni. A középkorban a várost újfent megerősítették és az itt élő közösség központja lett. Az archeológiai kutatások során egyiptomi feliratokat találtak, valamint különböző korokból származó pénzérméket és ékszereket, amelyek egyértelműen bizonyítják a város ősi eredetét. Napjainkban a kis városközpont 40 épületből áll.

A városka nevéhez egy monda is főződik, miszerint Osor királyának a lánya Ljubica beleszeretett egy nem nemesi származású legénybe, amit a király nem nézett jó szemmel. A király száműzte a lányát, a pár pedig a jelenlegi város helyén telepedett le, a várost pedig szerelmük (a ljubljenje szó szerelmet jelent) emlékére Ljubenice-nek nevezték el. Az 1918-ban érkező olaszoknak nehéz volt kimondani ezt a szót, ezért ők a „lubenice” szót használták, ami görögdinnyét jelent, bár a vidéken sosem termett görögdinnye.

A Lubenicébe látogató turista azon kapja magát, hogy itt megállt az idő és visszalátogatott azokba az ősi időkbe, amikor a városka még virágkorát élte.

Különleges látványt nyújt a gótikus stílusban épült XV. századi Szent Antal templom a harangtornyával. A templomot Szent Antalról nevezték el, aki állítólag itt élte remete életét.

A közelében található még az 1798-ban épült Szűz Mária plébániatemplom amit a XIX. században kibővítettek.

A városfalon kívül tekinthető meg a Szent Miklós templom a XIV. századból.

A városfalak között van a Szent Jakab templom, belsejében gótikus boltívvel.

A városnak tökéletes állapotban fennmaradt az északi és déli kapuja.

Nemkülönben érdekes látványosság a főtéren a régi víztározó, a temető és több középkori kápolna.

A település legújabb épülete is 1923-ban épült és a legfiatalabb lakosa is közelebb áll a száz éves korhoz, mint az ötvenhez. Dacára a villanyáramnak, az emberek mai napig fatüzelésű tűzhelyen főznek, a kenyeret pedig kemencében sütik.

A közeli Vrana (ókori római város) felett fekvő Vransko tó melynek legmélyebb pontja a tengerszint alatt 68 méterrel van, gyönyörű, itt egy kis gótikus templom is található.

Ez a hatalmas víztározó ami természetes és egészséges ivóvizet tartalmaz, több mint 200 millió köbméternyit. A tóban élő édesvízi halak: a csuka, a compó és az angolna.

Lubenicében a turista szezon időszakában számos zenei rendezvény tekinthető meg, mint például a júliusban megrendezésre kerülő Lubenice-i Zenei Estek (Lubeničke večeri).

Strand

Komoly túra lejutni a település fehér kavicsokkal borított strandjára (Sv. Ivan), amely a környék egyik legkedveltebb helye. Van ugyan egy keskeny ösvény amely a tengerpartra vezet, de a szintkülönbség miatt ez majdnem egy órába telik. Itt viszont a háborítatlan természet ölében élvezhetjük a napfényt és a kristálytiszta tengert.

A strandot jachtokkal is többen látogatják. A Sveti Ivan strand egyike Horvátország legelismertebb strandjainak. Ahogyan haladunk mind beljebb a kristálytiszta vízben, úgy lesz mind apróbb és apróbb a kavics a víz fenekén, majd durva szemű homok, amely kellemesen simogat, de nem ragad a testünkhöz.

A Sveti Ivan strandtól nem messze megtaláljuk ennek a strandnak egy hű mását, amelynek viszont vagy egy másik rejtett szépsége is. Ez a látványosság a Kék barlang, melynek bejárata a víz alatt van.

A megnézése leginkább azoknak ajánlott, akik jó úszók és van bennük elég kurázsi. Elég egy nagy levegő és át lehet úszni a bejáraton, mindössze arra kell vigyázni, hogy ne jöjjünk fel túl hamar.

Ha kissé felmászunk a parti sziklákon, egy édes vizű kis forrást is találhatunk, melynek hűs vize iható is.

Videók

Lubenice
Cres-sziget
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét