Racisce

Račišće egy kis falu, amely a Korcula-sziget északi részén egy mélyen benyúló öböl partja mentén helyezkedik el, szemben a Peljesac-félszigettel. A falu Korcula városától 12 kilométerre található. A várossal egy keskeny aszfaltút köti össze, amely végigfut a Medvinjak, Vrbovica, Tri Zala és a Kneze öblök partjain. A szóbeszéd szerint a hajósok Racisce-t ” a megmentés kikötője”-ként említették. Ebben az elnevezésben van igazság, ugyanis napjainkban is itt keresnek menedéket a hajózók a keleti, dél-keleti és déli szelek elől.

Racisce

Racisce

Račišće rövid történelme és hagyományai

Račišće a Korcula-sziget legfiatalabb települései közé tartozik. Az öböl partja teljesen lakatlan volt egészen a XVII. századig, amikor is a Makarska-ból és a szomszédos országból Hercegovinából a törökök elől menekülő lakosok biztonságos települést hoztak itt létre.

Račišće neve jól ismert Horvátország szerte ügyes hajósairól és halászairól. A település lakosai évszázadok óta űzik ezeket a mesterségeket, ez volt a legfőbb megélhetési forrásuk. A XIX. század végétől a XX. század elejéig a falunak körülbelül 40 hatalmas árbocokkal és vitorlákkal felszerelt szkúnere volt. A szkúnerek ezen változatait „trabakula”-nak nevezik. Ez nagyon sok hajót jelent, ha figyelembe vesszük, hogy a településnek akkoriban csak 500 lakosa volt. Ezek a szkúnerek bejárták mind az Adriai-tengert, mind a Földközit, de később, a technika fejlődésével tulajdonosaik megszabadultak tőlük és modernebb, új hajókat vásároltak.

A Račišće-i hajózás aranykorának egyetlen fennmaradt bizonyítéka a hatalmas, hosszú és széles rakpart és sziklamóló, amely mellett már nem horgonyoznak a hatalmas vitorlások, csak mindössze néhány kis halászbárka és kis vitorlás.

A falunak körülbelül 40 gyors járatú, hatalmas árbocokkal és vitorlákkal felszerelt szkúnere volt.

Látnivalók

A településen régi, jellegzetes dalmáciai házakat láthatunk az öböl partja mentén, valamint egy régi 1682-ben épült barokk templomot, a Szent Balázst (Sveti Vlaho), díszes előcsarnokával. A település újabbik temploma a Szent Miklós (Sveti Nikola) plébániatemplom.

Régi, jellegzetes dalmáciai házakat láthatunk az öböl partja mentén.

Szent Balázs templom, Racisce

Strandolás és sportolás

A Vaja-strand mindössze 1 km-re található Racisce-től. A kis strandot fehér kavicsok borítják, a tenger vize pedig tiszta, azúrkék. Ez egy romantikus, festői strand, melyet a turisták ritkán látogatnak. A strandra út vezet Racisce kikötőjének a végéből. A strandot gyalogosan érdemes megközelíteni, a dombon felfelé, majd lefelé a sziklák irányába. A parton hűsítő árnyékot találhatunk a forró napokon a fák árnyékában.

A Vaja-strand mindössze 1 km-re található Racisce-től.

A tenger vize tiszta, azúrkék.

Račišće egy domb lábánál épült fel, így tökéletes hely túrázáshoz vagy kerékpározáshoz. Bármelyik sportlehetőséget is választjuk, kiváló lehetőségünk lesz a környék felfedezésére, ugyanis a vidéket sok keskeny ösvény hálózza be, melyek kivételes szépségű helyekre visznek el, mint például szőlőskertek és olíva ligetek alá, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Peljesac-félszigetre és a csatornára.

Račišće egy domb lábánál épült fel, így tökéletes hely túrázáshoz vagy kerékpározáshoz.

Étterem és szállás Račišće-ban

Bár Racisce-ben több éttermet, kávézót és konobát is találhatunk, a legismertebb mégis a „Mediteran” szálloda étterme, ahol számos hús- és halspecialitást kóstolhatunk meg, valamint a helyileg termelt kiváló borokat.

A kis Mediteran szálloda terasza az a hely, amely nem csak a turistáknak, de a helyieknek is kedvenc találkozó helye. Ha itt helyet foglalunk, egy frissítő ital társaságában élvezhetjük a lassuló időt… Ha másféle szálláshelyet keresünk, érdemes felkeresni a helyi turisztikai irodát, akik magánszállásokat is tudnak ajánlani.

Videók

Racisce
Korcula-sziget
Dél-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét