Split

Split, Dalmácia legnagyobb városa és a második legnagyobb települése Horvátországnak. A város egy régiók közötti csomópont, amely számos várost és más települést köt össze az Adriai régióban valamint az Appennin-félszigeten, ugyanakkor fontos turisztikai célpont is. Split történelme több mint 1700 évre nyúlik vissza, ezzel a régió legrégebbi települése. A települést elsőként i.e. a VI. században említik a görög időkben, ekkor a kolónia neve Aspálathos volt, viszont maga a település ennél régebbi. Split városa egy félszigeten fekszik a Kaštela-i-öböl keleti partja és a Split-i csatorna között. A várost észak és észak-keleti irányból két hegycsúcs védi, a 779 méter magas Kozjak és bátyja a Mosor, a maga 1339 méteres magasságával.

Split történelme röviden

A görög időkben a település intenzív kereskedelmet folytatott a környéken élő illír törzsekkel, legfőképp a dalmátokkal, akik az akkoriban jóval nagyobb, közeli Salona városát lakták. I.e. 229-219 táján a rómaiak leigázták a környék összes települését és megalapították a dalmát provinciát, melynek központja Salona lett. A görög Aspálathos városát a rómaiak átnevezték Spalatum-ra. Miután a Római Birodalom nagy reformere Diocletianus, azt követően, hogy túlélt egy halálos kórt és távol maradt a politikától, ide vonult vissza, szülővárosa közelébe i.e. 293-ban. Ekkor rendelte el a Diocletianus palota néven ismertté vált épület felépítését is. A Nyugat-Római birodalom széthullása után, i.sz. 476-ban a város a Kelet-Római Birodalom részét képezte, melyet Bizánc-ként is ismerünk. Miután az avar és szláv néptörzsek elözönlötték a vidéket, a lakosok nagy része az Adriai szigetvilágba menekült, majd visszatértjükkor ezt a várost választották új otthonuknak, valamint a Diocletianus-palotát, hiszen ez egyúttal erődként is szolgált.

Split

A középkorban Bizánc ereje már csökkenőben volt, így a hatalmi vákuumot előbb a Velencei Köztársaság, majd a Horvát Királyság, legvégül pedig a Magyar Királyság töltötte be. Az i.sz. VII. században a dél-szláv néptörzsek (leginkább a horvátok) jelentős befolyást gyakoroltak a vidék fejlődésére. Ezt az évszázadot követően a középkori horvát állam több száz évig gyakorolta a hatalmat amely leginkább a város építészetében nyilvánult meg, mint például a templomokéban. A város első horvát királya IV. Krešimir volt 1069-től, majd 1075-től Demetrius Zvonomir. A X. századtól a Velencei Köztársaság befolyása egyre nőtt a régióban, ez megmutatkozott mind gazdasági, mind katonai téren. 1102-ben a horvát királyság egy kényszerű szövetségre lépett a Magyar királysággal, később a város autonómiát nyert, így saját alkotmánya és pénzneme is lett. 1105 és 1180-között felváltva volt, hol magyar, hol velencei, hol pedig bizánci kézen a város. A keresztes háborúba menet ebben a városban szállt hajóra II. András királyunk 1217-ben, majd 1241-ben ide menekült IV. Béla is a tatárok elől. Ekkor halt meg két leánya Katalin és Margit, akik a székesegyházban vannak eltemetve. 1420-tól kezdve a város a velencei városállam fennhatósága alá került és ott is maradt több mint 300 éven át, egészen 1797-ig. A Velencei Köztársaság bukása után előbb osztrák, majd 1806 és 1813 között francia, ezután ismét osztrák uralom alá tartozott a város.

Split

Az Első Világháború után az Osztrák-Magyar birodalom felbomlását követően Dalmácia, így Split is a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság-hoz (1929-től lett Jugoszláv királyság) csatolták. Miután Rijeka-t és Zadar-t Olaszországhoz csatolták, Split jelentősége megnőtt a régióban, ekkoriban épült ki a vasútvonal is.

1941-ben a náci Németország elözönlötte Jugoszláviát is, ekkor került szövetségesük Olaszország fennhatósága alá. A fasiszta Olaszország jelenlétét nem tolerálta a helyi lakosság, így jelentős partizánközponttá vált a város (’41-ben a helyiek 10 magas rangú olasz tisztet lincseltek meg a városban). A várost 1944 október 26-án sikerült végleg felszabadítani a jugoszláv partizánoknak, ekkoriban Split volt Horvátország ideiglenes fővárosa is. A Második Világháborút követően Split a Horvát Szocialista Köztársaság része lett, amely autonóm tagja volt a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságnak. Ebben az időszakban a város egy nagy gazdasági és demográfiai robbanásnak nézett elébe. Fejlődött az ipara, a lakossága pedig megháromszorozódott. A széleskörű iparosítás bevonzotta a vidékiek tömegeit a városba. Split kikötőjében állomásozott a Jugoszláv hadiflotta és a Jugoszláv Partividéki Katonai Körzet erői is (összfegyvernemi hadserege).

Split

A független horvát állam kikiáltása után 1991-től a város számos fegyveres összecsapás színhelye volt, hiszen a városban nagy számú jugoszláv haderő állomásozott. A legvéresebb momentuma az itt folyó harcoknak az volt, amikor a Split nevű könnyűfregatt kis számú lövést adott le a városra. A károk nem voltak túl nagyok, de rengeteg áldozatot követelt. Ekkor a legénység egy része fellázadt, nagy részük horvát nemzetiségű volt. A város 2000 után kezdett ismét fejlődni, ekkor a fő hangsúlyt a turizmusra fektették. Több új szálloda épült, infrastrukturális fejlesztéseket eszközöltek és 2009-ben felépült a Spaladium Arena is.

Riva, Split

Split látványosságai

Splitről a legtöbb embernek kapásból a Diocletianus-palota grandiózus épülettömbje jut az eszébe, valamint Mestrovic mester Nin-i Gergely püspökről mintázott szobra. Ne feledjük azonban, hogy az 1700 éves városban számos más látványosság is található különböző történelmi korokból. Ne feledkezzünk el a várost körülölelő természet szépségeiről sem, különös tekintettel a Marjan-dombról. A továbbiakban tekintsük át részleteikben, melyek azok a látványosságok, amelyeket nem érdemes kihagyni, ha Split-be látogatunk. Tovább… Látnivalók Splitben

Múzeumok

Split gazdag történelmi, kulturális és vallási múltját éberen őrzik lakói már sok száz, ezer éve. Ennek ékes bizonyítéka, hogy nem hagyták a feledés homályába veszni ezeket az értékeket, hanem tettek a megőrzésükért. Ez nem csak az építészeti műemlékekre vonatkozik, melyeket áldozatos munkával helyreállítottak és megőriztek az utókornak, hanem írásos és tárgyi emlékeire, amelyeket a múzeumokban és a galériákban helyeztek el. Splitben számos múzeum és galéria látogatható meg, különböző tematikával és kollekcióval. Tovább… Múzeumok Splitben

Strandolás

A város legkedveltebb strandja a Bačvice, amely 2006-ban megkapta a kék zászló minősítést. Partja homokos, betonos, a kisgyermekek is jól fognak itt szórakozni, mivel játszótér is van a számukra. A strand nagyon zsúfolt, sok fiatal fürdőzik itt, mivel számtalan bár, étterem található a parton, esténként pedig strand partikat rendeznek.

Bačvice strand, Split

Aki nem szereti a zsúfolt strandokat, az válassza a Marjan-domb lábánál fekvő Kasjuni strandot, amely csendesebb és a környék is mesés.

Kasjuni strand, Split

A Bene strand a kisgyermekes családok számára is alkalmas, mivel a közelében teniszpályák és játszótér is van. A kicsik a pónilovaglást is kipróbálhatják és a parton lévő vendéglőkben egy hűsítő italt vagy finom fagyit is el lehet fogyasztani. Mindemellett a környezet is csodás, a strand fenyőerdőkkel van körülvéve, de partjai nagyrészt sziklásak.

Bene strand, Split

Szórakozási lehetőségek

A városban több szórakozási lehetőség közül lehet választani, nem csak a fiatalok érezhetik jól magukat a klubokban vagy a beach partikon, de a kultúrát kedvelők számára is sok szórakoztató program kínálkozik.

Már áprilisban elkezdődnek a szórakoztató programok Splitben, ilyenkor tartják a Croatia Boat Showt, amelyen horvát és nemzetközi hajóépítők mutatják be vízi járműveiket. A hajók kedvelői nagyon élvezik a showt, ez abból is látszik, hogy minden évben egyre többen látogatnak el a városba, azért, hogy megnézhessék a legújabb hajókat és más vízi csodákat illetve a hajózáshoz szükséges egyéb eszközöket.

Croatia Boat Show, Split

Immár 15 éve, minden április 22-én megrendezésre kerül a Marulic drámai és színi szerzői fesztivál, amelyen a horvát és nemzetközi szerzők darabjait mutatják be. A zsűri és a közönség eldöntik, hogy ki kapja a Marulic díjat. A fesztivált azért április 22-én rendezik meg, mert Marko Marulić 1501-ben ezen a dátumon fejezte be első eposzát, amely az első horvát nyelven megírt eposz volt.

Májusban Split védőszentjének, Sveti Duje-nek napját ünneplik. Minden év május 7-én népi ünnepséget rendezek, amelyen egy felvonulás is van a védőszent tiszteletére, utána pedig finom helyi ételeket lehet megkóstolni, a helyiek ilyenkor versenyeket és különböző szórakoztató programokat is rendeznek, így ez is egy hangulatos program lehet a városban nyaraló számára.

Sveti Duje fesztivál, Split

A Nemzetközi Virág Kiállítás is májusban kerül megrendezésre, amelyet több évtizede, minden évben megtartanak a Splitiek. A színesen pompázó virágokat a Diocletianus-palota pincéjében nézhetik meg az érdeklődők. Természetesen ilyenkor nem csak megnézni, de vásárolni is lehet a virágokból.

A Spilt-i Nyári fesztivál július közepén veszi kezdetét és augusztus közepéig tart. A split nyár egy színművészeti fesztivál, amely már évek óta vonzza a látogatókat. A Diocletianus-palota pincéjében, a Meštrović-galériában és a Gripe erődben ilyenkor operákat és színi előadásokat lehet megtekinteni. A nyári éjszakákon balett és dzsessz előadásokat is megcsodálhatnak a szórakozni vágyók, sőt még az utcákon is zenés, táncos rendezvények vannak.

Spilt-i Nyári fesztivál

Hagyományosan, minden év augusztus 20-án veszi kezdetét a Diocletianus napjai fesztivál. Ekkor a város lakói tógát és tunikát öltenek magukra, fejükön olajág koszorúval. A Diocletianus napok kezdetekor, melyet a perisztülionon tartanak, a polgármester átnyújtja a város kulcsait Diocletianus császárnak és feleségének Priska-nak. A császár és kísérete római fogatokra száll és körbejárja várost. Ilyenkor a város terein és utcáin mutatványosok és énekesek szórakoztatják a tömeget, később mindenki összegyűlik Diocletianus nagy borospincéjében, hogy elköltse a nagy vacsorát, ahol régi római ételspecialitásokat szolgálnak fel, melyeket a híres Split-i séf Miro Bogdanović készít el.

Gasztronómia

Aki szeretne egy igazi dalmát hangulatú étteremben elfogyasztani egy finom vacsorát, az válassza a Villa Matejuska éttermét. Az étterem, kőfalai múltat idéző hangulatot teremtenek. A finom helyi ételek mellett a jó borokat is meg lehet kóstolni, hiszen a vendéglőnek egy borospincéje is van.

Villa Matejuska, Split

Ha inkább luxus környezetben szeretnénk elfogyasztani vacsoránkat, az Atrium hotel vendéglőjében megtehetjük, helyi és nemzetközi ételek közül választhatunk.

Szállás

Számtalan szállás lehetőség van a városban. Akik igazi kényelemre és luxusra vágynak, válasszák az 5 csillagos Atrium hotelt, amely minden igénynek megfelelő szolgáltatásokkal várja vendégeit. A hotel a város szívében van, közel a legérdekesebb látnivalókhoz.

Atrium Hotel, Split

Aki a Diocletianus-palota ódon falai között szeretne megszállni, az válassza a 3 csillagos Diocletianus-palota vendégházát, ahol mesés hangulatban tölthet el néhány csodás napot.

Splitben a természet kedvelők is találnak nekik tetsző szállást, hiszen a szállodákon és apartmanokon kívül egy kemping is található, a homokos tengerpart közelében, ahol fürdőzni lehet. A kempingben teniszezni és röplabdázni is lehet, illetve koktélbár és étterem is van.

Stobrec kemping

A kemping strandja.

Videók

Split
Közép-Dalmácia

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] Splitben járva lépten-nyomon szembetűnik egy-egy épület vagy műemlék, amely a város 1700 éves viharos múltjának, vagy hagyományainak, gazdag kulturális örökségének ékes bizonyítékai. Ez a tengerparti régi dalmát város múltja a Római birodalom fénykorának végétől őriz emlékeket egészen a múlt század végéig, pontosabban 1995-ig. Nem csak a történelmi emlékek hordoznak üzenetet az utókornak, hanem a vallásos emlékek is, hiszen ezek nem csak az egyes korok vallásos hagyományait tárják elénk, hanem Split művészetébe is betekintést engednek. […]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét