Bibinje

Bibinje egy 4000 lakosú városka, amely délkeleti irányban található Zadar történelmi városától, az Adriai főút és a tengerpart között. A város strandjainak és gyalogútjainak hossza négy kilométer. Nevét a város a XI. században kapta, Bibano vagy Bibanum formában. Eleinte az itteni lakosok fő megélhetési forrása a mezőgazdaság és a szarvasmarha-tenyésztés volt, valamint a halkereskedelem. A turizmus mint bevételi forrás a XX. század közepétől jellemző.

Bibinje

Bibinje történelme

Írásos dokumentumokban Bibinje első alkalommal 1214-ben kerül említésre. Bibinje területére a horvátok az időszámításunk szerinti korai századokban érkeztek, a római időkben. A város jelenlegi elnevezése a római „Vibius” névből ered. Vibius egy rúmai patrícius volt, aki e fölött a terület fölött rendelkezett.

Az ezt megelőző időkből nincsenek hitelt érdemlő bizonyítékok. A néphagyományok alapján a város egy dombon épült, ugyanazon a helyen ahol ma is áll. Napjainkban a város központját Petrina-nak hívják, a téren álló Szent Péter templom neve után. Egy járvány miatt a Petrina-i lakosok elvándoroltak a városközpontból a félszigetre, amely jelenleg is a város részét képezi.

A II. század végén a város fontos része volt a Horvát Királyságnak. Ebben az időszakban nem találjuk meg a korabeli dokumentumokban a várost Bibinje néven, hanem Točinja néven említik, nevezetesen abból az alkalomból, hogy a horvát király IV. Petar Krešimir a Čika priorisszának adományozza a Točinja királyi birtokot a Zadar-i Benedek-rendi apácazárda megalapítása alkalmából. Ettől kezdve a város lakói szoros kapcsolatban voltak a Zadari Benedek szerzetes renddel. A középkor vége felé a törökök elözönlötték Európát és elértek ide is. A városban nem lévén nemesség abban az időben, a Benedek-rendiek szervezték meg a város védelmét, ekkor a város gazdasága fejlődésnek indult.

A XV. században megkezdődött a régió inváziója a törökök által. Ekkor élte át Bibinje a legvéresebb korszakát az egész történelme során. 1468-ban a Velencei kormányzóság elrendelte ennek a városnak a megerősítését is falakkal, három kapuval és védőtoronnyal.

Bibinje

Látnivalók Bibinje-ben

Bibinje városának egyik szimbóluma a Szent Rókus templom, amely a XVI. században épült. A templom a félsziget déli felén helyezkedik el, az egykori városfal közelében. A templomot a város lakosai hálaképpen emelték a szent tiszteletére aki megmentette őket a járvány pusztításától.

Szent Rókus templom, Bibinje

A Sasavac-domb lábánál egy új, nagy temetőt létesítettek. Itt épült 1995-ben a Mindenszentek temploma, melynek harangján a következő felirat olvasható: „Isten szentjei imádkozzatok érettünk!”, „Ajándékul Bibinje hívő embereitől.”. A templom apszisában kőoltár áll, melyet jellegzetes horvát fonat-mintázat díszít.

Mindenszentek temploma

A XV. század elején a félszigeten körülbelül 90 ember lakott. Ők a félsziget közepén egy kis templomot építettek maguknak, melyet sírkert vett körül. A templomot Keresztelő Szent János tiszteletére emelték. 1995-ben a templomot teljes egészében felújították.

A Keresztelő Szent János Születése templomban XV. századi kegytárgyakból álló kiállítást tekinthetünk meg. A templom XVII. századi barokk oltára fából lett faragva. A „Boldogságos Szűz a gyermek Jézussal”, a „Keresztelő Szent János és Szent Péter” című faragványok eredeti rusztikus munkák. 1993-ban az oltárt restauráció céljából eltávolították, 1997-re teljesen helyreállították és visszatették az eredeti helyére.

Keresztelő Szent János Születése templom, Bibinje

A Keresztelő Szent János Születése templomban XV. századi kegytárgyakból álló kiállítást tekinthetünk meg.

Két próbálkozás után, 1940-ben és 1966-ban, végre 1985-ben sikerült felépíteni a Szűz Mária Mennybemenetele templomot. Bibinje lakói adták össze a szükséges pénzösszeget a templom öt harangjának a megvásárlásához. Minden harangot egy-egy szent tiszteletére ajánlottak. A legnagyobb harangot az Áldott Szűz Máriának ajánlották, a másodikat Szent Rókusnak, a harmadikat Szent Péternek, a negyediket Keresztelő Szent Jánosnak, míg a legkisebbiket Szent Leopold Mandić-nak.

Szűz Mária Mennybemenetele templom, Bibinje

A Punta-i Keresztelő Szent János Mártíromsága templom egy egyhajós román stílusban épült templom, félköríves apszissal. A templomot a Benedek-rendi Biograd Rogovska apátság építtette a XII. században, majd Bibinje lakosai újították fel 1990-ben.

A Punta-i Keresztelő Szent János Mártíromsága templom.

A Népművészeti múzeum a Bibinje-i Városháza épületében működik. Tárlatát 1999-ben nyitotta meg először a nagyközönség előtt Don Marko Sikirić horvát hazafi halálának 80-ik, illetve születésének 140 évfordulójára.

A Népművészeti múzeum a Bibinje-i Városháza épületében működik.

Rendezvények

A Nagypénteki felvonulás éjszaka kezdődik a Szűz Mária Mennybemenetele templomtól, átvezet az óvároson és a Szent Rókus templomnál ér véget. A felvonulás az éjszakában egy különösen megkapó látvány, hiszen minden résztvevő egy égő fáklyát visz. Amint elérik a tengerparti sétányt a Jaz-öbölnél, a fáklyák fénye oly módon tükröződik vissza az öböl vizében, mintha maga a tenger is lángba borult volna.

A folklór fesztivált július végén, augusztus elején rendezik. Az ünnepségen helyi és más horvát folklór csoportok mutatják be előadásaikat, amelyekből a turisták megismerhetik a helyi hagyományos öltözékeket, táncokat és énekeket. A téren, a színpadon, majd az utcákon haladva énekelnek a csoportok, az ünnepség éjszakáig tart és természetesen ilyenkor is meg lehet kóstolni a helyi ételeket, italokat.

Bibinje egyik fontos kulturális eseménye a „Raspivano Bibinje” – a harmonikus énekesek találkozója. Ez a találkozó hosszú hagyományra tekint vissza, melyet minden év augusztus elején rendeznek meg. A rendezvényen természetesen fellép a Bibinje-i női harmonikus énekkar is, a „Garofuli”, valamint a férfikórus is a „Bibinje”. A klubot ahol a két énekkar működik „Boldog Bibinjeiek Klubjának” nevezik. A fellépések nagy vacsorával zárulnak, de még ekkor is fel-fel hangzanak a dallamok az óvárosi éjszakában.

Bibinje egyik fontos kulturális eseménye a Raspivano Bibinje.

A nyár során főként július-augusztusban halász és dráma fesztiválokat rendeznek a helyiek. Ilyenkor a finom ételek és a horvát kultúra iránt érdeklődők egyaránt élvezhetik a dráma előadásokat és a hal különlegességeket. A halász fesztiválon számtalan elkészítésben kóstolhatóak meg a hal ételek és közben a kellemes dalmát zenéket is megismerhetik a turisták.

A halász fesztiválon számtalan elkészítésben kóstolhatóak meg a hal ételek.

A Szent Rókus ünnepség minden augusztus 15-én megrendezésre kerül. Éjfélben kitűzik a zászlót, himnuszt énekelnek és a tűzijáték is kezdetét veszi, majd rostonsülttel kínálják az összegyűlt tömeget. 16-án az ünnepség körmenettel folytatódik, a Szent Rókus szoborig. Este híres előadóművészek és énekesek szórakoztatják azokat, akik részt vesznek a rendezvényen.

A nyár beköszöntével és a szezon végén megrendezik az Üdvözlet nyár fesztivált (Pozdrav ljetu) Ilyenkor hallal, borral, frittulával várják a vendéglők a turistákat és jó zenék kíséretében ünneplik a nyár kezdetét és végét.

Strand és sport lehetőségek

Bibinje strandjai mesések. Punta Rozica a fő strandja, amely a központban található, a partja kavicsos. A gyermekek is találnak itt a számukra megfelelő szórakozást, a strandon több csúszda is van, aki pedig aktívan szeretné élvezni a nyári napsütést, az akár röplabdázhat is a strand röplabdapályáján.

A Punta Rozica Bibinje fő strandja.

Punta Rozica strand, Bibinje

A Punta strand, Bibinje keleti részén található, a partja kavicsos, több étterem és bár is várja itt a turistákat egy jeges italra. A Punta strandon is van röplabdapálya, így a sportos kedvűek itt is elüthetik az időt labdázással.

Punta strand, Bibinje

Bibinjében kisebb strandok is találhatóak, mint például a Plaža Frnaža, Plaža na škaljici, Plaža Lipauska. Ezek a strandok nem olyan zsúfoltak, mint a fő strand, így itt nyugodtabban élvezhetik a nyaralók a napozást és a fürdőzést.

Frnaža strand, Bibinje

Bibinjében sok sportolási lehetőség közül választhatnak a sport szerelmesei. A búvárkodás és más vízi sportok is kipróbálhatóak, de hajókázásra is lehetőség van. A szárazföldi sportok kedvelői is találnak itt a számukra megfelelő sport lehetőséget, mint például a kerékpározás, tenisz, vagy a röplabda.

Gasztronómia

Bibinjéban a hal ételek, a híres dalmát sonka és a sajt azok az ételek, amelyeket nem szabad kihagyni.

A Zvonimir Tavernában a horvát konyha hagyományos ízeit lehet megkóstolni. A házias ételek után, desszertet érdemes a helyi gyümölcsökből választani, például a fügét, amely már a nyár közepén mézédes.

A halételek kedvelői a Gajeta étteremben megkóstolhatják a grillezett halat és a többi ínycsiklandozó ételt, amelyek a tenger gyümölcseiből készülnek.

Szállás

Bibinjében több apartman és magán szállás közül választhatnak a turisták. A három csillagos Marta panzióban igazán jól érezhetik magukat a turisták, az éttermében pedig megkóstolhatják a helyi ételeket.

A természet kedvelők a Matea autós kempinget is választhatják, ahol a friss levegőn élvezhetik a nyaralást.

Videók

Bibinje
Észak-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét