Motovun

Aki szeretné a nyaralását egy érdekes helyen eltölteni, az mindenképpen látogasson el az Isztria belsejében található Motovun városába, ahol a várfalak, tornyok, román és gótikus építmények igazi középkori hangulatot árasztanak, oda ahol érdemes betérni minden kis utcába és egy teraszon kávét iszogatva megszemlélni ezt az egyedi helyet. Nemcsak a táj szépsége, a bor, vagy a különleges szarvasgomba az ami vonzó lehet a turistának, hanem az évente megrendezésre kerülő filmfesztivál is, amely miatt minden nyáron idelátogatnak az érdeklődők.

Motovun története

Motovun, vagy olasz nevén Montona, Isztria északi felén elhelyezkedő kisváros, napjainkban csupán pár száz lakossal, akiknek alig a fele olasz származású. Mint a középkori városok többsége, ez is egy dombra épült, a Mirna folyó déli partján. Kezdetben a déli oldalon kezdtek el építkezni, majd a keleti oldalon is megjelentek a házak. Az óváros szerkezete eltér a megszokottól, az épületek nem a templom köré csoportosulnak, hanem az egész központ elnyúlik végig a domb gerincén. A városrészeket falak, tornyok és kapuk kötik össze, melyek fokozatosan épültek fel a XVII. századig.

Az óváros legrégebbi részét XIII. és XIV. századi városfalak veszik körül, amelyek a mai napig jó állapotban maradtak fenn. A falakon belül az épületek többsége román vagy gótikus stílusban épült, kivétel a XIV. századi városkapu, ami neo-gótikus stílusjegyeket visel.

Látnivalók a városban

Az idelátogató könnyen úgy érezheti, hogy egy életnagyságú múzeumban jár vagy legalábbis visszacsöppent a középkorba, természetesen ezt nem a körülmények, hanem a környék teszi, hiszen az óvárost várfalak és őrtornyok veszik körbe. A velencei uralom alatt két védőfalat is építettek ide, az elsőt a XIII.-XIV., a másodikat pedig a XVI.-XVII. században. A városba vezető út egy nagy reneszánsz kapubástyán át vezet, amelynek az oldalán és az átjáró alatt címereket, illetve más kőfaragásokat fedezhetünk fel.

A városfalakon belül található a várudvar, a város háza épülete és a Sveti Stjepan (Szent István) plébániatemplom. A templom a XVI. században épült, velencei stílusban, a híres velencei építész Andrea Palladio tervei alapján.

Több művészeti alkotást is megtekinthetünk itt, például a Sveti Stjepan márványszobrot. A térről egy lépcső vezet fel a várfalra, ahol kedvünkre sétálgathatunk és megcsodálhatjuk a környező tájat, az óvárost és a belső udvart.

Kiránduló és sport lehetőségek a környéken

A vízi sportok szerelmesei számára nem a legtökéletesebb hely Motovun, viszont a szárazföldön sokféle sportnak hódolhatunk, mint például a kerékpározás, vagy ellátogathatunk egy motocross-pályára vagy teniszezhetünk. Akik a természetben szeretnének kalandozni, azok megnézhetnek néhány igen érdekes barlangot, például a 19 kilométerre fekvő Nova Vas nevű falucska mellett található Baradine barlangot, amely egy elég pici, viszont annál szebb barlang, csodás cseppkövekkel és izgalmas kis járatokkal. Ha mégis strandolni támad kedvünk, mindössze 20 kilométerre találjuk a tengerpartot, ahol van strandolási lehetőség, így kedvünkre fürdőzhetünk vagy heverészhetünk a napon.

Motovuni fesztivál

A filmrajongók igazi csemegéje a minden év júliusában megrendezett Motovuni Filmfesztivál, amelyet már 1999 óta tartanak meg a kisvárosban. A rajongók tömegesen érkeznek a festői szépségű Motovunba. Napközben a régi moziban vetítik a filmeket, de ahogy lemegy a Nap és hűvösebb lesz kicsit a levegő, a vetítések már a szabadban zajlanak. A mozizás után zenei programok következnek, melyek gyakran hajnalig tartó táncmulatsággá alakulnak át.

Bepillantás a motovuni gasztronómiába

Aki hódol a gasztronómiai élvezeteknek, az semmiképp se hagyja ki Motovunt, ugyanis itt találhat rá az egyedülálló szarvasgombára, amit ha egyszer megízlel, minden más gasztronómiai élményt átértelmez. A Mirna folyó túlpartján elterülő motovuni erdő valódi kincset rejt, hiszen itt terem a ritka szarvasgomba, amelynek itt több fajtája is fellelhető. A legdrágább és legritkább az isztriai fehér szarvasgomba (Tuber Magnatum Pico), amelynek az ára akár 500-700 000 forintot is elérheti kilogrammonként. A fehér szarvasgomba csupán itt és az olaszországi Alba környékén terem meg, termeszteni azonban nem lehet. Ennek a fajtának sokkal intenzívebb illata és íze van, mint a franciák által olyannyira kedvelt fekete, périgordi szarvasgombáé (Tuber Melanosporum Vittadini).

Az isztriai éttermekben tavasztól őszig leginkább a nyári fekete szarvasgombával (Tuber Aestivum Vitt) találkozhatunk, ez viszont megfizethetőbb,mint a fehér szarvasgomba.

1999-ben itt találta meg Giancarlo Zigante Diana nevű kutyája segítségével az eddig valaha mért legnagyobb fehér szarvasgombát, amely pontosa 1,31 kilogrammot nyomott.

Étteremkínálat

Itt található a legnagyobb szarvasgomba felvásárló- és feldolgozó-üzem, amely többek között a Zigante nevű éttermet is működteti, amely Isztria egyik legjobb étterme, sőt Horvátország szerte elismert. Az ételek nagy részben természetesen szarvasgombával készülnek, például scampi vagy polip carpaccio szarvasgombával, különféle tésztaételek, a tenger gyümölcseiből készült finomságok az egyedülálló gombával kiegészítve várják az ínyenceket. Mindemellett több, mint kétszáz fajta borból válogathatunk, viszont a minőség árát meg is kell fizetni. A másik vendéglő, ahova érdemes ellátogatni, a motovuni városkaputól pár lépésre található Barbacan. A holland tulajdonos, aki egyben az étterem séfje is, nagyon hangulatos és modern vendéglőt alakított ki és természetesen itt is megkóstolhatóak a szarvasgomba specialitások.

Szálláslehetőség

Motovunban is hatalmas a kínálat a szállás lehetőségekből, apartmanok, szállodák, várják a turistákat.

Talán az egyik legszebb szálloda Motovunban a Hotel Kastel, ami egy felújított középkori kastélyban kapott helyet. A pihentető nyaraláshoz éppen megfelelő ez a wellness és spa hotel, ami a főtér épületei között az egyik legmagasabb, és ezáltal jellegzetes eleme az óvárosnak. Emellett pompás kilátással rendelkezik a közép Istriára, a Mirna-folyó völgyére és a motovuni szőlőskertekre.

Videók

Motovun
Isztria

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét