Lokrum

Lokrum szigete első alkalommal 1023-ban kerül említésre a Benedek-rendi apátság és kolostor alapítása tekintetében. A legenda szerint itt talált menedéket Oroszlánszívű Richárd, amikor a palesztinai keresztes hadjáratból hazatérve hajótörést szenvedett a sziget partjainál 1192-ben. A hálája jeléül, az uralkodó fogadalmat tett, hogy templomot épít azon a helyen, ahol megmenekült. Fogadalmát csak részben teljesítette, mivel csak pénzt adományozott a már elkezdett templom építésének a befejezéséhez.

Lokrum

Kilátás a Lokrum szigetre Dubrovnik falairól.

Eredetileg a Habsburg-házi Miksa főherceg (I. Ferenc József császár testvére, mexikói császár) feleségének Sarolta belga királyi hercegnőnek a hozományának a részét képezte a Lokrum-sziget, melyet akkor is megtartottak, amikor már Miksa mexikói császár volt. Később, Miksa kivégzése után a sziget a Habsburg család tulajdonába került, I. Ferenc József és II. Leopold megegyezése nyomán. Ezután a sziget Erzsébet Mária Főhercegnő tulajdonába került, aki miután férjhez ment, lemondott Habsburg házi címéről, ezért a jugoszláv állam a Saint-Germain-i megegyezés nyomán nem államosíthatta a szigetet, ezért megvásárolta azt 575 ezer dollárért a hercegnőtől.

Lokrum

Lokrum

Lokrum szigetéhez egy legenda is kötődik, melynek kezdete a Napóleoni megszállás idejére tehető. A franciák elrendelték a kolostor kiürítését és a szerzetesek száműzését, ám ezt a döntést nem ők közölték a szerzetesekkel, hanem a dubrovniki arisztokrata családokra bízták, a Gozze-kra, a Pozza és a Sorgo családokra. A szerzeteseket megdöbbentette a franciák döntése, hiszen ők már itt éltek évszázadok óta. Miután nem sikerült megegyezni, egy este a szerzetesek összegyűltek a Szent Mária templomban, egy utolsó szentmisére a szigeten. Ezután a szerzetesek felöltötték kámzsás köpenyeiket és elkezdték körbejárni a szigetet egy hosszú, ünnepélyes felvonulásban. Szimbolikusan, akár egy megátkozás során, gyertyáikat lefelé fordították, melyek a nyomukban fehér viaszcsíkot hagytak. Háromszor járták körül a szigetet, amely egész éjjel tartott, közben szertartásosan kántálták a szörnyű és durva szavakat: „Bárki aki Lokrumot a saját céljaira megszerzi, elkárhozott legyen!”. Hajnalban, a szerzetesek holtfáradtan hajóba szálltak és elhagyták a szigetet. Egyikőjük sem nézett hátra… és soha többé nem téretek vissza. Az átoknak valószínűleg volt hatása, hiszen szerencsétlenségek sorozata sújtotta azokat, akik később a sziget tulajdonosai lettek, mint például a már említett Miksa főherceget, akit Mexikóban kivégeztek, folytatva a sort feleségével aki az épelméjűségét veszítette el és bezárva a sort Erzsébet királynéval és férjével I. Ferenc Józseffel, akik meglátogatták a szigetet. Erzsébet királynőnek lehetett valamilyen megérzése, mert nem volt hajlandó az éjszakát a szigeten tölteni. Ferenc Ferdinánd főherceg és felesége Sofia 1914-ben a szigeten szerettek volna nyaralni, ezt a tervüket viszont egy gyilkos golyó húzta keresztül Sarajevo-ban.

Botanikus kert, Lokrum

A Habsburg család nyári rezidencia és a gyönyörű kert az egykori kolostor romjain épült fel. Ekkor alakult ki az a kertrendezési és egzotikus növény termesztési gyakorlat, amely egészen 1959 folytatódott a Botanikus kert alapításáig, sőt napjainkban is ugyanezt a tradíciót követik. Az itt található növények nagy része Ausztráliából és Dél-Amerikából került ide. A Botanikus kert legfőbb látványosságai az eukaliptuszok, kaktuszok és más nedvdús növények, több mint 500 féle növényfaj.

Kaktusz a Lokrum-szigeten

A Botanikus kert más meglepetéseket is tartogat a látogatók számára. Könnyen előfordulhat, hogy sétánk során hirtelen egy páva röppen elénk. Ezeket a színpompás madarakat még Miksa telepíttette a parkba, a Kanári-szigetekről. Ezek a madarak tökéletesen alkalmazkodtak a helyhez és gyönyörű tollruhájukkal elkápráztatják a látogatókat.

Páva, Lokrum

1963-ban Lokrum szigetét Nemzeti Tartaléknak minősítették, majd 1976-ban Különleges Erdészeti Tartaléknak.

A XVII. században a sziget karanténként is működött, így erre a célra egy épületet építettek, melyet Lazzaretti-nek hívtak. Ennek a romjai, mai napig láthatóak a szigeten.

Érdemes megnézni, a XV. századi gótikus-reneszánsz stílusban épült Ferences-rendi kolostort is. A kolostor három hajós templomát az 1667-es földrengés súlyosan megrongálta. 1798-ban a kolostor végleg lakatlanná vált.

Ferences kolostor, Lokrum

Ferences kolostor, Lokrum

A szigeteken egy kis tó is található, a Mrtovo More (Holt Tenger), amely közvetlen kapcsolatban áll a tengerrel, sekély vize lévén nagyon alkalmas a gyerekek és úszni nem tudók számára.

Mrtovo More (Holt Tenger), Lokrum

Mrtovo More (Holt Tenger), Lokrum

1806-ban egy magaslaton a franciák egy csillag alaprajzú erődöt építettek a szigeten, a Fort Royal-t. Innen gyönyörű rálátás nyílik Dubrovnikra, Cavtatra és a szigetekre.

Fort Royal erőd, Lokrum

Hajóval mindössze tíz perces út Dubrovnik óvárosából, hogy elérjük Lokrum szigetét, amelyet a Szerelem szigeteként is szoktak említeni. Akárcsak a Dalmát partszakaszok legnagyobb része, a Lokrum-sziget strandjai is nagyrészt sziklásak, kavicsosak és kevésbé homokosak. A Lokrum-sziget természeti szépségei mellett híres a nudista strandjairól is, amelyeket FKK-strandokként is említenek, főként a német turisták.

Strand, Lokrum

Gyönyörű partvonal

Kristálytiszta tengervíz

Videók

Lokrum
Dél-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét