Zaton

Zaton faluja ismert nyári üdülőhely, számos turista kedvelt úticélja. Az üdülőfalu az azonos nevű öbölben fekszik, a Zadar-i tengeri csatornában. A falu két történelmi város között fekszik, Nin-től mindössze 2 km-re, Zadar-tól pedig 15-re. Zaton bővelkedik a történelmi látványosságokban, leginkább a dalmát építészet tekintetében. Ha békés helyet keresünk, kristálytiszta tengert, fenyők adta árnyékot és felejthetetlen naplementét, az ideális hely Zaton. A falu egyedül álló egyvelege a dalmát építészet remekműveinek, a kellemes mediterrán éghajlatnak, gazdag kulturális és történelmi hagyatéknak, valamint a nyaralás feledhetetlen örömeinek.

Zaton Holiday Resort

Történelmi visszatekintés

A terület, melyen Zaton faluja fekszik, már a bronzkorban is lakott volt, ezelőtt 4000 évvel. A római időkben Zaton volt az egykori településnek Aenona-nak (ma Nin) a kikötője. A város a XVI. századtól indult fejlődésnek, a törökök visszavonulása után. Napjainkig a falu főleg mezőgazdaságból, szarvasmarha-tenyésztésből és halászatból tartotta fenn magát. Manapság leginkább a turizmus a falu fő bevételi forrása.

Zaton történelmi és kulturális öröksége

Zaton-ban és környékén számos történelmi és kulturális emléket láthatunk, hiszen nagyon régi idők óta lakott terület. A Szent Miklós templom egy temetődombon fekszik Zaton és Nin között. A templom egyetlen fennmaradt példánya a román templomépítészetnek, amely központos alaprajzzal és keresztbordás boltozattal rendelkezik. A templom a XI. század végén, vagy a XII. század elején épült. A néphagyomány szerint, a hét horvát király akiket Nin-ben koronáztak meg, a koronázás után lóháton jött a templomhoz, ahol bemutatkozott a népnek, majd kardját kivonva a négy égtáj felé mutatott.

A Szent Miklós templom egy temetődombon fekszik Zaton és Nin között.

A Kaštelina tornyot még a velenceiek építették a XVI. században, a törökök elleni védelem céljából.

Kaštelina torony, Zaton

A régészeti kutatások, melyeket a környéken folytattak, számos leletet tártak fel, többek között i.e. I. századból származó illír hajóroncsokat, sírhantokat és kőfejtőket.

Zaton kikötőjében található az egyik legfontosabb régészeti lelőhely. A „serilia liburnica” egy víz alatti régészeti lelőhely, amely a római kor előtt keletkezett az I. században. Az itt talált leletek a Nin-i múzeumban vannak kiállítva, mint például hajók darabjai, csigák, bőrvitorla-maradványok, stb. A kikötőben a tengerfenékről is számos lelet került napvilágra, például üveg- és agyagtárgyak, pénzérmék, gombok, ékszerek, de hajóoltár is.

Zaton strandja

Zaton tengerpartja mentén egy nagyon kellemes hangulatú kavicsos-homokos strandot találhatunk, amely a part mentén 1,5 km hosszúságban terül el a sekély vizű lagúna partján. A strandot fenyőfák övezik, hűs árnyékot adva védik a strandolókat a nap sugaraitól. A strand homokos partszakaszai ideális strandoló helyek a gyermekes családok számára, hiszen a gyermekek nem csak a homokkal való játszadozást élvezhetik, de a tengervíz mélysége sem veszélyes, hiszen a lagúnának sekély a vize. Kék Zászlóval kitüntetett strand lévén, itt számos szolgáltatás áll rendelkezésünkre, mint például tusolók, napozó ágyak, napernyők, vízisport eszközök bérelhetőek, de számos bárt, éttermet, játszó- és sportteret is találhatunk. Biztonságunkról vízi mentők és első segély szolgálat gondoskodik.

Zaton strandja

Gasztronómia

Zatonban járva-kelve számos kisebb-nagyobb vendéglátó helybe botlunk, a kis, házias jellegű konobáktól kezdve, a pizzériákon át a luxus éttermekig. Az ételek ízvilágára és elkészítési módjára a Zadar-i régió hagyományai a jellemzőek. Itt érdemes megemlíteni néhány különlegességet: burgonyás mangold, melyet leginkább halételek mellé kérhetünk köretként, különleges ínyencség a töltött tintahal, vagy a polipsaláta. Ne feledkezzünk meg a híres Zadar-i pašticada-ról sem amely egy marinírozott borjú különlegesség. Az édesszájúak megkóstolhatják a cukrozott mandulát, vagy a különleges dalmát desszerteket.

A híres Zadar-i pašticada.

Szálláslehetőségek

A Zaton-ba látogatók számos szállás lehetőség közül választhatnak, a privát szállásoktól kezdve az apartmanházakon át a luxushotelig.

Érdemes megemlíteni Zaton legnagyobb szállodáját a Zaton Holiday Resort****-ot, amely elérhető árakon kínál luxus szintű kiszolgálást és kényelmet.

Azok sem kell nélkülözzék a színvonalas vendéglátást, akik lakókocsival érkeznek, hisze a strandtól 300 méterre található a Peros kemping, ahol áram és szennyvíz elvezető rendszerre is csatlakoztathatóak a lakókocsik. A sátorozók számára füves terület áll rendelkezésre. A kemping területén grillbár, kávézó és az úszómedence is a nyaralók kényelmét szolgálja. Az internet csatlakozás is elérhető.

Peros kemping, Zaton

Videók

Zaton
Észak-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét