Komiza

Komiža egy mély vizű öbölben található a Vis-sziget nyugati partszakaszán, melynek keleti partján kavicsos strandok (Gusarica, Posta, Kamenica és Velo Zalo) fekszenek. A város nevezetes halászati hagyományairól, illetve az itt született híres halászmestereiről. A város jellegzetes mediterrán hangulatú, szűk kis utcácskákkal, kőházakkal, melyek a kikötőt ölelik körül.

Komiza

Komiža-t mint települést, első alkalommal a XII. században említik. 1993-ban kapott községi, majd 1997-ben városi rangot. Komiža lakói 1928-ban alapították a Komiža Szépségét Megőrző Társaságot, mely mai napig működik és szívügyének tekinti a város történelmi és kulturális múltjának az ápolását.

A város part menti vizei nagyon gazdagok halban és más tengeri élőlényekben. A közeli Jabuka-sziget mellett hatalmas tonhal-populáció él, valamint méretes rákok, főképpen languszták és más halfajok, melyeket mesteri módon készítenek el a vendéglők séfjei.

Komiza

Komiža történelmi és kulturális öröksége

Benedek-rendi kolostor (ezt régebben „Muster” néven is említették, jelentése monostor) egy kis dombon épült, a város fölött. A kolostorhoz számos legenda fűződik, temetkezési helyként is szolgált. A kolostor, a város látképének legjelentősebb pontja.

A kolostor régebben erődítményként is szolgálhatott az öböl és a település számára. Az épületkomplexum a XIII. században épült egy korábbi óromán templom alapjaira. A kolostor Szent Miklós (Sv. Nikole) templomának bejárati boltíve fölött egy felirat olvasható „A.D. DCCCL” (850 i.sz.), viszont ezt a fajta írásmódot nem használták a XII. századig. A felirat feltételezhetően az eredeti templom keletkezésének idejét jelöli, arra azonban nincs írásos bizonyíték, hogy az eredeti templom ekkor épült volna.

A Benedek-rendiek Bisevo-ról érkeztek Komiža-ba, a XII. században, mivel Bisevo-n nem volt édesvíz-forrás. Komiza-ban nem csak édesvíz forrás volt, hanem jó termőtalaj is, így ez a mezőgazdaságnak is kedvezett. Ez viszont ide vonzotta a kalózokat, akik előszeretettel fosztogattak, ezért vált szükségessé az erőd felépítése, hogy megvédje a falut a kalózok támadásaitól.

A XV.-XVI. században a kolostor templomát késői gótikus és reneszánsz stílusban építették át, a XVII. században pedig megnagyobbították a szentélyt, a templom belsejét pedig barokk stílusban díszítették. A templomban összesen hét oltár található, valamint egy 800 sípos orgona.

A templom temetőjének legmagasabb pontján régi „köz-sírok” találhatóak, melyben az elhunytak nem a szokásos vízszintes, hanem függőleges testhelyzetben vannak eltemetve. Ez a fajta temetkezési szokás az illír időkre vezethető vissza, i.e. 2000 évvel.

Egy régi legenda arról szól, hogy a kolostor alatt egy alagút volt, ahol a helyiek lebújtak az ellenség elől, illetve itt rejtették el a kolostor kincseit. 1963-ban, mikor a temetőt megnagyobbították, az alagutat feltöltötték, így, ha volt is ott valamikor kincs, az most már örökre ott is marad.

A Benedek-rendi kolostor és Szent Miklós (Sv. Nikole) templom, Komiza

A Benedek-rendi kolostor és Szent Miklós (Sv. Nikole) templom, Komiza

A Kalózok Szűz Mária temploma (vagy Gusarica-i Szűzanya) fent van a falu legészakibb szélén, a kis kavicsos strand végében, a Bisevo szállodától északra. A templom 1513-ban épült, majd a XVII. században újabb két szárnnyal bővítették. A „kalóz” jelző, a Szűz Mária festmény XVIII. századi ellopásához kötődik, valamint ahhoz, hogy a kalózok rendszeresen tartottak miséket a templomban, míg a helyi apácák játszottak az orgonán. A templom előtt egy keresztelőkút áll. Jelenleg a keresztelőket és az esküvőket a templomban tartják, míg a temetési szertartásokat a kolostorban. A templom jellemző módon épült ezen a helyen, hiszen a közelében egy édesvíz forrás található, ahonnan a helyiek vizet merítettek.

A Kalózok Szűz Mária temploma (vagy Gusarica-i Szűzanya), Komiza

Az „új templom” a város szívében található, az 1759-ben épült templom neve a Hétfájdalmú Szűzanya. Ebben a templomban hétköznapokon tartanak szentmiséket, míg a hét végén a Szent Mária templomban a város északi végén.

Az új templom Komiza szívében található, az 1759-ben épült templom neve a Hétfájdalmú Szűzanya.

A város dél-nyugati felén a haltározó mellett áll a Szent Rókus templom. Ez a dobozszerű templom csak Szent Richárd napján van használatban. Eredetileg a templom erődként szolgált, melyet a velenceiek építettek, később alakították templommá.

Komiža-tól északra a hegy tetején áll a Szent Balázs templom. Februárban zarándoklatot szerveznek a templomhoz, amikor Szent Balázst ünneplik és Balázs-áldást osztanak a híveknek.

A Szent Mihály templom a Vis-be vezető úttól nem messze, jobb kéz felől található.

A Szent Mihály templom a Vis-be vezető úttól nem messze.

A Miasszonyunk Panasza templom a XVII. században épült, a Vis és Komiža közötti út mentén, nem messze a Szent Mihály templomtól. Ez egy kis kerek templom számos kis ablakkal, valamint masszív kapuval. Leginkább egy őrtoronyhoz hasonlít, nem templomhoz.

A Miasszonyunk Panasza templom a XVII. században épült, a Vis és Komiža közötti út mentén.

A Szent György templom a XIV. században épült a város védőszentjének. A templom a Vis-i kikötőnél található, a Brit temető mellett.

A Barlangi Szűzanya templom eredetileg a XVI. században épült, számos alkalommal átépítették és megnagyobbították. A templom XVII. századi orgonáját mai napig használják.

A Szent Jeromos kolostor és temploma egy ókori római színház kőalapjára épült a XVI. században. A templom egy kis félszigeten fekszik, mely Vis kikötőjébe nyúlik.

A Szent Ciprián és Jusztinia a városon belül épült 1742-ben.

A Szent Szilveszter egy kis templom, melyet a Split-i Gaudijev Grlic épített a XI. században. A templom mellett épült a későbbiekben a Benedek-rendi kolostor. A XIV. században a templomot gótikus stílusban építették át. A II. Világháború alatt a britek parancsnoki központként használták a templomot. Nem messze a templomtól dél-délkeleti irányban található egy kis kápolna, melyet a domb oldalába vájtak.

Néhány XVI.-XVII. századi, finom vésettel díszített velencei stílusú ház mellett, a Komiža-i kikötő déli felén található az elegáns óratorony, amely a XVI. századi (1585) velencei erőd (Kastel) része.

A Komiža-i kikötő déli felén található az elegáns óratorony, amely a XVI. századi (1585) velencei erőd (Kastel) része.

Napjainkban az erőd múzeumként működik, itt található a Halászati múzeum (Ribarski muzej). A múzeumban halászathoz használatos eszközök, hálók, csomók vannak kiállítva, valamint egy, a XX. század eleji halászhajó, egy „Falkuša” másolata.

Az erőd Halászati múzeuma (Ribarski muzej), Komiza

XX. század eleji halászhajó, egy Falkuša

Strandolás és sportolási lehetőségek

Komiza-ban számos strand található. A hosszú partszakaszon homokos, aprókavicsos strandok vannak. A leglátogatottabb strand a Gusarica, ahol zöld környezetben, fák között élvezhetik a turisták a napozást és a lubickolást.

Komiza leglátogatottabb strandja a Gusarica.

A Nova Posta, Velo Zalo és a Kamenica strandok is kedveltek, mindegyik strand gondozott, vizeik tiszták.

Kamenica strand, Komiza

A parton csendesebb szakaszok is találhatóak, ahol mindenki kellemesen fürdőzhet és pihenhet az árnyékban.

A sport szerelmesei is jól fogják érezni magukat itt, hiszen számtalan vízisport lehetőség van. Vitorlázás, hajókázás, szörfözés, minden kipróbálható! A búvárok is kedvelik Komiža-t, mivel a sziget körül több hajóroncs is van, így még nagyobb élmény a merülés. A szárazföldi sport kedvelői pedig röplabdázhatnak, vagy sétálhatnak egyet a parton.

Szórakozás és rendezvények

Több mint 25 éve minden évben megrendezik a Joze Borcic Nemzetközi Balettiskolát, ahová a világ minden pontjáról érkeznek fiatalok, akik szeretnék megtanulni a klasszikus balettet, a pop- és a modern jazz táncot. Az oktatás utolsó napján minden évben tartanak egy tánc bemutatót, ahol a tanulók bemutathatják, mit tanultak a nyári tanítás alatt.

A Komiža nyári fesztivál is egy kedvelt program, ahol népzenei előadások, klapa-koncertek szórakoztatják a turistákat. A fesztivál alatt a helyi ételeket és a híres borokat is meg lehet kóstolni.

Évente megrendezésre kerül a Halászok estéje (Ribarska Noč), melyen a település halászathoz kapcsolódó hagyományait követhetjük nyomon. A fesztivál alkalmával tűzijátékot rendeznek, halból készült ételek sorát lehet megkóstolni, halászattal kapcsolatos szuveníreket lehet vásárolni, a gyermekek pedig kajak-versenyen vehetnek részt.

Halászok estéje (Ribarska Noč), Komiza

Gasztronómia

Komiza-ban a helyi ételeket nem lehet kihagyni, a grillen sült szardínia és a brodetto a legjellegzetesebb ételek. A vendéglőkben számtalan halétel közül választhatnak a turisták, amelyek mellé egy pohár finom bort is inni kell! A településen hangulatos éttermek és konobák várják a vendégeket, mint például a Koluna.

Komiza-ban hangulatos éttermek és konobák várják a vendégeket.

Bár Komiža híres bortermelő vidék, manapság a kereskedelmi potenciálja minimális. Napjainkban leginkább saját fogyasztásra termelik a helyi lakosok, viszont kisebb vendéglátó helyeken meg lehet kóstolni ezeket a borkülönlegességeket. A borszőlőt szeptember közepén szüretelik le, melyet ledarálnak és állni hagynak 8-10 napon át. Ezt követően préselik ki belőle a mustot, amely 2-4 hónapig áll a hordókban. A visszamaradt törkölyt újfent felöntik vízzel és hagyják fermentálódni néhány napig. Ekkor újfent kipréselik, majd desztillálják. Így készül a híres „Grappa”. A szőlőből készült italok alapját képező szőlőt hagyományos módon termesztik, nem használnak manapság elterjedt növényvédő szereket, mindössze a régen is használt kékkővel (réz szulfát) permetezik a szőlőt egy alkalommal egy évben.

Szálláslehetőségek

A Komiža-i turisztikai hivatal több mint egy ezer szálláshelyet tart nyilván a településen, melyek szállodákban, apartmanokban, stúdió-apartmanokban és magánszállásokon találhatóak. A külvárosban, szemközt a városi stranddal találjuk a Bisevo szállodát, mely 300 vendéget képes elszállásolni 126 szobában illetve 5 lakosztályban. A hotel számos szolgáltatása között említést érdemel a wellness központ és a minigolf-pálya is.

Hotel Bisevo, Komiza

Videók

Komiza
Vis-sziget
Közép-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét