Cizici

Cizici a Krk-szigeten található, a Soline-öbölben, Dobrinj önkormányzatához tartozik. Cizici egy kis tengerparti település, melyet egyik oldalról a tenger, másik oldalról pedig zöldellő erdők határolnak. A városra leginkább a tájjellegű építészet jellemző, a kőkerítések és a buja mediterrán növényzet. Az olajfákkal övezett szűk kis utcák elvezetnek a település legmagasabb pontjához, ahonnan igazán szép kilátás nyílik az öbölre.

Rövid története

Mivel a középkorban a szigetnek ez a területe még lakatlan volt, ezért Krk-sziget hercege a Frangepán házból, nem kevés törökök elől menekülőt telepített ide. Napjainkban a falu lakosságának száma körülbelül száz. Az elnéptelenedésnek három oka is van: az első ok, hogy gyakorta pusztítottak ezen a területen különböző betegségek, többek között a pestis, aminek nagyon sokan áldozatul estek, a második ok a XIX. és XX. századi emigráció és végül pedig az, hogy a falubeli férfiak nagy része elhajózott távolabbi vidékekre.

Látnivalók

Ciziciben nem sok látnivaló van, kivéve a régi mosóházat, a Perilót, és az ehhez közeli ,,Mala Sten” pincét, néhány régi kőházat és pár tégla építésű szarvasmarha istállót. Figyelemre méltóak azok az öreg fák, amelyek itt találhatóak meg és magukba foglalják a tölgyfák egy különleges fajtáját.

Cizici legmagasabb pontjára épült a Szent Anton nevű kis kápolna, amely ma már műemléknek számít. Mint ahogy a Krk-szigeten több helyen is, úgy itt is gyakran láthatunk kőfalakat, amelyekkel a tulajdonosok a földjeiket kerítették el. Az erre járók nem értik, hogy hogyan tudták az évszázadok során ezeket a köveket kézzel felhalmozni.

A faluban egy nagyon régi templom romjait tekinthetjük meg, amely a Szent Petar nevet viseli. Ha a Rudine felé vezető úton haladunk, jobb oldalon található. Eredetileg egy úgynevezett ,,áldást adó” templomnak épült, az öbölben eltemetett halottakért.

Sportlehetőség és kirándulás Cizici környékén

Ciziciből csodálatos túraútvonalak indulnak a környező területekre, Suzan és Dobrinj gyönyörű erdeibe.

Aszfaltúton körülbelül négy kilométer utazás után elérkezünk a Rudine közelében lévő Biserujka (igazgyöngy) cseppkőbarlanghoz. A barlang 110 méter hosszú, és legmélyebb pontja 12 méter a föld színe alatt, illetve 53 méter a tenger szint alatt. Krk szigetén 54 barlang található, viszont csak a Biserujka látogatható. A barlangban gyönyörű cseppköveket láthatnak a turisták, illetve mészkőporból alakult galériákat. A kiépített barlang biztonságos, így nyugodtan látogatható gyermekekkel is.

A falu környékén megcsodálhatjuk az állat- és növényvilágot. Természetfotósok érkeznek ide Németországból és Ausztriából, hogy felvételeket készíthessenek, amelyeket szakmai körökben kivételes tekintélynek örvendenek.

A kerékpárosoknak nem a legmegfelelőbb helyszín a biciklizésre, mivel a falu a tenger mellett fekszik, ezért a kifelé vezető utak egy része igen meredek, csak a bátor kerékpárosoknak ajánlott errefelé túrázni, nekik ezek a lejtők igazi kihívást jelenthetnek.

Események a faluban

Legalább évente egyszer, nyáron, a helyi halászklub megszervezi a kikötőben az élőzenés Halászfesztivált. Az emberek ilyenkor természetesen a tenger gyümölcseiből készült ételeket fogyasztják. A fesztivál mindig a következő nap kora reggeléig tart. A jókedvről a csapolt sör, a helyi borok, a tánc és a zene gondoskodik.

Az utóbbi években népszerűvé váltak a nyári turistaszezonban a sportversenyek, amelyeken bármelyik korosztály részt vehet. A különböző korcsoportokban a legjobb úszókat és búvárokat díjakkal jutalmazzák. Évente egyszer ez is nagy eseménynek számít a falu életében.

Strand

A Soline strand az azonos nevű öbölben található, amely homokos, néhol iszapos, elég zárt öböl, a végénél a hatalmas homokos síkság, inkább tóparti hangulatot kelt, mint tengerpartit. A víz nagyon sekély, hínáros, iszapos és több száz méterre bele lehet menni úgy, hogy leérjen a lábunk. Még akkor is, amikor rossz idő van, itt biztosan meleg vizet találunk. Az agyagos területen rengeteg rákot lehet találni. Ennek az iszapos szakasznak is megvan a jó oldala, hiszen itt fekete iszap van, amely kiváló reuma ellen, ezért az emberek előszeretettel kenik be magukat vele tetőtől-talpig.

Éttermek Ciziciben

A faluban van egy Mala Sten elnevezésű vendéglő, amely egész évben nyitva tart. A ház egyik specialitása, amelyet érdemes kipróbálni, a kemencében sült bárány. A vendéglő teraszáról rálátni a kikötőre, így az ízletes fogások mellett hangulatos kilátásban is részünk lehet.

Aki inkább a nemzetközi ételkínálat mellett dönt, azok számára ajánlott a Tamaris nevű gyorsétterem, ahol finom pizzát lehet enni, akár a gyorsétterem teraszán is, de csak a főszezonban van nyitva.

Szálláslehetőség

Ciziciben nem találunk nagy hoteleket illetve panziókat, viszont bőven van választék apartmanokból és nyaralókból. Ezek általában nagyon közel helyezkednek el a strandhoz, pár méter gyaloglás után már élvezhetjük is a homokos, kavicsos tengerpartot. Az apartmanok minden igényt kielégítően vannak felszerelve.

Videók

Cizici
Krk-sziget
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét