Pakostane

Pakoštane egy békés kis falu, amely egy földszoroson terül el két nagy vízfelület – az édes vizű Vrana-tó és az Adriai-tenger között. Ettől függetlenül a helyi lakosok fő megélhetési forrása a mezőgazdasági tevékenységekből származott. A falu tengerpartja előtt három kis sziget található, a közvetlen szomszédságában pedig további kettő.

Pakostane

A három kis sziget madártávlatból úgy fest, mint három kis gyermek, akik elszaladtak ugyan de mégis a szüleik közelében maradtak. Mindhárom sziget sajátos látványt nyújt. A Szent Justus szigetet egy kis templom teszi jellegzetessé, a Veliki Školj szigeten egy nagy feszület áll, míg a Babluljaš sziklaszirtjeit keskeny erdősáv övezi. A helyi lakosok a keresztény hit három alaptézise alapján említik a három szigetet, vagyis Hit, Remény és Szeretet. További partközeli szigetek a Mali Žavinac (11,5 négyzetméter) és a Veliki Žavinac (27,7 négyzetméter).

Pakoštane egy békés kis falu, amely egy földszoroson terül el.

Pakoštane partvidékén az említett kis szigetek mellett további 13 más szigetecske található. Ezek között a „legnagyobb” a Murvenjak-sziget, amely több mint 600 négyzetméter. A többi kis sziget alapterületük szerint csökkenő sorrendben az Obrun, a Šipnata, az Oblik, a Kozina, a Gira, az Obrovanj, az Artina, a Veli Školjić, a Visovac és a Mali Školjić. Az utolsó két sziget, jobbára csak tengerből kiemelkedő szikla, ezek a Vrtlić (6,9 négyzetméter) és a Rakita (4 négyzetméter).

Pakoštane és vidéke viszonylag kis területe ellenére hihetetlenül sokszínű természeti látványvilággal büszkélkedhet. A városkát nemzeti parkok, természeti parkok és rezervátumok veszik körül. A már említett Vrana-tó Természeti Parkon kívül négy nemzeti park, a Kornati, a Krka és a Plitvicei-tavak, valamint a Telašćica Természeti Park.

Pakoštane

Pakoštane történelme

Pakoštane vidéke már a kőkorszakban is lakott terület volt. A bronzkorból is kerültek elő régészeti leletek, például harci szekercék, illetve az illír népcsoporthoz tartozó liburni törzs által épített erőd maradványai. A római korban a város kikötőként működött, ekkoriban a rómaiak Asseriae néven nevezték. A rómaiak jelenlétére mai napig is számos régészeti lelet utal, például a római patríciusok villáinak a maradványai a helyi temetőben valamint a jelenlegi kikötőhíd alatt.

A települést az első írásos dokumentumok a XV. században említik, a Horvát-Magyar Királyság idejében. Ekkoriban Pakosene néven jegyezték a települést, de 1500 tájától előfordult a Pachoschiane vagy Pacoschane elnevezés is. A dalmát szigetvilág lakosai Pakošćane néven említik.

A Velencei Köztársaság uralma alatt a település a Zadar-i Karnarutic család fennhatósága alatt állt. Ebben az időszakban, 1597-ben erősítették meg ezt a települést is.

A török invázió a falut is elérte, ebben az időben a lakosok ezreit hurcolták el rabszolgának, így a faluban alig maradt egy tucat család, akik templom és pap nélkül maradtak. Bár a falu valamelyest meg volt erősítve, nem állhatott ellen a török támadásnak. A XVI. században a falut újfent megerősítették. A történelmi dokumentumok megemlítik, hogy az oszmánok valamint a velenceiek és a Máltai lovagrend között megvívott Kandia-i csatában (1645-1669) számos Pakoštane-i férfi harcolt hősiesen.

A X. és XVI. századok között a Vrana-i bencés kolostor és erőd fontos szerepet játszott a vidék történelmi eseményeinek alakulásában. Eleinte a templomos lovagok fellegára volt a Horvát és a Horvát-Magyar Királyság idejében, később, amikor a törökök megvetették a lábukat az adriai régió ezen részén, itt nagy létszámú hadsereget is állomásoztattak.

Pakoštane

Látványosságok

A Szent Justus (Sv. Justina) templom az azonos nevű szigeten áll, a várossal szemben. A sziget maga, egy régi temető. A templom egy régebbi templom alapjaira épült, a XVII. században.

A Szent Justus (Sv. Justina) templom az azonos nevű szigeten áll, a várossal szemben.

A Szent Mihály (Sv. Mihovila) templom volt a település régi plébániatemploma. A templom 1694-ben épült, négy oltára volt, amelyek közül a fából faragott főoltár volt a legnagyobb. A templomot 1715-ben szentelte fel Vicko Zmajević érsek. Ezt az eseményt egy emlékplakett örökíti meg, amely a templom homlokzatán látható. A templom mellett egy temető áll.

Az Uzaščašća Gospodinovog templom a település jelenlegi plébániatemploma. A háromhajós nagytemplom 1906-ban épült Ćirila Ivekovića építész tervei alapján. Ez a templom is egy régebbi helyére épült, amelynek egyes részeit beépítették az új templomba. Az új plébániatemplomban hat oltár van, közöttük a főoltár, amelynek oltárképe a Mennybemenetelt ábrázolja. A főoltár felső része aranyozott, ez még a régi templomból származik. A márvány oltárt a Rózsafüzéres Szűzanya, Páduai Szent Antal és Szent Rókus szobra díszíti. A templomot Pakoštane főterén találjuk, a régi plébániatemplom szomszédságában.

Plébániatemplom, Pakostane

Pakoštane-ban volt még egy templom, a Szent Rókus, amely a XVIII. században épült, ezt a XX. század elején vendéglátóipari egységgé alakították.

Pakoštane strandjai

Pakoštane partjai mentén öt strandot is találunk, leszámítva a privát strandokat és az eldugott kis öblöket.

A Pilatusa strandot mindazok kedvelni fogják akik szeretik a változatosságot, hiszen a partján találunk homokos, kavicsos és sziklás részeket is. Találunk itt kis öblöket, a part mentén pedig fenyves nyújt jótékony árnyékot, ha már nagyon tűz a nap.

Pilatusa strand, Pakostane

A kisgyermekes családok számára kiváló strandoló hely a Buzakovina strand, hiszen nem kell árgus szemmel figyelni a gyermekeinket, mert a víz itt nagyon sekély, a laza homokból pedig hatalmas homokvárakat lehet építeni.

A Punta strand adottságai is a családos nyaralóknak kedveznek. A partszakasz nagy része homokkal borított, de homokos a tengerfenék is. A strand egy része kavicsokkal van felszórva. Ezt a partszakaszt fenyőerdő sáv övezi.

A Punta strand adottságai is a családos nyaralóknak kedveznek.

A Janice 1 strand mindjárt Pakoštane központja előtt terül el. A partszakasz egy része betonozott, a többi kavicsos, a tenger vize sekély, az alját pedig puha homok borítja.

Akik a strandolást aktív kikapcsolódással szeretnék egybekötni, azok a Janice 2 strandot választhatják. A hosszú kavicsos partszakaszon kisebb, nyugodt öblöket találunk, ahová elmenekülhetünk a zajos tömeg elől.

Sportolási lehetőségek, rendezvények

Pakoštane-ban számos sportlehetőség közül választhatunk, amelyek nem csak a vízisportok szerelmeseinek kedveznek. A településen egy vitorlásiskola is működik, a Galeb Aventures, ahol elsajátíthatjuk a vitorlázás mesterfogásait, ugyanitt körutakra is befizethetünk valamelyik katamarán vitorlás hajó fedélzetén.

A lovaglás szerelmeseinek az MK Ranch lovasiskolában különleges élményben lehet részük. Itt nem csak a természetes környezetben lehet lovastúrákon részt venni, vagy egyszerűen csak megtanulni lovagolni. A ranch-en megismerkedhetünk a western lovaglással, de elsajátíthatjuk a műlovaglás alapismereteit is. A tapasztalt lovasok többféle ügyességi és gyorsasági lovas versenyszámban is indulhatnak.

A szárazföldi sportok kedvelői kézilabdázhatnak is, hiszen egy kisebb csapatot gyorsan össze lehet verbuválni, de egy sportklub is van, ahol mindezt meg is szervezik a kedvünkért.

A sporthorgászok sem panaszkodhatnak, hiszen nem kevésbé híres helyen horgászhatnak, mint a Vrana-tavon. A Vrana-tavon való halászat iránt érdeklődők A Vrana-tó Természeti Park ügyfélszolgálatán érdeklődhetnek, a park bejáratánál.

Pakoštane-ban számos sportlehetőség közül választhatunk, amelyek nem csak a vízisportok szerelmeseinek kedveznek.

Školjka Klapa fesztivál

A fesztivál Vénusz istennő kagylójáról kapta a nevét, ezért a fesztivál auditóriumát kagyló alakban építették fel. A fesztivál során Zadar és Šibenik-Knin megyék legnevesebb klapa kórusai lépnek fel. Gyakorlatilag a fesztivál egyféle bevezetője a téli klapa iskolának.

Školjka Klapa fesztivál, Pakostane

Vrana-i lovagi napok

Az augusztus hónap folyamán megrendezésre kerülő Lovagi napok során a Pakoštane-i történelem középkori sötét évszázadainak hangulatát keltik ismét életre. A lovagi játékok során korabeli templomos lovagokat, johannita szerzeteseket, török pasát, pápai küldötteket és még sok más középkori jelmezt láthatunk.

A középkori táborban lovagi tornákat láthatunk, középkori eszközöket és fegyvereket, sólymos vadászokat, mutatványosokat, közembereket és szegényeket is.

Természetesen a kulináris élvezeteket sem kell hanyagolnunk, hiszen számos régi recept alapján, középkori módon készített és tálalt finomságot kóstolhatunk meg.

A Lovagi napok során a Pakoštane-i történelem középkori sötét évszázadainak hangulatát keltik ismét életre.

Nyári Karnevál

Pakoštane-ban is hatalmas forgatag, elszabadult jókedv jellemzi a Nyári Karnevált, amelyet július közepén rendeznek meg. A karnevál során nem csak a színes jelmezek forgatagát élvezhetjük, hiszen nem lesz hiány semmilyen élvezetből sem, amelyekből nagykanállal meríthetünk, akár végkimerülésig!

Pakoštane-ban is hatalmas forgatag, elszabadult jókedv jellemzi a Nyári Karnevált.

Gasztronómia

Pakoštane-ban a leghíresebb vendéglő (és apartmanház is egyben) a Tri Ferala, amely immár 30 éve családi vállalkozásként működik. A vendéglő nagy hagyománnyal rendelkezik a dalmát vendéglátás tekintetében. Itt a vendégek virágokkal teli, kellemes környezetben élvezhetik a dalmát konyha és borok ízvilágát. A hangulatot díszkutak csobogása és halk zene teszi még kellemesebbé.

Tri Ferala étterem és apartmanház, Pakoštane

Szálláslehetőségek

A Pine Beach Pakoštane nem egyszerűen egy szálláslehetőség. Ez gyakorlatilag egy „all inclusive” vakációs falucska egy fenyőerdő közepén. Mindazok akik modern Robinsonok módjára szeretnek nyaralni, ugyanakkor a kényelmet is értékelik, akár az egész vakációjukat eltölthetik itt. Ez a hely kiváló adottságokkal kényezteti a szerelmespárokat, a sportolókat, de a kalandorokat is!

Ezt a nyaralóhelyet egy francia kalandor és vízilabda-bajnok alapította 1960-ban, Gerard Blitz. Régebben az üdülőtelep neve Club Pakoštane volt, 2006-ban nevezték el Pine Beach Pakoštane-nak.

Aki itt szeretne vakációzni, ne is számítson a megszokott szállodák hangulatára. A szállások itt sármos, szalmatetős polinéziai jellegű bungalók. Háromféle bungaló közül lehet választani, ezek mérete a személyek számának függvényében változó. A bungalók szét vannak szórva az üdülőtelep mind a 180 ezer négyzetméteres erdővel borított területén. Természetesen az üdülőtelepnek saját, egy kilométer hosszú saját strandja van, több napozó hellyel.

Aki „all-inclusive” ellátást választ, az elképesztő számú szolgáltatást vehet igénybe. Ebbe beletartozik a szállás mellett a büfé teljes kínálata naponta három alkalommal, fogyaszthatunk gyümölcsleveket, sört és bort az étteremben, kapunk napozó ágyakat a parton vagy részt vehetünk valamelyik felnőtt vagy gyermek előadáson az amfiteátrumban.

Az alapszolgáltatások között szerepel a reggeli aerobik, a délutáni vízi aerobik, lehet teniszezni vagy ping-pongozni. Az üdülőtelepnek van két homokos strandröplabda pályája és kosárlabda pályája is. Természetes a futball kedvelői is kiélhetik a sport iránti szenvedélyüket, hiszen egy kis focipálya is van. Az üdülőtelepnek saját vitorlásai, kajakjai is vannak, amelyek bérelhetőek. Itt kipróbálhatunk két különleges sportot is, ezek az íjászat és a boksa.

A gyermekekre is gondoltak a szervezők, hiszen reggelente és délután is a Mini Klubban hagyhatjuk gyermekeinket, ahol szakképzett személyzet felügyel rájuk és szórakoztatja őket. A gyermekek számára minidiszkót is rendeznek.

Pine Beach Pakoštane

Pine Beach Pakoštane

A Nordsee autóskempinget a város déli felén találjuk, mindjárt a tengerpart mellett, 5 percre a település központjától.

Holger Frenzel még gyermekként arról álmodott, hogy megnyissa saját kempingjét. Erre 1988-ban nyílt lehetősége, így egész családjával együtt Horvátországba költözött. A kemping nem csak 70 parkolóhellyel rendelkezik de saját kikötője is van, ahol 40 kisebb kikötőbója áll a hajózók rendelkezésére. A parton a saját hajónkat is vízre bocsáthatjuk díjmentesen. A kempingnek saját étterme is van, bárral.

A Nordsee autóskempinget Pakostane déli felén találjuk, mindjárt a tengerpart mellett.

Videók

Pakostane
Észak-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét