Selce

Selce a Kvarner-öböl egyik kisebb nyaraló települése, Cirkvenicától 3 kilométerre található délkeleti irányban, illetve Rijekától 35 kilométerrel délebbre. A strandok egy 2 kilométer hosszúságú partszakaszon találhatóak, nem csak kavicsosak, hanem homokosak és betonozottak is vannak, így mindenki igényei szerint napozhat a parton. A strandok tiszták, és a tenger vize is ragyogó, nem ok nélkül kapták meg a kék zászlót. Selce a gyógyulni vágyóknak is ideális hely, sokan érkeznek ide keringési, reumatikus vagy légzőszervi panaszaik enyhítése végett.

Selce történelme röviden

A város területe az ősidőktől kezdődően lakott volt. A Szent György dombon bukkantak a régészek a legkorábbi leletekre, amelyek egy ősi település maradványai voltak. A maradványok amelyeket találtak egy bronzkori erődítményre utalnak Kr.e. a XV. és XIV. századból. Építői valószínűleg liburni törzsek lehettek.

Már a rómaiak is felfedezték a természetes kikötők jelentőségét. A környéken számos, az i.sz. II. századból származó épületmaradványokat illetve rakodómóló romjait fedezték fel. A város fontosságát bizonyítja, hogy átszelte egy római út is, amely Észak-Itáliát (Aquileia városát) kötötte össze Dalmáciával és érintette Triesztet (Tergeste) valamint Rijekát (Tarsatica) is. A régi római térképek (Tabula Peutingeriana) és útleírások Selce-t „Ad Tures” néven említik, mint fontos megerősített települést.

A VI. század végén, horvát törzsek törtek be a vidékre a római úton keresztül, észak-nyugati irányból. Ők elfoglalták a várost, a helyi rómaiak pedig beolvadtak a közösségbe és átvették a horvátok tudását, mint például a bor készítését. A középkorban Selce már ismert volt borászatáról. A földművelés, a szarvasmarha-tenyészet, a halászat illetve a tengeri kereskedelem fokozatosan fejlődtek ki.

1224-től Krk hercege elfoglalja Vinodolt, és Selce is mint a régi birbiri horvát közösség része a fennhatósága alá kerül. A XV. század közepétől a megszállók Frangepánoknak nevezik magukat. Selce továbbra is kihasználja a természet adta lehetőségeit, a tengeri kereskedelemben is.

1572-ben Vinodol és a hozzá tartozó össze település a Zrínyi (Zrinsky) hercegség birtokába kerül. A Zrínyi család támogatja a szárazföldi és tengeri kereskedelmet, ezért Selce kikötője is minden eddiginél erőteljesebben fejlődik. Selce lakosai továbbra is folytatják a hagyományos bor- és olívatermelést, a juh tenyésztést és a tonhal halászatát. Az olivát négy olajmalomban dolgozzák fel. A halászat mellett egyre inkább elkezdenek foglalkozni a tengeri kereskedelemmel is, ezért a XIX. század végére a város már 20 hajóval rendelkezik, melyen bort, oliva olajat és más termékeket szállítanak.

A város nevezetességei

Ha selce városában járunk érdemes megtekinteni a Szent Katalin plébánia templomot, a számos kápolnát, valamint a régi időkből fennmaradt olajmalmot is.

A Szent Katalin plébánia templom (Župna crkva Svete Katarine) 1888-ban épült neogótikus stílusban. A főoltár márványból készült, és a jól ismert rijekai mester Pietro Rizzi keze munkáját dicséri. A tabernákulum fölötti képet a velencei származású Giovanni Fumi festette, a templom szentélyének mennyezetén látható festmény pedig a Senj-i Ludwig Ferdinand munkája, 1910-ből. A barokk ereklyetartót és ez ereklyéket is mai napig őrzik a Szent Katalin plébánia-templomban.

Érdemes még megtekinteni a neo-román stílusban épült Szent Katalin kápolnát (Kapela Sv Katarine) is, melyet a XV. században építettek újjá.

Nem kevésbé látványos a Szent János kápolna (Kapela Sv. Josipa) is, melynek barokk oltára a régi Szent Katalin templomból származik és a velencei Jacopo Busielo és Antonio Capovilla remekműve.

A Szent Fábián és Sebestyén kápolna (Kapela Sv. Fabiana i Sebastiana) a városon kívül helyezkedik el. A kápolna neobarokk stílusban épült. A kápolna belseje rendkívül egyszerűen van díszítve. Ez a fogadalmi templom védelmet volt hivatott biztosítani a betegségek és a kolera ellen a XIX. század közepén.

A neoromán stílusban épült Szent György kápolna (Kapela Sv. Jurja) legrégebbi része valamikor a IX.-X. században épült, egy régi római „specula” helyén ami katonai őrhelyet jelent. A kápolna Szent György nevét dicséri, aki a középkorban egy nagy tiszteletnek örvendő szent volt, de a neve úgyszintén összeköthető a Krisztus előtti pogány „Zöld György”-höz fűződő tradíciókkal, amelyek a tavasz eljövetelét ünneplik.

Valamikor a XVIII. században épült az az olajmalom, amely utolsóként maradt fenn. A köveket amelyekből építették, régi római romokból származnak. A malom helyi elnevezése „toč”. A jelenleg múzeumként működő malomban láthatjuk a monolitikus kőtömbből faragott malomkereket, a zúzóprést valamint a „kamenice”-nek nevezett kőedényt, amelyben a kipréselt olajat fogták fel, valamint más fából készült tárolóeszközöket.

Szórakozás, strand és sport lehetőségek

Selce környéke kiválóan alkalmas a strandolásra, de a vízi sportok kedvelői is megtalálhatják itt a számításukat, hiszen a két öble, a Selce és a Slane kiváló hely a vízisportok űzéséhez. Aki inkább a szárazföldön maradna, az is élvezheti a tenisz, vagy minigolf pályákat nyújtotta szolgáltatások magas színvonalát. Selce híres a gyógyközpontjáról, a Terme Selcéről, ahol a gyógyulni vágyók, fizikoterápián, gyógymasszázson, és más gyógykezeléseken vehetnek részt. A városban szórakozásra is van lehetőség, a nyugodtabb, csöndesebb kikapcsolódásra vágyók, eltölthetnek egy kellemes borozós estét valamelyik étteremben a parton, de aki pörgősebb éjszakára vágyik, az elmehet valamelyik discoba, bár a nyár folyamán a parton is rendeznek zenés mulatságokat.

Crikvenicába kerékpárral, vagy gyalogosan is eljuthatunk, egy gyönyörű tengerparti, árnyékot adó fasorral szegélyezett sétányon. A sétány akár görkorcsolyázásra, vagy kocogásra is tökéletesen megfelelő. A parton egy fagylaltozót is találunk, ahol pár kedves, „rájuk ragadt” magyar szót is hallhatunk a személyzettől. A parti főutcán a kis pékségben a bureket mindenképpen érdemes megkóstolni.

Gasztronómia

Selcében a halételeket érdemes megkóstolni, itt olyan különlegességeket fogyaszthatnak a turisták, mint a roston sült tintahal, vagy a polip saláta. A kevésbé bátrak rendelhetnek a hagyományos ételek közül is, de a választott ételtől függetlenül meg kell kóstolni az itteni bort. A parton, a strand közelében számtalan hangulatos kis éttermet és kávézót találhatunk, tökéletes helyek egy kellemes esti borozáshoz.

Szállás lehetőségek

Selcében a szálláslehetőségek nagy választéka várja az ide utazókat. A part közelében több szállodát is találhatunk, az egyik ilyen a Hotel Selce*** amelytől mindössze 100 métert kell sétálni a strandig.

Természetesen apartmanokból is nagy a választék, így aki otthonosabb környezetben szeretne pihenni, kedvezőbb áron, az is megtalálja a tökéletes szállás lehetőséget. Aki pedig a természet közelében érzi jól magát, választhat a két autós kemping közül is.

Videók

Selce
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét