Bol

Bol a Brač-sziget déli részén található és egyben a sziget legrégebbi városa. A kis település, a széles kavicsos és homokos strandoknak köszönhetően a turisták kedvenc helye lett. Az Adria legszebb strandja, a Zlatni rat is itt található, de a fürdőzésen kívül sok látnivaló is van a kis városban. A szórakozni vágyók is szeretik ezt a helyet, a koktél bárok, kávézók, klubok minden éjjel fergeteges szórakozást biztosítanak a fiataloknak! Bolban pezseg az élet! Mindegy, hogy a csodás strandok, a látnivalók vagy a szórakozási lehetőségek teszik tökéletessé a nyaralást, itt minden megtalálható egy helyen.

A település nevének eredete

A település elnevezése a latin „vallum” szóból ered, amely sáncot vagy földes települést jelent. A latin „vallum” szónak ugyanaz a jelentése mint a sziget elnevezésének esetében az óhorvát kifejezés is. Az elnevezés valószínűleg a római „vallum” köznévből és a szláv nyelvű partot jelölő szóból ered.

Mint helynév, Bol, írásos dokumentumban 1184-ben szerepel, nevezetesen a „Povaljska listina”-ban. Mint települést Bol-t 1475 október 10-én említik egy adománylevélben, melyben Zakariás herceg a Glavica-félszigetet a Dominikánus-rendnek adományozza.

Bol

A turizmus fejlődése Bol-ban

A turizmus csak a XX. század elején kezdődött Bolban. Az első turisták diákok voltak, akik az ifjúsági egyesület révén érkeztek Bol-ba és a helyi iskolában voltak elszállásolva. 1927-ben Ante Vidosevic felújított egy házat, amelynek földszintjén egy kis étterem volt és 4 szobában szállhattak meg a turisták. Vidosevic példáját követve, mások is kis apartmanokat hoztak létre, a városban több és több turista nyaralt. 1971-től egyre több szálloda nyílt, velük együtt éttermek is. A turisták kezdték felfedezni a város csodás adottságait, a mesés Zlatni rat strandot és a turizmus elkezdett szárnyalni. Mára már egy igazi turista paradicsommá nőtte ki magát a kis város.

Tengerpart, Bol

Bol látványosságai

A Branislav Deskovic galéria Bol kikötője mellett található. A galériának egy XVII. század végi barokk-reneszánsz palota ad otthont. Itt a horvát kortárs művészet alkotásai csodálhatóak meg. A festmények és a szobrok mediterrán motívumokat is megjelenítenek, sok művészt megihletett Brač, Dalmácia és a Földközi-tenger vidékének szépsége. A galéria nevét a horvát szobrászról Branislav Deskovic-ról kapta, aki állatfigurákat és intim emberi portrékat készített. A galéria olyan művészek alkotásait mutatja be, mint: Ljubo Ivancic, Emanuel Vidovic, Ivan Rendic, és mások.

A Branislav Deskovic galéria Bol kikötője mellett található.

A Sárkány barlangja (Zmajeva spilja) hét kilométerre található Boltól, Murvica falu közelében. A barlang falán egy sárkányt ábrázoló véset van, innen kapta a nevét is. A barlang a glagolita papok temploma és lakhelye volt. A sárkány barlangja 20 méter hosszú és 4 csarnoka van. Az első csarnokban a Miasszonyunk kápolna tekinthető meg, itt több dombormű is látható, amelyek angyalokat, holdat és egy sárkányt ábrázolnak. Sok tudós próbálta megmagyarázni, hogy mit jelképez a falba vájt sárkány, de nem tudtak rá magyarázatot találni. Legtöbbjük szerint óhorvát mitológiai elemek láthatóak a falakon, melyet megpróbáltak összeegyeztetni a keresztény világnézettel. A barlang csak vezetővel, csoportokban látogatható.

A Sárkány barlangja (Zmajeva spilja) hét kilométerre található Boltól, Murvica falu közelében.

A Dominikánus kolostor a Glavica-félszigeten épült a XV. században, egy püspöki palota (Biskupija) helyén, amelyet 1184-ben említenek a Povaljska listina-ban. A Glavica-félszigeten számos nyomát találhatjuk a korai keresztény építészetnek, amely alapjául szolgált a későbbi, kora középkori építészetnek (a XI. századi óromán Szent János templom és Szent Tudor templom).

Kitüntetett figyelmet érdemel a kolostor képcsarnoka, ahol többek között a híres festő Tintoretto oltárképe tekinthető meg, a Madonna a Gyermekkel és a szentekkel, valamint a horvát barokk festő Tripo Kokolja munkája a kórus mennyezetén. A mellékoltárok képei is kiemelkedő mesterművek: az Irgalmas Szűzanya valamint a Rózsafüzéres Miasszonyunk.

A kolostor múzeuma számos történelem előtti, numizmatikai, és víz alatti régészeti kollekcióval rendelkezik, valamint XV. századi ősnyomatokkal, oklevelekkel és rendeletekkel. Ezen felül a múzeumnak kő- és képtára is van.

A kiállításokon kívül érdemes megnézni a kolostor gyönyörű kertjét is.

Dominikánus kolostor, Bol

A Blaca-i remetekolostor (Pustinja Blaca)

A legnagyobb közép-Dalmáciai sziget ritkán tárja fel az összes titkát, legfőképpen a látogatók előtt nem. Ezen titkok egyike a Blaca-i remetelak, valamint a sziklák közé épített kolostor. Az építmények 1555-ben épültek, azok glagolita szerzetesek építették őket, akik ide menekültek a törökök elől. A szerzetesek Brač hercegétől kapták ezt a területet, ahol azután felépítették a monumentális épületkomplexumot, amely évszázadokon keresztül a sziget kulturális és tudományos központja volt.

Az utolsó szerzetes 1960-ban hagyta el kolostort, ő egyenesági leszármazottja volt az alapító Milicevic ágnak. Manapság a sziklák közé épült kolostor turista látványosság, mindazok számára akik hajlandóak egy hegyi túrát végigjárni, ugyanis a kolostor a Blaca-völgyben található. Ez a különleges földrajzi képződmény a sziget déli oldalán fekszik. Az ide látogatóknak fel kell készülniük egy fél órás hegyi túrára, ugyanis a kolostor olyan helyen fekszik, amely semmilyen járművel sem közelíthető meg.

Az itt élő szerzetesek számára ez tökéletes helyszín volt a remeteélet folytatására, hiszen meg voltak szokva az aszkéta életmóddal. Itt nyugalomban tanulmányozhatták a Blaca-i könyvtár írásait. Napjaink emberének elképzelhetetlen ez a fajta életmód, ahol nem lehet végeláthatatlan telefonhívásokat folytatni, nincs SMS, fax és internet kapcsolat sem. Itt egyetlen dolgot találhat aki itt él: békét. A kolostor nyugalmát 200 éven keresztül őrzők felügyelték. Őket Luka Vranjes-nek nevezték, pásztorok voltak, akik a Blaca-völgyben legeltették a kolostor juhnyáját. Nem is sikerült ezeket a természet alkotta falakat bevennie semmilyen ellenségnek, mind a mai napig. A kolostor nyugalmát egy dolog veszélyezteti: a fejlesztés. Amiatt, hogy minél több pénzt csikarhassanak ki a turizmusból, a völgybe műutat terveznek építeni.

Nehéz elképzelni, hogy a béke és a nyugalom ezen oázisában a világ egyik legelismertebb csillagászati obszervatóriuma működött, melyet Nikola Milicevic barát és fia ifj. Nikola Milicevic alapított a kolostorral egyetemben. A kolostor obszervatóriuma hírnevét annak köszönheti, hogy két csillagot is felfedeztek, melyek közül az egyiknek a neve „Horvátország”, valamint számos üstököst. Milicevic nem volt hiányában az asztronómiai eszközöknek, sem pedig a szakirodalomnak. A csillagászati teleszkópot 1926-ban vásárolta a kolostor számára, amely 900 kg-ot nyomott és 19 cm-es lencsével rendelkezett. Az akkori időszak műszaki színvonalán ez volt Európa ezen részének legnagyobb teleszkópja. Az asztronómiai könyvtárban többek között egy rendkívül ritka példánya volt a Hondius és Jasonius atlasznak, melyet 1623-ban adtak ki. A szerzetes halála után az atlasznak nyoma veszett, a becsült értéke több millió dollárra rúg.

Egy alkalommal tűz pusztított a kolostorban. A tűz martalékává vált a glagolita szerzetesek vagyona, kivéve a Szűzanya szobra, amely valamilyen égi csoda folytán épségben megmaradt. Azóta minden évben a Szűzanya Mennybemenetelének évfordulóján zarándoklat színhelye a kolostor. A tűz elpusztította a kolostor híres méhészetét is, amely messze földön híres volt. A tűzvész elől a méhcsaládok elmenekültek, de a leszármazott családok még itt élnek a környéken, zümmögésüket még lehet hallani manapság is. Egykor a kolostor őrei szőlőtermesztéssel és borászattal is foglalkoztak, boraik keresett termékek voltak egész Európában.

A Blaca-i remetekolostor (Pustinja Blaca)

Az egykori illír Kostila-erőd romjait egy kopár hegygerincen találjuk a Bolska Kruna (Bol koronája) csúcson. Az erődítmény 66 méterrel magasodik a tenger szintje fölé.

Bol kis faluja számos más látványosságot is tár a látogatók elé. Az Aranyszarv strand mellett, a fák között található egy római kori ciszterna (víztározó). Bár rengeteg turista jár arra, kevesen veszik észre. A víztározó egy farmépület közelében található, jól kivehető a dongaboltozata és az azt tartó boltívek.

A Kármel-hegyi Madonna temploma a település jelenleg is használatban lévő temploma, a XVIII. század végére épült fel. A templomot egy angyal motívum díszíti, kezében Veronika zsebkendőjével.

Bol strandja

Európa egyik legszebb strandja a Zlatni rat, vagyis az Aranyszarv. A strand Boltól nyugatra található. Az aranyhomokos félsziget, fél kilométer hosszúságú, érdekessége, hogy háromszög alakú és a formája a széljárástól függően változik. A félszigetet a part felől fenyő és tölgy erdők övezik, az érdekes természeti képződmény szemet gyönyörködtető látvány. A szörfösök szeretik ezt a helyet, a szél méretes hullámokat idéz elő, a sport szerelmesei pedig a legnagyobb hullámokat is meglovagolják. Más vízi sportok is kipróbálhatóak a híres strandon, de ha inkább csak néznénk a profi sportolókat, annak sincs akadálya, ugyanis a szörfösök gyakran rendeznek itt szörf versenyeket. A strand észak-nyugati részén nudista strand található. 2005-ben egy nagyobb rész volt fenntartva a nudisták számára, ma már csak 200 méteres területen napozhatnak fürdőruha nélkül a nyaralók.

Európa egyik legszebb strandja a Zlatni rat, vagyis az Aranyszarv, Bol

Zlatni rat strand, Bol

Zlatni rat strand, Bol

A híres strandon kívül sok kis öböl is található, ahol nyugodtan lehet fürdőruha nélkül is napozni. A kis öblök partszakaszai kövesek, sziklásak és fákkal vannak körülvéve így a lubickolás után érdemes egy sétát is tenni. A nyugodtabb fürdőzésre vágyók választhatnak a kisebb, eldugottabb strandok közül, a táj minden strand körül mesés, a víz pedig ragyogóan kék.

Sport

Bol az aktív pihenést kedvelőknek is csodás nyaraló hely, hiszen számtalan sportolási lehetőség várja a turistákat. A Zlatni rat üdülőtelep közelében található a teniszközpont, ahol minőségi felszerelések és kedves személyzet várja a turistákat. A fenyőfákkal körülvett teniszpálya sok híres mérkőzésnek is otthont adott, mint például állami és regionális bajnokságok. A turisták itt több mint 20 teniszpálya közül választhatnak és akár oktatáson is részt vehetnek. Bol a búvárok és a szörfözők egyik kedvenc helye is a tiszta vize miatt. A röplabda pálya vagy a foci pálya is várja a sport szerelmeseit, így Bolban mindenki rátalál a neki megfelelő sportolási lehetőségekre.

Bol az aktív pihenést kedvelőknek is csodás hely.

Éjszakai élet

Bolban fiatalok és idősek egyaránt találnak számukra megfelelő szórakozási lehetőségeket. Koktél bárok, kávézók várják a turistákat egy finom italra. A nyári szezon első és utolsó napján „Üdvözlégy nyár” és „Viszlát nyár” fesztivált tartanak, amikor hal ételekkel, borral és élő zenével várják a turistákat, az esemény pedig tűzijátékkal zárul. A Bolero koktél bár lenyűgöző környezetben várja vendégeit egy finom koktélra, de a kikötőnél és a központban számtalan más szórakozóhely is van. A Zlatni rat strand irányába vezető sétányon több éjszakai szórakozóhely is található, ahol táncolni és iszogatni is lehet. A nyár folyamán klapa estek, színi előadások, modern zenei koncertek is megrendezésre kerülnek. A városban majdnem minden este van valamilyen szabadtéri rendezvény.

Bol éjszaka

Bol éjszaka

Bol gasztronómiája

A dalmát gasztronómia egyik leggyakrabban használt alapanyaga az olíva, amely Bol területén is terem. Így a vendéglőkben mindig friss olívaolajjal készített ételeket kóstolhatnak a turisták. A horvátok a legegyszerűbb ételt is ínycsiklandozóvá varázsolják egy kis olívával, ilyen például a szardella saláta, kapribogyóval, olíva olajjal. A marenda a bab gulyáshoz hasonló étel, amely császár szalonnával, prsuttal és kolbásszal készül. Igaz, hogy ez nem kifejezetten mediterrán étel, de mindenképpen érdemes megkóstolni! A grillezett ételeket minden vendéglőben meg lehet kóstolni, halat, szárnyasokat, sőt disznó húst is előszeretettel grilleznek, de az így készített ételeknek más az íze, mint amelyet mi megszokhattunk. A blitva egy répához hasonló növény amelynek levelét használják, köretnek. A leveleket megfőzik és olíva olajjal leöntik, burgonyával és hallal kínálják. Az íze leginkább a spenóthoz hasonlítható, így akár pürét is lehet készíteni belőle. A misanca egy vad és házi növények keverékéből készített egyveleg, amely gyógynövényeket is tartalmaz. Ezt nem csak ételek mellé szokták fogyasztani, hanem salátának elkészítve is, kapribogyóval, olíva bogyóval, szardellával és tojással. A saláták kedvelőinek biztosan nagyon fog tetszeni a különleges ízű étel.

Étterem, Bol

Rendezvények

A Bol kulturális nyár alatt színi előadásokkal, neves zenészek koncertjeivel és tánc bemutatókkal szórakoztatják a közönséget. Ezen a rendezvényen a Krejonca csoport is megtekinthető, amely 1999-ben alakult, azzal a célkitűzéssel, hogy nem hagyják feledésbe merülni a népi hagyományokat.

Szálláslehetőségek

A luxus szállásra vágyók válasszák a 4 csillagos Elaphusa hotelt, ahol minden elvárásnak megfelelő szolgáltatásban lehet részük. Ha nyugodtabb, szerényebb szállásra vágyunk, akkor a sok apartman valamelyike a tökéletes választás. A természet kedvelők kempingben is megszállhatnak, amely mindössze két és fél kilométerre található a Zlatni rat strandtól. Az Aloa kemping számtalan sportolási lehetőséget is kínál a turistáknak, így aki a friss levegőn szeretné eltölteni a nyaralását, az biztosan nem fog unatkozni.

Hotel Elaphusa

Videók

Bol
Brac-sziget
Közép-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét