Baska Voda

Baška Voda egy község Dalmácia adriai partszakaszán, 10 km-re Makarska-tól észak-nyugati irányban. A manapság rendkívül népszerű üdülő település a Makarska-i Riviéra része, ami Horvátország és Dalmácia legnépszerűbb turisztikai régiója.
A település neve állítólag mitológiai eredetű és Biston nevéhez köthető, aki a trák bistoni törzs ősapja, aki Arésznak a háború görög istenének és Kalliopénak, a vizek védelmezőjének a gyermeke.

Baska Voda

A települést hasonló elnevezéssel az 1688-ban készült Coranelli földrajzi térképen találjuk „Basca” néven. Akkoriban egy kis falu volt, amely halászattal és állattenyésztéssel foglalkozott.

Jelenleg Baška Voda lakosai mezőgazdálkodással (olíva-, meggy- és fügetermesztéssel), halászattal és a turizmushoz köthető szolgáltatásokkal foglalkoznak.

Baška Voda-ba látogatva a jellegzetes mediterrán éghajlatot élvezhetjük. A telek enyhék, a nyarak pedig szárazak, melegek és sok a napsütéses órák száma. A Földközi-tenger térségének ez az egyik leginkább napsütötte része, hiszen évente körülbelül 2700 a napsütéses órák száma. A kellemes klíma fenntartásában nagy szerepe van az uralkodó szeleknek, a dél-keleti Jugónak és az észak-keleti Bórának. A nyári időszakban egy jellegzetes, hűvös és frissítő fuvallatot érezhetünk, ez a Misztrál. Éjszaka a Misztrált felváltja egy hűvös fuvallat, amely lehűti a napközben felmelegedett talajt. A helyiek ezt „Burin”-ként említik.

Strand, Baska Voda

Kikötő, Baska Voda

Baška Voda történelme

A régészeti kutatások alátámasztják, hogy az emberi jelenlét Baška Voda vidékén már Kr.e. 4000 évvel is megolt, mivel ebben a régióban hozzáférhető volt az édesvíz. Már a bronzkorban is éltek erre szarvasmarha tenyésztő törzsek, akik sűrűn összetűzésbe keveredtek egymással az vízlelőhelyek és a legelők miatt. A Gradina-i magaslaton emiatt egy megerősített települést alakítottak ki szárazfalakból.

Az ókorban a jelenlegi Baška Voda-t Aronia néven említik. A régészeti leletek mellett, ezt a tényt a Peutinger tábla (Tabula Peutingeriana) is alátámasztja, amely az egykori római úthálózat térképe volt. Az ókori térképen ez a település szerepel Baška Voda helyén.

Az ókor vége felé, a IV.-VII. századokban, a nagy népvándorlások idején barbár törzsek lepték el a vidéket, így a helyi lakosok a Gradina dombon egy erődöt építettek, amely egyúttal a Brač-i csatornát is védelmezte. Az erőd romjai mind a main napig láthatóak és számos régészeti kutatás helyszínéül szolgáltak. Az innen összegyűjtött leletek, amforák és más cserépedények az egykori észak-afrikai, kelet-földközi-tengeri és fekete-tengeri kereskedelmi kapcsolatokról beszélnek.

Nem messze Gradina-tól néhány késő ókori sírhantot tártak fel, amelyekből különböző tárgyak kerültek napvilágra (ékszerek, üvegedények, Euterpa és Kupidó kicsinyített szobrai, stb.). A rómaiak mellett számos illír név is szerepelt a sírkövek feliratai között, amely arra enged következtetni, hogy a rómaiak mellett számos illír lakos is élt itt egyazon időszakban. I.sz. a VII. században szláv törzsek érkeztek a vidékre és elfoglalták Aronia-t, amely így megszűnt létezni. Az elkövetkező évezredekben semmi nyoma sem volt az emberi jelenlétnek itt, mindössze a Bast-i pásztorok terelték errefelé az állataikat, hogy ivóvízhez jussanak. A víznyerő hely miatt, előbb utóbb a pásztorok kunyhói is felépültek.

A XVII. század vége felé megszűnt a fenyegetettség a kalózok részéről, majd a törökök is visszavonultak innen 1684-ben. A lakosság lassan visszaszállingózott a vidékre és egy új települést kezdtek építeni, amelynek a neve immár Baška Voda lett, ahogyan azt 1688-ban megemlítik a kordokumentumok. Az első középülete a településnek a Szent Lőrinc templom volt 1750-ben, amelyet egy ókori építmény alapjaira építettek. A mezőgazdálkodás mellett, a falu lakosai halászattal és tengeri szállítmányozással is el kezdetek foglalkozni. 1845-ben megnyílt az első iskola, 1889-ben újabb templomot építettek, a neoromán stílusú Szent Miklós templomot, majd 1900-ban megnyílt a postahivatal. A kikötőgát 1912-es felépítésével Baška Voda fontos kikötőjévé vált a szigetek és a hátország között folyó kereskedelemnek.

Baska Voda a Biokovo lábánál.

1930-ban a Sikavica testvérek felépítették Baška Voda-ban az első szállodát, amelyet Slavija-nak neveztek. A szálloda a Londoni Világkiállításon aranyérmet kapott a kényelméért, gasztronómiai kínálatáért és ízletes boraiért. A városszépítési társaság 1933-ban alakult, a turizmus pedig gyors fejlődésnek indult, miután elkészült az adriai főút. A rákövetkező 20 évben, Baška Voda Közép-Dalmácia legnépszerűbb üdülőhelyévé vált. Az új évezred kezdetétől pedig több egymást követő évben megkapta a „Kék virág” díjat, amely Horvátországban a legtekintélyesebb turisztikai díj.

Baska Voda

Nevezetességek

Baška Voda-ban, a történelme során 12 pap szolgált, a vallásos hagyományai miatt. Ezért a kommunista érában Kis Vatikánnak is nevezték.

A Szent Lőrinc kápolna (Crkvica sv. Lovre) Baška Voda legrégebbi középülete. A késői barokk stílusú építmény egy sokkal korábbi, ókori épület alapjaira épült 1750-ben.

Szent Lőrinc kápolna, Baska Voda

Baška Voda védőszentjének temploma a Szent Miklós (Crkva sv. Nikole) plébániatemplom 1889-ben épült. A templomhoz egy harangtornyot is építettek, valamint egy parókiát, jóval később 1991-ben. Ezek Ante Rozic munkái. A parókia épületében egy érdekes egyházi és népművészeti kiállítás tekinthető meg. A templom ablakait gyönyörű ólomüveg díszíti, ez Josip Botteri-Dini munkája. A templom Krisztus Keresztútját megelevenítő festményei Josip Biffel munkái 1989-ből.

Baška Voda védőszentjének temploma a Szent Miklós plébániatemplom.

Késői barokk stílusban épült az Áldott Szűz Mária Mennybemenetele templom (Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije) 1636-ban, a Baška Voda községhez tartozó Blast faluban. A templom egy temető területén épült, amelyet szintén érdemes megnézni, mert itt négy, XIV.-XV. századi síremléket is megnézhetünk, rajtuk egy kardot és egy félholdat ábrázoló véset látható.

Áldott Szűz Mária Mennybemenetele templom, Blast

Ugyancsak Blast-ban (3 km-re Baška Voda-tól) áll a Szent Rókus kápolna (Crkvica sv. Roka), amely a XV. században épült.

A község legújabb temploma Promjana faluban található, ez a Mindenszentek temploma (Crkva Svih Svetih) a harangtornyával, amely 1999-ben épült.

A település főterén áll Szent Miklós bronzszobra, aki Baška Voda védőszentje. A szobrot 1999-ben készítette Mladen Mikulin.

Baška Voda védőszentjének, Szent Miklósnak a bronzszobra.

Múzeumok

Baška Voda-ban található az adriai térség egyik legnagyobb malakológiai gyűjteménye. A Malakológiai múzeum 1982-1983-ban lett alapítva, mint magánkezdeményezés Ante Jurišica részéről.

A malakológia már Kr.e. 2500 évvel is létezett, hiszen az emberek mindig szerették gyűjtögetni a csigaházakat, kagylókat, tengeri csillagokat és más tengeri élőlények meszes vázait. A múzeum gyűjteményében az összes környező tengerekben élő csiga, kagyló és más tengeri élőlény meszes váza megtekinthető, de még olyanok is amelyek az Atlanti Óceánban élnek. A gyűjtemény részletesen lajstromba lett véve, eszerint került kiállításra is, amely 99 százalékban a látványra helyezi a hangsúlyt és mindössze 1 százalékban a tudományra.

Malakológiai múzeum, Baska Voda

További két múzeumot is találunk Baška Voda-ban, ezek a Helytörténeti múzeum illetve a Régészeti múzeum. A Helytörténeti múzeumban népművészeti kiállítást, régi fényképeket és tárgyakat, valamint kegytárgyakat tekinthetünk meg. A Régészeti múzeumban azokat a leleteket láthatjuk helyreállított állapotban, amelyeket a régészeti feltárások során találtak a Gradina-i dombon.

Régészeti múzeum, Baska Voda

Strandok

Baška Voda legnépszerűbb strandja az Ikovac strand. A strandot könnyen megtaláljuk, elég a főutcáról letérni a Dubravka szállodánál. A 100 méter hosszú kavicsos strandon egy beach-bárt is találunk, a Southern Comfort-ot. Vasárnaponként a strandon nagyon sok fiatal és család lubickol és napfürdőzik. Kiépített strandról lévén szó, itt tusolási lehetőség is van mellékhelyiséggel.

Baška Voda legnépszerűbb strandja az Ikovac strand.

Az Oseka strand a településen kívül esik. Amint elhagyjuk a települést az Oseka beach bárnál máris megtaláljuk a strandot. A bártól nyugatra kezdődik a strand nudistáknak fenntartott része egy 300 méteres partszakaszon. A tengerpart itt is kavicsos. A hétvégéken a strandot nagyon sokan látogatják.

Oseka strand

Gasztronómia

Baška Voda gasztronómiai specialitásai a jellegzetes dalmát konyhára jellemzőek.

Különlegesen finom étel a sügérpörkölt. Ez házi olíva olajon párolt hagymával, paradicsommal, fokhagymával és petrezselyemmel készül, amelyet fehér borral locsolnak meg.

A Pašticada jellegzetes dalmát étel. Ennek az alapja a frikandó sonka, amelyet egy éjszakán át különleges ecetben áztatnak. Ezt másnap répával, császárszalonnával és fokhagymával sütik össze, valamint vörösborral locsolják meg. Később csíkokra vágják és megfőzik szegfőszeggel, szerecsendióval és fűszerpaprikával. Ezt követően visszateszik sülni. Általában gnocchi vagy makarónival tálalják.

A Biokovo-i peka többféle hús hozzáadásával készül. Nevét egy különleges kerek öntöttvas edényről kapta, amelyet parázson hevítenek. Az elkészítéséhez borjú-, bárány- és csirkehúst használnak valamint házilag készült hurkát is. Salátával tálalják.

A Biokovo-i peka többféle hús hozzáadásával készül.

A Baška Voda-i rafioli egy süteményféleség amely mandula, dió és csokoládékrémmel van töltve. A sütemény félhold alakú, lényegében félbehajtott kerek tésztalap, amelynek a közepében van a töltelék.

A Fritule egy olajban kisütött tésztaféleség, amelynek az alapját burgonya, alma, vanilia, rum, citrom- és narancshéj valamint mazsola képezi. Ebből kis labdacsokat formáznak, amelyet ha kisütöttek, porcukorral megszórva tálalnak.

Baška Voda legnépszerűbb vendéglátó helye a King étterem. Itt csak minőségi hús és halételeket szolgálnak fel, valamint kiváló borokat. Maga a tulajdonos, Zoran is időről időre visszanéz, hogy a vendégek semmiben se szenvedjenek hiányt. A King étteremben kérésére még a diétás ételeket is elkészítik, de olyasmit is rendelhetünk, ami nincs az étlapon.

Baška Voda legnépszerűbb vendéglátó helye a King étterem. Itt csak minőségi hús és halételeket szolgálnak fel.

Sport és szórakozás

Baška Voda legnépszerűbb ünnepe a Nagypénteki felvonulás, amely 15 km-en át vezet végig az egész községen. Ezen kívül a település védőszentjének, Szent Miklósnak az ünnepét december 6-án ünneplik. Szent Lőrinc napját egy fesztivál keretében ünneplik a falu lakosai augusztus 10-én. A fesztiválon vokálkórusok is fellépnek.

A sportok kedvelői Baška Voda-ban a sportlehetőségek széles kínálatából választhatnak. Vannak futball, tenisz, kézilabda, kosárlabda, bowling és strandröplabda pályák, de lehetőség van a siklóernyőzésre is motorcsónak vontatta siklóernyőkkel, de lehet hegyikerékpárokat és robogókat is bérelni.

A közeli hegyekben nem csak túrázni lehet, hanem a sziklamászást is lehet gyakorolni.

A vízisportok kedvelői sem fognak unatkozni, hiszen a tengeren lehet szörfölni, vízisíelni, bérelhetünk motorcsónakot és jet-sky-t is. A településen egy búvárklub is működik, itt akár a búvárvizsgát is letehetjük, vagy részt vehetünk szervezett merüléseken is.

Baška Voda-ban a fiatalok sem fognak unatkozni, hiszen a tengerparton egy disco klub is működik, az Apollo Beach Night Club. Az est leszálltával, itt rengeteg fiatal gyűlik össze és táncol a fülsüketítő techno zene ritmusára.

Apollo Beach Night Club, Baska Voda

Szálláslehetőségek

A négy csillagos Horizont Spa és Wellness szállodát mindössze 200 méterre a település központjától találjuk, egész közel a legnagyobbik strandhoz. A szállodában teljes körű wellness szolgáltatásokat vehetünk igénybe, amelyeket az utóbbi években folyamatosan fejlesztettek.

Az öt emelet magas szállodában 202 szoba és apartman várja, amelyek ízlésesen vannak díszítve, modern módon felszerelve. A legtöbbjüknek erkélye is van kilátással a tengerre. Étkezhetünk a szálloda központi éttermében, ahol a nemzetközi konyha remekei között válogathatunk, de választhatjuk a másik két a’la carte éttermüket is az oroszos Matrioshka-t vagy a BBQ Borik éttermet a tenger partján.

Természetesen a szállodában a sportlehetőségekből sincs hiány, van saját teniszpályája, billiárd terme, úszómedencéje és fitneszterme is. Kellemesen felfrissülhetünk a jakuzzikban és a szaunákban is.

A szállodának egy 120 személyt befogadó konferencia terme is van, ahol üzleti találkozókat, banketteket és más eseményeket lehet megszervezni.

A Slavia szálloda a település legrégebbi mediterrán szállodája, pár lépésre található a nagy strandtól. A szálloda vezetése mindent megtesz azért, hogy azokat a hagyományokat megőrizze, amiért megkapta az 1936-os Londoni Világkiállításon a nagydíjat és az aranyérmet a modern konyháért és borokért.

A Slavia szálloda Baska Voda legrégebbi mediterrán szállodája, pár lépésre található a nagy strandtól.

Videók

Baska Voda
Közép-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét