Ciovo-sziget

Čiovo egy kis sziget az Adriai-tenger Közép-Dalmáciai partján. A szigetet egy felvonóhíd köti össze Trogir ősi városával. Gyakorlatilag Trogir egy része is a szigeten található. A Čiovo-sziget keleti irányban majdnem Split-ig nyúlik, délen pedig a Solta-szigetig. Egy időben „Bua”-szigetnek nevezték, amely a kígyókra utal, viszont manapság már nem élnek kígyók a szigeten. Ezen a szigeten is bujkált IV. Béla királyunk amikor a tatárok elől menekült. Lényegében a Čiovo-sziget a Trogir riviéra részét képezi.

Čiovo és a híd amely összeköti Trogir óvárosával.

A sziget területe 28,8 négyzetkilométer, a legmagasabb pontja pedig a 217 méter magas Rudine domb. A sziget déli fele fekszik magasabban, míg az északi fél lankásabb. Földrajzi fekvése miatt a sziget nem csak Trogir városát védi a vad szélvihartól a bórától, hanem a Kaštela-i öblöt is hiszen Dél-keleten a sziget egészen a Marjan-fokig ér. A sziget növényzete jellemzően mediterrán, leginkább aljnövényzet található itt, mint például a magyal, mirtusz, tujafélék és üröm. A sziget északi része van jobban kitéve a bórának, itt leginkább tűlevelűek és ciprusok nőnek. A leginkább termesztett kultúrnövények közé tartozik az olíva, füge, mandula, citrusfélék és különböző szőlőfajták. Több település is van a szigeten, mint például Čiovo, Arbanija, Žedno, Okrug Gornji, Okrug Donji, Slatine és Prizidnica. Számos öböl várja a szigeten az üdülni vágyókat, melyek közül a legismertebbek a déli parton fekvő Uvala Duga, Tatinja és Movarštica illetve az északi parton az Arbanija valamint a Slatine-i öblök. A sziget keleti fele nagyrészt már beépült, leginkább a festői Saldun-öböl környéke. A szigeten működik a Trogir-i hajógyár, már 1888 óta.

Čiovo

A sziget történelme röviden

A sziget már a történelem előtti időkben is lakott volt, a rómaiak nevezték el Boa (Bua, Bavo)-szigetnek. A középkorban több kisebb falu volt a szigeten, karanténként szolgált a leprások számára. A sziget lakossága a XV. században kezdett növekedni, mikor itt telepedtek le a török invázió elől menekülő kontinentális részen élő lakosok. Ugyanekkor kezdett el terjeszkedni Trogir városa is.

Čiovo települései

Arbanija

Arbanija egy mindössze 500 lelket számláló festői kis település, ismert üdülőhely. Az üdülőfalu a sziget északi felén helyezkedik el, 4 km-re Trogir városközpontjától észak-keletre Slatine-től. Arbanija környéke ismert gyönyörű strandjairól, a partvidékét erdők borítják és számos kis eldugott öblöt találhatunk a part mentén. Arbanija leginkább azok számára megfelelő hely, akik egy nyugodt vakációt szeretnének eltölteni forgalmi dugók, zaj és nyüzsgés nélkül.

A faluban számos éttermet, kávézót, üzletet és több modern apartman-házat és privát szállást találhatunk. Akik mégis szeretnék belevetni magukat az éjszakai életbe, látogassanak el Trogirba, Splitbe vagy Primoštenbe, ahol mindezt megtalálják, széles választékban.

Strand, Arbanija, Ciovo-sziget

Bušinci

Bušinci is egy kis turistaparadicsom a Čiovo-sziget déli felén, Okrug Donji közvetlen szomszédságában, 6 km-re Trogir-tól. Innen csodálatos rálátás nyílik a közép-dalmát szigetekre Brač-ra, Hvar-ra és Šolta-ra. A településen több étterem, üzlet és kávézó is csalogatja a turistákat akik azért érkeznek ide, hogy nyugalomban élvezhessék a sok kis kavicsos strandon a napfényt és a kristálytiszta tengervíz simogatását. Nem messze innen található a Milićevo-strand, ahol számos szórakozási lehetőség is akad a strandolás és fürdés mellett. Itt részt vehetünk búvártanfolyamon, találhatunk fitness klubokat és teniszpályákat, bérelhetünk jet-ski-t, vagy megnézhetjük a környéket a levegőből, motorcsónak által vontatott siklóernyővel. Kulturális élményekben is lehet részünk, hiszen itt és a környező településeken számos „klapa” kórus lép fel és szabadtéri koncerteket is hallgathatunk.

Mavarštica

Mavarštica egy kis falu és lagúna a Čiovo-sziget déli felén Okrug Donji-tól 1 km-re, Trogir-tól pedig 5 km-re. A lagúnából nagyon szép kilátás nyílik a Šolta és a Brač szigetekre. A családi körben eltöltött vakációzáshoz kiváló hely a Mavarštica lagúna csendes, tiszta tengerpartjával, a természet közelségének megigéző látványával. A tengerparton számos kis csendes öböl található, számos olyan hellyel, ahol a lagúna vize sekély, így nem jelent veszélyt a gyermekekre.

Mavarštica egy kis falu és lagúna a Čiovo-sziget déli felén Okrug Donji-tól 1 km-re, Trogir-tól pedig 5 km-re.

Okrug

Okrug egy jellegzetes települése Dalmáciának a Ciovo-sziget nyugati oldalán. Két részre tagolódik, Okrug Gornji (felső) és Okrug Donji (alsó). Ez a település a Ciovo-szigeti mikrorégió „fővárosa”. Okrug Gornji-ban és Okrug Donji-ban gazdag gasztronómiai kínálatot találunk a tavernákban és éttermekben. A búváriskolában kapott képzés lehetővé teszi, hogy gyönyörködhessünk az Adriai-tenger víz alatti világában is. A mindennapok stresszétől könnyen megszabadulhatunk itt, hiszen számos kikapcsolódási lehetőség közül választhatunk. Naponta indulhatunk kirándulásokra egy kishajó fedélzetén, ahonnan megnézhetjük a szigetvilág szépségeit. A tengerparton jet-sky bérelhető, illetve motorcsónak vontatta siklóernyő is.

Okrug Donji, Ciovo-sziget

Okrug Gornji, Ciovo-sziget

Slatine

Slatine egy kis halászfalu és turista üdülőhely, amely a Čiovo-sziget észak-keleti oldalán található, Trogir-tól mindössze 8 km-re, a Kaštela-öböl, a Marjan-félsziget és Split-tel átellenes oldalán. Arbanija, Slatine-től észak-nyugati irányban fekszik. Slatine környékén számos sekély lagúna található, sziklás partszakaszok, köves és kavicsos strandok. A nyári nap melegétől fenyőfák óvnak, így tökéletes strandoló hely gyermekes családok számára is. Az itteni lakosok a turizmus mellet halászatból és mezőgazdálkodásból élnek. Slatine-ből naponta indul hajókirándulás a közeli szigetekre, a turista szezon folyamán pedig igénybe lehet venni a Slati-Split-i kompjáratot. Autóbusz járatok pedig egész évben indulnak Split-be és Trogir-ba.

Slatine egy kis halászfalu és turista üdülőhely, amely a Čiovo-sziget észak-keleti oldalán található.

Slatine környékén számos sekély lagúna található, sziklás partszakaszok, köves és kavicsos strandok.

Žedno

Žedno nagyjából a sziget középén fekszik, ez az egyetlen település a Čiovo-szigeten, amelyik nem a tengerparton található. Innen viszont könnyen elérhetjük a sziget legmagasabb pontját a Rudine-magaslatot, amely 217 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé.

Miševac

Miševac közel van Trogir városához, mindössze 3 km-re. Jól ismert turista település ez, melynek homokos strandjain gyerekek játszanak önfeledten, vagy pancsolnak a sekély, kristálytiszta tengervízben. Számos kavicsos öböl található a part mentén, név szerint az Uvala Duga, a Tatinja és a Movarštica. Ezeken a helyeken számos vízi sport űzhető, valamint a víz alatti halászatra is lehetőség nyílik.

Miševac, Ciovo-sziget

Čiovo látványosságai

Arbanija legkiemelkedőbb látványossága a 15. századi gótikus Szent Kereszt (Sv. Križ) dominikánus kolostor, körülbelül 5 km-re Trogir-tól. A kolostor Ivan Drakanović és Nikola Mladinov mesterek munkája. A kolostor híres harangtornyáról és a faragott olajfa keresztjéről. Az épületkomplexum nem csak vallásos szerepet töltött be, hanem az északi szárnya védműként is szolgált a török invázió idején. A kolostor belső részében gyönyörű kert található. 1476-ban a kolostorban egy nagy könyvtárat is alapítottak. A kolostor templomának legszebb alkotása a Jurij Petrovic által készített faragvány a Krisztus megfeszítése. További kiemelkedő műalkotások a Rózsafüzéres Szűz Mária az angyalok között, valamint a Szent Domonkos és a Szent Katalin képek.

Szent Kereszt kolostor, Arbanija, Ciovo-sziget

Slatine mellett, a sziget déli oldalán, a part menti sziklacsúcson egy szentély áll. A 460 éves szentélyhez legendák sora kötődik, melyet az idősebb helyi lakosok szívesen mesélgetnek.

Čiovo-ban, a Szent Antal (Sv. Antun) Ferences-rendi kolostorban, ifj. Palma festményei tekinthetőek meg, valamint Ivan Duknović faragványa a Szent Magdolna.

Szent Antal (Sv. Antun) Ferences-rendi kolostor, Ciovo

Čiovo-sziget dél-nyugati partján, szemben a stranddal található egy kis sziget a Fumija, ahol egy kési antik, vagy kora középkori templom állt, a Szent Fumija valamint a Trogir-i Benedek-rendi szerzetesek által használt farmépület. Mára már csak az épületek romjait lehet megtekinteni.

A Prizidnice-i Miasszonyunk templomot 1546-ban építette a J. Strojdražić nevű szerzetes, aki hosszú ideig élt itt. A templom homlokzatán egy vésett felirat olvasható korai olasz dialektusban: „PRE ZORZI STOIDRAZIC VENE QUAIN EREMITORIO EDIFICHO QUESTO TEMPIO AD ONORE BEATE MARIE CONCEPCIONEM DXLVI”. A szöveg így szól: „J. Strojdražić a remete jött ide lakni és emelte ezt a templomot Áldott Mária Mennybemenetelének tiszteletére 1546”. A szentély gyönyörű természeti környezetben épült fel a sziget déli partján egy sziklameredély tetején. A templomban számos hajómakettet láthatunk készítőik hálája képpen. A 460 éves templomhoz számos történet és legenda fűződik, amelyeket az idős emberek szívesen mesélgetnek. Az évek folyamán a vallási turizmus sokat fejlődött, így több alkalommal is szerveznek ide zarándoklatokat a Prizidnice-i Miasszonyunk templomhoz, húsvét hétfőjén, a Szeplőtelen Szűz Mária Mennybemenetele ünnepén, valamint a Boldogságos Szűz Mária neve napján. Hívők tömege gyűlik itt össze ilyenkor, nem csak Slatine-ből, hanem a környékről is.

A Prizidnice-i Miasszonyunk templom, Ciovo-sziget

Strandolási, sportolási lehetőségek

Ciovo szigetén homokos, lassan mélyülő vizű strandok is vannak, ahol a kisgyermekek is fürdőzhetnek, de aprókavicsos, sziklás strandok közül is lehet választani. A parton sétálva sok kis öblöt is fel lehet fedezni, így aki nem szeretne a strandokon napozni, az valamelyik csendes eldugott öbölnél is pancsolhat, napozhat.

A Saldun-i öbölben található a legkedveltebb strand a Saldun, ahol homokos partokon lehet napfürdőzni, utána pedig számtalan kávézó és bár várja a turistákat egy hűsítő jeges italra. A vízi sportok is kipróbálhatóak, így a búvárkodás szerelmesei is csodásan fogják itt érezni magukat. A strandról rálehet látni a vitorlás és a jacht kikötőre, így aki kedvet érez még a vitorlázást is kipróbálhatjuk. A Saldun strandon éjszaka is csodásan lehet szórakozni, a teraszokon kellemes zenék kíséretében lehet elfogyasztani egy finom italt és gyönyörködni az éjszakai kivilágított partban.

A Saldun-i öbölben található a legkedveltebb strand a Saldun.

A naturisták egyik kedvenc helye Mavarscica, ahol a kavicsos strandokat tűlevelű erdő övezi. A strand Okrug Gornji-tól déli irányban található, Okrug Gornji és Okrug Donji között, ahol félreeső házacskákat lehet bérelni és számos elhagyatott öblöt találhatunk.

Az Okrug Gornji strand a Ciovo-sziget egyik legismertebb strandja 5 km-re Trogir-tól, a sziget déli oldalán. A két kilométer hosszú kavicsos strandot a „Trogiri Copacabana”-nak is mondják. A partszakaszon több beach-bár és étterem is található, amelyek éjszaka is nyitva tartanak. Találhatunk itt egy vízisport-központot is, a „MAX”-et, amely számos programot kínál az aktív pihenés kedvelőinek.

Az Okrug Gornji strand a Ciovo-sziget egyik legismertebb strandja.

A Kava strandot a régi kis halászfalu, Slatine mellett találjuk a Ciovo-sziget keleti sarkában. A Kava strandon háborítatlan környezetben élvezhetjük a természet szépségeit, hiszen itt nincsenek sem szállodák, sem szórakozóhelyek, de még házak sincsenek, ezért érdemes bevásárolnunk mielőtt ide jövünk. Ahhoz, hogy a strandra kijussunk, át kell menni Slatine faluján, majd tovább keleti irányba 4 km-t. A strandra vezető út kavicsos, helyenként rossz minőségű.

A Kava strandot a régi kis halászfalu Slatine mellett találjuk a Ciovo-sziget keleti sarkában.

A szigeten sok sportolási lehetőség van, nem csak a vízi, de a szárazföldi sport kedvelői is találnak számukra megfelelő időtöltést. A búvárkodás, szörfözés, hajókázás vagy a kerékpározás, teniszezés, labdázás kellemes programok lehetnek a délutánokra.

Szállás és étkezési lehetőségek

Ciovo szigetén több hangulatos kis panzió és apartman közül választhatnak a turisták. Az egyik apartman a Logos, ahol kellemes környezetben élvezhető a nyaralás. Az apartmanban a vendéglátók a turisták kulináris élményeiről is gondoskodnak, a helyi ételeken kívül a nemzetközi konyha remekeiből is választhatnak a vendégek. A vacsorát akár a teraszon is el lehet fogyasztani, ahonnan szép kilátás nyílik a szigetre.

Ciovo szigetén több kis vendéglő és bár is a vendégek rendelkezésére áll, ahol a hagyományos ételek és a finom italok megkóstolhatóak.

Videók

Ciovo-sziget
Közép-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét