Bisevo-sziget

A Biševo-sziget, a Vis-szigettől 5 kilométerre található. A kis sziget 5,8 négyzetkilométer területű, de méretétől függetlenül sok turistát vonzz. A sziget közbülső területei termő területek, míg az északi felét fenyőerdő borítja. A sziget legmagasabb pontja a Straženica, amely 239 méter magas. A sok fa és sziklás terület még csodásabbá teszi a kis szigetet. A mesés strandolási lehetőségek és a vízalatti barlangok mellett biztosan senki nem fog unatkozni itt.

Bisevo-sziget

Bisevo-sziget

A szigeten egy bencés kolostor romjai is megtekinthetőek, amelyet 1050-ben építtetett a Split-i Ivan Grlić. A kolostor kétszáz éven át állt üresen a kalózok miatt. A kolostor romjai mellet még ma is áll a Szent Szilveszter templom.

A kolostor romjai mellet a Szent Szilveszter templom, Bisevo-sziget

A helyiek halászattal, borászattal foglalkoznak leginkább, így az itt nyaralók finom hal ételek és bor különlegességek közül választhatnak.

Kamik, Bisevo-sziget

Strandolási lehetőségek

A Biševon lévő egyik legszebb strand a Porat öbölben található, melynek partja homokos és a sziklák között rejtőzik el a széltől. A strand partján egy hal-étterem is található, ahol a finom helyi ételeket kóstolhatják meg a turisták. A The Irish Times nevű híres ír újság, a világ hét legszebb strandja közé sorolta a strandot! A szigeten több helyet is találhatnak a strandolás szerelmesei, ahol fürdőzhetnek a tiszta kék vízben.

A Biševon lévő egyik legszebb strand a Porat öbölben található.

A Kék-barlang

A Kék-barlang (Modra špilja) a Biševo-sziget keleti oldalán található, körülbelül 8,3 km-re Komiža-tól. Maga a Biševo-sziget pedig a Közép-Dalmát szigetvilágban helyezkedik el dél-nyugati irányban a Vis-szigettől, 5 km-es távolságban. A Kék-barlang a Balun nevű öbölben van, a bejárata a tenger szintje alatt kezdődik, ezért csak búvárfelszereléssel lehet bejutni. 1884-ben új bejáratot nyitottak, így kisebb hajók is be tudnak jutni. Első alkalommal Eugen von Ransonet báró írta le és festette meg a barlangot. Az ő javaslatára készítették a mesterséges bejáratot is.

A Kék-barlang (Modra špilja) bejárata, Biševo-sziget

Kék-barlang (Modra špilja), Biševo-sziget

A barlang természetes bejárata a déli oldalán található, egy boltívhez hasonlatos. A barlang mennyezetén egy tengeralattjáróra emlékeztető nyílás látható melyen át a napfény beszűrődik a barlangba, csodálatos kék színben játszó fényjátékot hozva létre. A barlang mennyezetét és talapzatát egy sziklaoszlop köti össze, ez leginkább a víz alatt látható. A Kék-barlang kedvenc helye mind a víz alatti és szárazföldi fotográfusoknak.

Kék-barlang (Modra špilja), Biševo-sziget

Évszaktól függően, a barlangot 11 és 12 óra között érdemes megtekinteni, ekkor a legszebbek a fényjátékok odalenn, ekkor ugyanis a napfény visszatükröződik a vízen és a barlang fehér talaján. Ilyenkor a vízben minden ezüstösen csillog.

A barlangot a tengervíz alakította ki a mészkő eróziója által, amelyből az egész sziget felépül. A barlang 24 méter hosszú, a tengerszinttől lefelé 10-12 méter mély, felfelé pedig 15. A barlang természetes bejárata 1,5 méter magas és 2,5 méter széles.

A Kék-barlangot évente több mint 10 ezer turista látogatja meg. A Biševo-szigeten van egy nagyobb, hasonló barlang is, a Zöld-barlang (Zelena špilja), ahol hasonló fényjáték nézhető meg, de ebben a napfény smaragdzöld színben játszik.

A Vis és a kis Bisevo-sziget műhold felvétele.

Videók

Bisevo-sziget
Vis-sziget
Közép-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét