Zrnovo

Žrnovo városát a tenger partjától távolabb találjuk, egy jól védett helyen a kalózok támadásaitól, melyek Korcula-szigetét is fenyegették hajdanán. Akárcsak a Korcula-sziget számos településén, itt is az illírek voltak az első lakosok, őket követték legyőzőik a rómaiak. Ezáltal Žrnovo az egyik legrégebbi települése a szigetnek. A történelem előtti emberi élet nyomaira a Jakasove barlangban találtak rá a régészek.

Zrnovo

Korcula irányából érkezve, rögtön Žrnovo bejáratánál, a keresztútnál jobbra térve találjuk Brdo-t (horvátul dombot jelent). Ha ide felmegyünk, innen kiváló rálátás nyílik a falura. Innen tovább is mászhatunk, egészen Kocje-ig. Kocje nem csak kiváló kilátóhely, hanem hegymászásra is kiválóan alkalmas. Itt magas sziklák, érdekes formájú dolomitok és krétakő formációk láthatóak.

Ha tovább haladunk a főúton nyugati irányba, a Martinovo-domb tetején elérjük a Kampus nevű települést. Ezen a településen található a Szent Márton (Sv. Martin) templom. A templomhoz egy ciprusokkal szegélyezett út mentén juthatunk fel. A templommal szemközt jelenleg üresen áll a régi Žrnovo-i iskola, melyben a felújítás után a Korcula-i Állami Levéltár fog helyet kapni.

Zrnovo

Žrnovo látványosságai

Žrnovo, Prvo Selo nevű részébe, keleti irányból érkezve, bal kéz felől láthatjuk a Mala Gospa templomot. Ha jobbra nézünk, a Barina település látható. Barina híres régi házairól, labirintusszerű utcácskáiról. Ez a romantikus kis negyed kiváló hely egy délutáni sétához. A kis házak egy része üresen áll, lakosai az utóbbi 30 évben folyamatosan elvándorolnak.

Szent Márton templom

A Martinovo-dombról kiváló kilátás nyílik a vidékre, melyet nem csak a turisták látogatnak szívesen, hanem azok is akik a Szent Márton templomot szeretnék közelebbről szemügyre venni. A fenyőfákkal körülvett plébániatemplom a XIV. században épült, a történelmi dokumentumok szerint legalábbis ekkor kezdődött el az építése, de csak a XVI. századra lett teljesen kész.

Szent Márton templom, Zrnovo

Szent Márton templom, Zrnovo

Szent Rókus templom

A Szent Rókus (Sv. Roko) templomot Postrana-ban találjuk, egy nagy, kerek sziklateraszon, melyet nagyon öreg „kostili” néven említett fák vesznek körül.

Sveti Vid templom

A Sveti Vid templom nem csak Zrnovo, de az egész régió legöregebb temploma, feltehetően 1300 körül épülhetett. A templom előtt hagyományőrző előadást rendeznek minden évben, melynek „Mostra” a neve.

Meje

Érdekes látványt nyújtanak a domboldalon látható szőlőskertek. A teraszos művelés miatt, az egyes teraszokat sziklából rakott támfalakkal támasztották alá. Ezeket a Dalmácia szerte mindenfelé látható falakat „meje”-nek nevezik.

Ezeket a Dalmácia szerte mindenfelé látható falakat meje-nek nevezik.

Kastel

Az egyik legismertebb és legjobb állapotban fennmaradt „kastel” vagyis kastély a Žrnovo-i Postrana-ban található és a nagy tiszteletnek örvendő diplomatának Jakov Banicevic-nek (1466-1532, más néven Jacobus de Bannisis) volt a kastélya. A neves diplomata 1466 október 15-én született, tanácsadója és követe volt I. Miksa császárnak és V. Károlynak is, valamint jó barátja a nagy humanistának Rotterdami Erasmus-nak, Albrecht Dürernek és Pietro Bemba-nak is. Trento-ban halt meg 1532 december 19-én. Postrana-i szülőházán emléktábla látható.

Római kori romok

A Zrnovska Banja öbölben római kori romokat találhatunk, amelyek hosszúkás alaprajzú, boltíves iker-épületek voltak. Valószínűleg víztározónak használták őket a helyi lakosok valamint a hajók is itt töltötték fel az édesvíz készleteiket. Egy másik elmélet szerint nem víztározók, hanem római fürdők voltak, melyet egy gyógyiszap lelőhely fölé építettek. A Korcula-sziget öbleiben több ilyen iszapos helyet is találhatunk.

Zrnovska Banja öböl

A Kneza-öbölben is fellelhetjük a római kor emlékeit. Itt mozaik padló maradványai találhatóak, mindez egy római kori vidéki villából maradt fenn. Napjainkban Zrnovo-ban és a körzetében lévő öblökben modern, kényelmes házak állnak, melyek nem csak lakásként szolgálnak, hanem szálláshelyként is a turisták számára.

Kneza

Žrnovo öblei és strandjai

Korcula-sziget déli részén, a szőlőskertek alatt található öblöket évente egyre több turista látogatja. Ezeket a Zrnovo-i lakosok egyszerűen csak „defora”-nak nevezi, míg a navigációs térképeken Orlandusa, Gostinja Vala és Pavja Luka néven szerepelnek.

Orlandusa

Zrnovska Banja egy nagy öböl, annak az útnak a mentén, amely Korcula óvárosából vezet Racisce-be, a Strecica-öblön és Medvinjak-öblön át. Nevét Žrnovo faluja és a horvát „fürdeni” szó összevonásából kapta. Az öböl a ’70-es évekig lakatlan volt, viszont a helyi lakosok hétvégenként sűrűn ellátogattak ide lubickolni és napfürdőzni. A ’70-es éveket követően egyre több nyaraló épült az öböl partján, így lassanként Zrnovo egyik „negyede” lett belőle. Az öbölben az épületek egymástól viszonylagos távol épültek fel, ezeket a turisták is kibérelhetik. Éjszakára több hajós is szokott itt horgonyt vetni, mivel a nyílt tengeri szelektől jól védett az öböl. Az öbölben számos kavicsos partszakasz is található, ezek a strandolók kedvenc helyei. Van az öbölben egy móló is, melyet „Veli Most”-nak neveznek. Erről a mólóról a jó úszók nagyon szeretnek fejest ugrani a tengerbe.

Zrnovska Banja nagyon alkalmas a szörfözésre is, hiszen vele szemben van az egyik széllovas paradicsom is, Viganj. Az öbölből mindössze 25-30 perc séta elérni Korcula óvárosát.

Zrnovska Banja strandja

Zrnovska Banja

A Medvinjak-öböl elnevezését a fókáról kapta (morski medvjed, vagyis tengeri medve). Az öböl gyalogszerrel még közelebb van Korcula óvárosához, mindössze 15-20 percnyire. Az öböl nemrégen épült ki, itt számos apartman található, amelyek kibérelhetőek a vakáció idejére. Erről a partszakaszról kiváló a kilátás a Peljesac-félszigetre és a Szent Illés-hegyre. Az öböl kavicsos strandja kedvelt helye a turistáknak és a helyi lakosoknak is.

Túra és hegymászás Žrnovo környékén

A Žrnovo-ban nyaraló turisták között kedvelt elfoglaltságnak számít a túrázás és a hegymászás. A település környékét számos turistaút hálózza be. A turistautak legtöbbje jól láthatóan ki van táblázva, így könnyen követhető.

A Žrnovo-ban nyaraló turisták között kedvelt elfoglaltságnak számít a túrázás.

Az egyik kedvelt útvonal a Žrnovo-i domboldal lejtőjén kezdődik és levezet a Zrnovska Banja öbölbe. Az út során kivételes látvány tárul a szemünk elé a Peljesac-félsziget, a csatorna és a Szent Illés-hegy irányába.

Egy másik turista út Kocje irányába indul, melyet körülbelül 45 perc alatt érhetünk el. Innen tovább mehetünk a Rasohatica-öbölhöz a Defora-parton. Ez másfél órát vesz igénybe.

Ahhoz, hogy Korculából-ból Koje-ba gyalogszerrel eljussunk, több lehetőség is rendelkezésünkre áll. Az út Korcula városközpontjából indul a Szent Miklós utcából, a Strecica-öböl mentén át Zrnovska Banja-ba, majd felfelé a dombon Zrnovo-n keresztül elérjük Kocje-t. Az útra szánjunk legalább fél napot.

A túrázás során kivételes látvány tárul a szemünk elé.

Kneza-bóll, Pupnat-on keresztül eljuthatunk Žrnovo-ba. A turistaút jól láthatóan van jelölve és könnyen követhető. Az út egy része aszfaltos, körülbelül egy 5 km-es szakaszon a dombon felfelé, más részei pedig földutak, melyeket még Marmont marsall, vagy a Raguza-i Herceg építtetett a XIX. században. Kneza-ból induljunk el felfelé a dombon a Pupnat-i elágazáshoz. Innen kövessük az utat egy 5 km-es aszfaltozott szakaszon, felfelé a dombon. Az út északi irányba halad, utunk során láthatjuk a Peljesac-csatornát, Viganj-t, Loviste-t, valamint a Hvar– és a Scedro-szigetet is. A domb tetején találjuk Pupnat-ot, a sziget kontinentális felén. Utunkat földúton folytatjuk Zrnovo irányába, lefelé a dombon. Az újabb 5 km-es szakaszt már könnyebb megtenni, ráadásul távolról láthatjuk a Pupnat-i szőlőültetvényeket, valamint néhány ciprus és olajfa ligetet is. Az utunk egy-egy pontján jól látszik a Skoji-szigetcsoport és Zrnovo is. Az út ezen szakaszán a Kocje-i természetvédelmi terület mellett haladunk el, ahol érdekes sziklaformációkat láthatunk. Utunk vége felé már jól látni Prvo Selo, Barina és Brdo házait Zrnovo-ban.

A Kocje-i természetvédelmi terület mellett elhaladva érdekes sziklaformációkat láthatunk.

Videók

Zrnovo
Korcula-sziget
Dél-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét