Dubrovnik

Dubrovnik régi magyar neve Raguza (latinul Rausium később Ragusium), Horvátország déli részén Dalmáciában helyezkedik el. Ezt a csodálatos várost, amely az Adria partjai mellett húzódik, az Adria gyöngyének is nevezték, már csak ezért is érdemes pár napot itt eltöltenünk, hiszen megéri felfedezni mi rejlik e megnevezés mögött. Dubrovnik a XV. és XVI.-ik században kezdett Európa legnagyobb városai közé tartozni, mindössze 40.000 lakosával. Napjainkban Dubrovnik – Neretva megye székhelye. Mivel ez a csodálatos város egyben kikötő is Horvátországban, magától értetődik, hogy a Neretva folyó is külön látványosságot nyújt az ide látogatók számára.

Dubrovnik

Ezt a partvidéket a Dinári-hegység választja el a kontinentális területetektől, ahol már Hercegovina található. Észak-nyugati irányban a várost a Pelješac-félszigetet határolja, valamint a Ston-i földszoros, és a keskeny Dubrovačka-folyó öbléig elhúzódó partszakasz. A várostól keletre egy öböl is elénk tárul, amely a Župa Dubrovačka partrésznél helyezkedik el. Külön látványosságot nyújt a délkeleten elterülő horvát tengerpart a Pevlavka félsziget, ahol egyszerre gyönyörködhetünk a Boka-öböl és az Ostro-hegyvonulat természeti szépségében. Korčula-szigete a XIV.-ik XVII.-ik században nagyon fontos része volt a Neretva-torkolatnak, mert a keleti és a nyugati útvonalak itt találkoztak és az itt elhelyezkedő településekből jött létre a Ragúzai Köztársaság.

Dubrovnik előtt egy szigetet fedezhetünk fel, Lokrum-szigetét, amely bár lakatlan, de csodálatos növényvilággal rendelkezik.

A közeli Lokrum-sziget.

Mivel úti célunk fő állomása Dubrovnik, ne feledkezzünk el arról sem, hogy ez a gyönyörű, látványosságokkal megáldott város a VII.-ik században kezdett el fejlődni a Dalmát tengerparton. Mivel a települést az Epidaurumból menekülők alakították, régi neve Laus volt. A Ragúza elnevezés a Laus szóból ered, ez ógörögül meredeket jelent. 1189-ben olvasható először Kulin Bán levelében a „Dbronikaj” szó, amely a város jelenlegi elnevezésére utal.

Dubrovnik városát nyolc városrész alkotja: Ploče-Iza Grada, Grad, Pile-Kono, Lapad, Montovjerna, Gruž, Komolac, Mokošica.

Dubrovnik

Történelmi áttekintés

E turisztikai paradicsomnak mondható város megalakulásához némi legenda is fűződik. Az Epidaurum nevű Római város állítólag a VII.-ik században semmisült meg, pedig a cserekereskedelem itt virágkorát élte. A IV.-ik században a földrengés ezt a részt sem kímélte, nagyon nagy része a tenger martalékává vált.

Az Avar törzsek szövetségben támadták Epidauromot, lerombolták, az életben maradtak a Laus nevű sziklasziget erdejében találtak menedéket. A X.-XI. században, ahol a sziget és a szárazföld találkozott, kialakult Dubrovnik központja, amely jelenleg egyik leghíresebb utcája a Stradun. 1153-ban Al Idrisi arab szerző szerint a korabeli Horvátország legfontosabb városa Raguza volt, mivel sok hajóval rendelkezett, ez fontos volt a távoli tengeri utazások miatt. 1169-ben megkötötték a Bizánc és Pisa közötti tengeri kereskedelmi szerződést. A XII.-ik század végéig már annyira kiteljesedett a kereskedelem, hogy több várossal is szerződést kötöttek, például Ravenna, Fano, Ankona, Monopoli, Bari, Termoli, Rovinj és Kotor városai. A legtöbb árucsere Dubrovnikban bonyolódott le, amely Velence városának nem igazán kedvezett és így ellenséges viszony alakult ki a két város között. 1204-ben a keresztesek elfoglalták Konstantinápolyt, Bizánc meggyengült és Velence vette át az irányítást és a hatalmat. Ez az időszak 150 évig tartott, amely jelentős változásokat vont maga után. Velence rektort és püspököt nevezett ki, sőt a Nagy tanács tagjait is ő választotta meg. Dubrovniknak ez a helyzet nem igazán kedvezett, ezért a XIII.-ik században többször is megpróbál kiszabadulni Velence hatásköre alól. A városlakók helyzete és életkörülményei egyre rosszabbá váltak, ezért többször is fellázadtak. A nemesség uralkodott minden hivatalos helyen. 1272-től Velence Boszniával is kereskedelmi szerződést kötött. A XIII.-ik században a kereskedelem egyre jobban fellendült, napról-napra egyre több olasz és horvát parti város csatlakozott a kereskedelemhez és egyre több szerződést kötöttek a városok, mint például Epirus és Albánia egymás között. A Dubrovniki kikötőben napról napra mozgalmasabbá vállt az élet, növekedett az idegen hajók száma. A nagyobb árumennyiség szállítása is megoldódott és Dubrovnik ismét az érdeklődés középpontjába került.

A régi kikötő, Dubrovnik

A Földközi-tengeri kereskedelem egyre több hasznot hozott, ekkor már Dubrovnik lakossága több rétegből állt. A gazdag nemesek alkották a lakosság színe-javát, ezután következtek a kereskedők, írók, parasztok. 1333-ban újabb városok csatlakoztak és megalakult a Dubrovniki köztársaság. I. Lajos magyar király is nagy szerepet játszott Dubrovnik városának történelmében, 1358-ban sikerült elvennie Velencétől és 1526-ig magyar fennhatóság alá tartozott. Ez a 168 évig tartó időszak Mátyás királynak is meghozta a dicsőséget, hiszen számos ünnepséget rendeztek a Magyar király részére. Hegedüs István a következőképpen ír a Raguzai Köztársaságról:
„Raguza nemcsak a törvény betűi szerint, de szellemben, lélekben is Magyarországhoz tartozott. Nem is érezte magát meghódított tartománynak, de történelmi öntudatába ment át a magyar korona iránti hódolat”

Dubrovnik

A kereskedelem és a hajóépítés volt a fő foglalkozás az oszmánok uralma alatt is, ekkor vált híressé a dubrovniki hajó építés szinte az egész világon. 1667-ben sajnos katasztrófa történt, egy földrengés szinte a semmivel tette egyenlővé a várost, de sikerült újjáépíteni. 1808 január 11-én Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont marsall úgy döntött, hogy a Raguzai Köztársaságot eltörli és a Francia Illír tartományhoz csatolja. 1813-ban Điva Natalija Dubrovčani vezetésével felkelés tört ki, de a felkelést vérbe fojtják. 1815-ben a Bécsi kongresszus Dubrovnikot a Habsburg birodalomhoz csatolta. 1918 december 1-étől a szerb-horvát királyság részét képezi, 1941-ben pedig a horvát állam része lett Dubrovnik. Ezután következett az olasz megszállás. Ismét egyre nehezebb időszak következet Dubrovnikban, a fasiszták vették kézbe az irányítást. Mindez tartott 1944-ig, amikor sikerült kiűzni a fasisztákat és a kommunisták vették át a helyüket. 1951 február 20-án ismét katasztrófa rázta meg Dubrovnik városát, egy 1,9 kilogrammos meteorit zuhant a városra. 1990-ben a város lakossága 70.000 főre tehető, 1991-ben a horvát függetlenség játszott döntő szerepet a város történelmében, ekkor kiáltották ki Horvátország függetlenségét. 2007 nyara ismét katasztrófát hozott a város életébe, most a tűzvész pusztított és elég jelentős kárt okozott, amelyet ismét helyre kellett hozni. Szabó Lőrinc elég sűrűn látogatott Dubrovnikba, szerette ezt a várost, mert itt könnyen talált ihletet verseihez.

Városfalak, Dubrovnik

Történelmi örökség

Dubrovnikban járva-kelve, lépten-nyomon szembetűnnek a város múltjáról mesélő épületek, emlékművek. A város lakói kényesen ügyelnek a történelmük eme tanúságtevőire, így különböző történelmi korokat ismerhetünk meg, ha szánunk egy kis időt ezeknek az emberkéz alkotta ereklyéknek a megismerésére. Tovább… Látnivalók, történelmi emlékek Dubrovnikban

Múzeumok, könyvtárak

Egy nép kultúráját híven tükrözik írásos emlékei. Dubrovnikban az írásosság első emlékei még a görög és római időkből származnak. Ezeket nagy gonddal kezelik a múzeumokban és könyvtárakban, hiszen ük-ükapáik írták le gondolataikat az utókor okulására. Az írásos dokumentumokon kívül egy nép történelméről sokat lehet megtudni az általuk hátrahagyott tárgyakból, eszközökből. Dubrovnik számos múzeumában tekinthetjük meg ezeket a lelteket és megismerhetjük az akkori emberek életét, kultúráját. Tovább… Múzeumok Dubrovnikban

Templomok, vallási emlékek

Dubrovnik, minden történelmi korszakban fontos település volt, leginkább földrajzi fekvésének köszönhetően. A régi időkben a távoli vidékek közötti nagy távolságokat csakis vitorlásokkal lehetett áthidalni, Dubrovnik pedig fontos hajózási csomópont volt mindig is. Ebből adódik, hogy számos népcsoport képviselője érkezett a városba, sokan közülük le is telepedtek itt. Ők nem csak keresztény vallásúak voltak, hanem Ábrahám és Mohamed próféta követői is. Ennek tanúbizonyságául látható Dubrovnikban számos templom, zsinagóga és mecset is. Tovább… Templomok és egyéb vallási építmények Dubrovnikban

Dubrovnik nyaralói

Aki több napot szeretne eltölteni Dubrovnikban, mindenképpen tekintse meg a város nyaralóit.

A Petar Sorgo-nyaraló a Lapada negyedben található – 1472 és 1535 között épült gótikus-reneszánsz stílusban. A Batahovina-negyedben láthatjuk a Bona-Caboga-nyaralót amely a 16. században épült, valamint a Stay-nyaralót.

Bona-Caboga-nyaraló, Dubrovnik

A Resti-nyaraló a Rožato negyedében található, ez is a 16. század második felében épült. Az Obuljena-negyedben van a Klement Gozze-nyaraló, ez 1575 és 1581 között épült, de mára már romos állapotban van. 1938 és 1941 között restaurálták a Vice Skočibuhe-nyaralót a Boninov-negyedben. A Pilai-i kapunál, a Gradac-negyedben látható a XVI. századi Cerva-Pozza-nyaraló. További nyaralókat találunk a Pila- és a Gruž-negyedben, mint a Pozza-nyaraló illetve a Bona-Gradi-nyaraló amely gótikus-reneszánsz stílusban épült.

Trsteno-i Arborétum

A természet kedvelői sem kell nélkülözzék a testi és lelki felüdülést, hiszen meglátogathatják a közeli Trsteno-i Arborétumot, ahol az érintetlen természet szépségei mellet különleges, XV. századi kertépítészeti műemlékeket is megcsodálhatnak.

Lokrum

Dubrovnik városával szemben egy szigetet találunk, melyet 10-15 percnyi hajózással lehet elérni. Ez a sziget, Lokrum szigete, melyet zöldellő erdők borítanak, számos strandolóhely található itt, többek között a naturisták számára is. Jelenleg a sziget természetvédelmi rezervátum. Itt találjuk a Habsburg-házi Miksa főherceg nyári palotáját, mely azután épült, hogy a főherceg 1859-ben megvette a szigetet. Az egykori kolostor, ma Természettudományi múzeum. Tovább… Lokrum

Elafit-szigetek

Az Elafit-szigeteket 13 sziget alkotja, ezekből csak három sziget lakott. A három szigetet egy nap alatt végiglátogathatjuk, ha Dubrovnik kikötőjében felszállunk a Postira gőzhajó fedélzetére. Érdemes egy napot szánnunk erre a hajókirándulásra, hiszen a szigetek számos kellemes meglepetést tartogatnak a látogatók számára. Tovább… Elafit-szigetek

Strandolás

Dubrovnik és környéke strandjainak a legnagyobb vonzereje a sokszínűségükben rejlik. Ezért minden strandolni vágyó megtalálhatja a számára legjobb strandoló helyet: sekély vizű, homokos és kavicsos strandok a gyermekes családok számára, romantikus, zárt kis öblök, divatos, jól felszerelt strandok éjszakai partikkal és sport programokkal, sziklás, mély vizű öblök a búvárkodás szerelemesei számára. Dubrovnik strandjait, a világ első öt legszebb strandja között említik.

A legjelentősebb homokos strand a Šunj a Lopud-szigeten található, Dubrovnik szomszédságában.

Šunj-öböl a Lopud-szigeten

A strandok legnagyobb részét Kék-zászlóval jutalmazták a tisztaságukért és a természetvédelmi normák betartásáért.

Lokrum-szigeten naturista strandot találunk, nem ok nélkül nevezik a szigetet a szerelem szigetének is, ahol számos eldugott öblöt találhatnak a szerelmes párok.

Rio de Janeiro híres strandjáról kapta a nevét Dubrovnik legmodernebb és nem kevésbé híres strandja a Copacabana.

Copacabana strand, Dubrovnik

Emellett élvezhetjük a számos sport- és szórakoztató programot az óvárosra néző Banje, Lapad-öböl vagy Szent Jakab (Sv. Jakov) strandjain is egész nap, késő éjszakáig.

Banje strand, Dubrovnik

Strand a Lapad-öbölben, Dubrovnik

Szent Jakab (Sv. Jakov) strand, Dubrovnik

Szent Jakab (Sv. Jakov) strand, Dubrovnik

Bármelyik strandot is válasszuk, nyugalmat lelünk, relaxálhatunk távol a stresszes mindennapoktól, élvezhetjük a kristálytiszta tenger moraját, hallgathatjuk a kabócák énekét az égig érő fenyők árnyékában.

Szuvenírek

Dubrovnikból senki sem mehet haza üres kézzel, hiszen a számtalan jellegzetes szuvenír között mindenki talál olyat, amellyel szívesen megajándékozná szeretteit, vagy hazavinné emlékbe.

Aki valamilyen „finom” ajándékkal szeretne haza térni, az vásároljon a Dubrovniki fekete csokoládéból, amely speciális recept alapján készül, esetleg a régi recept alapján készült birsalma sajtból. Dubrovnikban ital különlegességeket is megkóstolhatunk, mint például a naspolyával (alma termésű gyümölcs) vagy zöld dióval ízesített likőrt és a rózsa pálinkát. Ezek igazi különleges ízű finomságok, amelyekkel meglephetjük szeretteinket, vagy egy kellemes vacsora után otthonunkban felidézhetjük a nyaralás emlékeit.

Dubrovniki csokoládé

Aki igazi Dubrovniki különlegességre vágyik, az Dubrovnik óvárosában a helyi idős asszonyoktól vásárolhat a nagy becsben tartott Dubrovniki hímzett könyvjelzőkből, dísz párnákból. A kézimunkákat áruló asszonyok, helyi népviseletben értékesítik kézzel készített portékáikat, így a turisták betekintést nyerhetnek a város hagyományaiba is.

Dubrovnikban az ékszerészet és aranyművesség az egyik legrégebbi és az egyik legismertebb foglalkozás. A városban az aranyékszer kereskedelem a XIII. századig vezethető vissza, virágkorát pedig a XIV. és XV. században élte. A dubrovniki aranyművesek értő kezei közül kikerült ékszerek méltán tartoznak a dubrovniki hölgyek kedvelt tárgyai közé. Egy életre szóló szuvenír lehet egy Dubrovnikban vásárolt fülbevaló vagy díszgomb. Az arany-, filigrán- ezüst és korallékszerek magas színvonalú kivitelezése és időtlen szépsége bármelyik divatirányzat igényeinek megfelel. Dubrovnik óvárosában találhatjuk a Vierda, Kraljević és Jurišić manufaktúrákat ahol régi módszerek alkalmazásával készült ékszer-különlegességeket vásárolhatunk.

Dubrovniki ékszerek

Dubrovnik környéke a híres Pelješac-félszigeti bortermelő vidékhez tartozik, ez a szülőföldje a jól ismert Plavac Mali szőlőnek. Ezt a szőlőfajtát a tengermelléki lejtőkön termesztik, a mediterrán napsütés jótékony simogatása mellett. A legismertebb Dubrovniki vörösborok a Plavac, Dingač és a Postup. A Korčula szigetén termő szőlőfajtákból készül a Pošip nevű fehérbor, emellett mindenképp meg kell említeni a dubrovniki arisztokrácia által legkedveltebb fehérbort a Malvasija-t, melyet az istenek nektárjának is neveznek. Mindezek a minőségi borok kiváló ajándékok lehetnek, melyekkel hazatéréskor megajándékozhatjuk szeretteinket.

Az egyik legismertebb Dubrovniki vörösbor a Plavac

A Dubrovnik-i régió nemzeti viseletének egyik meghatározó díszítő eleme a Konavle-i hímzés. Ilyen hímzést leginkább ingvállakon és mandzsettákon láthatunk és eredetileg selyemszállal hímezték. Minden Konavle-i házban volt selyemhernyó tenyészet. A selyemszálakat természetes színezékekkel, számtalan színben és árnyalatban készítették.

A hímzések szigorúan szimmetrikus alakzatokat mutatnak, számtalan variációban. A leginkább használatos színek a vörös és a sötét zöld, aranysárga szegéssel. Dubrovnik utcáin sok helyen találkozhatunk népviseletbe öltözött hímző asszonyokat, akiknél hímzett könyvjelzőket, asztalterítőket vagy kispárnákat vásárolhatunk, ha egyedi szuveníreket szeretnénk vásárolni.

Dubrovniki hímzés

Az óváros utcáin járva számos luxuscikkeket árusító márkaboltot, butikot láthatunk. Ha hölgytársasággal sétálgatunk, nehéz lesz megállni, hogy be ne menjünk a csillogó-villogó üzletekbe. Dubrovnikban nincs kifejezetten bevásárlóutca mint például Párizsban a Champs-Élysées, vagy Londonban a Bond-street. Ezeket az üzleteket a Stradun-sétányon és környékén találjuk és nem kevésbé csillogóak mint a világvárosokban található társaik. A Sv. Dominic utcában találjuk a Concept Store Maria nevű több világmárkát forgalmazó luxusboltot, melynek ruhaválasztékába tatoznak olyan neves márkák mint Celine, Givency, YSL, Miu Miu, Jil Sander, Faliero Sarti, La Perla, Cloe, Marc Jacobs és mások. A Borza csoport üzleteiben neves márkákat találunk, mint például a Bogner, La Coste, Guess és Bracciallini táskák, vagy Omega, Tag Hauer és Tissot karórák, valamint Chanel, Bulgari, Chopard, Cristian Dior, Gucci, Oacley vagy Ray Ban napszemüvegek.

Üzletek a Stradun-sétányon, Dubrovnik

Dubrovnikban nagyon egyedi, természetes kozmetikumokat is készítenek, száz százalékban természetes alapanyagokból, mint az illatos füvek, gyógynövények és citrusok. Ezek a készítmények Dubrovnik jellegzetes termékei, így egyedi szuvenír lehet egy-egy ilyen kozmetikum. Ilyen kozmetikum például a masszázsolaj, amely levendulából, rozmaringból, mézből és más természetes hozzávalókból készül. A szappanok is kézi munkával készülnek, hideg préseléssel, olívaolajat, pálma-és mandulaolajat, kecsketejet és darált mandulát tartalmaznak. Rengeteg látogatót vonzz a Ferences Gyógyszertár, ahol szintén megtalálhatóak a régi, 200 éves receptek alapján készült kozmetikumok.

Ferences Gyógyszertár, Dubrovnik

Kevesen tudják, hogy Horvátország a nyakkendők fővárosa. A hagyományos XVII századi katonai uniformis felkeltette Európa lakosainak az érdeklődését, melyet jellegzetes nyakkendő egészített ki. A közkatonák nyakkendői durva vászonból készültek, míg a tiszteké finom selyemből. A nyakkendő horvát megnevezése a „kravata” is utal a származására, mely több nyelven is hasonlóan hangzik. A Rektori Palotával szemközt találhatunk egy nyakkendőboltot, ahol a jellegzetes horvát mintázatú nyakkendőktől kezdve, a manapság divatos darabokig óriási választékból vásárolhatunk.

Dubrovnik épületeinek túlnyomó része kőből készült, így nem csoda, hogy a helyiek mesterei a kőfaragásnak. Ha Dubrovnikban járunk, akár magunkkal is vihetjük a város történelmének egy kis darabkáját valamelyik kőből faragott szuvenír formájában. Ezek a faragványok hasonlóak a történelmi épületeken, feszületeken, régi edényeken látható faragványokhoz. Manapság hasonló módon faragott tárgyakat vásárolhatunk, kis keresztek, cserépalátétek, stb. formájában.

Kőből faragott szuvenírek, Dubrovnik

Szórakozás, kikapcsolódás

Ha szórakozni szeretnénk, nyaralásunkat időzítsük a Dubrovniki nyári játékok fesztiváljára, amely minden évben július 10 és augusztus 25 között kerül megrendezésre. Az első ilyen rendezvény 1949-ben volt és azóta minden évben megrendezésre kerül. A játékokon drámai és táncos műsorokat láthatunk, reneszánsz és barokk stílusban.

A Csontváz fesztiválon Marin Držić, Ivan Gundulić, Ivo Vojnović, William Shakespeare, Carlo Goldoni műveit adják elő a görög drámák és komédiák mellett. A nyári játékokon operák is felcsendülnek, itt lépnek fel a legjobb horvát előadók és zenekarok is.
2000 óta minden évben megrendezésre.

A „Julian Rachlin és barátai” elnevezésű kamarazenei fesztivál. Julian Rachlint a világ legelismertebb hegedűművészei között tartják számon. Első alkalommal 2000-ben lépett fel a Dubrovniki Nyári Játékokon, ekkor szeretett bele a város történelmi hangulatába és döntötte le, hogy itt minden évben fesztivált szervez. Ezután minden évben meghívta ide barátait, akik szintén osztották a nézetét. Mind a mai napig a komolyzene olyan nagyságai teszik tiszteletüket Dubrovnikban mint Mischa Maisky gordonkaművész, Radovan Vlatković kürtművész, Itamar Golan zongoraművész és még sokan mások. A koncertsorozat szeptemberben kerül megrendezésre a Hercegi udvarban, vagy ha az időjárás nem kedvező, akkor a Revelin-erőd koncerttermében. A koncertsorozat egyik érdekessége az az est, melynek címe „Koncert fehérben”. Ilyenkor mind az előadók, mind a nagyközönség fehérbe öltözve jelenik meg.

A Karantén kortárs színművészeti fesztivál 1997-ben volt látható először, az „Art Lazareti Műhely” szervezésében. Itt a kortárs művészek gyűlnek össze és rendeznek kiállítást saját munkáikból, zenei és táncos programok is szórakoztatják a közönséget.

Dubrovnik leghíresebb és legfőbb színházát az egyik híres íróról, Marin Drzic -ről nevezték el. A színház repertoárjában több műfajt találhatunk. A színház épületét 1865-ben építették, itt kerülnek megrendezésre a Dubrovniki nyári játékok is. A nyár folyamán Dubrovnik fesztiváljait, rendezvényeit a szabad levegőn tartják, míg a hűvösebb időszakban a kis Marin Držić színházban.

A zenei kultúra iránti szeretet Dubrovnikban visszanyúlik a Dubrovniki Köztársaság és az arisztokrácia idejébe. Az első zenei művek melyek a város zenei kultúráját megalapozták, a Svetog Vlaha Fesztiválra íródtak.

Svetog Vlaha (Szent Balázs) Fesztivál, Dubrovnik

Ezt a fesztivált a város védőszentjének tiszteletére tartották. Ahogyan nőtt a zenészek száma Dubrovikban, a szenátus eldöntötte, hogy neves zenetanárokat invitál a városba, hogy képezzék a város ifjú zenészeit és bemutassák tudásukat a Rektori palotában. Ezek a zenészek legnagyobb részt Itáliából érkeztek, így a fiatal tehetségek Nápolyban és Rómában képezhették tovább magukat.

Dubrovnik első modern zenekara 1925 augusztus 24 alakult, ez volt a Dubrovniki Filharmónia. Az évek múltával a klasszikus zene a turista programok egyik legfontosabb tényezőjévé vált, a kis templomokban tartott kamarahangversenyektől kezdve a fesztiválok tekintélyes nagyzenekari fellépéseikig. A Filharmónia 85 éves történelme során olyan neves előadók, karmesterek fordultak meg Dubrovnikban mint Yehudi Menuhin, Zubin Mehta, Inva Mula vagy Ramon Vargas.

Alig egy fél évtizeddel ezelőtt egy csoport rajongó elhatározta, hogy útjára indít egy projektet melynek a neve Libertas Film Fesztivál. A eredeti projekt célja az volt, hogy bemutassa Dubrovnikot a nemzetközi filmes közösségnek. Lassanként a fesztivál kinőtte a saját kereteit, így manapság a világ egyik legnevesebb filmes találkozójává vált, neves filmszínészek, rendezők és producerek részvételével.

Libertas Film Fesztivál, Dubrovnik

Dubrovnikban egy másik filmes eseményt is megrendeznek, mely egyre nagyobb jelentőséggel bír, ez a Dubrovnik-i Filmes Találkozó, melyet együtt szerveznek a Sarajevo-i Film Fesztivállal. A fesztivál vetítései a Jadran lakónegyedben, a régi városközpontban vannak megtartva a szabad ég alatt.

A Linđo Folklór Együttes eggyé vált Dubrovnik nevével, ha a népi hagyományok felelevenítéséről van szó. Az 1965-ös alapítása óta bűvöli el az együttes nem csak Dubrovnik, de Európa, az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Amerika lakosait is. Az táncegyüttes nevét egy Dubrovnikban és környékén ismert körtáncról kapta, melynek jellegzetes zenei aláfestéséhez szükség van egy lijerica nevű hangszerre is. A Dubrovniki Fesztivál nem múlhat el a Linđo Folklór Együttes fellépése nélkül.

Ha leszáll az est Dubrovnikban, érdemes a frissítő lubickolás és napfürdőzés után kimenni az utcára, ahol számos utcazenész, dalmát vokalista csoport, kamarazenekar, trubadúr és szerenádozó szórakoztatja a kíváncsi turistacsoportokat. Dubrovnik strandjain, a hotelek teraszain egy koktél társaságában élvezhetjük „Csillagok a csillagok alatt” elnevezésű jazz fesztivál fellépőinek magas színvonalú zenéjét.

A Stradun este, Dubrovnik

Aktív pihenés Dubrovnikban

Egy kellemes, frissítő úszás a kristálytiszta, langyos tengerben minden bizonnyal sokunk számára vonzóan hangzik. Vannak azonban akik nem elégszenek meg ennyivel. Dubrovnik strandjai sokkal több aktív kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, mint például a vízibiciklizés, jet-sky, melyekkel számos festői kis öblöt is meglátogathatunk, megpróbálhatunk fennmaradni egy motorcsónak vontatta vízi-banán hátán, de vízisízhetünk vagy szörfözhetünk is.

Aki kedveli a kihívásokat részt vehet kajak túrán is, amely Pile-ből indul, a Szent Lőrinc-erőd lábától. Elevezhetünk a Lokrum-szigethez a Bete-barlanghoz, közben megcsodálhatjuk a meredek sziklafalakat is. A búvárok sem fognak unatkozni, hiszen Dubrovnik környékén számos víz alatti régészeti helyszín is megtekinthető.

A teniszezők is megtalálják számításukat, hiszen számos teniszpálya bérelhető Babin Kuk-ban, a Lapad-öbölnél és Gospino Polje-ben.

A hegymászás kedvelői egy 2 km hosszú mászás után, feledhetetlen élménnyel gazdagodhatnak, hiszen csodálatos kilátásban lesz részük Dubrovnikra és a nyílt tengerre.

Ha vitorlázni szeretnénk, sétáljunk el a Copacabana strand irányába, ahonnan nem messze a tengerparton az Orsan Vitorlázó Klubot találjuk.

Aki jó fizikai kondícióban van és van tapasztalata a sziklamászásban, az kipróbálhatja magát a Srđ-hegyen. A fárasztó mászás után kárpótolni fog bennünket a csodálatos kilátás a sziklaoromról. Az igazi kalandvágyók ne hagyják ki Konvale környékét, ahol kellemes ATV-s túrán vehetnek részt. Itt akár lóháton is folytathatjuk utunkat olívaültetvények, erdők és a tengerpart meredek sziklafalai mentén.

Aktív pihenés Dubrovnikban

Semmi esetre se hagyjuk ki a horvát part legdélibb csücskében található Prevlaka-parkot. Ez Horvátország legnagyobb szabad mászó központja, de lehet paintball-ozni, kerékpározni, vagy kergetőzni a labirintusban, amely valaha katonai célokat szolgált.
Minden horgász álma, hogy nagy halakat fogjon. Erre a legjobb hely Cavtat, ahol éjjel és nappal egyaránt lehet horgászni, akár hajóról is.

Gasztronómia

Dubrovnik és környéke gasztronómiájának az alapját azok az alapanyagok képezik, melyeket itt termesztenek teljesen természetes módon. A helyi konyhára nem jellemző a túl sok fűszer használata, az ételek elkészítése egyszerű, ízesítésükhöz leginkább olívát használnak, amely kiemeli a természetes ízeket. Dubrovnik gasztronómiai kínálata rendkívül változatos képet mutat, így bármilyen igényt kielégít. Ha ellátogatunk valamelyik helyi tavernába vagy étterembe, hogy megízleljük az igazi nemzeti ételeket, mint a füstölt sonkát, az olajban érlelt sajtot, a polipsalátát vagy a zelena menestra-t (füstölt hús és káposzta ragu) esetleg a grillezett szardíniát, biztosan kivételes ízvilággal fogunk találkozni.

Zelena menestra

A mediterrán konyha remekeit kóstolhatjuk meg a Wanda étteremben. A menü nem csak a dalmát konyha jellegzetes fogásait tartalmazza, hanem az olasz konyha három régiójának a remekeit is. A széles borkínálatból nem egyszerű feladat kiválasztani a legjobbat, hiszen nem csak a jellegzetes horvát borokat ízlelhetjük meg, hanem a világ számos borvidékének jellegzetességeit is.

Wanda étterem, Dubrovnik

A Levanat éttermet a Lapad-félszigeten találjuk, zöld mediterrán flóra ölelésében, csodálatos kilátással a Lapad-öbölre, illetve a Grebeni és a Szent András szigetekre. Az ételek készítésekor mesterien ötvözik a hagyományos dalmát konyha ízvilágát a Dubrovniki tradicionális ételkészítés módozataival. Ilyen ételkülönlegességeknek számítanak a garnélarák mézes zsályával, vagy a hal carpaccio.

Levanat étterem a Lapad-félszigeten, Dubrovnik

Wellness és szállás

Dubrovnikban nem csak a napfény és a tengervíz kényeztető simogatását évezhetjük. Az egészséges életmód kedvelői lelkileg és testileg is feltöltődhetnek számos szaunában, hideg- és meleg-, török- és finn-fürdőkben, de élvezhetik a keleti masszázs és aromaterápia jótékony hatását is.

Érdemes megemlíteni a Dubrovnik Palace Wellness & Spa-t, melynek terápiás relaxációs és organikus ételkínálatát a tekintélyes World Travel Award díjjal jutalmazták.

Dubrovnik Palace Hotel

A Grand Villa Argentina hotel ad otthont az Energia Klinikának, ahol a vendégek választhatnak masszázs, meditáció és jóga között, kiegészítve pszichofizikai relaxációval.

A Libertas Roxios szálloda Royal Spa Wellness központja sem kevésbé híres. Itt számos speciális masszázs közül választhatunk, mint például az anticellulitisz-kezelés, Bali aromaterápia, Thlago testkezelés, Shiatsu-, Szultán- és Thai-masszás, de élvezhető a török fürdő kellemes ellazító hatása is.

A Dubrovnikban számos szálláslehetőségek szálláslehetőség várja az ide érkezőket a privát apartmanoktól a kempingen át a privát szállásokig, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt pénztárcájához és igényeihez mérten. A luxushotelek közül említést érdemel a Hilton Imperial szálloda, melyet az óvárosban találunk, pár percre a tengerparttól. Ez a szálló 1895-ben épült, a felújítás után is megőrizte XIX. századi stílusjegyeit. Az összes szobája és apartmanja gazdagon díszített, stílbútorzattal berendezve. A szálloda kialakítása ötvözi a mediterrán tradíciókat a modern komforttal és kényelemmel.

A három csillagos Stari Grad szállodát a város szívében találjuk. Ez egy régi átépített épületben található, ideális hely egy hosszú vakációzásra de egy rövid üzleti útra is. A családias hangulathoz hozzájárul a kis étterme, melynek tetőteraszáról a nyári időszakban csodálatos kilátás nyílik az óvárosra.

Dubrovnikban három kempinget is találhatunk. Ezek a Pod Maslinom, a Polje és a Solitudo.

A Pod Maslinom a várostól 11 km-re található nyugati irányban, Orašac faluban. A kemping 2500 négyzetméteres területen fekszik és 30-35 helyet biztosít az itt kempingezni óhajtó turisták részére. A kemping egy olajfa ligetben van, innen kapta a nevét is. A tengerpart és a kis kikötő mindössze 3 percnyi sétával érhető el. A kemping szervezői utazásokat szerveznek a szomszédos Lopud és Koločep-szigetre.

Pod Maslinom kemping Orašac faluban.

Babin Kuk békés oázisában található a Solitudo kemping. Számos sátorozó és lakókocsi parkoló hellyel rendelkezik, de az üzemeltetők gondoltak a mozgássérültekre is. Ugyanez vonatkozik a fürdőszobákra és a mellékhelyiségekre is, melyek tiszták és higiénikusak. A Solitudo bisztróban elfogyaszthatunk egy jeges üdítőt, de harapnivaló is akad.

Solitudo kemping

Videók

Dubrovnik
Dél-Dalmácia

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] Dubrovnikban járva, nehezen találunk olyan utcát, ahol ne volna valamilyen nyoma a város történelmi múltjának. Bár a régi korok embere mélyen vallásos volt, ez nem azt jelenti, hogy a város csak templomokkal és vallásos emlékhelyekkel lenne tele, igaz számos ilyen jellegű épület maradt fenn napjainkig. A történelem viharai ezt a várost is megtépázták, de lakói kitartottak szülőföldjükön, ezért védekeztek a támadóikkal szemben, nem csekély eredménnyel. Erőfeszítéseiknek számos nyomát találjuk a városban és azon kívül is. A katonai jellegű létesítményeken kívül számos más műemléket is láthatunk a városban és elgondolkodhatunk azon, hogy mennyire kifinomult érzéke volt az akkori korok emberének a széphez. […]

  2. […] Dubrovnikban számos tárházát találjuk a régi időkben készült tárgyaknak, eszközöknek, írásoknak. A számos múzeum, könyvtár és képtár egyaránt lehet világi vagy vallási, bemutathatja kollekcióját hagyományos módon, de teljesen szokatlan hi-tech módon is. Akiket érdekelnek a régi idők emlékei, számos tematikájú múzeum közül válogathatnak Dubrovnikban, de azok sem fognak unatkozni, akik a művészetben lelik örömüket. […]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét